מי רוצה לשכור דירה?...

aשרון

New member
מי רוצה לשכור דירה?...

היום פרסמתי את הדירה שלנו בפייסבוק. היא די קטנה, 2.5 חדרים, די סטודנטיאלית. היא גם די זולה- 2,850 ש״ח.
מחיר שלפני חמש שנים היה די ממוצע בתל אביב אבל היום הוא כנראה ממש נדיר אפילו ברמת גן (בזכות בעלת הבית הממש חמודה).

בשעתיים לאחר מכן קיבלתי כשישים שיחות טלפון (לא מגזים, ספרתי כרגע). בלי לספור את ההודעות בפייסבוק.
קבעתי עם אנשים לשש וחצי. בשש התקשר אלי בחור שאמר שהוא ממש בחוץ ורצה לדעת אם אני כבר בבית. בשש וחמישה כבר היו פה שלוש זוגות.
עד תשע עברו פה בדירה משהו כמו 40 אנשים. מתוכם 30 רשמו את עצמם על הדף בתור כאלה שרוצים את הדירה.

אחד הראשונים רשם על הדף ׳הייטק׳ (אפילו שלא שאלתי אותו מה הוא עושה). אחרי זה כל בנאדם נוסף שכתב את השם שלו ברשימה כתב גם מה הוא עושה. חלק כתבו גם את הותק שלהם בעבודה, גילאים, סיפור חיים. אפילו שלא שאלתי. כמה ביקשו ממני את המספר של בעלת הבית. חלק הציעו לי כל מיני הטבות כדי לקבל את הדירה (אפילו בכסף). כמה התחילו לספר לי כמה קשה להם בחיים. חלק מהם היו סטודנטים, חלק הורים עם ילדים, חלק בגיל של ההורים שלי. וכולם רצו דירת 2.5 חדרים ברמת גן ב2,850 שקל.

תבינו מזה מה שתבינו, אבל אותי זה די העציב.

מתוך פוסט שהגיע אליי היום לפיד בפייסבוק. 27.8.15 .

hatzilonit

Member
מנהל
מה הוא מופתע? זה ממש זול...

ועוד נניח שמדובר באזור סביר ובדירה במצב סביר?
בכלל אין מה להתפלא

aשרון

New member
חוק יסוד שכירות

לדעתי צריך לחוקק חוק יסוד שכירות לאזור גוש דן.
המשכירים לרוב יוצאים פרזיטים או גרידיים ויכולים לגבות מאות שקלים על חורים בלתי אפשריים למגורים.
לא משנה עד כמה הדירה משופצת או מאובזרת או באיזה נקודה בעיר היא נמצאת, השכירות צריכה להיות במחיר אחיד לכולם.

אני רואה בקבוצות שכירות בפייסבוק, אנשים שמציעים דירות להשכרה ב 5,000 - 7,000 ש"ח, איפה הם חיים?, הדירות אכן נראות מעולה, אחרי שיפוץ והכל, אבל הם חייבים לרדת למציאות, אף אחד לא ישלם להם את הסכומים האלו על שכירות.

לדעתי על דירה של שלושה חדרים (מאובזרת או לא), שמאכלסת 3 שותפים, הכוללת מטבח, סלון, מקלחת ושירותים, כל שותף צריך לשלם 1,500 ש"ח לא כולל חשמל, גז, מים, ארנונה וכו'. התשלום החודשי יגיע לסביבות 2,000 ש"ח לכל אחד וזה מחיר הגיוני לחלוטין לשכירת דירה.

תגידו לי איפה יש חורים ברעיון שלי ואיפה ניתן להיתקל בו בבעיות?

Acoustic 3

New member
כל הרעיון שלך הוא שגוי מבחינה כלכלית

הוא פוגע בכלכלה ובחופש הקניין, הוא יוביל להורדה באיכות הדירות, העלמות מס והפיכת אוכלוסיה שלמה לעבריינים.
שלא לדבר על כך שהרעיון שלך הוא זילות לחוקים בכנסת - כאילו שמזה לא חסר לנו.
&nbsp
אני יכול להרחיב על זה אבל נראה לי שהנקודה מובנת..

aשרון

New member
אקוסטיק........

