מיתולוגיה כנענית

M o t t i

New member
מיתולוגיה כנענית

אביא לכאן כמה דמויות מהמיתולוגיה הכנענית, להנאתכם! לפני כן, יש לציין שמילים מודגשות-מילים שיש להן פירושים ואת הפירושים ניתן למצוא בסוף "המאמר". אז ככה, בפנתאון הכנעני ישב לו ראש האלים שנקרא בשם בעל והוא בנם של אל ואשרה (אל ואשרה הם דמויות ממיתולוגיות השמיות (בבלית, אכדית, אשורית, חתית, שומרית, ארמית, ועוד...), והוא שלט על השמים, הסערה, הגשם, החיים והצומח. פולחנו היה מאוד נרחב, והוא היה מוכר לא רק בארץ ישראל אלא מעבר לים, בארצות סמוכות לארץ ישראל, למשל, סוריה. הוא הופיע כגבור מלחמה, בעל קרניים-סמל אלוהות, ומחזיק בידו אלה-סמל העוצמה והרעם ובידו השנייה מחזיק את הכידון-סמל הברק. החיה שמסמלת אותו היא הפר-סמל הכח והזכרות. בעל הופיע בכל מיני צורות שונות בהתאם לתפקידו. בת זוגו של בעל היא עשתרת, אלת הפריון והצמיחה, שהייתה מאוד אהודה בקרב נשים, ונמצאו הרבה פסלים בדמות עשתרת שהיא ערומה בעלת קרניים (כזכור, קרניים-סמל אלוהות). ישנה גם אלה בשם ענת אך למרבה הצער, לא ידוע לי הרבה עליה, למעשה, רק על שמה ידוע לי. נתקלתי בקשיים רבים בניסיון למצוא מידע אודות המיתולוגיה הכנענית ולכן אסתפק את במה שכתבתי, ומקווה למצוא עוד מידע על המיתולוגיה הכנענית. פירושים =========== -פנתאון- הארמון הגדול, מושבם של אלים -כידון- חנית, מוט מתכת בעל חוד בקצה אחד לשם נעיצה, כלי מלחמה.

Y. Welis

New member
ענת היתה אלה מאוד ידועה

ואפילו בתנ"ך היא נזכרת כאלה שהיתה אהודה על בנות ישראל... בכלל נראה שעבודת הבעל, וכן אל ואשרה (שקוצר מאוחר יותר ל'אל' יחיד, ואוחד אולי עם יהו, אל הצבאות של אלמנט אחר בעם), היו חזקים מאוד בימי בית ראשון ולפניו. נדמה לי שהישוב ענתות מצפון לירושלים נקרא על שמה. עוד על ענת - ר' כאן.

M o t t i

New member
מאוד מעניין!

אגב, מה ידוע לכם על באסט, סחמת, ואנהיטה? ומי יודע מה זה "אוגרית" כפי שמופיע מדי פעם במאמר שצירף Y.WELIS?

אוגרית זו עיר עתיקה בסוריה

ליד כפר שקוראים לו ראס שמרה. באתר הארכיאולוגי נמצאו לוחות מיתולוגיים ופולחניים של הכנענים. תדפדף עוד קצת באתר שקישרו לך למעלה (על האלה ענת) ותמצא עוד דברים על אוגרית, על הלוחות, ובכלל על המיתולוגיה והתרבות הכנענית. http://www.witchcraft.co.il/scrolls.htm

rabbit1

New member
לגבי באסט וסחמת

ממה שאני יודע אלה אלות מצריות , באסט היא אלה בדמות חתול או אישה עם ראש חתול , וסחמת כנ"ל עם ראש לביאה. באסט היא לרוב אלה חיובית של הגנה , מוזיקה וכדומה... עוד עליה כאן - http://www.ancientegypt.co.uk/gods/explore/bastet.html סחמת היא אלת מלחמה , לפי אחד הסיפורים האל רע הפך את האת'ור (אלת יופי) לדמות לוחמנית יותר שהיא סחמת כדי להעניש אנשים על עוול מסויים , עוד עליה כאן http://www.ancientegypt.co.uk/gods/explore/sekhmet.html

סקיפי

New member
סח'מת

עיניו של רע יכלו לשוטט בעולם בכוחות עצמן, ובדרך כלל לבשו את דמותה של האלה חתחור (התור). כשהחלו האנשים להקריב קורבנות אדם, ולזלזל באלים שבראו אותם וברע, הפכו עיניו של האל לסח'מת - אלת המגיפות. בסופו של דבר חזרו בני האדם בתשובה - אך סח'מת המשיכה להביא מגיפות ולהזיק, חסרת מעצורים. כדי לעצור אותה הקריבו לה מאה כדי בירה מהולים בעסיס רימונים.

אלרוס

New member
משהו נחמד בקשר לעשתרת

עשתרת הוא המקור לשם ה"לועזי" של דמות תנ"כית ידועה, הלא היא אסתר, ששמה היהודי היה הדסה וכדי להתבולל טוב יותר קיבלה את השם הלועזי אסתר, גם מרדכי קרוי על שם האל הפרסי/כנעני מורדוך אך אנו לא יודעים מה היה שמו היהודי

לא לגמרי מדוייק

המקור לשם "אסתר" הוא שמה של האלה הבבלית "אישתר"- אלת אהבה, פיריון ומלחמה מקסימה ביותר. עוד בילבול קטן בדבריך הוא שמורדוך אינו אל פרסי/כנעני אלא בבלי/כנעני... ראה מידע נוסף באתר הלא-גמור של הפורום...

Y. Welis

New member
השמות עברו ממקום למקום

'אל' הכנעני הוא וריאציה של 'אנליל' הבבלי, ואישתר-> עשתורת -> אשרה. האלים והאלות הללו תוארו במספר לשונות שמיות (כמו האכדית, האוגריתית והניבים הכנענים שבינהן גם העברית), ובכל שפה קיבלו שם מעט שונה, גם אם תפקיד דומה. כמו שלעמים ההודו אירופאים היו אלים דומים, וזאוס היווני מקביל לוודין/אודין הגרמאני.

Y. Welis

New member
ואפילו היה מלך ארמי בשם הזה

שהוזכר בספר 'מלכים', כמי שהציק לעומרי מלך ישראל (אם אני זוכר).

למעלה