מכות ב"רחוב". תצפיות.

Boogieman

New member
מכות ב"רחוב". תצפיות.

במהלך השנים יצא לי לראות מספר לא גדול ולא מייצג סטטיסטית, אבל כנראה שאפשר להבין ממנו משהו, של מכות ב"רחוב". כלומר, הן קרו ברחוב ולרוב בין מה שקוראים "ערסים", והרבה עימותים שלא התפתחו למכות ממש. אין לי מסקנות מיוחדות אבל מעניין לחלוק כמה רשמים ולשים אותם מול אמיתות מקובלות בתחום שלנו. אני גם לא בא בהכרח להגיד שהאמיתות המקובלות אינן נכונות, כי בא"ל יש נטייה להתאמן לתסריט הגרוע ביותר, זה של יריב מיומן, חזק ונחוש שמוכן לנהל קרב על הסוף המר וזה די נכון, אלא שאני לא ראיתי סיטואציה כזאת ואני מניח שהן לא נפוצות מאוד ושווה להתייחס קצת לתסריט הממוצע, שלא נמצא את עצמינו מופתעים כשהדברים מתנהלים במסלולים אחרים לגמרי מהנחות העבודה שלנו.

נפילות. אנשים נופלים כל הזמן. בין אם מדובר בסאקר פאנץ' ובין אם מדובר בחילופי מהלומות (סאקר פאנץ', אגב, לא תמיד "מפתיע" באופן בו אנחנו מדמיינים. לפעמים זה מישהו שהולך ישר אליך ומחטיף לך, וזה עדיין מפתיע ואני לא בטוח שאני לא הייתי מופתע. פעם מישהו הלך אלי ודחף מכמה מטרים ודחף אותי בלי שהגבתי בכלל. אני רוצה לחשוב שזה בגלל שלא הרגשתי מאוים ובאמת לא הרגשתי ולא הייתי, אבל אולי זה היה סתם קיפאון).

כשאנשים נופלים, התוקף לא ממשיך לתקוף והחברים שלו לא באים לבעוט במי ששוכב על הרצפה. לרוב, חברי התוקף מושכים אותו וחברי המותקף דוחפים אותו ואנשים מתפזרים לטקסי "תחזיקו אותי" שיכולים בשקט להימשך עשרים דקות שלרוב, במהלכן מישהו ינסה לתקוף שוב. גם אם מדובר בחבורות של ערסים, אלו שאינם מעורבים בעימות ישירות לא כ"כ מפוצצים באדרנלין ולרוב לא מאבדים את הראש. אבל לא הייתי סומך על זה, במיוחד במקרים שהעימות הוא עם בני קבוצה חברתית אחרת. עימות בין יהודים לערבים, אתיופים ורוסים, ערסים והיפסטרים וכו', תמיד יהיה בעצימות גבוהה יותר מאשר עימות בתוך אותן קבוצות וכך גם ההתגייסות לעזור במקום להרגיע.

באופן כללי, כמעט לא ראיתי מכות בלי שכל מני אנשים יתערבו כך או או אחרת. המעורבים הישירים כ"כ מפוצצים באדרנלין שהם בקושי מודעים למה שאומרים להם או שמושכים\דוחפים אותם. אתם יכולים להיות מולם, להחזיק אותם ולדבר אתם והם בכלל לא יראו אתכם. כשאנשים עמוק בעניין, הם יכולים להמשיך גם אם יש ניידת משטרה לידם וינסו לתקוף מישהו שמוקף בשוטרים.

