מכתב לאקטיביסט

מיכלצי

New member
מכתב לאקטיביסט

אני מצרפת קטע שכתב פלג מיכאל, (מהקומונה של אריק וזה), תגובה והתייחסות שלי בהמשך. נראה לי מעניין לפתח על זה דיון. (הקטעים הודגשו לפי המקור). מכתב לאקטיביסט שרוך אדום פעם היה בחולצתי. הדבר ייתכן, אנשים משתנים. לא הייתי משתמש במינוח: "עוברים מהפכה". לא עברתי מהפכה. התקדמתי. אנשים כמוך שואלים אותי בכל פעם שאנחנו מתחילים לשוחח: "מה, לא איכפת לך?" / "ואם איכפת לך, למה אתה לא עושה שום דבר?" / "להתנתק זה הפתרון?" / "למה אתה לא מתמודד עם הבעיות שלך?"... תשובתי היא תמיד זהה – איני מזדהה עם הגוף המשלח. איני מזדהה עם התנועה. איני מזדהה עם האידיאלים של האנשים שחוברים יחדיו כדי לבצע את הפעולה הזו. איני מזדהה עם הפעולה הזו. אני פשוט לא רוצה לשנות את החברה. אני מאמין בדרך אחרת. ...מטריאליזם, מוניזם, פוזיטיביזם, וכל ה"איזמים" של העולם הם כלים ישנים וחלודים אשר אינני חפץ בהם או שכבר אינני שם לב אליהם. העיקרון שלי הוא חיים... "גם שלי!" תאמר לי, ותתרץ בכך את פעילותך – אך אתה סובב באותה הקרוסלה של החיים כמו כולם. כולם עובדים כמו חמורים כדי לתדלק את אשליית העתיד שעל זרי הדפנה – אתה עובד כמו חמור כדי לתדלק את אשליית שינוי העולם. אתה לא תשנה את העולם. לא כי אינך חזק מספיק – אלא כי העולם לא מעוניין להשתנות, לא כרגע, לפחות. עזוב את העתיד – נכון, קשה, חונכנו אחרת – שים אותו בצד. הבט בהווה שלך. האם כך ברצונך לחיות כל חייך? נסה לשכוח מהאשליה המנחמת אודות העתיד כשאתה מנסה לענות על שאלה זו. אתה ממתין למהפכה? זו שלי החלה לפני זמן רב! כשאתה תהיה מוכן (אלוהים, איזו המתנה ארוכה!) לא יהיה לי איכפת להתלוות אליך לזמן מה, אך כשתעצור אני אמשיך בדרכי הבלתי שפויה והמנצחת לקראת כיבושו האדיר והנשגב של הלא-כלום! (בלתי-שפויה בעיניך ובעיני החברה, אך הגיונית בצורה מבאסת למדי). מה אתה רואה מתחת לזכוכית המגדלת של ההווה? האם אתה רואה את אותה ציפייה למהפכה ההיא? האם החיים שלך משתנים לטובה ברגעים אלו ממש? או שהם תלויים על חוט דק ובלתי-נראה בעתיד אפשרי? אבל אתה לא רוצה לבנות לעצמך חיים טובים יותר – אתה חי באשליית ה"אקטיביסט". להיות אקטיביסט, "פעיל לשינוי חברתי", זו מעין מומחיות-בתחום. לחשוב על עצמך כעל פעיל – משמעו לראות בעצמך אדם מתקדם ביחס לאחרים בהערכת הצורך בשינוי חברתי, ובתשובה לשאלה איך ליצור אותו, ולראות את עצמך בתור בעל יכולת להוביל בדרך מעשית אל השינוי המיוחל . אתה רוצה לבנות חברה אחרת. לכל חברה שתבנה יהיו הגבולות שלה. ומחוץ לגבולותיה של כל חברה ינדדו הקבצנים הגיבורים והבלתי מרוסנים, עם מחשבותיהם הבתוליות והפראיות... אני אהיה ביניהם! יש היכן לפעול, ואתקן עצמי כבר עכשיו – יש היכן לחיות. כל חברה משאירה שוליים אליהם נוכל, אני ואתה, להסתנן. את השינוי לא נחפש בחברה. ואחרי, כמו לפני, יהיו אלה האומרים לחבריהם: "פנו לעצמכם ולא לאלוהיכם או למושאי הערצתכם; מצאו מה שחבוי בכם; האירו זאת; הראו את עצמכם!" וזה מה שאני עושה עכשיו, ידידי. הנני. מכיוון שכל אדם – המחפש את פנימיותו – מפיק מתוכו את שהיה חבוי באופן מסתורי שם בפנים, אזי הוא צללית המאפילה על כל סוג של חברה אשר יכולה להתקיים תחת השמש! רוצה עולם אחר? באמת ובתמים? לא רק לתחזק אשליית-נצח של תיקון תבל? שנה אותו – את עולמו שלך. זה נורא קל. החברה שאתה חי בה היום לא תחייה כמו שאתה רוצה שהיא תחייה – פשוט כי היא לא רוצה זאת. מצא את האנשים שרוצים את העולם שאתה כה חושק בו. הם שם, פזורים איתי בשוליים. רוצה לחיות חיים שיתופיים? רוצה לחיות בחברה המבוססת על אהבה? אל תמתין לדגל האדום שיבוא וישטוף ויטביע את כל הרצונות האחרים. הוא לא יבוא. פשוט חייה כך. ואגב, אם מעניין אותך העולם החיצון, דע לך כי כל החברות רועדות כאשר האריסטוקרטיה שופעת הבוז של הקבצנים, הבלתי נגישים, הייחודיים, השולטים באידיאלי, כובשי הלא-כלום, מתקדמת בנחישות. ..."השמיים מבשרי הרעות הופכים לחשוכים ודוממים!" עזוב אותך מהאקטיביזם. בוא אליי, חייה איתי, אהוב אותי, שתף אותי. אל תסתתר מאחורי החולצה הכחולה, היא לא אומרת לי כלום.

