מיסה

מיסה

גרתי ושוטטתי באירופה תקופות ממושכות ותמיד נהגתי לבקר בכנסיות ברחבי היבשת, עד כדי כך שלוותיקן עצמו חזרתי בהזמנויות שונות (בפעם האחרונה שנסעתי זה היה להלוויה של האפיפיור האחרון) וכו'. העניין הוא שלפני כשנתיים-שלוש, בעת שביקרתי בפראג עם חברתי דאז, עברנו ליד כנסייה תוך כדי טקס שהחל להתבע שם. כאנשים סקרנים ופתוחים יחסית, שאולי לא יודעים טוב יותר, נכנסנו לאותה כנסייה. ישבו שם המוני בני אדם בשורות של ספסלים. לפתע באו כמה כמרים וכל מיני חבר'ה צעירים וניגשו למעברים שבין הספסלים עם משהו בידיים. האנשים בכנסייה החלו לעמוד בטורים, לפני הכמרים הללו. אני וחברתי לשעבר לא ידענו מה לעשות, וכדי לא להתבלט יותר מדי- גם אנחנו ניגשנו לטורים הללו. כשהתקרבנו, ראיתי שכל מי שטורו מגיע, אוכל מעין קרקר עם סימן של צלב עליו (שכמובן הבנתי מה הוא מסמל) וחוזר על מילים לא ברורות שאומר הכומר (בלטינית? אולי בצ'כית?).לא זכור לי ששתינו משהו. תורנו הגיע- ועשינו את העניין הזה. אני תוהה ואשמח אם מישהו יידע- מה הייתה אותה מיסה שהשתתפנו בה, של איזה פלג, מה למעשה אמרתי לכומר ואיזו משמעות יש לטקס הזה מבחינה נוצרית?

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifאיזה שאלה קשה../images/Emo9.gif

כי לא ברור באיזה כניסייה הייתם..אך ברור שכנראה היה זמן הסקרמנט הקדוש.. ולפעמים לא נותנים לשתות אלא שאותו "קרקר" היה כבר טבול ביין.. זו יכולה להיות מיסה רגילה או לקראת אירוע מסויים..

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifואמרת שאתה פתוח..וסקרן../images/Emo13.gif..

עדיין מה כלכך מושך אותך לתרבות המשיחית..לכניסיות ולענין הרב שאת המגלה בשאלותיך פה?
האם אותו יחס אתה מקדיש לדתות אחרות?

כן

כמו שכבר כתבתי- אני עדיין מרגיש מחובר לה' המונותאיסטי, של אברהם אבינו, אך מחפש את הדרך הנכונה ביותר עבורי להתחבר אליו, אחרי שהייתי כמעט חרדי למשך זמן מסוים- ולא מצאתי צידוק לדרך הזאת עבורי. לומד פסיכולוגיה ופילוסופיה- ומתעניין מאוד בתיאולוגיה ובדתות המונותאיסטיות. הגעתי לשאול על הנצרות אחרי שקראתי את מלחמה ושלום, אנה קארנינה, דוסטוייבקי, בולגקוב- ושאר כסופרים המדהימים הללו שכתבו בין השאר על האמונה הנוצרית, תיאולוגיה והיסטוריה נוצרית תוך כדי ספריהם- כשטולסטוי במיוחד הדהים אותי. אני מעריץ גדול שלו וכשלמדתי את הפילוסופיה של האומנות קראתי שהוא פרש מספרות בסוף חייו, הפך לנוצרי אדוק, חי חיי נזיר וטען שאומנות אמיתית היא רק מה שמבטא את ערכי הנצרות, שהן האחווה האנושית וכו'. כששאלו אותו (כך שמעתי) "מה עם אנה קארנינה שכתבת? זה לא אומנות?" הוא ענה "לא". בכל מקרה כל כתביהם שזורים באהבה עמוקה לנצרות, לצד תיעוב של הדוגמות הכנסייתיות. מכאן חשבתי שלמרות שמה הרע באוזניי, אולי כדאי לשאול כמה שאלות על הדת הזאת- והגעתי לכאן. מה גם שתומס אקווינס הוא אחד הפילוסופים החביבים עליי. אך כך אכן הקדשתי זמן רב לפילוסופיה, למונותאיזם ולחיבור הפסיכולוגי, אבל טרם גיבשתי דעה מדויקת כלפי הדברים- בשל הסתירות הרבות והמגוון הרב. אני עדיין לומד את היהדותואת הפילוסופיה, רק שעד עכשיו הנצרות הייתה טאבו עבורי. הדיסוננס הזה- בין מה שאני יודע על הנצרות לבין מה שאותם אנשים גדולים חיו והחזיקו בה- גורם לי לרצות להתעמק בדברים, במקום לשלול אותם אפריורית (מראש).