למרות שהידע שלי אומר לי שלחטוף מכה מכדור הארץ בגרסת האספלט שלו זה כואב ומסוכן, מה שאני רואה זה אנשים נופלים ישר על הגב וקמים מיד. הם קצת מטושטשים ולרוב לא יחזרו לקרב מיד אחרי שנפלו. אני מניח שהם מתחילים להרגיש את הכאבים כמה שעות אחר כך. באופן כללי, אלא אם כן הם מתאמנים בא"ל, אני רואה שלרוב הערסים יש יציבה מחורבנת והם נופלים בקלות, וגם מצבם הפיזי אינו מן המשובחים במקרים רבים. אלה שיודעים או חושבים שיודעים לעשות משהו הרבה פעמים נופלים כשהם מנסים להרים בעיטה. ראיתי מעט מאוד בעיטות ואף אחת מהן לא הייתה סיבה לדאגה לנבעט.

למרות שאנשים מוצאים את עצמם על הקרקע, ראיתי אולי פעמיים שהם מתאבקים על הקרקע וזה במקרים ששניהם נפלו כשהם חבוקים.

ראיתי מעט מאוד מכות אפקטיביות וגם כשמהצד המכות נראו חזקות מאוד, נדיר לראות מכה שמשביתה מישהו. במקרים של סאקר פאמץ', יש מין השבתה פסיכולוגית. לא תמיד כמובן, אתמול ראיתי סאקר פאנץ' רציני עם כוס זכוכית לפרצוף, כלפי צופה בעימות שלא הגיע למכות (היה שם איזה "על מה אתה מסתכל" ואז "מה אתה רוצה, מותר לי לעמוד פה" ובום). המותקף איבד את ההכרה מיד ויצטרך הרבה תפרים. השברים, וזה הפתיע אותי, עפו למרחק של שישה מטרים מאחורי המותקף. בכלל, ערסים יחפשו את הבקבוק, הכוס או האבן הקרובה לעיתים קרובות, לפעמים הם יזרקו אותה ולא ירביצו איתה.

מצד שני, ראיתי מישהו חוטף מכת יד פתוחה חזקה בעורף במפתיע מדורמן רוסי, גוש שרירים ששוקל כפול ממנו והדבר הבא שהוא שה, עוד לפני שהסתבב לראות מאיפה זה בא, היה לקחת שאכטה מהסיגריה שהחזיק. פעם אחרת ראיתי חילופי מהלומות שנראו מאוד חזקות, זה קרה מאוד מהר והיה הרבה מהן, בין כמה אנשים, ואחרי זה כולם נשארו עומדים ולא נראה שמישהו נפגע בכלל.

לא ראיתי שום דבר שדומה אפילו קצת לספארינג משום סוג שאי פעם נתקלתי בו. זה תרגול מצוין והכרחי ואני לגמרי בעדו, אבל אם הוא "הכי קרוב לקרב ברחוב" כנראה מדובר ברחוב במקום אחר.

שלב הדחיפות בריקוד הקוף יכול להימשך הרבה, הרבה זמן. ואפרופו דחיפות, עימותים שלמים יכולים להיות מורכבים מאנשים שאוחזים אחד בשני ודוחפים, וזה יכול להימשך דקות ארוכות בלי שזה יסלים מעבר לזה.

שמתי לב גם שאנשים גדולים, חזקים ובעלי יכולת למראה נכנסים למריבות הרבה פחות מתרנגולים עמוסי טסטוסטרון ופוזה ששוקלים 50 קילו ועפים עם הכאפה הראשונה.

לא זוכר שראיתי מישהו נכנס לעמידה קרבית ומרים ידיים להגן על הפנים, חוץ ממקרה אחד של מישהו שעשה את זה ופשוט תימרן אחורה יפה מול שניים שהתנפלו עליו (לא הצליחו לגעת בו, ואחד מהם נפל). תוקפים מיומנים, מהצד הפלילי והבלתי פורמאלי, לא עובדים מעמידה קרבית.

תודה רבה על השיתוף ומספר שאלות

א. כדי שיהיה קצת מושג, תוכל לספר כמה מקרים כאלו של אלימות ראית ובאיזו מסגרת?

