מי התגעגע אלינו?

תרקדי

New member
מי התגעגע אלינו? ../images/Emo79.gif

ואנחנו מותרים בחוק :) 1. טבע אל בדן מא יע'ירו אלא אל כפן. טבע הגוף (האדם) לא משנהו דבר, רק התכריכים. 2. בח'יע'ם מא ח'יע'ונא ובשע'ם בלונה או.... ובשע'ם טלו עלינא. מטובם לא הרעיפו עלינו וברעתם הציקו לנו. ייאמר המשל כאשר אתה מבקש עזרה כשאתה זקוק לה, ושוכחים אותך כשטוב להם. 3. מת'קאל סם ולא ע'ם. עדיף מת'קאל (יחידת משקל) רעל על דאגה. המוות עדיף על הדאגה. 4. עלא עינכ יא תאג'ר. מול עינך, הסוחר! ייאמר על מי שמדבר בגלוי ואומר את דעתו באומץ ובאופן ברור. 5.בו לסין (מלסין). איש מדבר יפה ומשכנע.

תרקדי ואני עכשיו בזכותך מדברת

עירקית דיר ומאדאר - אוף שמעון אומר שאתם תתרגמו לי, נו אבדלקום מיתפלדקום

אנדאר מדארכ.......

אנדאר מדארכ - אסתובב מסביבך ואהלל אותך, מאוד מעניין, אני לא חושב שזה מנהג יהודי בלבד אני חושב שזה מנהג עיראקי כללי, תתקנו אותי אם אני טועה, כאילו ביהדות אין כזה מנהג או טקס, אני חושב שהטקס הזה מורכב מ 7 סיבובים, מאוד מעניין מאפה בא הרעיון הזה, ואני כמעט בטוח שגם המוסלמים העיראקים משתמשים בו, השאלה מה מקור העניין, אולי זה קשור להקפות בירושליים, אבל עדיין אני ממש בטוח שכל העיראקים אומרים את זה, במיוחד אמהות אומרות לילדים שלהם, לפעמים זה מופיע עם ד לפני כדי לתאר פעולה שמתרחשת עכשיו. דאנדאר מדארכ.

מה הכוונה של המונח?

מה הכוונה של ינדאר מדארו - יעריץ אותו ויהלל אותו במובן השלילי של המילה או שניתן להתייחס זה גם במובן חיובי. אני יודע שכאשר ילד קטן מסתובב סביב מישהו- תמיד נבהלים ואומרים לעצור אותו כי הוא מסתובב סביב אותו אדם - כלומר ינדאר מדארו. ונוהגים לומר גם על מישהו רע כי הוא ינדאר מדארו להמן הרשע - כלומר מסתובב סביב המן הרשע? האם ניתן לומר את המילה גם בהקשר חיובי????

לעמרה

השם שלך מזכיר לי שבעיראק יש עיר אלעמארה, לעומת זאת אלעמרה זה הוא אתר חפירות בעיראק שנמצאו בו מגילות גלגאמש, העניין אך שהוא קשור לנבוח'דנצר, אני לא זוכר בדיוק אך זה.

ע מ ר ה

New member
לסיח הרוקד, צדקת, עמרה זו העיר שבה

נולדתי בעירק. איני זוכרת דבר משם אך תודה על האינפורמציה .

ע מ ר ה

New member
תודה מכל ה- ../images/Emo23.gif לכל אלה שהתיחסו

לעיר הולדתי עמרה . אשמח לשמוע פרטים ו\או סיפורים על העיר.

תרקדי

New member
../images/Emo185.gifמכאן בא השיר של מרגלית צנעני

"כאן בקפה אלעמרה?"

לאליכ ועמארה

הביטוי הזה ינדאר מדארה הוא בטוי אך ורק חיובי, כלומר אני מכיר אך ורק את הפן החיובי שלו ואף פעם לא פגשתי צד שלילי שלו, והכוונה להערצה של מישהו. מעניין אותי אך הבטוי הזה נוצר, ואני לא חושב שהוא קיים בארצות ערב האחרות, כלומר אני לא פגשתי את זה אצל המצרים. אבל אני בטוח שחוץ מיהדות עיראק, גם המוסלמים העיראקים משתמשים בו, מסקרן אותי מה הסיבה לזה, אולי זה קשור להקפות סביב אלכעבה, הקפות סביב ירושליים, או משהו שהופיע בתנ"ך. פשוט מסקרן אותי.

