מיצוי לימוד עצמי?

MaNitma

New member
מיצוי לימוד עצמי?

לילה טוב לכולם... אני כבר שנה לומד יפנית לבד, מהאינטרנט ומחומרים כתובים אחרים. ברור שלא למדתי כל מה שיכולתי, אבל אני חושב שלטחון תחביר ודוגמאות זה טוב ויפה עד לשלב מסוים בו כבר מיצית את זה. לדעתי בשלב הזה יש בסיס מספיק על מנת להתחיל ללמוד תוך כדי דיבור ושמיעה, לחיות את השפה. מבחינת תחביר השפה אני מאמין שנשאר לי בעיקר לעגל פינות, וכמובן שאוצר מילים אוספים בדרך. לימוד מספר לא תורם יותר מדי בלי להיחשף לשפה. קחו לדוגמא את לימודי השפות הזרות בתיכון. בהתחשב בעובדה ששלוש שנים לומדים שפה, היית מצפה לרמה סבירה בצרפתית/ערבית/מה שלא לומדים, ואפילו באנגלית, אך רוב התלמידים יוצאים מהתיכון כמעט באותה רמה בה נכנסו. העניין עם יפנית שהיא שפה מאוד שונה משפות כמו עברית, אנגלית, גרמנית וכל שפה אירופאית אחרת למעשה. קשה מאוד ללמוד את השפה מהקבלה לשפות אחרות. בד"כ זה לא עובד. מלבד העניין שניתן לתעתק כל דבר כמעט בצורה די פשוטה מכל שפה אירופית לכל שפה אחרת, החשיפה שישראל מקבלת ליפנית היא זעומה יחסית לשפות אחרות. כך או אחרת, אני מרגיש שאת הלימוד העצמי שלי מחומר כתוב של תחביר ודוגמאות כבר מיציתי. המטרה שלי בסופו של דבר, כמה זמן שזה לא יקח לי, היא להגיע לרמה גבוהה, וזה כולל דיבור שוטף יחסית, קריאת עיתון, ויכולת לשמוע ולהבין את השפה. את זה אני לעולם לא אשיג בישיבה מול המסך שלי או מול ספר לימוד זה או אחר. עם כל הלימוד שלי גיליתי שאני רואה סרט או שומע משהו ביפנית ולא מבין כמו שציפיתי מעצמי אחרי שנה של לימוד. מה דעתכם? איך אני יכול להמשיך ללמוד בצורה אפקטיבית, בהתחשב בעובדה שנסיעה ליפן לא באה בחשבון כרגע, בעיקר כי אני חייל. לדעתי זו בעיה שהרבה אנשים נתקלים בה אך לא מקדישים לה מספיק תשומת לב.

GnomeBubble

New member
אז ככה

כמו שאמרת בעצם בעקיפין, זאת לא בעייה של לימוד עצמי, אלא לימוד שפה בכלל. אתה למדת יפנית לבד במשך שנה, ובעצם אני חושב שהגעת לרמה לא פחותה מאלה שלמדו 3 שנים שפה זרה כלשהיא בתיכון (שבדרך כלל, כמו שאמרת, לא יוצאים עם הבנה הרבה יותר טובה של השפה ממה שהם נכנסו איתה). אז כן, כדי להגיע לרמה ממש גבוהה בשפה צריך להיטמע בה. אני משער שאם הייתי מסתפק רק ממה שלומדים באנגלית בבית-ספר ולא הייתי נעזר בסרטים וטלוויזיה באנגלית (עם כתוביות), ספרים באנגלית ואתרים באנגלית באינטרנט, אז האנגלית שלי היתה nonexistent. אני חושב שנכון לומר אותו הדבר לגבי יפנית. בסופו של דבר, הלמידה שלך מתבססת על הטמעה ומן הסתם לגור ביפן זאת הדרך הכי טובה ללמוד. האפשרות השנייה היא פשוט לשמוע ולקרוא הרבה יפנית. אני משער שהמנטרה הסטנדרטית של סרטים/אנימה/מנגה/ספרים לא חדשים לך, אז אני לא יוכל להועיל הרבה אם אני אומר את זה, אבל אני לא רואה עוד אופציה שקיימת. חוץ מזה (ומאתרי אינטרנט ביפנית, שמועילים לי במידה פחותה בהרבה כי כמעט אף פעם אין לי סבלנות לקרוא אותם), אני לא רואה הרבה אופציות. יכול להיות שהשיטה הזאת איטית, אבל היא בהחלט מועילה. אני מרגיש שאת רוב מה שלמדתי למדתי מכאן, ובעצם את ההבנה שלי את השימוש ה"טבעי" ביפנית (ששום הסבר תיארוטי לא יכול להעביר בצורה מושלמת) אני קולט מכאן.