SHiRA110

New member
../images/Emo142.gifהוא הדריך אותי במדמים../images/Emo9.gif

זה ממש מזכיר לי את הספר שאני קוראת עכשיו "אלוף הבטלות" אין לי דעה נחרצת בעניין.. אני עוד בהרהורים:) באופן המאוד מאוד כללי של העניין, אני מסכימה.

מיכלצי

New member
עם מה את מסכימה בדיוק?

איזה הרהורים? את משתייכת לתנועת נוער, שמעצם היותה כזו - היא אקטיביסטית. יש מקום למי שחושב אחרת?

בטח שיש מקום להירהורים, עצם זה שאני ואת באותה

תנועה מעיד על כך שהדעות שלנו הן אותו דבר ושאין בנו שום אינדבידואליות!? והלא ערך הטלת הספק הוא לא ערך מרכזי בתנועה? שאם כן כולנו נחשוב אותו דבר ולא נהרהר ונשאל ונתווכח שאם כן נאבד את עצמנו, ואף את משמעות התנועה.

מיכלצי

New member
מסכימה

חברה בנויה מפרטים,אינדיווידואליים, ונוצרת איזושהי אמת כוללת. כשאת נמצאת בתנועת נוער, את תחת ערכים ומטרות שמגבשות אותך עם יסמין מג"ת או עם עדי מגזר. את מרגישה שייכת, ויותר מזה - צודקת. אבל, כמו בכל חברה טובה, היא לא עומדת בפני עצמה. כל אחד מאמין יותר ופחות בדברים מסוימים, לכל אחד הזכות לתהות מתי נכון לו מתי באסה, אבל לא מתאים. בשביל זה ישנו הערך המדהים הזה ששמו - הטלת ספק. תנועת נוער היא אקטיביסטית, היא מחנכת, פועלת, מנחה, לשינוי. שינוי שלא בהכרח מדבר אלייך, אלא מדבר יותר אל מה שמייצגת התנועה בתור עצמה, כגוף כולל ומאחד. מי שלא מאמין באקטיביזם מקומו בתנועה הפועלת לשינוי? הרי ללא ספק מי שמטיל ספק (
) פועל לפי מטרות התנועה, במתכוון או שלא..

לא אמרתי שיש שלילה של אקטיביזם

הקטע הוא שהירהורים ומחשבות ואי הגיבוש דעה הזו היא כן חשובה וכן מתאימה במיוחד ובעיקר לפעילים בתנועות נוער שלוקחים על עצמם לחנך להעשיר ולהעביר תכנים. שאם אנחנו לא נהרהר ונדסקס ונחשוב בעצם נהיה בדיוק כמו מכונות שמכוונים אותם להגיד את אותו הדבר, אקטיביזם זהו דבר חיובי מעצם היותו, כי הרי מיהו לא אקטיביסט בתנועת נוער - אני חושבת שהכותב ניסה להראות אבל מה המושג הזה "אקטיביסט" עשה, שאפשר גם די לנצל אותו ולהשתמש בו לצרכים לא כ"כ חיובים וטובים. ובעצם מי שמוחה על השתי שורות הקודמות שלי לא בא כנגד התנועה - להפך, יש בו משהו שמנסה להגיד איפה אנחנו היום. אקטיביסט לא אקטיביסט, בואו נצא מכל המושגים המיותרים הללו ונחשוב על מה זה אומר באמת בשביל כל אחד.

