מי "נתן" את השבת לעולם ?

artik9

New member
מי "נתן" את השבת לעולם ?

גם כן אגרוייסה מציאה, למה לא המציאו היהודים בטן גב או שהמציאו ומרוב אנכרווניזם דקדוקי עניות כבר אבדה משמעות המקורית של דברים ובכול זאת עמוס עוז. את לוח השנה עם הספירה השביעית המציאו השומרים, היו מלאכות אסורות על פי חוק ביום הזה. כי עמי האזור האמינו שמס 7 ביש מזל - אין ברכה בכסף של שבת-עד היום שומעים את זה ברחובות אז מה המקור?
המקור שומר או השומרים-עירק היום.
הסיבות שלא יצא מזל נאחס
ואת השבת העבירו למערב יורדי הים הפיניקים. יחד עם הספירה השבועית ולוח השנה והכתב, לא מהיהדות.
מספיק עם השובניזם "נתנו לעולם את השבת".
תכנסו לויקיפדיה ערך לוח בבלי. משם זה עבר למערב.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3671667,00.html

לאונידס

Active member
ובכל זאת כשהאמפריה הרומית שלטה

בחלק מאוד משמעותי בעולם, נערכה התכתבות ענפה בין כל מיני יהודים (למשל פילון האלכסנדרוני) לבין נושאי משרה בכירים ברומי.
הרומאים האמינו שיום מנוחה יגרום לאנשים להיות עצלים, היהודים סברו שיגרום להם דווקא להיות טובים ויעילים יותר.
בהיבט הזה היהודים דווקא ניצחו, השבת הופצה ברחבי האימפריה ע"י היהודים והפכה לסטנדרט.

אבל אין קשר בין השבת היהודית הסוציאלית לבין השבת האורתודוקסית הנכפית כיום.

קולומין

New member
השבת הופצה בידי יהודים ? לא ממש

בעצם כן - היא הופצה בידי יהודים במקור אלא שהם קראו לעצמם נוצרים... עובדה היא ששבת היא אינה יום המנוחה אלא דווקא יום ראשון.

לאונידס

Active member
בוא נגיד רעיון יום המנוחה השבועי

נראה לי שהעיקרון הסוציאלי הוא החשוב ולא אם מישהו חתך נייר אחרי איזושהי שקיעה של יום שישי או שבת.
דיון במתי הנוצרים הפסיקו להיות יהודים נראה לי שיפספס את הדיון העיקרי.

קולומין

New member
ליהודים לא הפריע שהגויים עובדים כל השבוע

מי שהפיץ את העקרון של יום מנוחה היו הנוצרים.

לאונידס

Active member
בודאי שהפריע, הפריע אפילו שהעבד השור והחמור

עובדים בשבת.
אל תתבלבל בין העיוות הקיים היום לבין המצווה של העבר

קולומין

New member
אז זהו, שהפריע להם רק אם הם היו "בשעריך"

כלומר סמוכים אליך או תחת אחריותך. היהדות לא ניסתה להפיץ את המוסר שלה בקרב הגויים. מי שעשו זאת היו הנוצרים.

לאונידס

Active member
יש תיעוד של מכתבים כמו של פילון האלכסנדרוני

שהוא גם ידידיה הכהן שבהם יהודים עושים נפשות לשבת ברחבי האימפריה הרומית, כולל השלטון הרומי עצמו.

נכון שהם לא ניסו לכפות שבת על מי שלא רצה בה.

בנצרות ה"שבת" רחוקה מלהיות יום מנוחה.

הנוצרי (הקתולי- אורתודוקסי) אמור לבלות חלק מהיום במיסה, אבל אין שום חוק שאוסר עליו לעבוד בשאר היום. גם ביהדות מותר לעבוד, אסור לעשות מלאכה. כמובן שזה ממש לא אותו דבר.

לאונידס

Active member
אני מדבר על השבת היהודית, לא האורטודוקסית

וְיוֹם, הַשְּׁבִיעִי--שַׁבָּת, לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ: לֹא תַעֲשֶׂה כָל-מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ-וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ-וַאֲמָתֶךָ וְשׁוֹרְךָ וַחֲמֹרְךָ וְכָל-בְּהֶמְתֶּךָ, וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ--לְמַעַן יָנוּחַ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ, כָּמוֹךָ. יד וְזָכַרְתָּ, כִּי עֶבֶד הָיִיתָ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, וַיֹּצִאֲךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ מִשָּׁם, בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרֹעַ נְטוּיָה; עַל-כֵּן, צִוְּךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, לַעֲשׂוֹת, אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת.

כתוב שעל יהודי טוב לתת מנוחה לעצמו, לבני ביתו, לעבדיו, לבהמות ולכל בני האדם שנמצאים בסביבתו וכדי להסיר ספק כתוב שאפילו העבדים צריכים לנוח כמו בעל הבית ומוסבר הטעם למצווה, ניגוד לחיי היהודים כעבדים במצריים.

