מכתב לאקטיביסט

Abaadi

New member
לאלאלא

הדבר העיקרי שאולי המכתב הזה אומר, "נמאס לי כבר לקחת אחריות על הטעויות של החברה - מעתה ואילך אני ברשות עצמי". מה מאפשר לו לעשות את זה? "מצא את האנשים שרוצים את העולם שאתה כה חושק בו. הם שם, פזורים איתי בשוליים." בגלל שכותב המכתב כבר לא מזוהה עם ה"חברה" הכללית - אין לו מוטיבציה או סיבה לקחת אחריות עליה. אין פה קריאה לאדישות חברתית, יש פה קריאה למודעות עצמית.

מיכלצי

New member
יכול להיות

ודיבור על שוויון לא נותן לגיטימציה לחוסר שוויון? זו הייתה הזמנה, אולי כזו שנובעת מתוך יאוש ואכזבה מסוימת מהמסגרת שבה היה אקטיביסט. אולי דווקא כי כן איכפת לו, מה אני יודעת. אני חושבת שהבנתי מה מפריע לך, אבל בכל זאת אני בספק אם זה מה שבא המכתב להעביר, לכן אין טעם ממשי להתעסק עם זה, עד שאצליח להשיג את פלג. פסיביזם מראה על הסכמה עם הנעשה, ולכן זה מראה על נקיטת עמדה, וזו אקטיביות. אתה בכל מקרה אקטיבי, אפילו בעצם זה שאתה חי... בן אדם בוחר לעצמו את הדברים אותם רוצה לשנות. כשאתה פה, אתה בוחר מה מתאים לך ומה לא, מה נראה לך נכון וראוי לשינוי, בחברה שבה אתה היית מעדיף לחיות. בעצם כתיבת המכתב הוא היה אקטיביסט. האם קריאה לשינוי, חברתי וחיצוני, או פנימי, איננה אקטיביסטית? מטבעו של אדם הוא מנסה לשנות דברים, תחילה לטובתו האישית ואח"כ לטובת הכלל. שים לב.. האם האיכפתיות והאקטיביות שלך לא מגיעים ממקום אנוכי טהור (ממנו לדעתי תגיע כל אקטיביות..) אם הוא אכן כזה, איזו זכות יש לך לטעון לשינוי? אולי אני לא רוצה בכלל שמשהו ישתנה ואתה בעצם רק מפריע לי?

fate spinner

New member
אני לא מסכים עם האמריה שאכפתיות ואקטיביות...

נובעות שווקא ממקום אנוכי. אני מאמין שאף אחד לא היה ממשיך בזה אם הוא לא היה "מקבל" מזה משהו (גם אם רק תחושה טובה) אבל זה לא המניע חדעתי. זה תמריץ חשוב

מיכש,

יש מצב שאת מביאה אותו לפורום להגיב עלזה?

אכן לא עונים בקומונה...

ובגלל זה אני גם לא עונה בפורום, עדיין... סטודנטים עסוקים שכמונו. למעשה, אפילו לא ממש הספקתי לקרוא, למרות שזה נשמע לי מאד מעניין. אני שמח מאד על ההתעניינות בשאלת האקטיביזם, ואני מבטיח להתייחס. אבל אני ממש על סף תקופת הבחינות ולכן הדברים הללו לוקחים לי זמן; אני מקווה מאד שאגיב (ואשאל) בסוף השבוע הקרוב. המשך שבוע נפלא לכולם! פלג.