ב. לגבי הספארינג. ברחוב ממה שראית, ברגע שהתחילו מכות ממש אחרי שלב הדחיפות, כמה זמן הן נמשכו ואיזה מצב היו הלוחמים כשזה נפסק ?

ג. האם בכלל הייתה איזו מעורבות משטרתית בעניין ? האם המשטרה בכלל התערבה ? בזמן ובצורה ראוייה ?

ד. האם לדעתך כל המכות שראית היו לא נמנעות ? האם אחד הצדדים היה יכול להחליט שהוא לא הולך מכות וכל האלימות הייתה נמנעת ?

שוב תודה !

Boogieman

New member
מספר תשובות.

א. לא זוכר. בטח איפה שהוא בין עשר לעשרים ככה. רובם במרכז ירושלים בלילות סופ"ש. חשוב להדגיש שזה לא מדגם מייצג בכל מקרה. עד כמה שאני יודע, אלימות מהסוג הזה, סביב מוקדי בילוי וכו', יותר חמורה בתל אביב מאשר בירושלים. דיברתי עם דורמנים באחד המועדונים כאן שהביאו מתל אביב (יש קטע של להביא מאבטחים מערים אחרות כדי שלא יהיו להם נאמנויות מקומיות וכדי למנוע סיפורי נקמות למיניהם) והם אמרו לי שבתל אביב אין לילה שלא נגמר בלי דם על הרצפה והיו מופתעים מהרגיעה היחסית כאן.

ב. לא חושב שהרבה יותר מעשר שניות. ראיתי אבדן הכרה אולי פעם פעמיים, כמה שנשארו מטושטשים ואיזה אף שבור. לרוב לא ראיתי נזק רציני חוץ מהקטע עם הכוס בירה שסיפרתי עליו ואיזה פעם שדפקו למישהו מכות עם קרשים כשהיה על הרצפה, ואני מניח שזה נגמר רע אבל זה היה די רחוק אז לא יודע.

ג. יצא גם לי להזמין משטרה כמה פעמים. לצערי, המסקנה שלי היא שבפעם הבאה אני אספר להם שיש כאן פמיניסטיות שמפגינות על יום הנכבה כי סתם אלימות רחוב לא זוכה לתגובה. הרבה יותר פעמים ראיתי התערבות משטרתית באותם מקומות בגלל תלונות מהשכנים על רעש. אני לא מזלזל במשטרה, הם יודעים לעבוד ובכמה מקרים טיפלו יפה. אבל יש להם מחסור חמור בכוח אדם ובגיבוי, לא משלמים להם מספיק כדי להסתכן, לא כל כוח האדם מיומן מספיק ואני מניח שהם גם יודעים שאלימות רחוב שגרתית זה לא מה שמטריד את הפוליטיקאים שמנהלים אותם אז לעיתים קרובות, אלא אם כן קורה משהו חמור יחסית, המשטרה תתעלם. יש הרבה מצבים שבהם ניידת במקום הנכון תרגיע דברים שעלולים להתפתח, אבל הניידותלא נמצאות שם או שבאות לתי דקות וממשיכות הלאה.

ד. ברוב המוחלט של המקרים שתיארתי, בפירוש כן.

העוג

New member
כמה הארות

לגבי הפסקה הראשונה, עד כמה שזה נכון, לאריק קרפ זה לא היה עוזר. אם מי שיקרא את זה יבין שעדיף לספוג ולתת לתוקף לעזוב אותו הוא יכול בשקט לגמור כמו אריק קרפ. לא עשיתי ניתוח של המקרים וגם לא אתה, אבל מן הסתם בחלק מהמקרים שנגמרו בכמה 'יבשות', היה צד אחד שלא רצה לחטוף אבל גם לא ממש לתקוף והשני שרצה לתקוף אבל חטף בחזרה את מה שהוציא לו את החשק 'להמשיך עד הסוף'.

