מכתב מלבנון

סמדר בנ

New member
מכתב מלבנון

את הרצ"ב קיבלתי במייל, כמו הרבה מיילים אחרים שמסתובבים עכשיו. מכיוון שהוא מבטא כוון מחשבה קצת אחר מכל העצומות, טענות וכו' בחרתי להביא אותו לכאן: עם ישראל יקר שלי. אני דניאל. אני משרת בסדיר – בצנחנים - וכואב לי. כואבות לי הרגליים , כואב לי הראש , כואב לי הגב ותפוסים לי כל השרירים. כואב לי כל הגוף ואני מת לישון. אני בוכה כל היום על החברים שנהרגו. רזיתי 5.5 קילו בחודש האחרון ולא הרבצתי מקלחת חמה כבר הרבה הרבה זמן. כואב לי הלב. הכאב הכי גדול זה בלב. הלב הורג אותי. איך הם לא מתביישים ? עוד לא קברנו את המתים שלנו – עוד לא סיימנו את הלחימה שלנו – עוד לא יצאנו מלבנון - אנחנו עוד שם – עוד לא ניקינו את רסיסי הטילים מהמרפסות. התקשורת – התקשורת ......... תפסיקו כבר. למה אתם מחפשים כל הזמן את הרע ? במקום לחפש סקופים תתחילו לכבד את אלה שנלחמים בשביל המדינה! תתחילו לכבד את הנופלים והפצועים! תתחילו לכבד את אילו שחוזרים לבתים הרוסים. תמיד מחפשים את הביקורת והרוע: מחפשים את החיילים שמתלוננים שלא היה מספיק אוכל או שהאפודים לא נוחים והתנאים לא תנאים , תיק ההשקעות של הרמטכ"ל , מינויים לא מתאימים של אנשי צבא , צה"ל לא מצליח להפסיק ירי רקטות , אזרחים שמתלוננים שהפסדנו במלחמה וסתם נהרגים חיילים. אתם לא הייתם שם – אני הייתי שם. הכול שטויות. החיילים אומנו להלחם ולשרוד בכל מצב ואנחנו לא יצאנו לטיול שנתי עם תרמילים מלאים בבמבה על הגב. למדנו לשרוד גם במדבר ללא אוכל ומים. החיילים שהתלוננו וכמובן שחיפשו אותם – אילו מיעוט מפונק שבכו שאין להם מקלחת חמה בסוף יום. ראינו הורים שקנו לילדים שלהם אפילו אפודים מרופדים (להזכירכם אם איזה אפודים נלחמנו בששת הימים). תיכף ההורים יבקשו לעשות ישיבות בנוגע לתנאי השדה של הילדים שלהם - אהההה ...... יש כבר יום הורים – שכחתי. הרמטכ"ל – חיפשו את מי להאשים. בתור איש חיל האוויר יש עליו המון ביקורת על לחימה קרקעית אבל אם תשמעו את מה שמפקדי האוגדות שלנו אומרים עליו תחשבו אחרת – הם פשוט טוענים שהוא עושה להם בית ספר בכל הקשור ללחימה על הקרקע. בן אדם גדול וחכם ולא מגיע ה לו הביקורת. תוכנית המלחמה שלו היא שקט לטווח ארוך. דרך אגב – למה לא מפרסמים את התנועות בתיקי ההשקעות של חברי הכנסת ביום החטיפה של החיילים – אני חושב שהייתם מופתעים מאד. לגבי עמידה במטרות – היינו בפנים רק שבועיים וחצי אחרי העבודה של חיל האוויר – למי יש את החוצפה להעביר ביקורת על צה"ל ? למה אני לא שומע על תלונות לגבי הטרור הפלסטיני שאנחנו נלחמים בו יותר מעשור ולא מצליחים לעצור פיגועים , קאסמים וחטיפות חיילים – אהה ? כמה רמטכ"לים , שרי ביטחון וראשי ממשלה עברו מאז – אהה ? מה אתם מצפים – שצבא חיילים מתאבדים שחומש בלא מפריע בציוד לחימה מהחדשים בעולם ואומן והתבצר במשך 6 שנים – נוכל לעצור בשעתיים ?? אף אחד לא חושב על זה ? לגבי האזרחים המתלוננים שהתקשורת צדה – תגידו לי את האמת – ראיתם פעם ישראלי שלא מתלונן ? ראיתם פעם אזרח ישראלי שלא מעביר ביקורת וחושב שהוא הכי חכם בעולם ? ראיתם פעם אזרח ישראלי שהוא לא חכם בדיעבד ? אני יכול להמשיך ולהמשיך בלי סוף אבל אני צריך לעלות לתצפית. אני שולח את המכתב לאחי שיפרסם אותו ברשת – אולי זה יגיע לחלק מאנשים שיסכימו איתי. לגבי הלב שכואב .... אתם לא מבינים איך זה לתת את החיים והנשמה בשביל העם הזה ואז לשמוע ביקורות על הצבא , החיילים ועל המפקדים. והתקשורת שכיוונה את הרקטות של אנשי החיזבאללה בטלוויזיה לכיוון ישראל מכוונת את הרוע ללב החיילים שנתנו למדינה את הנשמה. חייל עצוב מלבנון