מיכלצי

New member
התייחסות שלי

אני פונה בתגובה ישירות לפלג, כי יותר נוח, בתקווה שהוא גם יראה את זה בקרוב. (כמובן שכל מי שרוצה יכול להגיב, אני אפילו אשלקלק אתכם אם לא). מרגע שהאדם נולד, הוא יצור אקטיבי. הוא מסגל לו רצונות ואמונות בהתאם לאמות מוסריות אותן רכש מהסביבה-תרבות-מקום, (בלי להיכנס לגישות דטרמיניסטיות). בכל מקרה, הוא פועל בחיי היומיום שלו על פי דרכיו ואמונותיו. על ידי זה בעצם הוא נותן משמעות לקיום שלו- משמעות קיום הדבר שנראה לו נכון. מטבעו של האדם הוא מנסה לשנות דברים, מתוך הנחת בסיס שהוא יודע הכי טוב ובשביל כולם. זה מפני שמתרחש אצלנו תהליך מאוד סבבי שהולך כך: אני חכם = אני יודע מה טוב לי = אני יודע מה טוב לכולם = אני אדאג שיהיה טוב לכולם. ומכאן ש.. הם מתנגדים לי = הם לא יודעים מה טוב להם = הם טיפשים = אני מחויב לגרום להם להבין.* אני פעילה בשביל לנסות לקדם את מה שנכון לי בתור אדם, לא מה שמייצגת התנועה. אמנם תחת אותו גוף מייצג בעל מטרות, מטרות שאם לא הייתה לי כל זיקה או הזדהות איתן, לא היה טעם לחנך אליהן, אבל את החברה מרכיבים יחידים, פרטים אינדיווידואליים שאליהם דבר מסוים ידבר פחות והשני יותר. אנחנו זקוקים לגוף מלכד, מוקד הזדהות, כי ככה האדם פועל. הוא צריך אישור שמה שהוא עושה/חושב הוא נכון, ואם אנחנו שואפים בתור תנועה לדברים דומים, מאמינים בדרכים בעלות מכנה משותף, אין סיבה לא לנסות לנצל את הכח שיש לנו ולקדם. למה לקדם? לאן? לדרך שלנו נראית נכונה. למה? כי ככה. זה אומר שמה שאני חושבת טוב יותר ממה שמישהו אחר? בשבילי. כי זו הדרך שבה אני מאמינה, זו האמת לשמה אני פה. ואני אשנה לטובת מה שלי נראה נכון, לא למה שמייצגת תנועה שבמקרה אני משתייכת אליה. אתה אקטיביסט, אני אקטיביסטית. המכתב הזה, לפחות מהתרשמות שלי, לא מעודד לפסיביזם, אלא לאקטיביזם מסוג שונה, זה שלך נראה נכון, שיוביל אל עולם שיהיה כמו שאתה חושב שהוא יהיה טוב יותר עבורך. יש קריאה בסוף, אחת כזו מובהקת, לפעולה. ("עזוב אותך מהאקטיביזם. בוא אליי, חייה איתי, אהוב אותי, שתף אותי. אל תסתתר מאחורי החולצה הכחולה, היא לא אומרת לי כלום."). מעניין, כי גם לי לא. אולי כי נראה לי שאנשים פועלים לפי מה שנכון להם, ללא כל קשר לגוף המלכד הזה שנקרא תנועה. ללכת לפי דרכך ואמונותיך אפשר גם ללא כל קשר לחולצות כחולות, זה משהו שטבוע בך, כמו הרצון לשנות (מעצם זה שאתה חושב על נכונות של דבר אחד ומישהו חולק עלייך, נוצרת סתירה בלוגיקה שמוסברת במשוואה מינימליסטית למעלה). בסיכום שלך בסוף, קראת לשינוי לא אקטיביסטי (מה?). אמרת במילים מאד פשוטות – כל אחד צריך לחיות למה שלו נראה נכון, נותן לו את המשמעות, עושה אותו מאושר, וכך…כך העולם יהיה טוב באמת, עבורו.
*(לקחתי בתור המחשה מתוך אחת התגובות באתר קומונה שלכם, לא זוכרת של מי)

שלום לכולם.

