מי כול להסביר לי על ADD/ADHD?

אינקה

New member
מי כול להסביר לי על ADD/ADHD?

ברצוני לדעת מהו הרקע הנוירולוגי/נפשי של התופעות? מאיזו הפרעה הן נובעות?

שלום לך אינקה וברוך הבא!../images/Emo140.gif

נחמד שבאת להתעניין. בקצרה ועל קצה המזלג - הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירולוגית , לרוב על רקע גנטי, המתבטאת בחוסר יכולת להתרכז ובהצפת האוזן בגירויים שמיעתיים ללא יכולת סינון, היא מוכנה גם ADD כלומר ATTENTION DEFICIT DISORDER לפעמים מופיעה יחד עם ההפרעה גם תנועתיות יתר של הגוף, המתבטאת בקופצנות המכונה היפראקטיביות ואז נקראת ההפרעה ADHD כלומר ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER ההפרעה (עם היפראקטיביות או בלי) מאופיינת בסימפטומים התנהגותיים כמו מוסחות, אימפולסיביות, בעיה בשליפת וארגון מידע, בעיה בארגון עצמי וברוב המקרים גם כשל בשיפוט נכון ובשליטה בדחפים. יש מקרים שהיא מלווה בלקויות למידה או תחלואה נלווית (כגון דיכאון או פוביות) אך זאת במקרים נדירים. קיימים מקרים בהם אדם מתנהג כמו סובל מ-ADD או ADHD - כתוצאה מבעיה רפואית אחרת כמו אנמיה או בעיה בתפקוד של בלוטת התריס, או אז הטיפול בכל הנושא שונה בתכלית. לגבי רקע נפשי - כמו שאמרתי ההפרעה הינה על רקע גנטי נוירולוגי ברוב המקרים או פיזי, כיום נשללת הופעת הפרעות קשב וריכוז על רקע נפשי, למרות שבעבר שייכו את כל הנושא לתחום הפסיכיאטריה וזאת כתוצאה ממחקר מקיף יותר בתחום. תוכל למצוא עוד חומר בעניין בקישורי הפורום ובמאמרי הפורום. אפרת

אינקה

New member
תודה ו...

אני מבין מן המאמרים וממך כי ב ADD מדובר בזרימת דם לקוייה בחלל המוח/ראש וחוסר יכולת לסנן רעשים באוזניים. לא מצאתי מהו הרקע הנוירולוגי להיפראקטיביות. תוכלי לעזור?

ודאי

עקב זרימת הדם הלקויה, לא משתחררים כראוי שני נוירוטרניסמיטורים חשובים - דופמין וסרוטונין - לפי כך מערכת העצבים לא מתפקדת כראוי ונוצרת ההפרעה. טענה נוספת שעלתה במחקרים שהמקור לבעיה הוא בהתפתחות קליפת המוח, כלומר - גם אם ההפרעה אינה גנאית - פגיעה בקליפת המוח (למשל ע"י דלקת אזניים חריפה) עלולה לייצר את ההפרעה. אפרת

אינקה

New member
אם הבנתי נכון...

זרימת דם לקוייה היא המקור ל ADD ול ADHD, כאשר בהפרעת קשב יש בעייה של סינון רעשים באזניים, ובהפראקטיביות בעייה בדופמין וסרטונין. לפעמים הן "מגיעות" יחד. האם זה כך? ועוד שאלה: האם ואילו תופעות משפיעות על הזיכרון המיידי/טווח ארוך. האם נפוצות תופעות כגון אבדן זיכרון מלא, חוסר התמצאות ובלבול עקב אבדן הזיכרון המיידי, או לחילופין "דה ז´וו" - הקדמת הזיכרון לתפיסה?

או קיי - בוא נעשה סדר

זרימת הדם הלקויה היא מקור לאי השתחררות הנויורטרנסמיטורים (גם ב-ADD ןגם ב-ADHD) כאשר בהיפראקטיביות מדובר יותר על סרוטונין דוקא. לגבי הביטוי מגיעות יחד - בוא נחדד אותו טיפה - הפרעת קשב וריכוז - יכולה להיות יחד עם היפראקטיביות או ללא היפראקטיביות, עדיין מדובר באותה הפרעה בבסיס. לגבי השפעה על הזיכרון המיידי-לטווח קצר. למרות הנטיהלחשוב כך הבעיה היא לא הזיכרון אלא ארגון ושליפת מידע ואני אתן אנאלוגיה: דמיין את עצמך במחסן ענקי, אתה מעוניין למצוא פריט מסוים אך אבוי - לא כתבת על הארגזים מהי תכולתם כשאחסנת, עכשיו אתה רץ הלוך ושוב בין הארגזים מחפש את אותו פריט, פותח ארגזים לא נכונים, מתחיל להיות מתוסכל ועצבני, המחסן מתחיל להתבלגן...בסוף תמצא את מה שאתה מחפש, במקריות - אך האם זה עדיין רלוונטי? מה שאני בעצם מנסה להמחיש לך - שאין כל בעיה בתפיסה - וב"אחסון" הידע, או בזיכרון - כלומר שימור הידע. אפרת

דליה.ד

New member
שלום אינקה! אני מתערבת קצת בדיון

אבל הפרעת קשב אינה מתייחסת ל"רעשים באזניים" ההפרעה אינה שמיעתית אלא במידת הקשב שהאדם מעניק לגירוי מסויים. האם הוא יכול להתמקד בדבר מסויים כאשר ברקע מתרחשים עוד 1000 דברים אחרים. למשל ילד יושב בכיתה והמורה מסבירה לידו מדברים ילדים, מישהו יוצא לשירותים, מטוס עובר בשמיים וכו´ הילד בעל קשיי הקשב יתקשה לתת את מלוא תשומת ליבו רק למורה, הוא לא יבצע "חלוקת קשב" נכונה ו"ישמיט" מתודעתו את רעשי הרקע. כל הרעשים ביחד יוצרים אי נוחות גופנית ממש שמביאה גם לחוסר שקט תנועתי ולכן הוא יהיה חסר מנוחה, קופצני, "עצבני" וכו´. לכן ילד כזה מפסיד את דברי המורה ברור שהישגיו הלימודיים נפגעים. אך זהו רק סימפטום אחד ממגוון התנהגויות המאפיינות ילדים/אנשים עם add או adhd . לי יש 5 ילדים כאלה בבית (כן, אפרת זה רשמי... אני שוברת שיאים נכון?) והחיים מאוד לא משעממים ובלתי שגרתיים ועם זאת שמחים ועליזים!

למעלה