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifושאלה יותר אישית..

אם אתה מתעניין..וקורא לסופרים זרים ולא זרים.. האם ישבת וקראת את הספר הקדוש..את הבריתה חדשה לפחות.. האם בתור חרדי לשעבר אינך זוכר את כל הנבואות על בוא המשיח, כל הנבואות שהתגשמו אחת אחת בבואו של ישוע?

stanly3

New member
אולי בא לך להתארח

ביום שבת אצלנו בפורום, שתייה על חשבוני ואז ננסה לחנוק אותך בשאלות
אם המנהלת היקרה מסכימה בטח

salt of earth

New member
../images/Emo88.gif אלפא לא מתחמק מאירוח השבוע

מספיק קיבל פטורים. הוא יכול להזמין אירוח בשבוע הבא.

stanly3

New member
אהה

כבר שבועיים לא נעשה אירוח חשבתי שוויתרתם על זה יללה טוב

תשובה

פרשת עקדת יצחחק היא פרשה עמוקה וחשובה ביהדות, כי היא מדגימה את האמונה העמוקה והחשובה ביותר- האמונה לשמה. זו אמונה שלא עושים בשביל שכר ועונש, גן עדן גהנום וכו'- אלא רק כדי לקיים את צו הבורא ולהתחבר לה'. לאברהם יש הכל חוץ מילד. השכר והעונש שלו בעולם הזה זה בנו יצחק (בעקדה). כשאלוהים אומר לו להרוג את יצחק, הוא למעשה אומר לו שהוא צריך לבחור בין החומר לרוח, בין הרצון לילדים ולהפצת זרעו על פני העולם לרצון להקשיב לה'. למעשה ה', שהבטיח לו שירבה את זרעו ככוכבים, אומר לו עכשיו שהוא לוקח ממנו את השכר- ורוצה לראות את אברהם עדיין מבצע את מה שהוא אומר, גם בלי שכר ועונש. כך גם באיוב. אך לפני העקדה עצמה, יש פסוק קטן שאומר: "ויחבש אברהם את חמורו". רש"י אומר לנו במקום- שעל חמור זה יבוא המשיח. מה זה אומר? ביהדות חמור מסמל חומריות. במילים "חבש את חמורו" המשמעות היא "כבש את חומריותו"- מה שאכן הוא עשה בעקדה עצמה (שכאמור- זה בדיוק מה שהיא מסמלת). אז מה זה אומר שחז"ל מספרים שעל חמור זה יבוא המשיח? זה אומר שאין פה כוונה לחמור אמיתי- אלא לתקופת המשיחיות, בה בני אדם יתגברו על החומר והאגו, לטובת הרוח והסולידריות. השנאה והרכושנות יפנו מקומן לטובת האהבה והחסד. הכל יהיה ברור יותר. הרמב"ם ואחרים מלמדים היטב שכשהמשיח יבוא- הוא לא יעשה שום ניסים. בסך הכל מדובר באדם גדול ומחובר לקדושה, שיבוא בתקופה בה בני האדם יתקנו עולם ויכבשו חורמיותם, וינהיג את העולם יחד, להוויה טובה יותר. כל דור יש אדם שבאופן פוטנציאלי יכול להיות משיח- תלוי ברמה של העולם בתקופתו. כל זאת- למרות שהמשיח ממש לא מוזכר בפירוש בתורה כמובן. אז כל הנבואות שאת מדברת עליהן לא ממש מצויות בתורה ואלו מהתנ"ך וכו'- מדברות על משהו אחר מישו הנוצרי להבנה היהודית. הסימנים שאמורים להופיע כשהמשיח יבואו, אינם מוכמים על כולם, אך אחד מהם הוא ברור- בנייתו מחדש של בית המקדש, לא יהיו יותר יהודים בעולם (כי כולם יהיו למעשה אותו הדבר) וכו'. שוב- המשיח ההיהודי לא עושה ניסים במהותו ואינו דמות שקשורה לה' ישירות. האמת היא- שאני לא ממש יודע הרבה על ישו ישירות שאני יכול לסתור זאת, ואולי באמת כדאי להתגבר על הפחד והרתיעה ולהתחיל לקרוא סוף סוף את "הברית החדשה".. אני פשוט הרבה יותר מתחבר לאוגוסטין ואקווינס- ומפחיד אותי קצת לקרוא את הטקסט הזה.