קודם כל אני ממש שמח שהתעורר דיון בנושא בפורום של התנועה (הערת שוליים: מתי כבר יהיה לכם פורום משלכם שלא מעשיר את תפוז במקביל?
). שנית, אני מצטער שלא התייחסתי מוקדם יותר. גם עכשיו תגובתי תהיה קצרה משאני רוצה; תקופת המבחנים נפלה עליי במלוא משקלה, והודות לשביתה האווילית (למי ששם לב שהייתה) הכל מאד דחוס. לא נורא. בכל מקרה, למי שמעוניין להרחיב בדיון, אני ממליץ לעיין בתגובות לקטע במקור, שנמצאות בלינק שמצורף למטה. מי שמעוניין גם להשאיר תגובות ענייניות (או לא) שיישארו לעד לצד הקטע עצמו, אפשר לעשות זאת בקלות שם. ולעניינינו. fate spinner: הבנתי שביקרת את הרעיון ולא אותי אישית. כמו כן, אין שום רע בביקורת, גם אם היא ביקורת אישית (לדעתי), כל עוד היא באה ממקום אמיתי. אך: נדמה לי שפספסת לגמרי עקרון אחד מאד חשוב בדבריי... אהבה.. מדבריך נשמע כאילו הטקסט שלי מציג דרך חיים נטולת אהבה, או נטולת "חשיבה על הזולת", לדבריך. ההיפך הוא הנכון! כדי לנסות להבהיר זאת (ושוב, אני מתנצל: בקצרה...), אשאל אותך שאלה קטנה: האם עושה לך טוב להיות לצד אנשים מאושרים? אסא כשר, אדם חכם למדי, שלמרות שאיני מסכים איתו בעניינים רבים, לימד אותי דבר או שניים, אמר פעם שקל מאד לחיות חיים בעלי משמעות: פשוט צריך להמציא לעצמך אחת כזו. אך הנה הקצ': חיי משמעות לא מבטיחים חיי אושר. חיי אושר, לדבריו, הם דבר שנגוע בשרירותיות מרגיזה, אך אפשר לאפיין אותם בצורה אחת: מידת האושר הסובב אותך. חיים בגיהנום יעשו אותך עצוב, וחיים בגן-עדן שמח. אתה מחפש משמעות? יכול להיות שגם אני; אבל אני חושב שהאושר מספק לי את המשמעות הזו. זה מעגל כזה; מעגל יפה של אהבה - אני מכניס לתוכו עוד ועוד אנשים, כל הזמן. מי שרק מוכן להיכנס. בוא ואעשה לך פינוק בגב עכשיו, אם רק תרצה. אלמד אותך לנגן באורגן (למרות שאני עצמי לומד רק 3 חודשים). אלמד אותך מתמטיקה. אלמד ממך. אני אעשה את הדבר הכי טוב שאני יכול לעשות לך - ולעולם - אני אנסה להיות מאושר. הכי טוב, כמובן, על-פי סולם המדידה המאד-עכשווי והמאד-שלי הזה, שיכול להשתנות כל רגע, ואין סובייקטיבי ממנו. אבל זה גם משהו. אם אסכם עניין זה: לומר שהמכתב הזה מתעסק רק ב"אני" וב"עצמי" זה פשוט פספוס של הכוונה שלי, פספוס גמור; אולי אני לא כותב ברור, ובמכתב זה במיוחד לא ניסיתי להישמע משכנע במיוחד אלא סתם זרקתי את שעל ליבי (חצי תשובה לשאלה הבאה שלך), אבל המכתב הזה הוא הכי לא "פנימי" שאפשר: הוא קריאה לעולם - בואו. האם אין זה ברור מסופו? לשאלתך האחרונה: מדוע כתבתי מכתב זה. וזו תשובה גם לכל הטענות (המובנות והמוכרות) שהמכתב עצמו הוא מעשה אקטיביסטי... ובכן: חשוב לציין קודם כל שהמכתב נכתב לפני כשנה וחצי, והיום הייתי כותב אחרת (תמיד זה כך). שנית, כתבתי אותו בחיפזון, בכחצי שעה, והוא מבחינתי חצי-לירי, ומאד לא לוגי-קונסטרוקטיבי. אני אוהב אותו כך, והוא נוצר מהשראה שנפלה עליי בעקבות קריאת "T.A.Z." (ספר של חכים ביי, קישור למטה). לא הייתה לו שום מטרה מלבד הכתיבה עצמה, בדיוק כפי שאת כל שיריי אני כותב לשם הכתיבה עצמה. אני לא כותב למגירה, כי זה מה שאני מכנה בשם "הסתרת האור שלי". זה מיותר וטיפשי (נדמה לי שנלסון מנדלה כתב על זה טקסט מרגש שאוהבים בתנועה... משהו על זה שלהסתיר את האור שלך זה סוג של פשע... מצטער, אני עייף בשעה זו של הלילה ואיני זוכר את שמו של הקטע או אפילו את הנושא שלו). מכאן ועד אקטיביזם הדרך רחוקה מאד: איני קורא לאנשים לשנות את דרכם במכתב הזה; יש לראות זאת כמכתב שכתבתי לעצמי, רק