מי גנב את האור?

מי גנב את האור?

פרשנויות מספרות על האור הגדול שהיה כאן עם הבריאה. בעקבות החטא הראשוני גנז אלוהים את האור הזה והשאירו לצדיקים לעתיד לבוא. את שארית האור המיר לגרמי השמיים כך שאדם מהישוב יוכל לראותו. האם ה"אור הגנוז" היא המקבילה לספיה הקוסמית, או לספריה האקשית? יום טוב

האור לא נגנב

הוא פשוט השתנה כשהוא ירד לעולם הוא היה במלוא עוצמו אלא שכאן לא יכלו להכילו והכלים שנועדו מלכתחילה להכילו נשברו ואז חלק חזר למעלה, חלק נשאר בכלים השבורים יש תערוכה נהדרת במוזיאון תל אביב של אנסלם קיפר המתאר בדיוק את ההתרחשות הזו באמצעות פסל עם זכוכיות שבורות מסביבו זו התמונה ששמתי הנה ציטוט "שם התערוכה מתכתב עם יסוד בתורת הקבלה המתאר את הרגע בו הכלים שהכילו את אור האלוהים התנפצו וכך העולם עמד על סף תוהו ובוהו אך ניצל באמצעות תהליך של "תיקון". זהו גם שמו של אחד המיצבים המוצג במעין חדר סגור למחצה ובו ספריית עופרת עצומה בגודלה המוקפת בזכוכית מנופצת. עבודה זו, במידה רבה, מייצגת את מעלותיהן ופגמיהן של יצירותיו של קיפר גם יחד. עבודותיו מרשימות ועוצמתיות בשל גודלן, החומריות הבוטה שלהם והאסתטיות של הדברים שיופיים אינו מובן מאליו. ואולם, יש בהן משהו פשטני. אם קיפר מדבר על שבירת כלים, הוא מציג שברי זכוכיות;" לינק לכתבה- http://e.walla.co.il/?w=/274/1873531

הכוח האלוהי

אנרגיית הבריאה? הניצוץ הראשוני? הכל מכל כל? האינסוף וכל הקיים?

גור42

New member
משמע - כוח הבריאה מגיע היום דרך מסננת

הרעיון הזה גם מסתדר מצויין עם הידע המדעי של ימינו על האופן שבו התרחש המפץ הגדול. על פי התמונה המדעית של היום, בראשית היה כוח פיזיקלי אחד שהניע את כל הדברים, וכשהאנרגיה ירדה (קרי - היקום התקרר) אז הכוח הזה התפצל לארבעת כוחות היסוד הפיסיקליים הידועים כיום. ואני מאוד מקווה שהשליטה בכוח הראשוני הזה אכן נגנזה רק לצדיקי ימות המשיח, כי הוא חזק פי מיליונים מהכוח שמניע פצצות גרעיניות (שגם אותו היה עדיף בהחלט לגנוז ל"צדיקים לעתיד לבוא", רק שקצת מאוחר מדי בשביל זה)

אני מקווה גור

שהעידן החדש יביא עמו תובנות ויכולת הכלה של הכוח הזה עם התבונה כיצד להשתמש בו בצורה חיובית ולא שלילית. כי אין ספק שכיום אתה צודק, טוב שהוא לא בידינו אגב אתה רואה איך המדע בסוף מוצא את ההוכחות והאישורים לדברים שהיו ידועים במיסטיקה?

גור42

New member
שאני אבין - זה אמור להפתיע אותי?

תמיד אמרתי שמדע ורוחניות הולכים ביחד. מדע *אמיתי* ורוחניות הולכים ביחד יופי, וזאת בדיוק הסיבה שמתסכל אותי לראות איזה סלט אנשים עושים מידיעותינו את עולם הטבע בשם ה"רוחניות". אבל עזבי, אני לא רוצה לחזור שוב לויכוח הזה. בטח לא בשרשור הזה, כי אנחנו כבר לגמרי סוטים מהשאלה המקורית של בן ירח.