My Shepherd

New member
../images/Emo23.gifשווקא המון נבואות קיימות בתנ"ך ברית ישנה

וכולן התגשמו.. והשם הוא ישוע! ואני כן מעודדת ומחזקת אותך להתחיל לקרוא את הברית החדשה.. במיוחד שכעת אתה יכול להיעזר בנו במקרה שתיתקל בקטעים שלא יהיו לך מובנים

תורה זה לא תנ"ך

וגם בתנ"ך מה שכתוב ומה שקרה זה לא בדיוק אותו הדבר. לתורה יש מעמד עליון על שאר כתבי הקודש- ובה לא מוזכרת אפילו המילה משיח. יש כמה גרסאות של הברית החדשה? או שכולן אותו דבר? ואם כן- אז מה כדאי לקרוא?

justborn

New member
קישור לברית החדשה

תקרא כאן. יש פה שלוש תרגומים לספר הברית החדש + קישורים לרעיונות דומים או ציטוטים שבתנ"ך. אתה יכול לבחור תרגום שמדבר בשפה מודרנית או תרגום יותר ספרותי. הכי טוב זה להשוות קטעים לא כ"כ מובנים בין תרגומים שונים זה יעזור לך להבין את הכוונה המקורית של הפסוק. כדאי שתתחיל לקרוא מהתחלה, מבשורת מתי... אתה תגלה כמה שספר הברית החדשה הוא ספר יהודי ומשקף את העקרונות החשובים של היהדות כמו אחדות האל, עבודה לשמה, אמונה וכו'...

2 שאלות

אני מתחיל לקרוא ורואה שני דברים שכבר מעורררים בי שאלות- את אומרת שבתנ"ך יש נבואות על המשיח (משיח בן דוד וכו'), אחת מהן היא שבית המקדש יבנה ולא יהרס שוב לעולם (לא התקיים) והשניה היא- כיצד משיח בן דוד אינו קשור לזרעו? שהרי יוסף בעל מרים לא הפרה אותה ואין לו קשר ביולוגי לישוע עצמו- מה שמעיד על כך שישוע אינו בדיוק מזרעו של דוד אם כך. כיצד מיישבים זאת?

+ עוד שאלה

17 "אַל תַּחְשְׁבוּ שֶׁבָּאתִי לְבַטֵּל אֶת הַתּוֹרָה אוֹ אֶת הַנְּבִיאִים; לֹא בָּאתִי לְבַטֵּל כִּי אִם לְקַיֵּם. 18 אָמֵן. אוֹמֵר אֲנִי לָכֶם, עַד אֲשֶׁר יַעַבְרוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ אַף יוֹד אַחַת אוֹ תָּג אֶחָד לֹא יַעַבְרוּ מִן הַתּוֹרָה בְּטֶרֶם יִתְקַיֵּם הַכֹּל. 19 לָכֵן כָּל הַמֵּפֵר אַחַת מִן הַמִּצְווֹת הַקְּטַנּוֹת הָאֵלֶּה וּמְלַמֵּד כָּךְ אֶת הַבְּרִיּוֹת, קָטוֹן יִקָּרֵא בְּמַלְכוּת הַשָּׁמַיִם. אֲבָל כָּל הָעוֹשֶׂה וּמְלַמֵּד, הוּא גָּדוֹל יִקָּרֵא בְּמַלְכוּת הַשָּׁמַיִם. 20 אוֹמֵר אֲנִי לָכֶם, אִם לֹא תִּהְיֶה צִדְקַתְכֶם מְרֻבָּה מִצִּדְקַת הַסּוֹפְרִים וְהַפְּרוּשִׁים לֹא תִּכָּנְסוּ לְמַלְכוּת הַשָּׁמַיִם." אין כאן קיראה מפורשת לקיים מצוות עד שיבוא תיקון עולם על מקומו?