סמדר בנ

New member
מעניין למה

אם מישהו לא מתלהם ולא קורא להתפטרות הממשלה המיידית ללא בדיקה ולא נביא זעם הוא ישר שתול מטעם... יצא לי לדבר עם חיילי מילואים שירדו מלבנון ועם חיילים - לא כולם משום מה חושבים אותו דבר. כנראה שהם קיבלו שוחד מאולמרט פרץ וחלוץ... חשבתי שבדמוקרטיה מותר שיהיו גם דעות שונות.

iziman

New member
תגובה מלבנון.

שלום אני יוני גם אני לוחם בסדיר בצנחנים (בסיירת) . וכשאני קורא את המכתב הזה , אני לא מבין איזה חייל יכתוב כך . לנו במלחמה היו את הוסטים הכי נוחים ( נתפרים אישית לכל חייל ) , את הנשק הכי מדוגם ואת נעליי ההרים הכי טובות . וזה עדיין לא נותן לקודקודים את הזכות לשבת ולשחק באנו כאילו שאחנו הכלבים שלהם . אני לא מבקש הרבה ,טיפה אוכל ,מים , ובעיקר מחשבה לפני ששולחים אותנו למשימות התאבדות . מי שכתב את המכתב הזה הוא לא חייל ובטח לא לוחם . אנחנו לא רוצים אולי שההורים ידחפו לנו , אבל לכולנו יש בטן מלאה על המלחמה הזאת . חבר שלי דימם למוות 12 שעות כי לא פינו אותו , שלחו אותנו לעומק אחרי שהיה ברור שהייתה הפסקת אש ונהרגו 34 חיילים . בשביל מה , כדי שחלוץ תיהיה אפשרות להראות הישגים . אני הייתי בפנים אחרי4 ימים של חיל אויר אז אתה כנראה לא באמת בצנחנים , כי איתנו היו גם הגדודים. המכתב הזה לא כתוב על ידי חייל , לא בתוכן ולא בשפה . אנחנו החיילים רוצים עכשיו שידפקו את חלוץ על הבזיון של המלחמה הזאת , אולי אנחנו רק חירניקים ובשבילו אנחנו המיץ של הזבל שהוא יכול לשלוח ולשכוח , אבל הרמטכ"ל הבא יידע שעל טעויות משלמים . אם היה מותר לי לספר על כל הפאשלות שקרו בזמן המלחמה הייתם המומים , התקשורת לא יודעת אפילו את קצה הקרחון ממה שהלך שמה , אבל כמו שקורה אצלנו הקצינים יכסתחו הכל ובסוף יאשימו אותנו שאנחנו חרא של חיילים , לי אישית נמאס . הממשלה הזאת גמורה אצלי ואצל כל הצוות על מה שהיא עשתה .