אני חושב שאתה מדבר בקטע של הפחדה. וההפחדה הזו גורמת לשוק להישאר בסטטוס קוו.
("פוגע בכלכלה ובחופש הקניין, הוא יוביל להורדה באיכות הדירות, העלמות מס והפיכת אוכלוסיה שלמה לעבריינים").

א' - בכלכלה זה לא יפגע כי אנשים יוכלו לחשב את ההוצאות שלהם בצורה יותר מסודרת וככה אולי גם להוציא יותר כסף.
וכשהציבור מוציא יותר כסף זה רק מועיל לכלכלה, לא?

ב' - הקניין לא הולך להפסיד מזה אלא רק להרוויח כי תמיד יהיו אנשים שירצו לשכור דירה.

ג' - איכות הדירות לא תרד כי תהיה תחרות בין בעלי הדירות כדי לתת את הדירה הכי נעימה לשהיה כי המחיר יהיה אחיד. במקום שהשוכרים יילחמו איזו דירה להשיג המשכירים יילחמו על השוכרים שיבואו אליהם.

אני רוצה לשאול אותך, איך בדיוק בעלי הדירות יוכלו להעלים מס על הדירות שברשותם ואיך החוק הזה יהפוך אותם לעבריינים?

Acoustic 3

New member
זה ארוך. אבל הנה,

אני אתחיל בדברים הפשוטים.
ראשית, ההצעה שלך בעייתית כי היא מגנה על תושבי גוש דן וזורקת לעזאזל את כל שאר השוכרים בארץ. כלומר, במקום לפתח איזורי התיישבות אחרים - אתה מגן על תושבי גוש דן שזה איזור שגם ככה פורה יותר מאיזורים אחרים.
נמשיך בעניין מחירי הדיור.

מהו מחיר?
מחיר הוא מציאות. לכל מוצר יש מחיר שנגזר מהמציאות.
המציאות היא מורכבת מאוד. לכל מוצר יש אנשים שעבדו עליו. תכננו אותו, בנו אותו, עיצבו אותו, ייבאו אותו, ועוד כל מיני אנשים שהיו חלק מעיבוד חומר הגלם למוצר הסופי - כל האנשים האלה מקבלים את חלקם מהמחיר הסופי.
למחיר יש עוד אספקטים והוא נגזר מעוד דברים אחרים - כמו הביקוש והערך של המוצר.
דירות הן מוצר וככאלה המחיר שלהן נקבע באותו האופן.

אם יש דירה שהיא יפה מאוד וחדשה - סביר שיהיה לה ביקוש, כי הערך שלה גבוה יותר מדירות ישנות.
אם יש בעל בית שמשקיע בדירה שלו ובשוכרים שלו - הגיוני שהוא ירצה לקבל סכום מסויים שגבוה ממשכירים שזורקים מפתח והולכים.
אם יש דירה שממוקמת באיזור מאוד מבוקש כמו מול הים או איזור מרכזי - סביר שיהיה לה ביקוש רב ושהערך שלה בשוק יהיה גבוה מאוד כתוצאה מהתנאים הטובים שהיא מאפשרת.
כל אלה הם מחירים שנגזרים מהמציאות. ואם אתה רוצה לשנות את המחיר - אתה צריך לשנות את המציאות.
כלומר, אם אתה רוצה להוריד את הערך של הדירות בתל אביב, אתה צריך לתת אלטרנטיבה טובה מספיק.
אתה צריך ליצור תנאים טובים יותר לתעסוקה בפריפרייה, וככה לעודד התיישבות שם. צריך לעודד בנייה באיזורים אחרים שהם לא גוש דן ולשחרר קרקעות שקפואות שנים ארוכות.
אפשר לפתור את הבעיה הזאת. אבל אתה צריך ליצור אלטרנטיבות כל כך טובות - שהמציאות תשתנה. שפתאום דירה בתל אביב תהיה פחות אטרקטיבית כי פתאום יש תעסוקה במקומות אחרים, יש תרבות במקומות אחרים, רכבות ותחבורה ציבורית כל כך טובות שכבר יש אלטרנטיבה ריאלית לתל אביב.