שכהרגלי לא הסתרתי אותו מאף אחד אחר; בצורה אנרכיסטית וחופשית למדי אני מאפשר גישה מלאה (ואף שמח מכך) לכל דבר שיוצא תחת עטי (=מקלדתי לרוב...), לא מתוך הנחה כי יש אמת בדבריי יותר מאשר בדבריי אחרים, אלא מתוך הנחה שרק כך דברים מתקדמים, רק כך קיימת הפריה אמיתית (לראייה: שיחות אלה). אקטיביזם, אם נשאר במשל הזה, הוא סוג של סינוור - כיוון פנס ישירות לפניו של אדם, פנס שאומר משהו, מאד ספציפי לרוב (ואינכם משלים עצמכם, אני מאמין, שהתנועה לא משדרת ערכים מאד ספציפיים - לומר בפירוש לאדם שהוא לא רצוי בתנועה מכיוון שאינו מוכן להתגייס לצה"ל, למשל, זהו סינוור במפורש. לא?). אני הייתי מסונוור, בתנועה. באיזשהו מקום אני מרגיש שהתעוררתי, ולא בדרך שה"מבוגרים" תמיד אמרו שאתעורר ("מי שלא סוציאליסט עד גיל 18 אין לו לב, מי שסוציאליסט אחרי גיל 18 אין לו שכל"), כלומר, לא נסגתי; להיפך, התקדמתי. אני מרגיש שאני לא מסנוור יותר. אבל אל תטעו - אין זה אומר שאני חשוך (כלומר, שאין בי אהבה, למשל, כפי שהבנת אולי מדבריי). טוב, גלשתי... כך זה תמיד. אני יכול לכתוב עוד בלי סוף, אבל הרבה יותר מעניין (אותי) לקרוא אתכם מאשר לשמוע שוב ושוב את עצמי... מזה יש לי מספיק... כמה דברים קטנים לסיום: * אתם יכולים לדבר עליי כמה שבא לכם בלי שאני פה "להתגונן"...
אין לי שום צורך להגן על עצמי. תתפרעו... * אני לא חושב שאיכפתיות נובעת בהכרח מאנוכיות... לא התכוונתי כלל לומר זאת. זו בדיוק האמירה שאין אהבה, ואני לחלוטין מרגיש שאהבה קיימת גם קיימת. (אם תרצו: זה הויכוח בין פרויד לפרום... אתם מוזמנים לקרוא על אמנות האהבה, שוב, קישור מצורף...) * "מטבעו של האדם הוא משנה דברים..." - שוב, אם התפרש מדבריי שעליי לפעול בניגוד ל"טבע האדם" (בעצם: לטבעי שלי), אז דבריי לא הובנו נכון. להיפך: אני טוען לחיות הטבעית ביותר האפשרית, כלומר: להאיר את עצמך במקסימום. החשכת עצמי היא לא הפתרון שאני מציע כלל וכלל... ולהאיר את עצמך, להגדרתי, זה לא אקטיביזם; בשם אקטיביזם אני מכנה את כל מה שחורג מההתנהגות הסובייקטיבית הטבעית. אני מכנה בשם זה כל פעילות שנעשית מתוך חתירה למשמעות תוך פגיעה באושרך (כמו חיפוש אחר עושר, למשל). אני מכנה בשם זה כל פעילות שמוכנה לגבות מחיר לא טבעי מאנשים אחרים (או בעלי-חיים אחרים), מחיר שהאקטיביסט לא היה מוכן לשלם במו ידיו, לרוב, אך למען מטרה גדולה הוא מוכן להשתיק את זה ולהבליג (דוגמה: השתתפות בפרוייקט שלום ישראלי-פלשתיני שממומן ע"י ענקיות קפיטליסטיות, ביניהן חברות הסוחרות בנשק... דוגמה מהחיים). תנועת הנוער העובד והלומד (והחטב"מ) היא דבר נפלא ששינה את חיי לחיוב, מקצה לקצה; אין לי ספק בכך, אך אין בזה כדי לטשטש את ביקורתי על הארגון הנ"ל, שהוא אקטיביסטי ללא ספק, בכל המובנים שהתכוונתי אליהם לעיל, ורבים נוספים. * מכתבי לא מנסה לעודד לפסיביזם. אבל הוא גם לא מעודד ל"אקטיביזם מסוג אחר". הוא לא מעודד, נקודה. אם את - או מישהו אחר - "התעודדתם" ממנו לכיוון מסוים - מה טוב. סומך עליכם שמצאתם לכם את הכיוון הנכון לכם לעת עתה. הקריאה הזו בסיום היא לחלוטין קריאה רגשית, פואטית, שנובעת מתקוות אישיות לא-לוגיות, ולכן ניסיון לנתחן ככאלה עלול לשגות בקלות. אם מישהו מרגיש שהמכתב עשה לו טוב, אני מאושר. אם מישהו מרגיש שהמכתב לו עשה לו כלום, או עשה לו רע, איני מצטער על כך... זה פשוט אני, ואיני חוסם זאת. אשמח לשמוע עוד ביקורות ורעיונות בכלל, ומצטער שלא הגבתי יותר בפירוט לכל המגיבים למיניהם. לילה טוב! פלג.

