מכינת מיצר, הסבר מפורט...
הי אילתושי, אני הולכת בספטמבר למכינה הקדם צבאית בקיבוץ מיצר, שנמצאת בדרום רמת הגולן. ההסבר שאני אתן לך פה הוא לא לגמרי מדויק והוא מסתמך רק על מה שאני הספקתי בעצמי לקלוט משיחות עם מכינאים וכו'. מכינות קדם צבאיות בדרך כלל נקראות כך רק בגלל שהן מתרחשות שנה לפני הצבא ולא בגלל שהן באמת מכינות אותך לצבא או משהו כזה. יש מכינות שיש בהן יותר דגש על צבא, ספורט, מורשת קרב וכו' (אני חושבת שבנחשון, לדוגמא) אבל רוב המכינות פשוט מתעסקות בשילוב של לימודים עם עבודה קהילתית, היחס משתנה ממכינה למכינה (לדוגמא במיצר עד עכשיו היה נהוג להקדיש יוםבשבוע לעבודה קהילתית, בזמן שבמכינת רבין מקדישים יומיים או שלושה) הלימודים הם בנושאים שונים כמו פסיכולוגיה, פילוסופיה, אתיקה, חברה, לימודים שקשורים לארץ ישראל, ליהדות ועוד. למעשה ברוב המכינות המכינאים עצמם הם אלה שבוחרים את נושאי הלימוד וגם הלימודים לא נעשים בדרך שגרתית כמו בבית ספר אלא בדיונים פתוחים, טיולים, חברותות (קבוצות לימוד של עד ארבעה אנשים) וכו'. בגלל שבמכינות, בניגוד לרוב שנות השירות, יש כ40-50 אנשים, אז יש גם דגש על חיי קבוצה, על ניהול עצמי ועל צורת חיים משותפת וגם לעניין הזה מוקדש חלק מהזמן, בפעולות חברתיות, בטיולים, בשיחות קבוצה ועוד. יש מכינות כמו מיצר שבה כל אדם נמצא ב"ועדה" מסוימת שאחראית על פן אחר של החיים במכינה, ויש גם החלטות שמתקבלות בהצבעה על פי רוב וכו'. העבודה הקהילתית ברוב המכינות היא לא הדבר המרכזי (אני אישית התלבטתי הרבה בגלל זה האם ללכת למכינה או לשנת שירות) מלבד מכינת רבין שמקדישים לעניין יותר זמן וחשיבות. כעיקרון מכינה זה משהו שאמור לעצב אותך כבן אדם, מבחינת השקפות, מבחינת שאלת שאלות, מבחינת סקרנות ולימוד. והם פועלים בתקווה לתת לך את הכלים המתאימים שבעזרתם תוכלי לתרום גם לאחרים בעתיד. מה שכן, ניתן לבוא עם הצעות שונות (אני למשל אבקש עוד יום לעבודה קהילתית במכינה שלי) ויכול להיות שהן יתקבלו. ב"מיצר" מכינים אותך ל"מנהיגות חברתית", שזה השם הפלצני ללקיחת אחריות אישית וקבוצתית, התמודדות עם בעיות ועם אנשים, עצמאות ולקיחת יוזמה. בגלל זה בעצם כל מחזור מעצב את האופי של המכינה והיא משתנה משנה לשנה. קיימות מכינות דתיות ומכינות לבנים או לבנות בלבד. יש מכינות שהדגש בהן הוא על קירוב בין דתיים לחילוניים (כמו למשל "אדרת", שנמצאת ליד בית שמש אם אני לא טועה). יש מכינות שיש להן מניע אידאולוגי מסוים, והלימודים שם נעשים ברוח האידאולוגיה שלהם, כמו למשל מכינת רבין, למרות שהם לא מגבילים אף אחד מלהכנס לשם (זאת אומרת, גם אם את ימנית דתייה את יכולה ללכת לרבין, אבל מההתרשמות שלי את תהיי במיעוט). יש גם את מעיין ברוך שאני לא יודעת עליה הרבה, נראה לי שהיא די טובה. אם מעניין אותך הנושא של מכינה (ואם הגעת עד פה בקריאה כנראה שזה די מעניין אותך) מומלץ שתפני לגורמים קצת יותר סמכותיים ממני ותקבלי עוד פרטים. מקווה שעזרתי לך בכל אופן..