אבל מה קורה כשמשנים את המחיר ולא את המציאות?

נגיד שיש לך דירה והערך המציאותי שלה הוא 7000 ש"ח בחודש. הדירה גבוהה, משקיפה לים. יש לה שלושה חדרים וחניה פרטית. היא גם ממוקמת באיזור טוב. המחיר מציאותי לחלוטין.
כעת אתה רוצה להשכיר אותה. אבל - המדינה מכריחה אותך להשכיר אותה ב5000. בפועל, יש אנשים שהיו מוכנים לשלם עליה 7000 ואולי אפילו יותר - אבל המדינה מתערבת לך במחיר שקבעת על הנכס הפרטי שלך.
אז מה קורה?
המחירים ירדו. פתאום כולם רוצים לגור בתל אביב. למה לא?
לא רק זה, שכולם יודעים שהמדינה כפתה עליך להוריד את המחיר אז למה שלא כולם ירצו לגור בדירה היפה שלך ששווה 7000 אבל מכריחים אותך לקחת עליה רק 5000?
ואז מתחיל הברדק.
כל כך הרבה אנשים רוצים לגור בה.. אתה לא צריך לרדוף אחרי אף אחד. אנשים מחכים לך ליד הדלת ומציעים לך שכר דירה ומציצה כל חודש.

אתה מתחיל לקבל הצעות.
"תקשיב," הם אומרים לך.
"הדירה הזאת כל כך טובה.. אני מוכן לשלם לך עליה יותר מ5000.. ככה, מהצד.."
פתאום אתה אומר: "רגע. יש לי דירה ששווה 7000.. ויש מישהו שמוכן לשלם לי עליה בדיוק את מה שמגיע לי! למה לא?"
לאט לאט מתחילים לקבל כספים מהצד. בכך יצרת שוק שחור.
מי שלא יקבל כסף מהצד - יפסיק להשקיע בדירה שגם ככה הוא מפסיד ולא מקבל את מה שמגיע לו עליה. למה שהוא יתקן את האריח השבור? למה שיתקן את החור בקיר או את הרטיבות? את הפטריה שיש בכיור? גם ככה הוא לא מקבל את מה שמגיע לו, הוא עוד יבזבז כסף על הדירה הזאת?
כתוצאה מזה, איכות הדירות תרד (זה תהליך ארוך).

הביקוש יעלה בצורה מטורפת והשוק יתערער לחלוטין.
השוכרים יציעו כספים מהצד, המשכירים יהיו מעוניינים בכסף - ובצדק.
בכך הפכת אוכלוסיה שלמה של בעלי דירות לעברייני מס - רק כי הם רצו את הכסף שמגיע להם על פי המציאות.
ומהי המציאות?
כל מחיר שתסכים לשלם - הוא המציאות.
אם יהיה לי תהיה קופסת גפרורים להשכרה וארצה עליה מיליון דולר - אם יהיה לזה ביקוש, זו תהיה המציאות, כי כנראה שיש לזה ערך עבור מישהו.

אתה פשוט מפזר חוקים באוויר, ואומר מה תהיה ההשפעה שלהם.
בפועל, ההשפעה של חוקי דיור כאלה היא רחוקה מאוד ממה שאתה מתאר.
חוקים כאלה לא יוצרים תחרות אלא מבטלים אותה.

