זה שאין כוח אני מבינה.
אצלנו יש תמיד אופר (שהילדים, אגב, קרואים לה סבתא מרוב שרגילים אליה ואוהבים אותה) שישנה בבית 6 לילות בשבוע וסבתא במרחק 10 דקות נסיעה למקרי חירום, וכל הילדים (אני לא מדברת כעת על התקופה האחרונה שאנחנו מטופלים בתינוקת) ישנים לילה שלם, כך שתיאורטית יכולנו לצאת כל ערב. אבל גם לנו אין רצון ולעיתים אין כוח, ובפועל יצאנו בשנים האחרונות מעט מאוד ולזמנים מאוד קצרים. על חו"ל אין מה לדבר ופאבים כבר מזמן לא "אין" אצלנו. לסרט הולכים אולי פעם בשנה, וגם זה רק בגלל שלא רצינו לפספס את "שר הטבעות". אפילו את המנוי לתיאטרון לא ניצלנו במלואו כי לא היה לי כוח ללכת (בהריון). את המשחקים אנחנו מקיימים אצלנו בבית, מאחרים הרבה וכמעט תמיד מתארחים עם הילדים. לטיולים גם יצא לנו לנסוע רק עם הילדים. כך שבפועל, בילוי שהוא רק אנחנו לבד הוא נדיר מאוד ודווקא בגלל זה כל כך מיוחד ורצוי. אני מודה שאם הייתה לי אפשרות (ואין לי, לצערי) לעזוב הכל לשבוע-שבועיים אחרי שקרן קצת תגדל ולנסוע לחו"ל לשטוף את הראש - הייתי קופצת על ההזדמנות, ובעיני זה נורמלי לגמרי להרגיש כך. ויש לקחת בחשבון עוד דבר - עצם הידיעה שיש סבא/סבתא/מטפלת או כל גורם אחר שיכול להיות שם בשבילך במקרה הצורך, בין אם את חייבת לצאת מהבית לבילוי או לסידורים, או סתם לשחרר אותך לכמה שעות מנוחה ושינה, כבר מאוד משחררת (אני יודעת מניסיון - עצם העובדה שאני אומרת לעצמי שאם מאוד ארצה, אוכל לצאת לכמה שעות או לשכב לנוח - מה שאני אף פעם לא עושה באמת - מעודדת אותי מאוד). אמא שאין לה משפחה, כסף למטפלת ובעלה כמעט ולא נמצא בבית, והיא תמיד תקועה בבית ונטל הטיפול בבית ובילדים תמיד רק עליה, מרגישה בודדה ושחוקה וזקוקה מדי פעם לצאת מהשגרה כדי לא לאבד את כל כוחותיה ואת שפיותה. למזלי, אף פעם לא הייתי בנעליה של אם כזאת ולמרות שאני בטוחה שהייתי יוצאת מדעתי מהר מאוד, עדיין אני לא יכולה ממש לתאר לעצמי את מצבה הפיזי והנפשי. לכן, אני חושבת, שאין לי כל זכות לבקר אותה על כך שפעם בשנה וחצי היא משתוקקת למעט שעות פנויות לעצמה, גם אם נדמה לי שהייתי נוהגת אחרת, ובוחרת בסידור שאולי לא נראה אופטימלי, אך כנראה היחיד שהיא יכולה או רוצה להרשות לעצמה.