Abaadi

New member
אבל

בניגוד לתנועות נוער אחרות, דווקא התנועה שלנו, לפחות איך שאני רואה את זה, היא הכי "פורמלית". כשאנחנו מתגאים בהיותנו תנועה שאינה מזוהה עם דפוס ספציפי של חשיבה אני רואה פספוס, שכן ואם היינו מנצלים את הכח שלנו כנוער על מנת להשפיע בדפוסים האלו, היינו יכולים להגשים את עצמנו במימדים שונים לחלוטין. לא כמובן שבמתכונת הנוכחית זה לא קורה, כמובן, אם זה במפעל יוסי יפה או במסע פלמ"ח, אבל הפעילות שלנו, כנוער, כתנועת נוער - נקבעת לפי החבר'ה מלמעלה; צמ"ר, רכזים. אנחנו נמנעים מלדרוש שינוי עקב החשש להזדהות עם דפוס פעילות שכביכול אסור לנו להזדהות איתו. כשאני רואה חניכים שבאים לכל פעולה עם חולצה כחולה, אבל לא יודעים מה זה סוציאליזם - אני רואה צביעות. כשהחניכים האלה גדלים ומגיעים לסמינר מד"צים ללא הידיעה הזאת - זהו הפספוס. דור המייסדים הותיר אחריו שובל של ערכים ואידיאולוגיה, זהות לצמוח אליה. כשאנחנו מרשים לעצמנו לאבד את הזהות הזאת לטובת זהות אחרת - אנחנו מאבדים את הציוויון שלנו כתנועת נוער. אנחנו לא צריכים לחשוב אותודבר, להפך - הטלת ספק היא דבר מבורך. אבל אז מתי לעזאזל אנחנו אמורים להגיע להסכמה? מקום שבו כולם מסכימים ואין בכלל סיבה להטיל ספק? נקודה שמלכדת אותנו כנוער ומהווה מכנה משותף לתפיסה של כל אחד ואחת פה? אולי הייתי רוצה לראות את זה קיים - הנקודה הזאת לדעתי צריכה להיות מאגר הכלים שעומד לרשותנו לטובת שמירה על הזהות שלנו. אבדן זהות זה דבר שהיום נפוץ יותר מתמיד. הערכים שלנו נעלמים, התפישות נעלמות, התרבות נעלמת, קיבינימט - אני חי בתוך שכונת ווילות עם חצרות בגודל 5 דונם - כל אורח החיים פה הולך ומתעוות! לאן כל החלומות שבנו את המקום הזה נעלמו? מה אנחנו צריכים לעשות בשביל למנוע מהחלומות האלה להעלם? אע, צריך להמציא סמיילי חפירות

אבל למה החניכים הללו לא יודעים מהו סוציאליזם?

בעיקרון המהות של תנועת נוער, לפני כל הערכים והמטרות והיסטוריה אידיאולוגיה וכל מיני מילים יפות שנוכל להוסיף המהות העיקרית היא לבנות קבוצה- לקחת קבוצה של ילדים ובמקום שהם ישבו בבית וישחקו במחשב או יראו טלויזיה, או יעשו עוד כל מיני פעולות שמשחיטות את המוח, להוציא אותם, ליצור להם קבוצה, אינטראקציה עם עוד ילדים בגיל שלהם. אחרי זה באים כל הערכים של סוציאליזם אהבת הארץ ציונות הטלת הספק ומה שלא תרצה להוסיף. כשחניך בן 10 מגיע עם חולצה ולא יודע מהו סוציאליזם הסיבה לפי דעתי היא כי הוא ילד בן 10! וכרגע אם תיתן לו מושג כמו "סוציאליזם" הוא לא יתחבר אליו - לעומת זאת אפשר ללמד אותו על סוציאליזם בצורה קצת שונה - להכין פעולות על שיווין וסובלנות וקבלת האחר, ולגרום לו להמשיך במסלול התנועה, להרגיש חלק ממנה, וכאשר הוא יגיע לגיל המתאים ובתקווה גדולה ישאר בתנועה אז כל המושגים הגדולים יגיעו אליו בצורה הרבה יותר טובה ושקולה לפי דעתי.

