מכות בין אחיות

10shosh

New member
מכות בין אחיות

שלום בנות לא הצקתי לכן הרבה זמן אבל אני קוראת בשקט
אמנם השאלה אולי מתאימה יותר לפורום לא של חינוך לגיל הרך אבל מאוד מעריכה את דעתכן השאלה היא בשביל משהי מאד יקרה לי: יש לה 4 ילדים שלצורך העיניין יקראו לפי מיקומם במשפחה. 1 ו-4 שקטים שלווים. ואילו 2 ו-3 אש ותמרות עשן. 2 בת ה-13 מרביצה ל-3 (בת ה-8) על כל דבר, עם וללא סיבה. כמו לדוגמא שהיא לא הוציאה את הגבינה ש-2 ביקשה מן המקרר
ומדובר על מכות מכות
כבר קנו לה שק איגרוף, שלחו אותה לכל מיני חוגים פורקי מרץ, דיברו איתה בטוב ובעונשים. האמא כבר ממש הרימה ידיים (למעלה לא על הילדה
) גם 3 אינה נופת צופים: בנסיון להפריד בן השתיים יש לה ביביסיטר בשעות שהאמא לא נמצאת אולם אתמול לדוגמא היא צרחה ועשתה סקנדלים שהביבסיטר אמרה שיותר היא לא מוכנה לבוא. כל רעיון שהוא יתקבל בשמחה

רעיון מהספר של שיטת אדלר

מאוד לא אוהבת את הספר ולא ממליצה עליו אבל מאחוריו עומדת שיטה עם כמה רעיונות טובים.... במקרה כזה שיטת אדלר מציעה לראות את הילדים, או לפחות אל 2 ו-3, כחבילה אחת. לחפש את התוצאה הלא רצויה ששתיהן יחד מייצרות (רעש, לכלוך...) ולהגיב כלפי שתיהן "אתן עושות המון רעש, לכו לחדר ותהיו בשקט", "נורא לכלכתן, תנקו!". לא להכנס בשום פנים ואופן לנושא מי התחיל ולמה ולא לנסות להפריד כי נראה שהן משחקות על זה - כמה שיותר יפרידו בניהן ככה הן יותר ייצרו ניצוצות כי זו הדרך הקלה ביותר להפנות משאבים אל עצמן. במקביל, לדעתי האישית, לתת המון תשומת לב חיובית לכל תופעה חיובית של כל אחת בנפרד ושל שתיהן ביחד. "מאוד נהנתי ל.... איתך" "איזה כיף ל.... עם שתיכן" ולא להוסיף שום התיחסות לאופציות הבעיתיות כלומר לא להגיד "איזה כיף שסוף סוף אתן מסתדרות יחד".... וחוץ מזה - כמובן לקרוא וליישם את "הורות יעילה" ואת "איך לדבר...." וסתם אמירה על משוב חיובי - יום אחד הקטן שלי (שנתיים וחצי) נותן לי חיזוק חיובי על משהו "זה מאוד נעים לי" (ציטוט מדויק של מה שאני אומרת לו, אוף!)