levamiy

New member
../images/Emo45.gif

הפאשלות של המלחמה הזו היו כנראה רבות ובכמה דרגים. את מה שאירע בדיוק בשדה הקרב יודעים החיילים שהיו שם הכי טוב וכנראה לא הכל עדיין יצא החוצה, כפי שכתב הלוחם. הועדה שתקום (בתקוה שתקום) תצטרך לחקור את האירועים גם במישור הצבאי וגם במישור המדיני. בעוד רבים מתמקדים במישור הצבאי (והחשוב) אני רוצה לכתוב כמה מילים על חלקו של הדרג המדיני, קרי ראש הממשלה ושר הבטחון בעיקר. מדיניות הזיגזג (כן להיכנס, לא להיכנס, כן הרחבת פעולות הקרקע, לא הרחבת פעולות הקרקע) היתה לדעתי תוצאה של דיסוננס פוליטי: מפלגת העבודה וקדימה רצו בבחירות על אג'נדה מדינית שמדברת על הליכה לשלום, הסכמים מדיניים ו/או מהלכים חד צדדיים שיובילו לשקט והפרדה. למעשה כבר שנים מתעתעים בעם כי הנה השקט והשלום בפתח. לפתע, בתוך 3 חודשים מאז הקמת הממשלה החדשה ובאופן מאד מאד לא מתוכנן, הכל מתפוצץ לממשלת השלום בפנים. מה עושים? איך עומדים מול העם ומסבירים שבעצם הכל עורבא פרח? זו היתה הדילמה. אני מאמין שאולמרט ידע מה נדרש לעשות בשדה הקרב. אם הוא לא ידע, אני בטוח שהיה מי מאנשי הצבא שאמר לו מה צריך לעשות. אבל הוא היסס, שוב ושוב. מצד אחד אי אפשר לשתוק ולעבור לסדר היום על מה שקורה ומצד שני לא רצה לחמם את העסק עוד יותר כי מה חלילה יגידו, שדווקא אולמרט ומפלגת קדימה "הביאו עלינו מלחמה" ? אלה היו פני הדברים ולכן הפקודות איחרו מלהגיע וכשהגיעו הן היו מהוססות, מאוחרות וחלושות. אחד הדברים המרכזיים שועדת חקירה תצטרך לבדוק היא איך "המצב רוח הלאומי" שהושפע מהלך רוח שקרי שהוכתב מגבוה במשך שנים, השפיע על קבלת ההחלטות של הדרג המדיני במלחמה.

mars4

New member
לא יודע אם זה מכתב מחיל או לא

וזה גם לא ממש מענין. מה שחשוב שיש הרבה חילים ששותפים לתחושה הזו שלא הכל שחור ולא צריך ללכת ישר לחפש אשמים. מי שחושב שדן חלוץ, אמיר פרץ [שאני בהחלט מסכים שהוא לא מתאים לתפקיד] או אהוד אולמרט שמכהנים רק כמה חודשים בתפקיד, אשמים במה שקרה פשוט לא מבין את גודל ועומק הבעיה שהיא לא תולדה של מצב רגעי אלא של מדיניות כושלת שנמשכת מזה שנים וחוצה ממשלות מכל הפלגים והזרמים, סדר עדיפויות דפוק, ותחושת אופוריה מזויפת. . [ כל מי שעושה , וזה לא הרבה לצערי, מילואים ב- 7 שנים האחרונות יודע על מה אני מדבר] . אז חלוץ ועוד כמה ילכו הביתה. ההמונים יקבלו את ליטרת הבשר שלהם ו... מה... פתרנו את הבעיה? בתוך כמה חודשים הכל ישכח וכולנו נחזור למציאות המזויפת בה כולם משקרים את כולם. נדון שוב בקיצוץ תקציבי הבטחון, נקצר שוב את השרות הסדיר, ניתן [כחברה] לגיטימציה לכל המשתמטים מסדיר ומילואים, [יש פריירים אחרים] נשחק בסימולציות מחשב על התסריט של המלחמה הבאה. עד שנחטוף שוב בום בפנים. אלא שהפעם הבאה יכולה להיות הרבה הרבה יותר כואבת.

oshiko

New member
לדעתי היה צירוף קטלני של 3 גורמים

מה שאתה מונה זה רק אחד מהם. 1. בעיות באירגון ולוגיסטיקה שכנראה היו קיימות בכל המלחמות, שהרי באותה פרטאצ'יה אהובתנו אנו חיים בכל המלחמות זה 58 שנה, אלא שהשראה ותושיה וכו' בשאר הגורמים חיפו עליהן. 2. רוח אחרת, תחושה של "עייפנו ממלחמות", מבט לאני הפרטי, כסות פילוסופית כביכול שעבורה לאומיות ושליחות למען הכלל הן מילים גסות, תרבות שלטונית צינית של אני וכסאי, וכיו"ב. תופעה שהשלכותיה, בין השאר, חלוקת לא שווה של הנטל בין אלה שנשארו ציוניים לאלה שהעדיפו להתעלם מחובתם הלאומית. לא היה קיים במערכות אחרות, זה תוצר של הזמן הפוסט-ציוני. 3. חוסר כישרון וחוסר השראה יוצאים דופן של המנהיגות הבטחונית בניהול המערכה. במלחמת השחרור גורם מס' 2 עמד לזכותנו - רוח איתנה ונחישות גורפת, חיפו על הבלגאן ועל צבא שאך התחיל להתארגן. במערכות סיני, ששת הימים, ומהלך ההתאוששות של מלחמת יום הכיפורים, הגורם השלישי - השראה, תחכום, תושיה, חכמה אסטרטגית, היו הצד החזק, וחיפו בין השאר על מנהיגות בטחונית שאת ערכיה הבעייתיים גילינו מאוחר יותר. במערכה הזו, לרוע המזל, חברו כל הגורמים יחד. צריך לטפל בכולם. הדרישה להחלפת מנהיגות בטחונית היא תנאי הכרחי, ולא בהכרח מספיק. אבל במערכות אחרות זה כן הצליח במידה רבה לחפות על הבעיות האחרות. אין ספק שמלחמת השיחרור לא התנהלה בסדר מופתי של צבא שוויצרי. מה שחיפה על כך היה בעיקר גורם מס' 2