בעבר היה חוק בארץ על הגבלת החזקה של מטבע חוץ.
החוק היה כל כך דפוק, כי אנשים רצו מט"ח.
אז מה נוצר? שוק שחור. אנשים פשוט הלכו למקומות אחרים כדי להחליף את המטבע שלהם בדולרים.
בכל בוקר בעיתון היה כתוב את שער הדולר ואת שער הדולר השחור. (!!!)
למה?
כי לא כל חוק הוא קודש קודשים, וברגע שאתה מחוקק חוקים שלא מצדיקים את עצמם אתה מוזיל את ערך החוקים שלך. הם מאבדים את הערך שלהם, ומשם הדרך להפר חוקים אחרים היא קלה יותר.

ועוד דבר חשוב.
אוהבים להסתכל על בעלי הדירות כאנשים חמדנים ועשירים שלא יודעים שובע.
בתכלס, אלה אנשים שהשקיעו את מיטב כספם בנכס שיניב תשואות עתידיות - תשואות שאתה עכשיו מבקש לקחת מהם כי גם אתה חמדן ורוצה לגור בתל אביב על חשבונו של מישהו אחר.

aשרון

New member
אקוסטיק...

כתבת בצורה מאוד יפה, ברורה ועניינית, אך לדבר אחד לא ענית:

איך מורידים את מחירי השכירות בת"א?
איך משנים את המציאות?
איך גורמים למחירי הדירות באזור המרכז ות"א בפרט לרדת, כך שלשוכרים יהיה קל להחזיק את עצמם גם מעבר לתשלום שכר הדירה?

עוד משהו: אתה הזכרת אזורים אחרים בארץ, ועד כמה שההצעה שלי לחוק השכירות בגוש דן לא הוגנת כלפיהם.
אנחנו מדברים כאן על בעיית השכירות באזור המרכז ובת"א בפרט, לא על כל הארץ. השכירות בחיפה או בכרמיאל או בבאר שבע אינה דומה לבעיית השכירות בת"א. יש ביקוש למגורים בת"א כי ת"א היא המרכז התרבותי הכי גדול בישראל. אני מסכים איתך שצריך לפתח יישובים אחרים ואת הפריפריה, אך ת"א תמיד תמשוך אליה אנשים כי היא המרכז התרבותי הכי גדול בישראל, ומכאן גם צריך להסדיר את נושא השכירות בת"א כי זה כבר מגיע לרמות עלויות מטורפות והזויות.

mountain0goat

New member
הוא כן מנה מספר אפשרויות

תעבור לפריפריה. אבל אתה רוצה לגור במרכז העניינים כמו כולם אז אולי הממשלה צריכה לעודד תעסוקה ותרבות בפריפריה - בכך יהיה פחות ביקוש בתל אביב כי לאנשים תהיה חלופה לתל אביב. אולי אפילו אתה תרצה לגור במקום אחר לנוכח תנאי המחייה החדשים - זה יהיה ממש שינוי מציאות.
אני חושב שאם אין לך את האמצעים לגור בתל אביב אין לך מה לעשות שם. אף אחד לא בא לדפוק אותך ספציפית זה עניין של היצע וביקוש ואם יש אנשים שמוכנים לשלם את מה שאתה לא מוכן לשלם עליו אז זאת בעייה שלך. אתה סתם חי באשליה שהפינוק של לגור בתל אביב זה זכות בסיסית או משהו.

aשרון

New member
מנה מספר אפשרויות לטווח ארוך

אני לא חושב שלגור בת"א זה פינוק או זכות בסיסית.
מה שאקוסטיק הציע בפיתוח הפריפריה הוא דבר נהדר שצריך להשקיע בו, אך הוא רעיון שהתוצאה שלו תיראה בטווח הרחוק.

