מכנס או מכנסיים?

שפה10

New member
מכנס או מכנסיים?

האם המילה מכנס נחשבת כיום לשימוש מקובל /נכון של המילה מכנסיים, או שמא מכנס זו טעות בעברית?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
מבחינה תקנית 'מכנס' הוא כל אחד משרוולי הרגל

ולכן פריט הלבוש (המורכב משניים כאלה התפורים באגן) נקרא "מכנסיים" (סיומת זוגית). אפשר להשתמש ב'מכנס' כשמתכוונים לאחד מהם, למשל אם צריך לחבוש לילד את ברך ימין אפשר לומר לו "הפשל את המכנס הימני בבקשה" או אם נשפך רוטב על רגל שמאל אפשר לומר "אוי, הכתמתי את המכנס השמאלי, אני רצה לשירותים להתנקות".


השימוש ב'מכנס' במקום 'מכנסיים' רווח במשלב הדיבורי; אני אישית לא חובבת ולא משתמשת, אבל איש איש וסגנונו.
 
נצל"ש - איך הוגים?

במשפחה שלי יש נטייה להגות מילים מסוימות באופן לא נכון. למשל, את המילה "תטעמי", הם אומרים titemi במקום titami. אותו הדבר גם לגבי תנעלי (tin-eli במקום tin-ali) ועוד. מאחר ואני לא מבין גדול בענייני שפה, אני מחפש דרך קלה להסביר את החוקיות בהגיית מילים מאותו ..(אני רוצה להגיד) בניין? למשל, אינני יודע למה את המילה תשכחי הוגים אחרת.

תודה רבה
 

שפה10

New member
אין לי תשובה, אבל...

לפחות אומרים אצלך "לנעול" נעליים ולא "לשים" נעליים שאומרים רוב בני הארץ, דבר מקומם ביותר...
 
בגלל העי"ן

זה קשור לעובדה שהעי"ן היא גרונית.
בפעלים רגילים יש שווא באות השנייה של השורש (עי"ן הפועל): תלמְדי, תבדְקי, תסְפְּרי וכו' ולרוב הוגים אותה כמו e, אבל בפעלים שיש בהם אות גרונית יש חטף פתח במקום שווא, והוגים אותו a.

דוגמאות
פעלים שיש בהם עי"ן: תצעֲקי, תצעֲדי,
וגם פעלים שיש בהם אל"ף: תשאֲלי, תדאֲגי
או חי"ת: תצחֲקי, תבחֲרי
או ה"א: תנהֲגי, תצהֲלי

שים לב, זה לא דומה לתִּשְכְּחִי, כי שם החי"ת נמצאת במקום אחר במילה (מה שקוראים למ"ד הפועל)
 
למעלה