galmeyer

New member
מכתב לפלג,

פלג, קראתי את דבריך לפני זמן רב, אולם רק עכשיו, בעקבות התעוררות הדיון, החלטתי לכתוב לך כמה דברים. גם אני, כמוך, לא מאמין בהסתתרות מאחורי חולצות או כותרות. מאמין שכל אחד אישית צריך לבחור את דרכו ואת הדברים החשובים לו. בן אדם בוחר את הדברים שאותם הוא רוצה לשנות לא בגלל ש"התנועה אמרה", אלא כי הם באמת מפריעים לו אישית. אולי מינוח ההפרעה לא מתאים פה בדיוק. הכוונה היא בדברים ששינויים יעשה לו טוב. אם משה חושב (ובצדק, בוא נודה) כי חלוקה בלתי מוגבלת של בקבוקי בועות סבון (אלה עם העיגול שנושפים דרכו), טוב יעשה לעצמו ולחברה אם פשוט יקום ויחלק אותם. לעניות דעתי, הסתגרותו תחת הגישה של "אני לעצמי דאגתי לבקבוקי בועות, ומי שירצה מוזמן לעשות את השינוי הפרטי שלו לבד" לא תניב תוצאות ראויות – משה ככל-הנראה ימשיך להסתובב ברחובות כשהוא לא רואה אנשים מפיצים בועות לחלל האוויר. וחבל, השינוי החברתי שלו משה ייחל לא יגיע. הגישה השנייה בו יכול האדם המבקש שינוי, כמו משה במקרה דנן, לנקוט היא גישת הייאוש, הקטנת היכולת שלו. "אני לא הממשלה, אני לא יכול לגרום להפצת בועות סבון", "אם אלהים היה רוצה שיהיו בועות הוא היה עושה את זה", "אני – אני רק משה קטן, ממעלה-אבק ב', אני לא יכול לכולל שינוי". לפעמים גישת הייאוש מביאה לגישת הדאגה העצמי בלוגיקה של "אני לא יכול לדאוג לכולם -- > לפחות שלי יהיה טוב --- > אני אספק בועות לעצמי". בניגוד אליך אני שם באותו צד של הסקאלה את היאוש ("אני לא יכול לשנות"), ואת גישת שרי אריסון ("השינוי הוא בעצמי בלבד ומתי שאחליט"). לעניות דעתי הגישה שאתה מציג ב"מכתב לאקטיביסט" היא בצד הזה של הסקאלה, ולא משנה מה הסיבות שהביאו לגישה הזאת. זה לא רע, רק צריך להיות מודעים לזה. לא לצייר את זה כבחירה, אלא כלחיצה על כפתור ה-Esc בצד שמאל למעלה של המקלדת. ב"תפוז" באינטרנט המציאו מושג בשם "העולם של", בו כל משתמש יכול לתחום את העולם שלו. זהו מונח וירטואלי בלבד, כי למרבה הצער, כשאתה מגדיר את העולם שלך יש לך את היכולת להגדיר אותו באופן מושלם (מלא בועות מבחינת משה), אולם כשתצא מהדלת (וככל-הנראה ביום מן הימים תצטרך לעשות כן) תתחבר לעולם המשותף. אני לא אומר גלובלי, אלא משותף, כי כולם שותפים בו, כי לכולם, גם אם יגדירו עולם משלהם, יש מניות בו. הצד הלא פעיל (המיואש/הבורח) בסקאלה הוא חברה גדולה של אנשים (שאתה ואני לצערנו חלק מהם) ששומרים את המניה שלהם כבר שנים במגירה. לא מנצלים אותה בכדי לעשות את העולם המשותף מקום אחר. ואפשר