2 דחיפות זה אלימות אבל עדיין לא ממש מכות, אין נכון ולא נכון מהכסא ליד המחשב, אבל אולי פעלת נכון בזה שזיהית שהטמבל רק דחוף או דוחף כדי ליצור פרובוקציה ומנעת התדרדרות של הסיטואציה בכך שלא הגבת להן.

2 ב. נפילות וירידה לקרקע - אולי זה תלוי מקום זמן ואופנה, כשהייתי ילד, בשכונה ובי"ס של אנשים נורמטיביים ו.. לגמרי לא עבריינים, היינו הולכים המון מכות וברמות שאז היו מביאות לתגובה הכי חריפה - שליחה למנהל, היום אלו היו כבר תיקי נוער מינימום. תמיד היינו ממשיכים עד הקרקע וכמעט תמיד מגיעים לחניקות נסיונות פגיעה בעיניים ובאיברים מוצנעים היו חלק בלתי נפרד מהמריבה, סימני חבלה בולטים, חלק בלתי נפרד מהנוף. מה שאני לוקח איתי מאז זה את הפחד מ'מפרידים' גם מפריד תמים יכול להיות זה שיחזיק אותך בעוד הצד השני תוקע לך אגרוף מכוון ומתוזמן בפרצוף [או היום סכין] , שלא לדבר אם ה'מפריד' הוא חבר של הצד השני.
אני אפילו זוכר 2 שהיו נהנים לתקוע מכות לכל מי שרק אפשר והיו משתמשים ב'הפרדה' כתירוץ, עד כדי כך שאפילו המורים כבר שמו לב ואפילו טיפלו בזה.

עצימות בין קבוצות - שמתי לב שבין שתי קבוצות של ערסים או שתי קבוצות של ערבים זה יהיה אפילו יותר גרוע.

לגבי שימוש בכלי נשק מאולתרים - כן , הנשק הנפוץ ביותר שאני ראיתי אצל ערסים הוא שהם מנסים לזרוק עליך את הסיגריה. ורובם בהחלט לא מנסים להגיע קרוב עם הנשק.

להשאר על הרגליים אחרי הקרב - אדרנלין הוא יופי של דבר. לא תמיד אפשר לשפוט לפי זה את חומרת הפגיעות - ראיתי חזירים שרצו 400 ו500 מ' ואחרי שמצאת אותם ראית שהקליע [ סלאג של ברנקה] קרע להם לגמרי את הלב. ראיתי כלבים וחתולים אחרי תאונה שאיבוד הדם הפנימי החל לתת בהם את אותותיו אחרי יותר מחצי שעה, פגיעות ראש שמופיעות שעות אחרי הפגיעה ממש, ואפילו תסחיפים שמגיעים למקומות קריטיים 3 ימים אחרי התאונה. כך שמה שאתה רואה 10 -20 דקות אפילו אחרי הקרב, כל עוד הבן אדם ממשיך לחמם ולהזין את עצמו באדרנלין ועוד לא התפנה - לפחות רגשית, לא מייצג את חומרת הפגיעה.

פעם אחת ממש ראיתי 'ספארינג' - משה זאדה ממש הביא לי שיעור אגרוף בהפסקה בחטיבת הביניים, הספארינג שלו היה אגרוף מהוקצע מול עוג שניסה להגיע ולחנוק אותו, למזלי הוא כיוון אחת לכבד ושבר את האצבע על עצם המותן שלי - כאן הפסקנו. אבל מאז אני לפחות לא מזלזל בשום אומנות לחימה.
הבנים של בעל העסק הצמוד לשלי - נדמה לי שכתבתי עלייהם לא מעט - יישמו יפה מאד את מעט הקיקבוקס שלמדו בצורה מסודרת עד שעזבו או הועזבו את הקורס, כדי להרים ידיים לפנים, לפוצץ באגרופים ובבעיטות ולכסח את שכונת עזרה, התקווה והארגזים.
לקוח אחר שלי מאותו איזור 'מיושר' היום אבל כנער היה מתקדם למדי באגרוף תאילנדי ועשה בו הרבה שימוש לא הייתי בונה על זה שהערס שמולי לא יודע לתת בעיטה ולא יודע להרביץ 'נכון'
אני חושב שלא עומדים מעמידה קרבית משתי סיבות - אחת, עד הרגע שהמכות עפות באמת, הצד התוקף רוצה להכין את הסאקר פאנצ' שתבוא בהפתעה, והצד השני לא רוצה להרים את הידיים כדי לא להראות מאיים או מאויים ולא להסלים את הסיטואציה. אישית, בפעם היחידה שהרמתי הידיים לפנים ונעמדתי בעמידת מוצא [גיל 17 כשלמדתי קצת קרטה] זה בפירוש הסלים את הסיטואציה מיידית. סיבה שניה היא שרוב האנשים גם כאלה שמתאמנים, שוכחים במהלך הקרב כשהם שטופי אדרנלין לחזור לעמידת המוצא.

