מי התחיל?

karkason

New member
מי התחיל?

מדובר הרבה על הסגנון החדש בפנטזיה האפית של -מאבק אפור, דמויות מורכבות, תיאור ראליסטי וכו'. אז השאלה שלי היא מי התחיל את הגל? ומי שייך אליו? ( אני מכיר רק את מרטין וקארני )

זה בא בשלבים

הייה בהתחלה פנטזי שטוח,אחר כך בא "שער המוות" שאיכשהו ניסה לשלב עומק. לטעמי הראשון והלא ממש מהוקצע היה (והינו) ג'ורדן.

myochay

New member
ג'ורדן?!?!?!

דבר ראשון כדי שלא יפתח כאן שרשור על טיב הספר שלו אני סך הכול אהבתי את הסידרה חוץ מהספרים האחרונים. אבל אני לא רואה שום קשר בין פנטזיה אפורה לבין המחזור הכול שם די ברור מבחינת שחור ולבן.כמעט ואין לך אף פעם את ההרגשה שיש כאן מאבק בין שתי אנשים שנקודת המבט שלהם שונה אבל שתיהם צודקים.ואפילו בפעמים היחידות שזה כן קורה בסוף אתה מגלה קשר כולשהו של אחד הצדדים לרע ואילו השני קשור לטוב.

הוא לא שאל רק על אפור

אצל ג'ורדן יש יותר עומק אצל הדמויות מאשר בפנטזיה קודמת,יש יותר נקודות מבט וכן יש אפור שים לב שגם ידידי האופל מוצגים כאנושיים-סורוט והחיות שלה,אאס סאדיי שמרפאה חתולי רחוב היא שחורה.ומנגד יש לך את ה"חברה הטובים" בסגנון של האאס סאדיי שמשחקות באנשים ומוצגות באור לא "גיבורי" שמתאים לסטנדרט של "מבצר הטוב".הסניצ'ינים שמוצגים כממש לא אנושיים וכו'. אפילו הדרקון עצמו הוא רעיון של טוב ורע "להציל את העולם ולהרוס אותו בו בזמן". אם נחזור לדיון שהיה פה קודם זה פחות דמויות אפורות אלה יותר דמויות שהן שחור ולבן גם יחד.אתה יודע שסורוט אוהבת חיות ושהיא מוצגת כאנושית.אבל ג'ורדן תמיד טורח להזכיר לך שהיא ידידת אופל. אז כן,יש לך עומק של דמויות.אין לך את הרגשת ה"שניהם צודקים" כי ג'ורדן מתנגד לתפיסת העולם הזאת (ראה דיון למטה) אבל זה לא מונע ממנו להעניק עומק לעלילה ולדמויות.

myochay

New member
עומק של דמויות היה כבר בשר הטבעות

עומק של דמויות קשור לטיב הספר ולא לפנטזיה. יש ספרים של פנטזיה נוסחתית עם דמויות בעלות עומק ויש ספרים של פנטזיה לא נוסחתית עם דמויות רדודות. לכן לדעתי החידוש הוא המאבק בין אפור לבין אפור והתיאורים הראליסטים ולא עומק הדמויות. ולגבי הדמויות שצינתה אצל ג'ורדן גם זה לדעתי לא חידוש. גם בשר הטבעות אפשר לראות את בורמיר וגם את דנתור שהם שחורים ולבנים כאחד. ואפילו ברומח הדרקון יש לך דמות כמו ריסטלין שהיא טובה ורעה. לכן החידוש בפנטזיה של מרטין הוא לא שילוב של טוב ורע אלה מצב שבו אין טוב ורע בכלל. שגם את זה כדי לסיג ולהצביע על האחרים שנכון לעכשיו די ברור שהם רעים.

לפי הבנתי

בשר הטבעות לא הייה ממש עומק של דמויות,דנתור מוצג כ"רע" כי הוא הושחת וכנ"ל בורומיר. לא בגלל האופי שלהם מההתחלה זה לא אומר שלא היה עומק בכמה דמויות אבל לא כחלק מכלל היצירה.באשר לרומח הדרקון,הדמות של רייסטלין מקבלת עומק רק מאוחר יותר (יחד עם דמות או שתיים נוספות) בשלבי כתיבת הסדרה.אחרי אלה בא "שער המוות" עם מורכבות גדולה עוד יותר.כמו שאמרתי-שלבים.ג'רדן היה הראשון שהכניס מורכבות וצדדים שונים (כולל אנושיות מצד "רעים") לכל אורך הספר החל מהפרולוג וכלה בהמשך הנמתך כמסטיק.

ספוילר לסכין החלומות (כישור הזמן)

דוגמה שאני זוכר מספרי ג'ורן טוב מאוד היא טואון בספר ה11.מנקודת מבטו של מאט היא מוצגת לאורך זמן שאור חביב למדי,היא שומרת על הבטחה,חביבה עליו ואל אנשיו,צוחקת מתנשקת הכל. ואז מגיע פרק עם נקודת המבט שלה ומגלים אישיות חתרנים שתשבור את השבועה מתי שיהיה לה נוח וחושבת איך לסייע לעצמה,תוך כדי כך שהיא אינה סותרת את מה שהוצג קודם. הצגה כזאת של דמות מכמה פנים נפוצה מאוד את מרטין (ג'יים מתואר ע"י קייטלין,בריאן,אדארד,בראן-כל אחד מנקודת מבטו) אבל לא היה נפוץ במיוחד בספרים שנכתבו לפני ג'ורדן.(כן היו פה דמות ושם פרק אבל לא לאורך ספר שלם).

למעלה