אימשל2

New member
מסכימה מאד אם הצגת הדברים שלך

עם המכתב שהביאה סמדר לא מתחברת. גם אם אני מוצאת בו נקודות מסוימות איתן אני מזדהה. אני קיבלתי את המכתב הבא בדואל. אם הגישה שהוא מציג אני מזדהה יותר, למרות שאני יותר נוקבת בביקורת שלי כלפי הדרג המדיני והרמטכ"ל, אני בכ"ז חושבת שצריך לאמץ לפחות חלקית את הגישה שמכתב זה מציג. בעיקר, בגלל הצורך לא לתת תחמושת לאויב וכדי להערך הכי מהר והכי יעיל לסיבוב הבא. ולהלן נוסח הדואל שקיבלתי: מי ניצח ? כותב שורות אלו החליט לצאת מהדיפרסיה, לתלות דגל על החלון, לטייל בישובי הצפון ולסתום את הפה לכל אותם קשקשנים בתקשורת ובפוליטיקה. למה לנהוג כמוני ? כמה שמלחמת לבנון השנייה הייתה מכריעה למדינה, ההתנהגות שלנו אחריה מכריעה הרבה יותר. בינתיים אנחנו דומים למתאגרף שבסוף הסיבוב נשכב על הרצפה ודופק לעצמו את הראש בכח בקרשים - עוד רגע, אם לא נתעשת באמת נחטוף נוקאווט !!! ולמי שחושב שבאמת הכל מקולקל ומתפרק, תזכרו שאת הרוח הזאת מביאים עלינו אנשי תקשורת צמאי דם ופוליטיקאים קטנים שיוצאים מהחורים שלהם בדיוק במצבים הקשים - ולא בשביל לקחת מנהיגות. הנה ראיון עם "מדינת ישראל" כמו שיונית וגדי לא יכולים לעשות... אופטימי ? - הרי צה"ל הפסיד בלחימה ! צה"ל לא הפסיד ! אם היינו מפסידים היינו רואים מאות הרוגים (אלפים), היינו רואים עשרות טנקים שרופים (ולא בודדים), היינו רואים את החזבאללה על הגדר, היינו רואים עשרות מטוסים מופלים (ולא אחדים), היינו רואים ספינות טובעות (לא רק כמעט), ובעיקר הינו רואים את נסראללה צועד ברחובות - ולא בקלטת. הקורבנות כואבים אבל לא כך נראה הפסד. אז צה"ל השיג את כל משימותיו ? לא! חשבנו שיהיה יותר קל לנקות את השטח מלוחמי החזבאללה אבל למרות הנזקים העצומים שהסבנו להם (מאות הרוגים) הם לא נכנעו. חשבנו שהלחץ הבינלאומי והלבנוני יגרום להם להיכנע אבל הם לא נכנעו, אבל זאת עובדה שהם הגיעו למצב כל כך קשה שהזדרזו להסכים להפסקת האש וגם כשהרגנו להם 10 לוחמים אחרי הפסקת האש הם לא ירו בחזרה. הינו צריכים למחוק להם את הכפרים ! לא ניתן למחוק כפרים. בעיירה כמו בינת ג'בייל יש יותר משלושת אלפים בתים, חיל האויר דיווח שתקף בכל יום עשרות עד מאות בודדות של יעדים - זה המון, אבל ברור שלא ניתן באמת למחוק כפרים (למרות שזה מה שבא לנו לעשות). מצד שני אף אחד מאיתנו לא היה מתחלף עם אף תושב לבנוני היום. ואף חיל מילואים לא היה רוצה להסתתר בבתים שכן נפגעו. אבל היו המון פאשלות בצבא - איך יכול להיות שיחסר מזון ושתיה? צריך להבחין בין מחסור שהיה פה ושם לכוחות המילואים באימון שלפני הקרבות, שזה דבר שלא צריך לקרות אבל כל אחד מאתנו נתקל פה ושם בבעיה שלישותית כזאת ואחרת - ובסדרי כח כל כך גדולים ועם זמן כל כך קצר להתארגנות - זה יכול לקרות. להבדיל, המחסור בשדה הקרב נבע מבעיה מבצעית לא פשוטה. בגלל הפריסה של לוחמי חזבאללה וסוגי הנשק שהפעילו, רב התנועה הייתה רגלית, וגם כשצה"ל תפס שטח לא ניתן היה לאבטח את הצירים בצורה מלאה. במצב שכזה הכנסת שיירות אספקה הייתה מסכנת לשווא כוחות נוספים. שמענו אנשי מילואים שאמרו להם "נכנסים ליומיים" ונתקעו שם שבוע בלי אספקה. בלחימה יש הרבה שינויים, בהחלט יכול להיות מצב שמתכננים משהו אחד ובאמצע חייבים לשנות בגלל שהאויב מרוכז יותר או שהמהלך שתוכנן לא אושר