מי קובע

saar7650

New member
מי קובע

איזו מצווה רלוונטית לחיינו או לא?? האם כל מצווה שלא תתאים לסגנון הדור תשתנה?? אם אופיו של הדור יהיה פריצות נוראה (כמו בימינו) האם זה אומר כי ניתן לשנות מצוות כמו- כיסוי ראש, עירוב (גברים ונשים) וכו' וכו או לוותר עליהן? ועל פי אלו שיקולים הוא הולך??- כלומר שיקול מתוך אובייקטיביות לשמה- או שמה שיקול מתוך לחץ חברתי- כלומר שינוי באופי החברתי???

גל נעים

New member
עניין ההסתכלות הוא הקובע.../images/Emo42.gif

מאז שרבותינו חלקו בהשקפת עולמם בלהבין את טיב המציאות, לא נותר לנו אלא להתחקות אחר דרכם ולהבין את פשרם של דברים. העניין הצניעותי שהיה נהוג בימי קדם נבע מתפיסת עולם מסויימת מאוד, על תפיסת עולם זו בנו חז"ל מערכת שלימה פילוסופית וליטורגית שבה ישנם מוטיבים הלקוחים מתוך הכירותם את המציאות שלהם. החלק הנורא הוא שמאז הרפורמות החזל"יות בעם לא קם אדם שאמר שכפי שחז"ל עשו בתקופתם יש לעשות בכל דור ודור. ויש להבין כי תפיסתם אינה תפיסתינו, העולם הוא שונה בתכלית ולכן יש לנסות ולהבין את טיב המציאות כפי שהיא מתפרשת דרך הדור הנוכחי. עוד יש לאמר כי מה שנתפס דאז כ-"פריצות נוראה" יכול להתפס היום כ-"פריצות בלבד" ללא תוספת ה-"נוראה". כנ"ל לעניינים אחרים הנוגעים בתפיסות העולם השונות. ועל כן התורה באה ואומרת לנו להיות רגישים למצב הדור, תמיד להתבונן בקרביי העניין ותמיד לשקול לפי טיב המצב והערכתינו אותו. ולזה יקרא אובייקטיביות שאינה משוחדת ושאינה נגועה בתפיסות שאינן שייכות לדור הנוכחי.

saar7650

New member
אסביר את עצמי....

אמת שדברי חז"ל עברו רפורמות שונות בהתאם להתפתחות הדור. אבל התורה עצמה - כלומר בתורה שבכתב אין אני סובר שניתן או אפשר לעשות שינויים. לדוגמאות שהבאת להלן (בשרשור הנוסף) אין אני חושב סיבות הגיוניות לנו... ולכן אין אנו יכולים להבינם ולפיכך אין אנו יכולים לשנותן- א. עגלה ערופה ב. חיתון נאנסת עם האנס. וכיו"ב. טענתי היא- שדברי התורה שבכתב הינם נצחיים ולעומתם התושב"ע או לפחות חלק מההלכות ניתנות לשינוי. לכן אני רוצה להבין (בתור אדם דתי)- אם כותב התורה הוא הא-ל אז התורה וכל מצוותיה ניתנו לכל הדורות ולכן אם הדור עצמו עבר את מה שנקרא "השתנות הטבעים" (אופיו של הדור עבר שינויים) וכרגע אין אנו מבינים את אותן ההלכות ואף מזדעזעים מהן (עגלה ערופה...) בכל זאת לא ניתן לשנותם. תקנו אותי אם אני טועה- או שתסבירו לי את העניין... תודה לכל המשתתפים בדיון!

מאוולח

New member
תושב"ע

התושב"ע ניתנה יחד עם התורה שבכתב ויש לה את אותו תוקף. ומה שמשה קיבל (תושב"ע)הוא מסר להיהושע ויהושע לזקנים... ולכן כל המשניות והגמרות הם אקטואליות לימינו כי הם פירוש בלעדי לתושב"כ שהיא נצחית. יכול להיות שישנם גזירות מיוחדות של חכמי הדורות אותם יש בזהירות לשנות (קטניות וכו') אבל אני לא מבין בזה וודאי שצריך זהירות גדולה. לי נראה שאם יש פריצות גדולה זה לא סיבה להתיר יותר אולי ההפך. ולמי שכתב שהיום זה לא "נוראה" אז ברור שזה לא מעלה לדור אלה ההפך זה חסרון, זה אומר שהרגש הטבעי שלנו לדברים האלה התכהה מרוב הפריצות הרבה. שבוע טוב!

האם

יש בידך הוכחות שחז"ל אכן הנהיגו רפורמות כלשהן ? הדתיים מאמינים שחז"ל רק פירשו את התורה שבכתב, והעלו על הכתב את פירושיה כפי שקיבלו במסורת. אני מבין שאתה בעד רפורמות. ייתכן שכך גם הרבה מהדתיים, אבל מי אמר שה' רוצה שיהיו רפורמות ? היכן התורה אומרת שצריך לשנות מצוות ולהתאימן לתקופה ?

למעלה