גל סופר

New member
המסננת הזו, בקבלה היהודית

הם עשר הספירות. המעניין באמת הוא שהיחס אל "האור הגנוז" בקבלה היהודית הוא מעבר לעשר הספירות, שם נמצאים ה"צחצחות".

גור42

New member
רמה אחת מתחת

ויש יותר מ"מסננת" אחת. הצחצחות (שהן בעצמן עשר ספירות) הן תוצאה של סינון ראשון של המקור-לכל-הדברים. ביניהן לעולם ה"רגיל" (עולם העשייה) יש עוד מסננות. ואני בטוח שיש מונח קבלי-מקצועי למילה "מסננת" בהקשר הזה, רק שאני לא מצליח להיזכר מהו

גור42

New member
הכי מעניין, זה שאותו עקרון תקף לתופעות שונות

מצד אחד, תהליך הסינון של העולמות בקבלה (אדם-קדמון - אצילות - בריאה - יצירה - עשייה) ומצד שני, האופן שבו נשברת הסימטריה של הכוח המאוחד בפיסיקה ככל שיורדת האנרגיה - תהליך שהוא פיזיקלי לחלוטין, שממש לא קשור להיררכיית העולמות הקבלית. מדהים בעיניי שאותם עקרונות בדיוק מנחים את שני תהליכים השונים-מאוד-זה-מזה. ועוד יותר מרתקת העובדה, ששניהם כנראה התרחשו - במקביל - בראשית ימי היקום. די ברור שיש איזשהו קשר בין הדברים, למרות שאין לי שמץ של מושג קלוש מהו.

גל סופר

New member
מה שמדהים בעיניי

זה היכולת שלך לקשר בתגובה מונחים קבליים עם מונחים פיזיקליים. אהבתי. אני לא ידען גדול בכל הנוגע לפיזיקה, אבל כן נוצר בי הרושם שיש קשר בין טענות רבות של הפיזיקה המודרנית (אני מקווה שזה לא גס לומר "פיזיקה מודרנית"- ויסלחו לי המקפידים) לבין רעיונות מעולם הקבלה הלוריאנית. דוגמה קלאסית היא רעיון הצמצום.

גור42

New member
יש רעיונות מקבילים רבים, אבל קשר ישיר - אין

זה הדבר המוזר בכל הסיפור. נו טוב... אני מניח שזה רק עניין של זמן עד שגם התעלומה הזאת תיפתר.

לא מצאתי

שום איזכור לקשר בין האור הגנוז לספירות. האיזכור הראשון מופיע בפרשנות על ספר הבינה וגם שם זה מסוייג בין אור השמור לצדיקים ובין אור השמור למועדים. לפי פירוש "בן יומו ירח" : האור שהיה קיים עוד טרם הבריאה שרד את ז' ימי הבריאה ועד בריאת האדם, משם הוא נלקח. זהו הידע המוחלט, החוכמה האין סופית שניטלה מן האדם ובחייו ילקט מידע מתוך האור עד יגיע להארה השלמה, אל האלוהות. משמע, הידע קיים בנו וצריך רק לגלותו. חסידים ופרשנים ראו בגילוי האור הגנוז את פולחן לימוד והתעמקות בתורה, אך לא זאת בלבד אלא חקר האדם , חקר העצמי, חקר היקום הוא שיביא אל ההארה הנכספת.

גל סופר

New member
חפש בפרדס רימונים שער הכינויים

יש שם איזכור של "אור הגנוז" כספירת תפארת. כמו כן, ראה את תגובתי לגבי שירו של הרמ"ז.

גור42

New member
זאת שאלה כללית מדי על מושג רחב מדי

נסה לצמצם את גבולות השאלה, ואז אולי אוכל לענות לך.

לא גנזו, רק מיתנו אותו

כדי שנוכל להכיל לפחות חלק ממנו... ככל שהכלי קרי גופנו ותודעתנו, גדל כך יכולת הכלת העוצמה של האור גדלה.

למעלה