במלואו וכו'. אני לא שמעתי אף סיפור על מחסור קריטי בתחמושת למשל - שזה מצביע על כך שנלקחו החלטות עינייניות באשר לסיכון הכוחות לצורך תספוק. היו טענות רבות על הוראות סותרות. מבצע צבאי מתנהל בהדרגה. אם מתוכננת כניסת כוחות גדולה בלילה, יש כוחות שנכנסים לפני כן כדי למשל לפתוח צירי תנועה. אם בסופו של דבר לא מתקבל אישור לצאת לפעולה הגדולה יכול להיות שהכוחות שהכינו אותה יחזרו באמצע הפעולה שלהם. יש הרבה ביקורת על ציוד חסר ולא מספיק טוב לכוחות המילואים. נכון, מצד אחד בכל פעם שפתחו את הימ"חים יש סיפורים כאלו, כך היה במלחמת יום הכיפורים, וכך גם במלחמת לבנון. זה לא תרוץ אבל ברור שהצבא משקיע קודם כל בציוד בו נלחמים הכוחות הסדירים יומיום בשטחים ורק אח"כ סוגר פערים במחסנים, וכשיש מצוקה תקציבית תמיד יישארו פערים. כך או כך זה נושא שיש לבדוק לעומק. לא ניתן לקבל שהרמטכ"ל ימכור מניות ביום שמתחילה המלחמה. מבחינה כלכלית אין ספק שהפעולה הזאת לא השתלמה לו, יותר מכך הטענה כאילו הוא ניצל "מידע פנימי" מגוחכת כי הרי בצהריים כשהוא מכר היו כבר מכירות ביותר ממיליארד ש"ח (לכולם היה מידע פנימי ?). אומרים שהוא לא היה נתון כולו ללחימה. ראשית כמה זמן לוקח להגיד בטלפון לפקיד בבנק "תמכור" (ובמיוחד כשיש לך מזכירה שמתקשרת), האם היה עדיף מצב הפוך בו כל הלחימה הרמטכ"ל היה חושב מה מצב המניות היום ? כך או כך זה לא נושא משמעותי ובטח לא כמו שעשו ממנו. אבל איש חיל אוויר לא יכול לפקד על כוחות קרקע. יכול להיות שנעשו טעויות בהפעלת הכח. אבל גם רפול ויאנוש עשו טעויות בכניסה הקודמת ללבנון, וכרגע לא ברור מי לא אישר פעולה קרקעית גדולה ואפילו לא ברור אם פעולה שכזאת הייתה נכונה יותר. כך או כך חשוב שהרמטכ"ל יהיה חזק ויוכל להוביל אותנו לסיבוב נוסף אם יהיה. אז מה? לא צריך לחקור? בהחלט צריך לתחקר, בכל פעילות ובטח בעוצמה שכזאת יש הרבה מאוד לקחים שחשוב לקחת. במיוחד במצבנו שיתכן והסיבוב השני קרוב והוא יכול לכלול גם את סוריה. חובה לאפשר לגורמים המקצועיים לתחקר ולהפיק לקחים. אין שום יתרון במסקנות שיגיעו מוקדם לגדי ויונית - לא הם ינהלו לנו את המלחמה הבאה (אם כי בטוח שהם יבקרו אותה). מה אכפת לך? שיחקרו. אכפת כי העולם הערבי מסתכל עלינו, אם מה שהם רואים זה מדינה מוכה קרועה ומסוכסכת עם עצמה. מנהיגים ומפקדים שהולכים שפופים בליווי עורכי דין, הם עלולים לחשוב שנסראללה צודק והחזבאללה נצחו. אז מי ניצח? בשלב הלחימה צה"ל פגע פגיעה חמורה מאוד בלוחמי חזבאללה - מאות מהם נהרגו ובעיקר מהיחידות המובחרות שלו. תשתיות החזבאללה שכללו בונקרים מבוטנים, אמצעי קשר משוכללים ונשקים מתקדמים נהרסו לחלוטין בקו הגבול, ונפגעו קשה בכל מרחב הלחימה. צבא לבנון נפרס כרגע בדרום לבנון לראשונה מזה עשרות שנים ובניגוד לרצון המקורי של נסראללה. נסראללה נאבק על עתידו הפוליטי בלבנון. חיילי צה"ל יוצאים בשירה מהשטח ועם מוטיבציה גדולה לחזור אם נצטרך. ינצח מי שיישאר מאמין בצדקתו בסופו של התהליך ומאוחד כעם. אבל מה אפשר לעשות? כולם מדברים על הפסד. לא כולם ! אני לא ! השכנה ממול כבר לא ! אני מקווה שגם אתה כבר לא ! אז מה לעשות? לצאת מהדיפרסיה, לתלות דגל בחלון, לנסוע לקרית שמונה, להעביר לערוץ הסרטים כשהשדרנים והפוליטיקאים שופכים רעל ו... להעביר את המייל הזה הלאה ! קדימה ישראל

