מירוץ החלל

מירוץ החלל

עידן החלל החל באופן רשמי ב- 4 באוקטובר 1957, כשברית המועצות לשעבר שיגרה את הספוטניק, לוויין מלאכותי ראשון במשקל 83 ק"ג, למסלול הקפה אליפטי בין הגבהים 227 ו- 747 ק"מ מעל פני כדור הארץ. ספוטניק הקיף את הארץ כל 96 דקות, ואותות ה"ביפ ביפ" שלו שודרו בזמן אמת בכנס מיוחד של הסובייט העליון במוסקבה. רעם מחיאות הכפים באולם החריש את האות החלוש, ובישר לעולם על פתיחתו של מירוץ בינגושי לכיבוש החלל עוד בטרם התאוששו האמריקנים מההצלחה הסובייטית, שוגר בנובמבר 57' "ספוטניק 2" במשקל חצי טון, ובו הכלבה "לאיקה", יצור חי ראשון במסלול לווייני. מסלולו ההיקפי של ספוטניק 2 היה נמוך מאוד, "לוחך אטמוספירה", וזמן המחזור שלו היה קרוב ל- 90 דקות. בקיצור השאלה הוא האיך זה יכול להיות שהסבייטים הקדים בחלל את אמריקאים ???? ולמה זה היה ???? לא פאשלה ???

couchpotato

New member
באמת פאשלה

(הודעה ראשונה שלי בפורום הזה) ובכן, ההצלחות הסובייטיות בחלל לדעתי מגמדות את ההצלחות של האמריקאים. אנשים מסתכלים על זה לרוב אחרת - חושבים שההישג של האמריקאים, אדם על הירח, מגמד את כל ההישגים את הסובייטים. האנשים האלה לדעתי טועים. כשרואים את כל ההישגים של ברית המועצות בחלל - היצור החי הראשון, האדם הראשון, הלווין הראשון ועוד רבים - רואים כמה הם הצליחו בנושא כיבוש החלל הרבה יותר מארצות הברית. איך זה יכול להיות באמת שהסובייטים הקדימו את האמריקאים? אני לא יודע הרבה על ההתחלה של מרוץ החלל, לא ראיתי הרבה תוכניות (אחת בלבד למעשה) ולא קראתי כמעט כלום בנושא. אני מנחש שזה משום שהם השקיעו יותר כסף בפיתוח, או שפשוט הייתה להם את הטכנולוגיה היותר טובה בנושא הזה. כמובן שזו פאשלה של האמריקאים, הרי הם אומה גדולה כיום וכמו כן הם היו אומה גדולה ב1957. הם היו יכולים לדעתי להקצות מספיק משאבים לנושא כדי לעקוף את הסובייטים. אבל כמו שאמרתי, אני לא מבין הרבה בנושא.

פראזניק

New member
הענין מעט שונה, לדעתי...

האמריקנים לא כל כך השקיעו בנושא, והנשיא איזנהאואר התנגד להשקעות בתחום הזה, שהיה לדעתו לא יעיל ונועד סתם למטרות יוקרה, משום שחשש שמאבקי יוקרה מעין אלה רק יביאו לגרעון כספי. אייזנהאואר לא היה מוכן להשקיע במאבקי יוקרה, כפי שבמלחמת העולם השניה לא היה מוכן להתקדם מהר יותר כדי לכבוש יותר שטח מהסובייטים, משום שחשב שמדובר בשיקולי יוקרה בלבד. ברגע שנכנס קנדי לתפקיד, השתנו סדרי העדיפויות. ידועה הישיבה שהייתה בית הלבן ובה התפרץ קנדי ("מה אפשר לעשות כדי להשיג את הרוסים? מי שיודע שיגיד לי ומצידי שיהיה זה פועל הנקיון הקרוב, אם הוא יודע...") ברגע שבו החלה השקעה אמריקנית, החלו גם הצלחות אמריקניות יפות והם השתוו לפחות, עם הרוסים, שכבר הותירו אותם הרחק מאחור. אבל, מבחינה מסוימת לא שקטו האמריקנים על שמריהם כל אותה תקופה בו ניצחו הרוסים. האמריקנים התמקדו אז בתחום הטילים הבינ-יבשתיים, תחום בו מעולם הרוסים לא היו טובים יותר מהם. ובתחום המזעור, תחום בו הותירו הם את הרוסים הרבה מאחור. כך שאי אפשר לומר שהם לא עשו כלום. אלא שכאמור, כל זמן שאייזנהאואר היה נשיא, הוא סרב לשמוע על השקעות ענק לצרכי יוקרה בלבד. ואגב, "דער משכיל", הודעתך מנוסחת בצורה כזו כאילו בשום דבר לא השיגו הרוסים את האמריקנים. אין שטות גדולה מזו. הרוסים היו טובים לא פחות מהאמריקנים בדברים רבים, הן בתחום האויר (מטוסי קרב, מטוסי תובלה וכו') הן בתחום הגרעין, הן בתחום הטילים, והן בתחום הים (אניות שטח וצוללות). היחידים שמזלזלים ברוסים הם האמריקנים. אך אל נא תשכח, כי בתחום תאונות החלל, נהרגו אמנם ברוסיה למעלה מ-150 איש (לעומת 17, כולל ה"קולומביה", בארה"ב), אך אאל"ט, ברוסיה היו פחות תאונות מאשר בארה"ב. הרוסים ככלל, טובים לא פחות מהאמריקנים, וראוי שלא נשכח זאת.

פראזניק

New member
"פחות תאונות" =

כוונתי היא - פחות תאונות של חלליות ומעבורות. על הקרקע היו יותר תאונות ברוסיה. רוסיה הלא ידועה היתה בחוסר הקפדתה על תנאי בטיחות...

hastings

New member
זה קשור במידה רבה לאדם אחד

עם כל הגורמים שהוזכרו כאן, שהם נכונים, יש שם אחד ששווה לזכור בהקשר ההצלחות הסובייטיות (בעיקר בשנות החמישים): סרגיי קורולב. קורולב היה שילוב של מהנדס מבריק, איש מנהל יעיל, ומישהו שידע להזיז דברים. הוא היה במידה רבה אחראי במו ידיו לפיתוח הטילים הבליסטיים הראשונים של ברה"מ, ולתכנית החלל שלה בשנות החמישים וראשית שנות השישים. (שאלה צדיית מעניינת היא מה היה קורה אילולא הוא נהרג בתאונת דרכים ב 66.] הוא גובה במנגנון שהאמין בחשיבות המשימה, ובאפקט התעמולתי שלה. מנגנון זה הגיש לו את הכלים שהוא היה צריך, כמעט ללא סייגים, כדי להגשים את המשימה. לארה"ב של אותה תקופה לא היה אדם שהשתווה לו בשילוב היכולות האלה. ושאלה לפראזניק "פחות תאונות" במספרים מוחלטים, או ביחס למספר המשימות וכו'? אני לא משוכנע שאתה צודק (בעיקר בהתחשב בנטייה הסובייטית לא לפרסם כשלונות).

פראזניק

New member
"פחות תאונות"

במספרים מוחלטים. כמובן, על פי הידוע כיום. יתכן מאד (ואף מסתבר) שהרוסים לא דיווחו על תאונות שהיו.

למעלה