מי ישמור על השפה

TalReshef

New member
פוסט מודרניזם?

הביטוי הזה מתייחס לכיוון מחשבה ויצירה שהולך קדימה צעד אחד נוסף ולא מתמזג עם המודרניות. ההשפעה התרבותית האמריקקית... סליחה, האמריקאית, בדומה לגלובליזציה, ליברליזם, הפרדת דת ומדינה, זכויות מיעוטים, שיחרור האישה ועוד, כל אלה הם המודרניות בהתגלמותה ואין להם דבר עם פוסט מודרניזם. אני לא מצליח לחשוב על זרם פוסט מודרניסטי שעולה בקנה אחד עם האמריקניזציה וגם לא עם ההתנגדות לה מתוך תכני מסורת.

ובכן, הפוליטיקה של הזהות ../images/Emo20.gif

כמו גם הפוליטיקלי קורקט, הם המקומות שבהם האמריקנה פוגשת את הפוסט מודרניזם. ומצד שני, תבורך על האבחנה בין מודרניזם לפוסט מודרניזם.

ומה תאמר על הארמית שהשתלטה

כמעט כליל על העברית בארץ ישראל בימיהם של חז"ל (תלמוד ירושלמי)? האין לחוש שזה יהיה גורלה של העברית בימינו, אם נניח לאנגלית לעשות בה שמות באין מפריע?

hillelg

New member
ייתכן, אך בהבדל גדול

אם נבחן את ההיסטוריה, נראה בבירור, שכל עוד עם ישראל היה עצמאי בארצו הרי ששפתו היתה עברית - על אף כל ההשפעות (הרבות) שהיו מתרבויות ושפות זרות. כאשר עם ישראל איבד את עצמאותו, גם שפתו נידונה לאטה לגורל דומה, ולהחלפתה בלשון זרה בינלאומית כזו או אחרת. [ע"ע בית ראשון ושני, לעומת הגלויות השונות. היו יוצאים מן הכלל, אני יודע, אבל כבר הבעתי את דעתי החיובית-במידה על הכללות.]

לעומת זאת קיים גם הבדל גדול בין

יכולת ההשתלטות של שפה דומיננטית על שפה שפלת ברך בין התקופה ההלניסטית שאותה הבאת כדוגמה לחיים בצוותא חדא של העברית והיוונית ובין ימינו. שכן אז, כידוע, תחנות הטלוויזיה דוברות היוונית - נער יספרן. וגם האינטרנט רחב הפס לא תפס כל-כך עדיין. המותגים אנטיוכוס, סוקרטס וקסנטיפה לא זכו לפרסומת לחצנית ולא נותנת מנוח כמו הפרסומות של ימינו וכולי וכולי. מה אני לגיד: אם לא יושם מחסום בדרך זו או אחרת בפני השתלטות האמריקאית על העברית, שכה אראה בנחמה אם לא ילדיי שלי (ולא בילדי נכרים) ישפיקו אינגליש.

גנגי

New member
לא יכולתי לשתוק לנוכח ההערה האחרונה

אז באתי להתערב גם אני בדיון הסוער. כאן בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות מצאתי את רמי, מוסד בפני עצמו, שמוכר חומוס ופלאפל גלאט-כשר לכל-דכפין-עברי, וחי כאן למעלה מעשרים שנה. רמי הנ"ל מצטיין, כנראה, בנושאי בלשנות ופילולוגיה, שכן המשפט החביב עליו בפנייתו ללקוחותיו הוא "to put you humus on your falafel?" (ואם לא היה ממש ברור, אציין בהדגשה שמדובר בשאלה...) בוקר נפלא לכולכם ולילה טוב לרמי שבאמריקה. בקרוב אצל כולנו.

לפי צחות הלשון - איש נתניה צפון ../images/Emo13.gif

ואשרייך שבתוך עמך את יושבת... ובולסת/ מתפלפלת וחומסת.

גרי רשף

New member
נכון

אני חושב שנפסק שהארמית יכולה להוות מקור לגיטימי לחידוש מילים בעברית, בהיותה התאומה הסיאמית שלה. כך נוצרה המילה החדשה "חקלאות" (חקל = שדה בארמית) לאחר שלמילה "שדאות" נמצא שימוש אחר. אינני מדבר על מילים ארמיות המופיעות במשנה לצד מילים פרסיות או יווניות שבכך זכו לאזרחות עברית, אלא למילים שהתווספו לאחר חידוש השפה. לא היה עולה בדעתה של האקדמיה לעשות את התרגיל הזה עם מילים יווניות. אליעזר בן יהודה הציע להקים "אזור סחר חופשי" עם הערבית ולאפשר יבוא חופשי של שורשים ממנה ללא מכס וללא צורך בגיור, אך ההצעה לא התקבלה.

Idan91

New member
הלל, באמת!

שצריך אותן? שצריך אותן?? טוב. אני אחזור לפינה.

למעלה