לאה_מ

New member
מצטרפת להמלצה על "איך לדבר

כך שהילדים יקשיבו ולהקשיב כך שהילדים ידברו", ואפשר גם במקרה הזה "אחים ללא יריבות", שניהם מאת אדל פבר ואיליין מייזליש. הם כוללים גם רעיונות פרקטיים, שאלה שאני ניסיתי - עובדים. בדרך כלל בדינמיקה כמו שאת מתארת יש הדדיות. הכרתי זוג אחים, שהגדול היה מתפרץ ומרביץ לקטן, אבל הקטן היה כל הזמן עסוק בלעצבן את הגדול - הוא פשוט ידע איך לגעת לו בנקודות הכי רגישות. אז מהבחינה הזו אני מאד מסכימה עם אוריון - סביר מאד מאד להניח, שההתפרצויות של הגדולה נובעות על רקע של דינמיקה בעייתית (בעיקר כי אם הבנתי נכון היא לא מתנהגת כך כלפי אנשים אחרים). מה אפשר לעשות? אני לפעמים (בתקופות קשות
) עושה לילדים שלי "גישור" - אני יושבת איתם, כל אחד מספר מה מטריד אותו, אני מבקשת מהם להקשיב זה לדבריו של זה, אני משקפת את הדברים שלהם, אני מבקשת מכל אחד מהם לומר תכונה אחת טובה שיש באחותו/אחיה, אני שואלת אותם אלו פתרונות אפשריים הם רואים לסיטואציה הבעייתית. אנחנו כותבים את כל הפתרונות המוצעים על נייר - הכללים הם - כל אחד יכול להציע כמה פתרונות שהוא רוצה, אין "נכון" ו"לא נכון", אסור לפסול רעיון, ובטח שלא לפסול את מציע הרעיון. כל רעיון נרשם (ורצוי בצורה של "סיעור מוחות" - הבעיה במרכז והרעיונות באופן אקראי מסביב). אחרי שמיצינו את שלב החשיבה המשותפת, מנסים למפות את הרעיונות, לראות אלו רעיונות הולכים יחד, מה ניתן לעשות איתם, לאלו כיוונים ניתן לקחת את זה. אחר כך מנסים לצמצם ולשפוט את הרעיונות (ולא את מי שהציע אותם!) על פי קריטריונים של התאמה לנפשות הפועלות, סבירות, אפשרות יישום וכו'. בסוף מגיעים לפתרון. אפשר לכתוב ממש הסכם. כדאי לחשוב גם על דרכים לאכיפת ההסכם (איך מזכירים למישהו את ההסכם אם הוא "שכח", אולי איזה פיצוי שהמפר צריך לספק לנפגע מההפרה, וכו'). זה בדרך כלל לא פתרון לנצח, אבל זה תמיד עובד. צריך לקחת בחשבון שהילדים שלי מיומנים בטכניקות האלה, וזה לא קורה בין רגע, אז שחברתך תתאזר בסבלנות. לא תמיד זה מחולל שינוי מיידי, ולפעמים קשה לרתום אותם לתהליך - זה דורש הרבה אמון ואמונה ביכולות שלהם להצליח. ואני כן בעד חיזוקים חיוביים - "עושה לי שמח בלב לראות אתכם משחקים כל כך יפה". כמו שאני אומרת להם כשאני כועסת, אני גם אומרת שאני מאושרת.

משהו שרציתי ולא ניסיתי

כששי היה מרביץ בגן (האמת שממש מעט ביחס לגודל וליכולת שלו) השתדלתי לתת את תשומת הלב לילד הסופג ולא לשי וזה יהיה ה"עונש" שלו. מאוד קשה בגילאים של שי כשהילדים לא באמת תחת אחריותי ולא באמת מכירים אותי וסומכים עלי אבל זה היה העיקרון שהנחה אותי. אז שוב, נראה שהגדולה מצאה פה שיטה נהדרת להוציא כמויות של תשומת לב הורית ויש לנטרל את זה. כך שאם חייבים להפריד - להפריד ומיד להתרכז בקטנה - לא במסכנות שלה אלא בנתונים האובייקטיביים ואז בדברים אחרים. הסבר - להוציא את הקטנה מקו האש ולהתרחק, לשאול הכל בסדר? אם מתלוננת על כאב להגיב בלי לחץ "טוב, סביר שיכאב אחרי שמכים אותך, נחכה קצת ונראה אם עובר" ואז להתחיל לדבר על משהו אחר - איך היה בבית ספר, מה עושים בשבת או אפילו סתם לשבת לראות טלויזיה יחד. אם הגדולה באה בשלב זה ומנסה להשתלב בטוב - מיד לקבל אותה במאור פנים סביר (לפנות לה מקום על הספה, לשתף אותה בדיון) ובלי שום התיחסות למה שהיה קודם.

למעלה