+ עוד שאלות

31 "נֶאֱמַר, 'אִישׁ כִּי יְשַׁלַּח אֶת אִשְׁתּוֹ יִתֵּן לָהּ סֵפֶר כְּרִיתוּת'.(דברים כד' א') 32 וַאֲנִי אוֹמֵר לָכֶם: כָּל הַמְגָרֵשׁ אֶת אִשְׁתּוֹ חוּץ מֵאֲשֶׁר עַל-דְּבַר זְנוּת, עוֹשֶׂה אוֹתָהּ לְנוֹאֶפֶת; וְהַלּוֹקֵחַ אֶת הַגְּרוּשָׁה לְאִשָּׁה נוֹאֵף הוּא." זה אשכרה ככה אצלכם? ומה אם מישהו התגרש מאישתו כי הוא התאהב באישה אחרת- מה הגרושה אשמה? מדוע אי אפשר להתחתן איתה? מה חטאה? הדבר השני זה שכתוב בתורה שוב ושוב שאלה דברי ה' ושלעולם לא ישתנו או ינתנו לסתירה. וישוע עצמו אומר בפירוש שהוא משנה את החוקים. למשל: 38 "שְׁמַעְתֶּם כִּי נֶאֱמַר 'עַיִן תַּחַת עַיִן, שֵׁן תַּחַת שֵׁן'.(שמות כא' כד'//ויקרא כד' כ') 39 וַאֲנִי אוֹמֵר לָכֶם שֶׁלֹּא לְהִתְקוֹמֵם עַל עוֹשֵׂה הָרַע. אַדְּרַבָּא, הַסּוֹטֵר לְךָ עַל הַלְּחִי הַיְמָנִית, הַפְנֵה אֵלָיו גַּם אֶת הָאַחֶרֶת. 40 מִי שֶׁרוֹצֶה לִתְבֹּעַ אוֹתְךָ לְדִין כְּדֵי לָקַחַת אֶת כֻּתָּנְתְּךָ, הַנַּח לוֹ גַּם אֶת מְעִילְךָ. 41 וּמִי שֶׁמְּאַלֵּץ אוֹתְךָ לָלֶכֶת אִתּוֹ מֶרְחָק שֶׁל מִיל אֶחָד, לֵךְ אִתּוֹ שְׁנַיִם. 42 תֵּן לַמְבַקֵּשׁ מִמְּךָ וְאַל תִּפְנֶה מִן הָרוֹצֶה לִלְווֹת מִמְּךָ."(תהילים לז' כא'//דברים טו' ז'-ח') הוא לוקח חוק (ואף מצטט אותו מהתורה) וסותר אותו במפורש. כיצד ניתן לסתור דברי אלוהים חיים?