Abaadi

New member
אני לא רוצה שחניך ידע - אני רוצה שחניך יעשה

אני כמדריך לא בא להטיף לחניכות שלי הגדרות יבשות על שיוויון וסוציאליזם, שכמו שאמרת - הן בכלל לא יזדהו איתו. מה כן הבעיה? שחניכים ומדריכים מדביקים על עצמם סמלים בלי להביא לידי ביטוי את הרעיונות שהם משקפים.

זאת הכללה מצערת שאת אומרת שהם לא מביאים זאת ל

ידי ביטוי. איך את יכולה לשפוט בצורה כל כך שיטחית ופוסחת את התנועה? [לא בנימה כועסת כן?! אלוהם אחד:) ]

מיכלצי

New member
הם לא באמת חייבים להבין את משמעות המילה

בשביל להתנהג לפיה ולהאמין במה שהיא משקפת. גיליתי שאמונה בנכונות של סוציאליזם טבועה בי עוד מילדות, הרבה לפני שידעתי על פשרם של כל מני איזמים. יש ערכים שסיגלת לעצמך (ופה נכנס חופש ודטרמיניזם שאני אברח ממנו כל עוד נפשי בי), שלפיהם אתה מתנהג ומאמין. כשאתה מאמין במשהו, אבל קשה הרבה יותר להביא אותו לידי ביטוי, או שמא אתה משקף משהו אחד, מדריך למשהו מסוים, אבל כשהדברים מגיעים לידי מעשים, מגלה שלא בדיוק בא לך על זה..באסה, אבל זאת זכותך כאדם לגלות גם שלפעמים לא הכל מתאים. אני לא אומרת להדריך למשהו אחד כשבפועל אתה יודע שזה לא מה שאתה עושה, שאתה לרגע לא מאמין לזה. לא! תדריך למה שלך נראה נכון ואמיתי, אין טעם לשקר לחניכים בעיניים, זה יהיה הדבר הכי טפשי לעשות. אם המדריך לא מאמין באיזושהי דרך במשהו, לא מתנהג לפיו, שלא יחנך אליו. לא הכל מתאים לכולם.

SHiRA110

New member
../images/Emo142.gifברור שיש. חוץ מזה שלא אמרתי שיש לי דעה

נחרצת בעניין. מאוד קשה לי להסביר את עצמי כרגע בנושא זה. אני מצליחה להבין עם מה אני מסכימה, אבל לא מצליחה להסביר את זה:S אני צריכה עוד לחשוב.

fate spinner

New member
אני לא מסכים אם זה

אני חושב שבמכתב הזה יש ראייה נורא צרה ואפילו די אגואיסטית. אני אישית לא יכול להתעלם ולקבל מצבים מסויימים בחברה, אני לא מוכן להתעלם מעוולות שונות בחברה ולהגיד "שתמשיך האלימות בארץ, לא אני אביא את המהפכה". כשאני שומע על אלימות נוער לדוגמה, זה מפריע לי, זה מעלה בי צורך לפעול בנושא. כל המכתב הזה מתעסק באני ובעצמי, אבל מעבר לאני יש זולת ואני חושב שחשיבה על הזולת היא אחד הדברים שמאפיינים חניכים ובעיקר מדריכים בתנועת נוער. אם כבודו כותב המכתב רוצה לחיות ב"דרכו" שלו בה הוא שם את אושרו ואת עצמו בתור השיקול היחיד (לפי מה שאני מבין מהמכתב) אדרבא. כל עוד והוא לא פוג באף אחד שיהנה. אני לא יכול להתנתק מלתת מבט גם על הסביבה, אני לא יכול לקבל את זה שזורקים זבל בטבע ואני לא יכול לקבל את זה שאנשים נדקרים ומתים סתם כך בחברה שלנו. לבד אני בטח לא אביא את המהפכה. אני גם לא מצפה לגדול ולהתבגר ולעורר מהפכות. אני רוצה קודם כל ליצור שינוי אפילו קטן בחברה (אפילו רק החברה הקרובה אליי) ולקוות שמישהו אחר יעשה שינוי בחברה אחרת ושביחד ניצור שינוי יותר גדול. ורק שאלה אחרונה לכותב המכתב. מה המטרה של המכתב הזה? האם פרסם מכתב כזה שקורא לאנשים לראות את החיים בדרך שלך זה לא אקטיביזם??

