מכאן ה- או מכאן שה-?

מכאן ה- או מכאן שה-?

שלום
יש לי שאלה תחבירית: איזו מצורות המשפט נכונה:
מכאן שהדיודה פעילה
מכאן, הדיודה פעילה

בצורה הראשונה המשפט נראה חסר וה'ש' מצביעה על כך שהדיודה אמורה להיות מושא של פועל כלשהו, כמו "ניתן לראות שהדיודה"?

בתודה מראש (זה חשוב מאוד לוויכוח ביני לבין השותף ללימודים, אז הפותר נכונה יזכה בפרס, הערכתנו הרבה).

trilliane

Well-known member
מנהל
לא אוהבת אף אחד מהניסוחים

הראשון נראה לי טוב יותר, אבל עדיין צורם לי. בעיקרון חיבור של שני משפטים בקשר של סיבה ותוצאה אפשרי באמצעות מילת חיבור (לכן, לפיכך, כתוצאה מכך, ...) בין הסיבה לתוצאה (כלומר, מילת החיבור פותחת את משפט התוצאה) או מילת שעבוד (כי, מכיוון ש, הואיל ו, ...) לפני פסוקית הסיבה (כלומר המילה המשעבדת פותחת את משפט הסיבה). במקרה דנן יש לנו משפט תוצאה שלא נפתח במילת חיבור אלא במאזכר ("כאן" כמו "כך", "כן, "זאת" וכו') ואחריו שי"ן הזיקה שפותחת מה שיכול להיות רק פסוקית נושא, אני מניחה (והנשוא יהיה "מכאן"). לא מתה על הניסוח הזה, הפסוקית מיותרת לי. למה לא לוותר עליה ולחבר פשוט באמצעות מילת חיבור?

במקרה זה

מה היית מציעה אם כך בתור ניסוח שקושר שני חלקים של משפט, האחד רשימת עובדות ונתונים, והשני המסקנה. "א', ב', ג', -> מסקנה/תוצאה"

trilliane

Well-known member
מנהל
כתבתי והסברתי על האפשרויות השונות המועדפות

יאקים

New member
אני רואה את "מכאן ש" לא כביטוי שעבוד

הפותח פסוקית, אלא כביטוי הרווח בעברית החדשה, בעיקר בעיתונות וגם בלשון הדיבור כמעין מילת קישור המציינת תוצאה, מסקנה.
ואז יש לפנינו משפט מאוחה, כם אם הוא מופרד בנקודה או ב-; (נקודה פסיק).
פיגוע הטרור גילה את ערוותה של מצרים; מכאן שעל מורסי לא להבליג עליו.

הראשון בסדר גמור.

מכאן שהדיודה פעילה = מכאן (עולה המסקנה) שהדיודה פעילה.

יאקים

New member
ברור שאפשר להשלים את ה"חסר" כך;

השאלה היא איך תראה את כל המכלול, איתי: האם תראה בו משפט מאוחה
משני איברים פשוטים המופרדים חלקית ביניהם, או שמא - אם תידרש לניתוח תחבירי -
תנתח אותו (את המשפט שכתבת) כאיבר מאוחה שני מורכב בעל פס' לוואי שניתן להשלימה....

ובכן,

האבר השני (כל עוד אינך משלים את שכתבתי בסוגריים) יש בו פסוקית נושא, ואם אתה כותב בפירוש את ההשלמת הסוגריים הפסוקית היא פ' לוואי (של הנושא).
(והערה על דבריך הקודמים: משפטים מסוג זה אינם המצאה של העברית המחודשת, ובלשון הדיבור אינם רווחים כל כך,, אלא דווקא משתייכים ללשון הכתובה).

יאקים

New member
בוקר טוב, איתי

ראשית, אני נוהג לכתוב איבר, ולא אבר. האם אתה מעדיף את אבר?
שנית, קצת קשה לי לראות ב"מכאן" נשוא במשפט עיקרי חסר, שהפסוקית שלו היא פסוקית נושא.
מילא אילו הופיעו נשואים ברורים-שקופים דוגמת ברור, מובן, נראה, הגיוני, סביר (וכיו"ב) ש... לכן הצעתי לא לראות כאן משפט מורכב.
שלישית, אני מרשה לעצמי לחלוק עליך (הרי בדרך כלל אנו מסכימים זע"ז...) שמשפטים כאלה אינם שכיחים בלשון
הדבורה, ואם כבר מדובר בלשון הכתובה, ציינתי את שכיחותם הרבה בלשון העיתונות, פחות מכךה בלשון הספרותית הגבוהה.

בוקר טוב גם לך

לא. איני מעדיף את אבר (אך יש לציין שהיא כנראה הצורה הקדומה יותר של המילה, והחלוקה בין "אֵבֶר" ל"איבָר" חדשה למדיי).
לגופו של דיון, בעיניי הנשוא שקוף דיו. לכן, לעתים לא רחוקות אחרי משפט כדוגמת "מכאן שX" ניתן לשמוע את השאלה "מכאן? מאיפה בדיוק?" (או אם תרצה "מהיכן בדיוק?").

יאקים

New member
בכל זאת, ידידי, הסברך לא שכנעני,

באשר על "מכאן" במשפט מעין זה איני שואל "מהיכן"?, אלא רואה בו חלופה של מילת קישור: לכן, עקב כך, לפיכך, על כן וכיו"ב.
מילא, לא הגענו הפעם לעמק השווה...

למעלה