לעשות דברים. המניה בעלת כוח רב. תמיד אני חוזר לאותן דוגמאות גדולות כי קל לדבר עליהן, אולם ניתן לעשות מהן אינדוקציה אל שאר שינויי העולם בקלות: א. חצבה מערב (ארץ המכתשים) – רק לפני מספר שבועות הסתיים המאבק נגד פתיחתו לכרייה של שטח חצבה מערב. המאבק הסתיים בצורה שהסתיים רק משום שלאלפי אנשים זה היה חשוב, ובו בזמן הם סרבו להתייאש. גייסו 14,000 התנגדויות שהוגשו לוועדה לתכנון ובניה, לקחו לשם חברים לטיולים, דיברנו בתוכניות רדיו והפגינו מול הועדה בשעת התכנסותה. אלפי אנשים שהחליטו (בלי שום חולצה וכותרת) שזה משהו שחשוב להם בעולם והם משנים אותו. יש לשער שאם כל אלה היו נשארים בעולם שלהם, השטח היה היום בתהליכי הכנות לחציבה, וזה לאו דווקא רע – זה פשוט להרגשתם היה רע בשבילהם, אז הם החליטו להילחם על זה. הם החליטו שהם יהיו מאושרים יותר בעולם אם הם ישנו את זה. ב. פעם פעם פעם, עד מאי 2000, טיילו נערי גיל ה-18 במדינה המדהימה המכונה גם "לבנון", ומדי פעם, כמנהג בלתי מוסבר אך קבוע, התפוצצו שם באמצעות טיל / מטען / תקלה טכנית / התרסקות. היו בארץ אנשים שבמשך כמה שנים נאבקו בטיולי הנערים בלבנון. בתחילה היו הם מיעוט נבער. מגונה. אך המיעוט הזה החליט שהעולם יעשה אותם מאושרים הרבה יותר בלא הטיול בארץ הארזים. הם החליטו שזה השינוי שיעשה להם טוב. ושוב, בלי חולצת תנועה, הם החליטו להילחם למען שינוי העולם לצורה שבו הם חושבים שתהיה טובה יותר בשבילם. הם יצרו לאט לאט מאסה קריטית של אנשים שזה חשוב להם, כך שבסופו של דבר ראש הממשלה הנבחר נאלץ להבטיח שתוך שנה ארץ הליטאני תינטש. ההמשך ידוע. אני אדם מאמין. לא בתנ"ך ולא באלהים. גם לא במוחמד. אני אדם שמאמין באדם – ביכולותיו, בכוחו, בטובו. עדיין מאמין. כשאגדל בכל נקודת זמן אוכל לבחור לסגור את הבאסטה, להפסיק להאמין וללכת על ייאוש או על הגדרת עולם אישי המנותק וירטואלית מהסביבה, אבל כרגע אני בוחר להמשיך ולהאמין. להמשיך ולהאמין שאם ארצה מספיק העולם יהיה כמו שאני חושב שהוא יהיה טוב יותר עבורי. זה ביכולתנו, בכוחנו. בלי חולצות. אולי זה יקח קצת זמן, ואולי גם אתייאש ואלחץ גם על ה-Escape, אבל כרגע אני עוד מאמין. לא כקבוצה, אלא כאדם שחושב שיש לי רצפט לעשיית העולם טוב יותר בעבורי. אני חושב שיש כמה דברים בעולם ששינויים יעשה אותי מאושר יותר, ובשביל שינויים אלה אני משקיע. אם זה בבועות סבון (לא באמת), ואם זה בהגדלת המיסוי על רווחי הון, שינוי שכר המינימום והכנסת ההרצפטין לסל התרופות בכל התוויה. אם זה בהשפעה על תוכנית המתאר העתידית