מי מבינה בעגנון?

renjintso

New member
מי מבינה בעגנון?

קראתי עכשיו את הסיפור (המוזר והמקסים) "בדרך" מתוך ספר המעשים. זה סיפור על קהילה יהודית מבודדת שמקיימת מנהגים מוזרים, ונתקלתי בקטע הזה: "ואין אומרים זהנ"ע אלא בנים, ולא טכטי"ר אלא בנות. אבל בלשון יחיד אומרים זוה"ן וטאכט"ר... ועל תבשיל שאינו לא של בשר ולא של חלב אומרים לבלח, ולבעל מזימות קוראים חלוחיל. והשאלה: מה זה זהנ"ע וטכטי"ר? אלו מילים ביידיש? (הם לא נשמעות לי כאלו, משומה) לבלח וחלוחיל, אלו מילים אמיתיות או המצאות של עגנון? מה המקור שלהן?

אטיוד5

Active member
אינ אני מבינ את עגנונ

אבל אני רואה שאת מקפידה לפנות אלינו בלשונ נקבה. זה מזכיר לי את ההיא שהתעקשה לא לרשומ אותיות סופיות. למשל - עופ גוזל חתוכ את השמימ.

Mנטה

New member
אוח, שאלה לי אליך

בזמן שכותבים בלשון זכר, האם אתה מצפה גם מנשים לענות ?

אוֹחַ

New member
ברור!

כמו שברור שנֶשֶר הוא זכר ואנפה היא נקבה. אלו הכללים. אפשר להתנחם בעובדה שלמרות היות המילה 'בהמה' הולכת אחר הנקבה, כשאומרים 'יא-חתיכת בהמה!' מתכוונים (ב-90% מהמקרים) לגבר.

hillelg

New member
../images/Emo45.gifאכן, גם למיטב ידיעתי

(כמו daughter). ו-זוה"ן זה כמו son, יענו בן. לגבי חלוחיל - נראה לי שזה מופיע בפיוט כזה או אחר (מלשון חלחלה). ויש לעיין.

or99

New member
אם אני לא טועה...

המילה מופיע ב-"רשות"* שלפני הפיוט "את חיל" בשחרית (או מוסף?) לראש השנה. (בפיוט נוסף שם מופיע גם המשפט שבחתימתי...) *רשות הוא פיוט שנאמר כהקדמה לפיוט אחר. בשנים האחרונות הפכו את היוצרות, והחזן קורא את הרשות בלבד, ומדלג על הפיוטים הנפלאים של ר' אלעזר הקליר ועוד.

אלעד2

New member
"יראתי בפצותי שיח להשחיל

קומי לחלות פני נורא ודחיל וקטונתי מעש- לכן אזחיל תבונה חסרתי- ואיך אוחיל?! יוצרי, הבינני מורשה להנחיל! אייליני ואמצני מרפיון וחיל! ... ...זעקי קשוב בעת אתחיל קרבי יחמרו בחקרך חלוחיל* ומאימת הדין נפשי תבחיל אם כגמול- הלב יחיל! ... ... * פרוש הרוו"ה: "והוללות בלבבם" (קהלת ט ג) מתרגמינן וחולחולתא בלבביהן וכו'.

hillelg

New member
הו...

היום, הסימול " מסמל רק ראשי תיבות. בעבר, הוא סימן הרבה יותר. בגדול, תפקידו היה מעין הדגשה. על כן, לעזים סומנו בגרשיי"ם, וגם מילי"ם שי"ש לשי"ם ל"ב אליה"ן, וגם מילי"ם לנוטריקו"ן, ועוד כהנה וכהנה.

hillelg

New member
סיכום ותרגום

קראתי עכשיו את הסיפור (המוזר והמקסים) "בדרך" מתוך ספר המעשים. זה סיפור על קהילה יהודית מבודדת שמקיימת מנהגים מוזרים, ונתקלתי בקטע הזה: "ואין אומרים זהנ"ע (=בנים) אלא בנים, ולא טכטי"ר (=בנות) אלא בנות. אבל בלשון יחיד אומרים זוה"ן וטאכט"ר (=בן ובת)... ועל תבשיל שאינו לא של בשר ולא של חלב אומרים לבלח (=לא בשר לא חלב), ולבעל מזימות קוראים חלוחיל (מלשון 'חלחלה', כבפיוט הידוע).

renjintso

New member
../images/Emo9.gif

תודה רבה לכם לחל"ב, וואלה, יכולתי לעלות על זה לבד. רנג'יו הולכת להתבייש בפינה

למעלה