salt of earth

New member
אצלנו אסור להתגרש

1- ולכן מי שמתרגש מאישתו לפי החוק האנושי היא עדיין נשואה לו לפי החוק האלוהי כי מי שאלוהים איחד ביניהם אף אדם יכול להפריד. ולכן אם היא תחתן כשהיא עדיין נשואה זה נחשב ניאוף. אבל בנצרות מותר להתגרש על מעשה ניאוף כלומר אם הבעל בגד באישתו אז הם יכולים להתגרש. שמע סקרמנט הנישואין הוא דבר מאוד קדוש עבורנו ושום דבר ארצי לא יכול לחלל אותו. 2- ישוע לא שינה שום דבר, ואף אמר שהשמיים והארץ ייעלמו ושום אות מדברי האל לא ייעלמו. זה מתוך הפירוש שמסביר איך אנו רואים שישוע השלים את התורה ולא סתר אותה. ישוע המשיח בא להשלים את התורה ואת נבואות הנביאים בדרכים שונות: 1- הנבואות התממשו בו. "במעשים שלו הוא השלים את נבואות הנביאים" 2- הוא השלים את התורה בכך שהוא חי לפיה מבלי לשבור אף אחת. 3- הוא השלים את התורה דרכינו. הוא התגבר על החטא של הגוף כדי שתמשיך את התורה לא לפי הגוף אלא לפי הרוח. ומה שהתורה לא יכלה להשלים במילים הוא הושלמה באמונה ולכן הוא אומר לא באתי לבטל אלא להשלים. 4- הוא השלים את התורה במצוות שלו. התורה אומרת אסור להרוג והוא אמר שלא רק אסור להרוג אלא גם אסור לכעוס וכך הוא קיבע יותר את המצווה הזאת. [יוחנן פי הזהב] גם הקדוש אוגסטינוס עם הדעה של יוחנן פי הזהב (הוא מעיר על האות המשומשת בשפה היוונית להראות על השלמות וכו') על המצווה הקטנה מאת אוגסטינוס: המצווה של היהודים הייתה לא להרוג ואילו המצווה של הרוצים מלכות השמיים היא לא לכעוס. אם מישהו לא הורג אז זה לא עושה אותו מושלם אך אם מישהו לא כועס על סתם אז לא ירצח ולכן בכך הוא קיבע ثبت את התורה. "מכיוון שהחסד הוא חינם אז המעשים הטובים שלנו צריכים להיות אף יותר גדולים ממה שדורשת התורה" לגבי אותו פסוק אז אולי המשל שהסביר דרכו פאולוס על העוללים: >> >>אני לא יכלתי לדבר עמכם אחי כדבר עם אנשי רוח כי אם כדבר עם אנשי בשר כדבר עם עוללים במשיח: 2 חלב השקיתי אתכם ולא-מאכל כי עדין לא הייתם יכולים וגם-עתה אינכם יכולים כי עודכם של-הבשר<< (הראשונה לקורנטיים 3:1-2)<<
להלך מתוך הפירוש: בזמן הברית הישנה היו מלחמות בין העם היהודי שהיה העם היחיד שהאמין באחדות האל לבין העמים האחרים ולכן אלוהים הרשה שימוש בכוח שווה (להחזיר לאויב) כדי שיוכלו לנצח. וכעת שנכנסו לברית הישנה אנחנו התעלינו ממצב להתמודד עם הרע לא ברע שווה אלא בשקט או בטוב וזה יעלה אותנו לדרגות השלמות. אומר הקדוש אוגסטינוס כי ישוע המשיח נכנס בנו אל דרגת השלמות הנוצרית שהיא הדרגה הגבוהה ביותר באהבה המקשרת בין האדם לאחיו והוא מחלק זאת ל 6 דרגות: 1- האדם הפרמיטיבי אשר תוקף את אחיו. 2- משתפר מצבו
ויתמודד עם רוע ברוע גדול יותר 3- הדרגה של נאמוס משה, שלא מרשה לו להתמודד ברוע גדול יותר אלא באותו רוע. כי לא דורשת שהאדם יתמודד עם הרוע ברוע אך אם צריך הוא כן יכול להתמודד ברוע ברוע מאותה דרגה או פחותה או במשהו חיובי אם הוא יכול 4- להתמודד עם הרוע בפחות רוע. 5- להתמודד עם הרוע עם שקט כלומר לא להיאבק. 6- הדרגה אליה הרים אותנו ישוע והיא להתמודד עם הרוע במשהו טוב, כי אנו רואים באדם הרע כחולה שצריך טיפול. כי כל אדם צריך גאולה. ממשיך יוחנן פי הזהב ואומר: לא מכבים את האש באש אחרת אלא במים, וכך עם הרוע. כי ההתנהגות שלנו כאשר עושים משהו טוב לאדם שפוגע בנו לא רק מונעת מאותו אדם רע להחמיר אלא אולי תכניס בו קצת חרטה. ולכן בעינינו לא מדובר בסתירה אלא בהשלמה