של המושב שלי, חיבוק הכנרת, וציורי סמיילי ענקיים על האוטובוסים בחניון "אגד". כל אחד בוחר מה חשוב לו, ואם הוא לא מתייאש או מגדיר עולם וירטואלי משלו, הוא יכול לשנות. אני מאמין שהעולם שלי יהיה מאושר יותר אם חצבה מערב לא יפתח לכרייה, אם יוסר "מסוע צפע" הדומם, אם תגדל האוכלוסיה העובדת, ותקטן האוכלוסיה בעבדות, אם אחיי וחבריי יפסיקו לשותת ברחובות פלסטין במדים, אם יקטן תקציב הביטחון ויגדל תקציב החינוך, הבריאות, אם אפסיק לראות נערים מוכרים את גופם בלילות בגנים ולא בגלל שהם ימצאו מקומות אחרים אלא מפני שהם פשוט לא יעשו את זה. אם אפסיק לראות ילדים פלסטיניים פושטי יד בכבישים ראשיים ולא בגלל שהם יגורשו אל מאחורי גדר. אם לא יהיו עוד אחים התרים אחרי אחיהם שהלכו קפוט, וחברים המקוננים על אלה שהלכו. אם תהיה רכבת לשדרות ולירושלים. אם אנשים במושב החדש שלי יגידו "שלום" ו"בוקר טוב" כברירת מחדל. אם אצליח לעשות את זה גם בתל-אביב. אם זקנה לא תהיה מופתעת כשאני מציע לה עזרה עם הסלים באמצע רחוב תל-אביבי ואהפוך את זה לנורמה חברתית. אם אנשים יבינו שקפה זה לא טעים ויפסיקו להציע לי. על כל סעיף שאגשים אהיה מאושר יותר. אולי אתייאש לפני שאגשים דבר, אולי באמצע, ואולי אף אמות מלא אמונה, אולם כרגע אני מנסה, את כפתור האסקייפ אדע תמיד למצוא. שלך, בהמון אהבה, גל נ.ב. מאז שכתבתי את המכתב הזה אליך לראשונה קיבלתי בחיי עוד כמה דוגמאות המוכיחות כי עלי להשפיע על החברה כולה, ולא יעזור כמה אני זורה אהבה בחיי שלי. אפרט אחת מהן: כשסיימתי את שביל ישראל (אני מודה, סוג של אסקפיזם מבחירה) גילתי כי אימי קצת חולה בסרטן. זה לא גילוי נורא, אבל גם לא קל. גילוי כזה מעמיד את הצורך להשפיע על החברה לפחות בשני פנים – האחד – לא כל התרופות למחלה כלולות בסל התרופות, ומה לעשות, לא ניתן להמיר את האהבה הפנימית במחוזותינו לתרופות. כדי להשיג תרופות צריך לגרום לשינוי תקציב עדכון סל התרופות (=מאבק חברתי). הפאן השני הוא הגורמים למחלה – יש בישראל לא מעט גורמים למחלות שונות ומשונות, שהדברתם תהיה תוצאה של לחץ חברתי מקומי / אזורי / מדינתי. ככל הנראה לא יעזור כמה אהבה ארעיף על ביתי עם משדר בעוצמה של 1.6 מגה-ואט יעמוד בחצרו, מפעל אזבסט יהיה מעבר לכביש, ובמי השתיה יהיו מתכות כבדות כי זה פשוט יותר זול להזליף אותן לשם מלפרק אותן, והרי אין לחץ חברתי נגד זה. נ.ב 2 ממליץ בחום לקרוא את תגובתו של פלג למכתב זה. הוא כותב שם דברים מדהימים ונכונים. (וכן, גם כמה דברים שאני לא מסכים איתם, אבל עדיין חשוב לקרוא).