על הפרשנות האורטודוקסית לדיבר הזה שלטעמי מעוותת אותו לחלוטין אחראים האורטודוקסים, לא אני.

artik9

New member
אני לא יודע כמה שבת רעיון סוציאליסטי

וזה גם לא משנה כול כך.
אני מחפש את המקור לרעיון השבת והמקור שומרי.
בשומר היו מלאכות אסורות ביום השביעי. המקור שומרי. בשומר גם היתה נהוגה שנת יובל.
גם על זה אפשר לטעון שזה רעיון סוציאליסטי. אפשר לטעון שהצוולזציה הראשונה כנראה הבינה דבר או שניים על הצורך בחלוקת העושר.

אז אחד מהשניים.
אם מישהו מתחכה אחר רעיוןנות סוציאליסטים למה שלא ילך למקור?
אם מישהו מחפש אמונות בספרי הקודש אז למה לא לחפש במקור. היהדות לא המציאה את יום השבת ולכן לא יכולה לקחת קרדיט.

לאונידס

Active member
אני אומר שיש קרדיט על ההפצה

ארכיאולוג הסביר לי שהיהודים שלפני פרוץ המרד היו 10% מנתיני האימפריה הרומית ו25% מתשבי רומי עצמה.
האימפריה שימשה כצינור להפצת הרעיון הסוציאלי של יום מנוחה שבועי כדבר שנכון לביצוע.

גם ביל גייטס קנה את מערכת ההפעלה הראשונה של מיקרוסופט, אבל מי זוכר מי כתב את קוד המקור? ביל גייטס הפיץ את ה DOS והשאר היסטוריה.

artik9

New member
אז זה העניין שהיהודים לבלרים

מעתיקים ספרים, מפיצים רעיונות. ומגיע קרדיט. הרבה קרדיט. אבל על ההפצה, לא על הרעיון.
זה בדיוק כמו ביל גייטס אני מסכים. סהכ הצליח לשים את היד על השלטר. בלעדיו אולי מערכת הפעלה היתה בחינם.
בלעדיו אולי היתה תחרות. מחשבים היו מגיעים יותר מהר לכול העולם.
גם בלעדי האמונות המונותאיסטיות אולי היה פלורליזם אמוני ,סובלנות, לא אינקווזציה ולא גיהד.

לאונידס

Active member
אין לי מושג מה היה אילו

אין כאן ניסוי וקבוצת ביקורת.
תכלס ברמת העובדה היהודים הם שהפיצו את רעיון יום המנוחה כעניין סוציאלי שגם משתלם למעביד סביב אגן הים התיכון.

העובדה שהיהדות האורטודוקסית נסוגה מהעניין הסוציאלי והפכה את השבת לאקט טקסי בלבד (ולכן יש להם גוי של שבת שעובד דווקא בשבת) לדעתי לא מפחיתה מההישג, מה גם ש 80% מהעם היהודי שאיננו אורטודוקסי עדיין מחזיק ברעיון הסוציאלי.

קולומין

New member
מאיפה הנתונים האלה ?

אתה יכול לתת סימוכין למספרים שאתה מביא ?
לפי הערכות (כנראה מופרזות) בימי המרד הגדול מנה הישוב היהודי בארץ כ 2 מיליון נפש. עוד כחצי מיליון יהודים חיו בגלות (בעיקר בבבל ובאלכסנדריה). האימפריה הרומית כולה מנתה כ 50 מיליון איש, כלומר היהודים היוו כ 4% מהאוכלוסיה.
אם רבע מתושבי רומי היו יהודים היינו מוצאים לכך סימוכים ארכיאולוגים וטקסטואלים, אבל אף היסטוריון רומי לא מזכיר יהודים תושבי רומי.

אם 25% מתושבי רומי היו יהודים אני בספק גדול אם הם היו מאפשרים לרצוח כל כך הרבה יהודים כפי שקרה בעקבות המרד הגדול ומרד בר כוכבא אחריו.

בשנת 300 לספירה, לעומת זאת, כמעת כל תושבי האימפריה הרומית היו נוצרים.

לאונידס

Active member
בודאי שמזכירים יהודים תושבי רומי

יוליוס קיסר עצמו סיווג בתי כנסת בקטגוריית מכללות.
טיבריוס קיסר ניסה לגרש את היהודים מרומי
קלאודיוס קיסר גירש את היהודים מרומי
יוסף בן מתתיהו תיעד פטור של אזרחים יהודים רומאים ברומי שהיו במעמד הדורש שירות צבאי (כנראה שכבר אז ידעו להתקמבן), כמובן שהיו גם אזרחים במעמד נמוך ותושבים שאינם אזרחים.

מתי נוצרים הפכו ללא יהודים והיו צריכים לספור אותם בנפרד זו שאלה פילוסופית.

gady19

New member
גןי ששומר שבת דינו מיתה

http://he.wikipedia.org/wiki/גוי_ששבת_חייב_מיתה
כלומר זה לא בדיוק ניתן לגויים
בכל אופן יום אחד נשאל רב האם יחסי מין בשבת זה עבודה , כלומא האם זה מותר
או אסור.
יש ב ברב חכך בזקנו , ובסופו של דבר אמר זה לא עבודה , שאלו תלמידיו כיצד הגיע
למסקנה זו , אמר להם אם היתה עבודה היו נותנים את זה לעובדים זרים.

למעלה