יש לי תשובה שיכולה לעזור, סייח

לפי משפחתי הכוונה של ינדאר מדארו הוא כפי שעמרה אמרה קשור לכפרה, מסתובב סביבו כפי שעושים כפרות ביום כיפור ומסובבים את התרנגול מסביב לראש או את הכסף לתרומות. לכן, כפי שהוסברתי על ידי משפחתי, כשילד מסתובב סביב מבוגר עוצרים אותו מתוך חשש שהוא לא ילך כפרה על המבוגר. לא נראה לי שהמוסלמים העיראקים גם נוהגים לומר זאת כיוון שמנהג הכפרות ביום הכיפורים נמצא רק ביהדות ואין לו, למיטב ידיעתי, מקביל באסלאם. מצד שני לא נולדתי בעיראק ולכן איני יכול לדעת בוודאות אם המוסלמים לא אומרים זאת.

לאליכ

לא יודע למה, הדבר הזה מאוד מעניין ומסקרן אותי, באמת יש את העניין של התרנגול ביום כיפור שמחזיקים מעל לראש ומתפללים תוך תנועות סיבוביות, יחד עם זאת אני בטוח שלמוסלמים יש דבר דומה עם קיטורת אבל חוץ מאשר מסביב לראש גם מסביב לאדם עצמו, אני חושב שהדבר הזה לא רק קיים אצל יהודים אלא גם אצל המוסלמים והנוצרות ואפילו עוד לפניהם. פעם, לפני כמה שנים, בהיותי אדם בוגר כבר, אמרתי לאמי ז"ל כי אני רוצה לעשות טובה למישהו, ואמרה לי אם תעשה לו כך אז ינדאר מדארכ, תמיד השתמשו בביטוי הזה כאות להערצה וכבוד לאותו אדם, ואילו לגבי ילדים כאות לאהבה לעמוקה. ביי,

slevinger

New member
הוא גם שלילי סייח

אני שמעתי די הרבה פעמים את הביטוי: אינדרית מדארו לל-כלב, או מתנדאר מדארו לל-כלב, תסתובב סביב הכלב....(אני אוהבת את התרגום המילולי של הביטויים העירקים - הם מצחיקים מאוד), אז הכוונה כאן חייבת להיות שלילית, אני יכולה לנחש שזה משהו מעין, אתה שווה ערך לכלב, לא?? אי לכך מסכימה שבד"כ אמרו לילדים הקטנים במשפחה: אינדארתו מדאראק, וזה ביטוי לאהבה אינסופית.

ע מ ר ה

New member
ינדר מדרו- כפרה גם חיובי וגם שלילי

תלוי מי אומר ובקשר למה. אם נעשה מעשה שפגע באחר, אז אומרים לו:"הוא ילך כפרה עליך", כנראה להרגעת המצב, ולקללה על עושה העוול. אם אומרים זאת מאהבה או\ו מדאגה שלא יאונה כל רע,לילד או למישהו יקר,אז זה חיובי ( אני אומרת לפחות מאה פעמים ביום "כפרה על הבן שלי" ,"כפרה על הילדים שלי"). אגב, בררתי את ענין "הכפרה" שאנו אומרים לבני אדם ונאמר לי באופן מוחלט שביהדות אסור לומר כפרה על מישהו ,ויהיה זה ילד או מבוגר או כל יקר אחר.

slevinger

New member
../images/Emo127.gifובקשר למוסלמים

לוקחת על עצמי לבדוק, יש לי כמה קולגות ערבים-ישראלים בביה"ח, ואנחנו ידידים מאוד טובים. משווים הרבה דברים, מנהגי חגים, ביטויים, מאכלים וכו'. הם מרגישים קרבה מסויימת לעירקים (וכי איזו קרבה יכולה להיות להם לרוסים??), והם אוהבים את העירקית שלנו - שאגב הכי דומה מכל הדיאלקטים המדוברים לערבית הספרותית - במיוחד את ה"אשו" של אמא שלי...והכי יפה זה לשמוע אותם מדברים בערבית משולבת במילים עבריות, והם אפילו לא שמים לב לזה, כל כך התרגלו....זו תוצאה טבעית של קרבה בין לשונות, וזה נורא יפה, במיוחד לחובבת לשון ובלשנות כמוני....

ינדאר מדאר../images/Emo20.gif

מישהו מהפורום אמר שפירוש הצירוף הזה הוא "יהיה כפרתו של" או משהו כזה,אכן נכון הדבר.הצירוף בא בצורות שונות כמו:אדירו מדארי(יהיה כפרתי)כאשר חושב המדבר שאדם פלוני הזיק לו וגרם לו עצבות.ומה שאמרה אמו של הסייח הרוקד על מישהו (ינדאר מדארכ) כאן הכוונה היא שיהיה מרוצה מאד מאד ממך עד כדי יהיה כפרתך(כמו בערב יום הכיפורים).

למעלה