ת"א היא המרכז התרבותי היום, ולהרים את הפריפריה ואזורים אחרים בארץ שיהוו תחרות לת"א ייקח שנים.
צריך למצא פתרון בצורה ספציפית לבעיית השכירות הגבוהה בת"א, כי מה שקורה היום זה פשוט פרזיטיות החיה על גבם של השוכרים. לא משנה עד כמה הדירה שווה או בעל הבית השקיע בה. צריך להיות סכום תיקרה לשכירות באזור הכי מבוקש בארץ כדי שהשוכרים יוכלו לנשום.

mountain0goat

New member
אבל השוכרים כן נושמים

מי ששוכר כרגע עושה זאת כי הוא יכול לנשום.
סוגיית הדיור היא לא בעייה שניתן לפתור לטווח קצר. אין מה לעשות - זה כמו שתגיד שלימודי תואר זה משהו לטווח ארוך אבל צריך איזה תואר מזורז בשביל להתחיל לעבוד בנתיים כל עוד אתה עושה את התואר המלא.

ועם כל הכבוד לתל אביב, מרכז תרבותי זה לא מצרך בסיסי אלא מותרות. כתושב באר שבע לשעבר יש הרבה מאוד תרבות בעיר הזאת. תעשיית ההייטק מתפתחת והעתיד שם נראה די טוב בסך הכל.
האלטרנטיבה זה לגור בפריפריה של תל אביב - לוד, רמלה. יש מספיק תחבורה ציבורית בישראל בשביל לצאת לבלות.
אלה הם פתרונות לטווח הקצר.

אני מאמין שאתה מדבר פה מתוך תיסכול. זה מייאש שאתה לא מסוגל לחיות את החיים שאתה רוצה לחיות מסיבות כלכליות אבל אלא החיים. שקלת לעבור לחו"ל? ת"א היא לא סוף העולם.

aשרון

New member
תודה רבה, אבל אני רואה את החיים שלי בישראל.

ואני לא מצר על המצב בגלל ייאוש או תסכול, אלא בגלל שצריך לתקן אותו.
יש אנשים שיכולים להרשות לעצמם להוציא סכומים גדולים על שכירות, אבל הם מעטים.
רוב השוכרים הם סטודנטים, זוגות צעירים, משפחות צעירות, ורק מרשימת האנשים שבאו לראות את הדירה שהבחור משכיר מראה לך שהיום זה לא מסתכם רק בהם.

מצרך תרבותי זה אכן דבר בסיסי, יש כאלה שחושבים שתרבות היא מותרות, אך תרבות היא אחד הדברים הבסיסיים לקיום אוכלוסיה מתפקדת תחת קורת גג אחת. אם לא תהייה תרבות של אומנות על כל צורותיה, החברה לא תצליח לתפקד כי לא יהיו לה מקומות מפלט להעשיר את עצמה, החברה פשוט תעמוד במקום ולא תתפתח.