מיכלצי

New member
כן, הוא היה אקטיביסט במידה מסוימת

כשכתב אותו.. לא נראה לי שיהיה נכון למתוח פה ביקורת עליו, הוא לא בדיוק פה להסביר את עצמו או להתגונן. מה גם, שלא נראה לי שזו הייתה מטרת המכתב. מה שאני הבנתי בכל אופן... הוא שהוא לא נלחם בדעות שלך. הוא לא טוען שאתה צריך להפסיק להיות אקטיביסט, אלא פשוט מפנה את תשומת לבך לבעיה אחרת.

fate spinner

New member
הכוונה היא לא למתוח ביקורת על כותב המכתב אלא

על הרעיון שהוא מייצג. ממה שאני מבין המכתב פשוט מעודד אנשים להפסיק להסתכל כל מה שמסביבם ולשאוף ליצור שינוי. זה רעיון שמבחינתי הוא מאוד בעייתי

Abaadi

New member
הו../images/Emo2.gif

יש משהו קסום שנקרא מרחב הגשמה, לרוב זה הקבוצה שאליה האינדיבידואל מרגיש שייך (והוא מזוהה איתה בערכים, בנורמות, בתפישות וכך הלאה...) ברגע שהמישהו הזה מצליח ליצור לעצמו מרחב הגשמה שאין בו תלות, או פשוט תלות חלשה בחברת הכלל- רמת העניין שלו בכלל תשאף לאפס. מה שבאמת מעניין הוא שבעלי אינטרסים (כמו חברות סלולריות ויצרניות ג'ינסים שמדביקות פוסטרים של ישבנים על בניינים שלמים) שואפים לצמצם מרחבי הגשמה, ובמידה כזאת או אחרת לכפות את האינטרסים שלהם על הכלל. מה זה יוצר? תלות! (והרבה
) קח את האפס תלות של בחור א' לעומת ה"הרבה תלות" של בחור ב' - ונוצר מצב שבו אין בכלל סיבה שבחור א' יתעניין בבחור ב' - שניהם מגשימים את עצמם במרחבי הגשמה מנותקים.

fate spinner

New member
לא בטוח שזה נכון

בן אדם יכול להיות בלי תלות באנשים אחרים אבל לשאוף לפעול ולהשפיע על אנשים שהוא לאו דווקא תלוי בהם. אני מאמין שיש חשיבה על הזולת שהיא לאו דווקא נובעת מהאינטרס של "מה יוצא לי מזה" (בצורה המוקצנת של העניין) האמירה במכתב של להמנע מליצור שינוי בחברה היא שמפריעה לי

Abaadi

New member
אממ

דפוסי חשיבה של "מה יוצא לי מזה" בכלל לא עומדים על הפרק - זה שייך למשהו אחר לגמרי. אבל תסכים (או לא) שברגע שבנאדם יוצר ניתוק רגשי עם נתח מסויים של החברה, אוטומטית האינטראקציה והתלות בינו לבינה כמעט אפסיים. הבנאדם מספיק טיפש בשביל לוותר סתם ככה על התחושת שייכות לכלל? מה פתאום. וגם אם הוא היה מספיק טיפש הוא היה נכנס לדיכי ממש רציני. התחושת שייכות עברה למימד אחר - למרחב הגשמה אחר. "איני מזדהה עם התנועה." - משמע "אני מזדהה עם משהו אחר" "איני מזדהה עם התנועה." - משמע "אני חלק ממשהו אחר". ה"משהו אחר" הזה מספיק חזק בשביל שפשוט לא יהיה אכפת לו איך העדר כבשים העיוור שפעם הוא היה חלק ממנו בחר לנהל את עצמו.

fate spinner

New member
אבל רצון לשינוי לאו דווקא צריך לבוא מתלות

לא מפריע לי שאותו בן אדם לא רוצה להיות חלק מהתנועה ולא אכפת לו לאן היא הולכת. מפריע לי המשפט " אני פשוט לא רוצה לשנות את החברה" ומעבר לזה הוא קורא למי שוקרא את המכתב לא לרצות לשנות את החברה. אני חושב שיש במשפט הזה השלמה וקבלה של הרבה עוולות שמתרחשות בחברה שלנו, אני חושב שהקריאה שמשתמעת מהמכתב נותנת לגיטמציה לתופעות שליליות בחברה להמשיך.

למעלה