אבל עדיין

הכלטוב ויפה, סייגים גדרות וכו'- שלא מעט מצויים גם בפרקי אבות ובמסורת היהודית של התורה בע"פ מאותן תקופות ואף קדומות לכך. אך את לא עונה לגבי הסתירות הממשיות שמצויות, למשל- 38 "שְׁמַעְתֶּם כִּי נֶאֱמַר 'עַיִן תַּחַת עַיִן, שֵׁן תַּחַת שֵׁן'.(שמות כא' כד'//ויקרא כד' כ') 39 וַאֲנִי אוֹמֵר לָכֶם שֶׁלֹּא לְהִתְקוֹמֵם עַל עוֹשֵׂה הָרַע. אַדְּרַבָּא, הַסּוֹטֵר לְךָ עַל הַלְּחִי הַיְמָנִית, הַפְנֵה אֵלָיו גַּם אֶת הָאַחֶרֶת. 40 מִי שֶׁרוֹצֶה לִתְבֹּעַ אוֹתְךָ לְדִין כְּדֵי לָקַחַת אֶת כֻּתָּנְתְּךָ, הַנַּח לוֹ גַּם אֶת מְעִילְךָ. 41 וּמִי שֶׁמְּאַלֵּץ אוֹתְךָ לָלֶכֶת אִתּוֹ מֶרְחָק שֶׁל מִיל אֶחָד, לֵךְ אִתּוֹ שְׁנַיִם. 42 תֵּן לַמְבַקֵּשׁ מִמְּךָ וְאַל תִּפְנֶה מִן הָרוֹצֶה לִלְווֹת מִמְּךָ."(תהילים לז' כא'//דברים טו' ז'-ח') אם בתורה כתוב "עין תחת עין"- ששם רש"י מסביר וכולם יודעים שמדובר על פיצוי כספי- כלומר אם חלילה מישהו הוציא לאחר את עינו, הוא משלם לו פיצויים עבור אובדן העין- בתעריפים מוסכמים (כמו שחברות הביטוח נניח ישלמו היום). פתאום ב"ברית החדשה" ישוע בא ואומר שלא צריך להתקומם על עושה הרע והוא ממש מבטל את הציווי הזה לחלוטין. יש עוד המון דוגמאות שאני רואה מקריאתי היום ב"ברית החדשה".

salt of earth

New member
יש לי שתי אפשרויות

או לתרגם מאמר מצוין על זה בערבית שמדבר איך ישוע השלים כמותו על הצלב את הנאמוס של המצוות וכך אמר על הצלב "הושלם" לגבי המצוות של הנאמוס שכללו 5 סוגים של קורבנות שאנו מאמינים שהם היו פריפרזה על הקורבן של ישוע במעשה הכפירה. "ויבט אל-ישוע והוא מתהלך ויאמר הנה שה האלהים: " (יוחנן א 36) אבל הקורבנות לא היו מספיקות כדי למחוק את החטאים אלא כדי להסתיר אותם ולכן כאשר הגיע האדם שנרמז לו בברית הישנה הרמז כבר הפך להיות לא תקף. זה כמו צ'ק שמפקידים בבנק וכאשר פודים את הצ'ק אז הצ'ק כבר לא תקף כי הוא הושלם. ויש לזכור כי בברית החדשה כאשר ישוע אמר על הצלב "זה הושלם" נפלה החומה בבית המקדש וזה מראה כי נפלה החומה שהייתה קיימת בין אלוהים לבין האדם. והאפשרות השנייה שלי היא לתת לך לקרוא מאמרים גם מצוינים באנגלית שאף עונים לך על השאלה לגבי העין תחת עין- אני סתם עצלנית ולא בא לי לתרגם

למעלה