לגבי משטרה ומה שכתבת בהמשך על שוטרים - אני כן מזלזל בהם וגרוע מזה, אני זה משלם המיסים שמממן אותם. גם הערסים מזלזלים בהם ולא פוחדים מהם, אתה רואה לא פעם שהצדדים מתלהטים בחסות הניידת שכבר הגיעה והשוטרים לא ממש מתייחסים ומרגיעים. מצד שני, הזלזול הזה לא רע, כי הנטיה של האימפוטנטים היא לנסות ולשכנע אותך לתת לערס להכנס לאירוע , או להכניס את הכלב המסוכן הלא מסורס, לא מחוסן ולא חוקי לתערוכת כלבים או 'להתגמש' או 'להתפשר' , עד לרגע שהאדיוט בוחר לתקוף גם את השוטרים ועושה לך את העבודה - הם מאד גמישים בכבוד של האזרח שעליו הם 'שומרים' אבל ממש לא בשלהם.

Boogieman

New member
כמה הערות על ההארות.

אני הייתי נזהר מלהבין משהו בכלל ממה שכתבתי, חוץ מהעובדה שאלימות הולכת ביותר מסלולים מאשר אנחנו נוטים להתאמן ושווה להתייחס לזה. אולי לפעמים, כשעושים עבודה חופשית, צריך שאדם שלישי יבוא להתערב כדי להפריד וכו'.

ההערה שלך על האדרנלין נכונה. וזאת תזכורת טובה למי שבונה על מכות שאמורות לנטרל.

לגבי הספארינג, אני מקווה שלא השתמע זלזול בשום שיטה, אלא שהקרבות עצמם לא נראים דומים לאיך שספארינג נראה. לדעתי זה אימון טוב, אבל לא צריך לקחת את זה כסימולציה.

עמידות מוצא: גם במהלך הקרב כמעט לא ראיתי את זה.

לגבי המשטרה: בירושלים לפחות, יש למשטרה כמה הישגים יפים, לפי השמועות לפחות. אתה לא רואה הרבה פשע מאורגן ופרוטקשן, אין לך בתי זונות (לפחות לא כאלה שמישהו שאני מכיר יודע איפה הם. זנות באופן כללי יש כמובן). בסך הכול, אלא אם אתה מסתובב איפה שיש חבורות נוער על אלכוהול והערבוב הירושלמי של ערסים מפלחי אוכלוסיה שונים, או נכנס לכל מני סלאמס במזרח העיר, יחסית בטוח פה. אני מתייחס למשטרה כמו שאני מתייחס למערכת החינוך. יש הרבה שוטרים זבל, כמה שעושים עבודת קודש, והאשמה היא לגמרי על הפוליטקאים והמערכת.

Geoff Thompson מקור ידע בעניין מכות רחוב

כל התצפיות שיש הוא מכיר וחוקר ומי שהיה אצלו בסמינר יבין כמה הוא מנוסה ומוכשר.

למעלה