עוד דרך לנסות לתרגל יפנית

היא באמצעות האתר הזה. לא ניסיתי עדין, אבל קיבלתי המלצה.

hazu1

New member
להקשיב...

יפנית מדוברת שונה מאוד מיפנית כתובה, ולכן זה רק טבעי שיהיה לך קשה להבין בסרטים. בנוסף בסרטים מדברים בקצב רגיל, הווה אומר, מהר!! נראה לי שטוב להתחיל לתרגל שמיעה מחומרים שמיועדים ללימוד- קלטות, דיסקים. יש תוכניות טלביזיה ללימוד יפנית (כמו שיש בבי"ס ללימוד אנגלית), וגם דיסקים המצורפים לספרי לימוד. כשלמדתי באוניברסיטה העברית היינו רואים תוכניות וניתן היה להשאיל קלטות ולהקשיב בבית. אולי ניתן להעזר בספריית השפות של האוניברסיטה גם אם אינך סטודנט. בנוסף, אם אתה מעוניין וגר באזור ת"א, יש לי כמה קלטות (שמע, לא וידאו) של לימוד יפנית.

hazu1

New member
דרך-אגב

שמתי קישור לפני כמה ימים לאתר שבו סיפורים מוקראים ביפנית. מכיוון שהם מיועדים ללומדי יפנית, הם מוקראים לאט ובבהירות. זו לא יפנית מדוברת, אבל זה יכול לעזור לתרגול השמיעה.

GnomeBubble

New member
ועוד משהו

כדי להתאמן בשמיעה של יפנית מדוברת (ומהירה), הייתי מציע לנסות לראות סדרות טלוויזיה יפנית. היפנית שם בד"כ יומיומית והן פשוט יותר ארוכות מסרטים מה שעוזר לך להספיק ללמוד. קח סדרה כזאת ונסה לראות עם ובלי כתוביות. כמובן שלא משדרים אותם בטלוויזיה בישראל, אבל כמובן היום אפשר להשיג הכל...

GnomeBubble

New member
ודרך אגב

עדיף סדרות רגילות ולא סדרות אנימה, כי באנימה בד"כ מדברים יותר לאט. למרות שטוב להתחיל מאנימה, כי יותר קל לקלוט את קצב הדיבור שם בהתחלה.

lio chan

New member
עוד רעיון לתרגול

תדע לך שגם לימוד עצמי עובר שינויים ומוצא שיפורים,לי לקח שנה שעד שבכלל מצאתי שיטה טובה ללמוד יפנית. אומנם את ההירגנה וקטקנה שיננתי במשך שבועיים,אבל את הקנג'י היתי רק כותב כל אות עשרות פעם וזה לא עזר.רק בפעם הרביעית שלי ביפן התחלתי לגוון,היתי משנן כמה עשרות קנג'י ביום ואחרי זה בוחן את עצמי,עד שהגעתי לרמה שהיתי עושה מבחנים על 300 קנג'י בבת אחת.אחרי זה התחלתי לקרוא עיתונים ומגזינים,פשוט לשבת על איזה כתבה במשך שעה עם מילון וכל מילה חדשה לרשום,מהר מאד הרמה משתפרת כי אתה כבר מזהה הרבה מילים בקלות ואתה בקושי פותח את המילון.האמת היא שרק עכשיו אני מתחיל לגוון עם סרטים וכש אתה מבין את שמות עצם זה די עוזר.

MaNitma

New member
עולה ערוץ חדש עכשיו ביס

yes Anime. בערוץ 29. אני מקווה (לטובתם) שזה לא מדובב לאנגלית. אני כבר בונה על זה.

למעלה