כמה דברים קטנים

א. בניגוד למה שאמרת אני דווקא כן שם את שרי אריסון (שם קוד) ואת הגישה המיואשת באותו הצד. אך: אני לחלוטין לא רואה את עצמי באותו הצד, ודבריך כלל לא שיכנעו אותי שכך הדבר. אם גישתי מתפרשת כאסקפיזם, אז דבריי לא נאמרים בצורה מדויקת מספיק, או שהאזניים שנתקלות בדבריי מסלפות אותם. חברה טובה אמרה לי שאולי השם "פסיביזם" מטעה, כי במקום מסוים הוא אומר "פסיביות", ולמרות שפסיביות היא מאפיין בעל משקל, אין הגישה אומרת: "היה פסיבי", אלא "היה לא-אלים", ולמעשה, שם אחר שניתן לאותה התיאוריה (פחות-או-יותר) בעבר היה "אי-אלימות", רק שהיום כאשר אני אומר "אי-אלימות" אנשים שומעים מושג מאד-מאד כללי, שלמעשה רוב-רובו של הציבור יכול להזדהות איתו, ובכך אאבד את כוונתי המקורית; כשאני אומר אי-אלימות, אני אומר, בצורה מוכללת, לא לחולצות כחולות או לסמלים בכלל כל עוד מטרתם היא ליצור השפעה, כי הם (בצורה מובהקת) ע"פ השקפתי אמצעים אלימים ליצירת שינוי (ועל כך ניתן לדון רבות). אבל זה לא רק זה; גם כאן אשיג תומכים רבים משיש לי באמת... תיאוריית האי-אלימות מבחינה בצורה עקרונית ולא אמפירית בין מעשים אלימים למעשים לא אלימים, ומייחסת את רוב מה שאנשים קוראים לו "אקטיביזם" לצד האלים של הסקאלה (ומכאן השם: פסיביזם). כלומר: פסיביזם אינו פסיביות, ויצרנות, אהבה פרודוקטיבית וכו' הם דווקא מאפיינים מאד בולטים וחשובים של התיאוריה הפסיביסטית; אני יוצר, בדיוק כדי להפוך את העולם הזה לטוב יותר, אבל בהבדל מהאקטיביזם הנפוץ, אני יוצר מתוך עצמי, יוצר מסביבי, יוצר בצורה של מגע ולא בצורה של חוק, מתוכי החוצה ולא דרך מנגנון או תיווך, בשבילי ובשביל האוהבים אותי/האהובים על-ידיי, שמרגע לרגע הם נהיים כולם. פסיביזם אומר שלשים את קצב בכלא, לדוגמה, זה מעשה אלים, וככזה אינו ראוי. בת-דודתי, לעומת זאת, ארגנה הפגנת ענק כדי לכלוא אותו. זה אקטיביזם. כאן מונח ההבדל; אך אין כל אסקפיזם בפסיביזם הזה! למעשה, אתה מוזמן לבוא ולבחון (למרות שזה דבילי) את כמות הרצון שיש בי, ובפסיביסטים אחרים, ליצור, להוסיף, לאהוב. מקווה שהבהרתי את זה קצת.

למעלה