סמדר בנ

New member
גם אני מתחברת יותר

למכתב שאת הבאת כאן, מאשר למכתב מלבנון ששמתי בראש השרשור.

oshiko

New member
שאלה קצת מעצבנת ...

האם החתימה בתחתית המכתב - קדימה ישראל - היא מקרית?

...והידיים ידי אולמרט ויועציו....

מי מקריב את גל הירש? התקשורת? ראו נא את הכתבה בסופשבוע האחרון איך אחד מלוחמי ומפקדי צה"ל היותר נחשבים "נשחט" על מנת לספק את השעיר לעזאזל ולהציל את שלשית המחדל אולמרט-פרץ-חלוץ. כמו שנוח להאשים את גדי-יוני-יעקב-מיקי ושות' בכל עוולות המלחמה. לא אתפלא אם תצא הודעה מלשכת הרמטכ"ל שתספר שאת גולדווסר ורגב חטף יגאל שילון יחד עם דודו טופז להגברת הרייטינג .... הקשקושים על תיקון הלקוי וכו' לא יכול להתבצע עם רמטכ"ל שעסוק בהמרת המטכ"ל לכחול ובאיושו באנשים שכף רגלם לא דרכה על קרקע מוצקה זה שנים. לא נולדנו היום ויודעים לצערנו איך מדינתנו מתנהלת- ועדה ללא אמצעי אכיפה לא תוביל לשום שינוי. שום דבר לא יזוז באמת ושום לקח לא יופק ללא החרב המתהפכת שתכריח את מנהיגנו לחולל את השינוי.

סמדר בנ

New member
רק לשם הדיוק

ובלי קשר לתקשורת ותפקידה: מבין 24 חברי המטכ"ל - (לא כולל הרמטכ"ל) יש שניים אם איני טועה מחיל אויר (ראש אמ"ן וראש אג"ת) וכל השאר מכוחות היבשה, כשהרוב עם עבר חי"ר. לפי אותה לוגיקה, גם הרמטכ"ל הקודם המיר את המטכ"ל לכחול - עובדה שבתפקיד השני במטכ"ל - סגנו היה איש חיל אויר....

רשימה לא מלאה:

רמטכ"ל מח"א ראש אג"ת עוזר ראש אג"ת רח"ט איסטרטגיה באג"ת רמ"ח תכנון איסטרטגי רמ"ח תכנון וניתוח מערכות ראש אמ"ן קחנ"ר רמ"חהסגל

למעלה