מישהו יודע?

shee

New member
שאלתי שאלה תמימה

חשבתי שחצי טון מתבלבל כי אני יודעת שזר"ה פירושו פיזר. אני לא יודעת על איזה ספר מדובר אבל אני מבינה שנכנסתי לגוב אריות של ויכוחים בלתי אפשריים. על התיאוריה של שורשים דו עיצוריים שהתרחבו שמעתי אבל הניסיון להחיל אותה על כל זוג עיצורים הוא בעיני לא יותר מהשערות פורחות באויר. לא הצלחתי להבין למה לטענת הכותב "זר"ע הוא ז"ר ועולה, זר"ח הוא ז"ר ומאונך". איזה רכיב סמנטי של עליה יש בשורש זר"ע ? קודם הוא כתב שזר"ע = פיזר, אז איך זה פתאום עליה? ומה יש בזר"ח שהוא מאונך דווקא? ויתרה מכך - למיטב זכרוני הטענה בדבר שורשים דו עיצוריים קדומים רוצה לראות משמעות קבועה פחות או יותר בשורש הדו עיצורי, שהיא משותפת לכל השורשים התלת עיצוריים הנגזרים ממנו. אז יותר מעניין אותי מה המשמעות לדעת חצי טון של ז"ר הבסיסי? וסליחה טריליאן שההודעה משורשרת אלייך - כך התחלתי אבל בסופו שלדבר יצאה מכוונת יותר לחצי טון. אין לי ספק שאת לא מייצגת את עמדתו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ולכן רציתי להזהיר אותך לא להיכנס לשם... ../images/Emo13.gif

אני באמת לא חושבת שאת צריכה לבזבז אנרגיה או זמן כדי לנסות להבין תאוריה לא מבוססת שנחשבת ע"י בלשנים רבים ל"הזויה" (אלא אם זה מה שעושה לך טוב בחיים, כמובן
).

חצי טון

New member
ז"ר הוא מעגלי, הקפי

כגון זֵר, מצור, שיר, שרר (טבור), צרור וכדומה פיזור = עף + ז"ר.

shee

New member
אז מה אתה אומר?

קודם אמרת: ויש גם זר"ע שכנראה משמעותו פיזור. אח"כ אמרת: זר"ע הוא ז"ר ועולה, זר"ח הוא ז"ר ומאונך. עכשיו אתה אומר: ז"ר הוא מעגלי, הקפי ... פיזור = עף + ז"ר. מכאן יוצא: זר"ע = פז"ר = ז"ר+עולה = עף+זר וכל זה מעגלי
אולי אתה יודע איך כל זה מסתדר ביחד. וגם איך מעגלי יכול להיות גם מאונך נו, שוין. עכשיו אני מבינה למה מתווכחים איתך פה. זה לא רק שאין ביסוסים לתאוריה. היא לא מובילה לשום מקום. זה אוסף של קביעות שכמו שאתה קובע אותן אפשר גם לקבוע עוד כמה וכמה מקבילות שיהיו לא פחות נכונות משלך. דוגמאות? בבקשה: אם אני אומר שזר"ע = ז"ר+יורד זר"ח = ז"ר מאוזן זר"ה = ז"ר מפוזר זר"ק = ז"ר+עולה זר"ם = ז"ר+נוזל תוכל לומר שאני טועה? נדמה לי שהבנתי למה הויכוחים איתך לא נגמרים. אתה מבקש שיוכיחו לך שאתה טועה (מי שטוען כך) - באמת אי אפשר להוכיח את זה. אבל זה לא אומר שאתה צודק. זה רק אומר שאין את מה להפריך. אבל בשורה התחתונה: הכי חשוב שתיאוריה תעזור במשהו. לא הבנתי במה עוזר מה שאמרת כאן על ז"ר.

חצי טון

New member
קודם כל לגבי זר"ע = פיזור

ברור שאין הכוונה שזר"ע = פז"ר. אני רק משתמש במושגים מוכרים קרובים מספיק כדי להקל על ההסבר. זה כמו לומר שאט"מ משמעותו לסתום למרות שיש שרש אחר סת"ם. אם תרצי, זר"ע = הקפי ועולה. זה עוזר במשהו? לא נראה לי שבהרבה.. מה עם שרש על"ה ושרש ק"פ?! וחוזר חלילה.. לגבי התיאוריה הנגדית שלך, היא יכולה להיות נכונה אם היא מסבירה את העובדות ולא נסתרת על-ידן. לדוגמה 1. אם זר"ע = ז"ר+יורד, זה לא מסתדר עם להקים זרע ולהוציא זרע כפי שמופיע בטקסטים. וכנ"ל לגבי "זרח השמש" אם השמש לא זורחת במאוזן. 2. אם זר"ק = ז"ר+עולה, את צריכה גם להראות ש XX"ק = XX+עולה. וכן הלאה. אם זה לא מתקיים, אני יכול לומר שאת טועה בלי בעיה. אגב, אני לא אומר שבהכרח אני צודק. אני רק אומר שאם אני טועה, אפשר להוכיח את זה בקלות. בשורה התחתונה זה אמור להסביר את האטימולוגיה של המילה העברית. לא בהכרח צריך לעזור לך במשהו. זה יכול לעזור לך אם את רוצה להבין את המשמעות של שרש מסוים, או למשל לענות על השאלה - האם יש קשר בין קרח וקרחת.

יאקים

New member
אני מעריך ומתרשם, ושוב חשוב להדגיש

את דעתי האישית, שייתכן שיהיו חולקים עליה - ההבדל הנו סגנוני. בתחילה חשבתי שההבדל הנו גם ברובד הלשוני, כי ש-ת-ל מופיע הרבה יותר בלשון חז"ל, אבל נראה שמבחינה זאת אין לכך משמעות.

למעלה