Acoustic 3

New member
גם אני רואה את עצמי פה, וגם אני חי בדרום מסיבות כלכליות

ואני בפירוש לא חושב שהמדינה צריכה "לספק לי" את האופציה לחיות בתל אביב.
נכון. זו אחלה עיר לגור בה. בדיוק עכשיו חזרתי משם ונהנתי מכל שניה.
אבל אף אחד לא צריך לספק פתרונות לכל מי שרוצה לגור בתל אביב.
אין לך מספיק כסף לגור באיזור שכולם רוצים לגור בו? לך תגור במקום אחר.
&nbsp
ה"פרזיטיות" שאתה מדבר עליה היא מגוכחת. אם היה לך נכס שאתה יכול להרוויח עליו X שקלים - אתה תבקש פחות כדי לא להיות פרזיט?
אז בוא כולנו לא נרוויח ונחיה יחד בקומונה.
אולי תבקש מהבוס שלך להוריד לך בשכר כי אתה יכול להסתפק בחצי מהמשכורת. אל תהיה פרזיט, שרון.
שומדבר לא קורה על גבם של השוכרים. אף אחד לא נכנס לדירה שהוא לא יכול לממן אותה, ואם מישהו מעדיף לעבוד יום וליל רק כדי לחיות בדירת חדר קטנה ולקרוא לעצמו "תל אביבי" - אז זוהי הבחירה שלו.
הרבה אנשים בחרו בזה ואחר כך עזבו את תל אביב לטובת איכות חיים ומרחב. אף תל אביבי לא מסכן כי הוא נאלץ לשלם שכר דירה גבוה. הם בחרו בזה בשביל האוויר התל אביבי.
מחכים להם יופי של בתים במקומות אחרים וביותר זול מתל אביב (ועדיין יקר מרוב מדינות העולם).
&nbsp
בקשר לפתרונות:
המדינה צריכה לשנות את המציאות על ידי הפשרת קרקעות לבנייה בגוש דן והסביבה ובמקביל פיתוח הפריפרייה מבחינה כלכלית ותרבותית ופיתוח תחבורה ציבורית בתוך גוש דן ובין גוש דן ושאר המדינה. אמרתי את כל זה כבר. לא מבין איך פספסת.
&nbsp
אגב, גם אם לא נתתי פתרון לבעיית המציאות - כבר לפי ההסבר שלי אתה צריך להבין שהורדת המחיר בפועל לעומת המחיר המציאותי תביא לחורבן של שוק הדיור ולא תעזור לאף אחד. לא למשכירים ולא לשוכרים.
מי שצריך לתת את הפתרונות זה בטח לא אני - אלא המדינה שכשלה בזה שוב ושוב.
&nbsp
בקשר לתרבות:
תרבות זה מותרות.
אם אין לך מה לאכול, אתה לא תלך לראות הצגה. אתה משתמש במילים יפות ומדבר על חברה שלא תצליח לתפקד כי היא לא יכולה להעשיר את עצמה. מצטער, אבל זה נשמע כמו משפט שלקוח מתוך עוגית מזל. בפועל זה לא קורה.
אם אנחנו מנהלים דיון, אז בוא ננהל אותו. לא צריך לשזור מילים יפות לכדי זר של ערכים אריסטוקרטיים. אין לזה מקום בדיוק כה פרקטי.
תרבות זו מותרות, נקודה.
ואגב, היא פורחת מאוד בבאר שבע, שדרות ונתיבות.

ItsikH

Member
מה שמרגיז הוא תחושת אי הצדק. הבעיה שזו תחושה
סובייקטיבית שלא פעם מנוצלת על ידי בעלי ענין: החיים לא צודקים במהותם, המציאות אדישה לשאלת הצדק. אדם אחד השקיע את כל חסכונותיו מעבודתו הקשה
בהשקעה בנקאית, אחר בדירה [עליה גם שילם בנוסף במשכנתא] - ומגיעים שניהם לעת זקנה, אחד מהם הרוויח והשני הפסיד - איפה פה הצדק? אין. ודאי שתכניס למשוואה הזו בעלי הון שרוכשים דירות כמו שאתה קונה עגבניות, טענתי בענין הצדק תקפה גם כאן. כל נסיון לכפות שוויון על בני האדם נכשל כי המציאות לא מתיישבת עם הרעיון הזה.

"עבודה קשה" והון הם תרתי דסתרי. איש מעולם לא התעשר מ"עבודה קשה", לכל היותר מעבודתם הקשה של אחרים

Acoustic 3

New member
זה בדיוק העניין!! קלעת בול!

אני ממש מצטער, אבל החיים הם במהותם לא הוגנים. אנחנו לא שווים - גם אם שווים בעיני החוק (וגם זה לא), כולנו נולדים עם יכולות שונות, עם בסיס שונה, עם מצב חברתי שונה, עם אישיות שונה ומנת משכל שונה.
&nbsp
אז היו אנשים שביצעו עיסקאות שבעתיד הניבו תשואות יפות והיו אחרים שהמזל לא שיחק לטובתם.
נכון, זה לא פייר, זה לא צודק. אבל אלה החיים.
&nbsp
צבוע יכול לארוב לתאו במשך זמן מה ובסוף להבריח את התאו למלכודת של האריה.
נו מה, למי הוא יתבכיין אחר כך?
האריה אכל על חשבונו? לא. הוא פשוט היה במקום הנכון, בזמן הנכון, ואלה החיים.

למעלה