מיני מנטל

RABINOWICZ

New member
מיני מנטל

הייתי רוצה לדעת האם למישהו יש חומר ( או יודע איפה להשיג חומר )- על מהימנות העברת מיני מנטל לחולים במצב דלירנטי או אקוטי אחר? נראה שלמרות שכולם מכירים את האבחון הפשוט הזה כל-כך טוב, ומרות שכולם יודעים שיש עליו הרבה חומר... כשמתחילים לחפש מגלים שזה לא כל-כך פשוט... תודה

שאלה טובה!

ל-MMSE יש מגבלות. אחת המגבלות הן שהוא לא ספציפי ביחס לסינדרומים קליניים. הוא מציג שיטה סטנדרטית לצנן סטטוס קוגניטיבי. נקודה. האבחון בודק אוריינטציה, קשב, זיכרון לטווח קצר ומיידי, שפה ואת היכולת לבצע מטלות ורבליות וגרפיות פשוטות בהתאם להוראה. מה עוד? הוא משקלל ציון סופי לתפקוד קוגניטיבי בהתאם לנורמות (של גיל, ורמת השכלה) . כשמשתמשים ב-MMSE כשהאדם אקוטי, האבחון עדיין יעשה מה שהוא אמור לעשות: הוא יבדוק את הסטטוס הקוגניטיבי בלבד, נכון לזמן הבדיקה, בלי להגיד לך דבר וחצי דבר על האקוטיות, או סימפטומים נלווים אחרים. בנוגע לשאלה הספציפית לגבי מצבי דליריום או מצבים אקוטים אחרים, ה-MMSE עדיין בודק קוגניציה - גם אם האדם הוא דלירנטי ולא ממש משתף פעולה או מבין על מה מדברים איתו. כמו שאמרתי קודם, ה-MMSE לא בודק דברים אחרים זולת אלו שהוא אמור לבדוק. אם אותם "דברים אחרים" מפריעים לך להעביר את ה-MMSE, סימן שלא זה האבחון שצריך להעביר (אלא אם כן רוצים לראות שיפור באותם עניינים קוגניטיביים במשך הזמן). במצבים אקוטיים המצביעים על שינוי במצב ההכרה משתמשים בסולמות המותאמים להערכת רמת ההכרה. הסימנים לדליריום קשורים לחוסר יציבות ברמות ההכרה: אפשר יהיה לראות (קלינית) - חוסר קשב - פרסברציות - ירידה בעירנות - דיס-אוריינטציה - מעבר קיצוני בין פעלתנות יתר לחוסר פעילות - מעבר קיצוני בין ישנוניות לאגיטציה - חוסר ארגון בתהליכי חשיבה - הפרעות בזיכרון - הפרעות בתפיסה (דלוזיות, מחשבות רדיפה) (הלוצינציות הן נדירות וקשורות יותר להפרעה אורגנית) - לביליות רגשית - שינויים מוטוריים (למשל מיוקלונוס) במצבים כאלה, באמת ה-MMSE לא יעזור לך. סרגלים הקשורים לשינויים ברמות ההכרה שאני מכירה (מלבד כמובן הסתכלות קלינית), הם מדד גלזגו לקומה או מדד AVPU: Awake - ערני Verbal - מגיב לגירוי ורבלי Pain - מגיב לגירוי מכאיב Unresponsive - לא מגיב

RABINOWICZ

New member
אולי אני יחדד את השאלה

תודה על התשובה המפורטת אבל... אני עובדת בגריאטריה כבר שנים לא מועטות, ויצא לי להעביר את האבחון כמה מאות אם לא אלפי פעמים.כך שמבחינת מה הוא בודק ומה הוא מייצג ( לא יותר ולא פחות מסטטוס קוגניטיבי אין שאלה ואני מסכימה איתך. כך גם לגבי יעילות העברתו לאדם דלירנטי שנמצא בטיפול ממושך במחלקה שמאפשר לי לעשות הערכות חוזרות, שמוש באבחונים אחרים וכד' אבל... אני מחפשת חומר תאורטי ( מחקר, מאמר שפורסם ) לגבי מהימנותו של אבחון כזה שנערך לאדם שהיה במצב דלירנטי, והוצג כראיה לבית משפט. האם זה בכלל מהימן ? כחוות דעת מקצועית לבית משפט? (כשאין אבחונים נוספים שנערכו לו) ( על פניו נראה שזה מייצג את הסטטוס לאותה נקודה ספציפית אבל, זה על סמך ידע קליני ולא על סמך חומר תאורטי שקראתי בתחום. האם את מכירה מאמר שאומר מפורשות את מה שרשמת לי דהיינו שאבחון הMMSE מייצג סטטוס מנטלי, בכל מיקרה? גם במצב דלירנטי?

RABINOWICZ

New member
ועוד מחשבה שעולה לי

אולי באמת הוא לא יכול לשמש לבדו כראיה לבית משפט שהרי דווקא בגלל שהיה במצב דלירנטי,וקיימות אצלו פלוקטואציות ברמות העוררות הקשב והריכוז וכד'... יתכן ואף סביר, שבזמן העברתו היה ציון ספציפי, ובמרחק של שעתיים יתקבל ציון אחר לגמרי שמשנה לגמרי את הסטטוס המנטלי שלו.

../images/Emo45.gif בדיוק!

הוצאת לי את הפילים מהמה... איזו "ראיה" בדיוק מבקשים? כשיש שינויים ברמות ההכרה אין משמעות למבחן שנותן סטטוס (משהו סטטי).

RABINOWICZ

New member
אז עכשיו...

מה אני או רופא, יכול להביא כטיעון בבית משפט ( שוב אני חוזרת משהו רשמי) שאכן זה לא קביל במניואל אין התייחסות לזה אבל אני בטוחה שלאורך השנים היו מחקרים או פרסומים שעסקו בשאלה

האם לא מספיק

הטיעון ההגיוני שבמצב משתנה אין ערך לאבחון שתופס רק פאזה אחת מתוך התהליך?

RABINOWICZ

New member
כנראה שלא

לא, מכיוון שנוירולוג/גריאטר אחד טוען שיש לקחת את הערך הנמוך כמייצג על אותה תקופה ( כמו שעושים למשל בFIM - הערך הנמוך הוא הקובע . אם אדם עושה למשל מעברים לפעמים 2 ולפעמים 3 ולפעמים 4 - 2 יהיה הערך עבור ה- FIM. לגבי הFIM - יש חומר תאורטי שמצדיק זאת. לגבי המיני מנטל -לא מצאנו.) הרופא השני טועןשאיןלהתייחס אליו כלל כמייצג. מכיוון שלהכרעת בית המשפט יש משקל מכריע באשר לאותו אדם- פנו אלינו בבקשה לחפש חומר תאורטי/רשמי "שיפסוק בעניין".

קצת אבסורדי

לחפש חומר מקצועי שיענה על שאלה לא מקצועית. הרי דליריום מדבר על מצבי הכרה בעוד שהמינימנל בודק סטטוס קוגניטיבי. למה שיהיה משהו תיאורטי ששיעזור לשופט לפסוק בנוגע משהו שמראש אינו בר השוואה? זה כמו לבקש שהמינימנטל "יפסוק" לגבי חומרתם של נדודי שינה והשפעתם על התפקוד יום למחרת. מה קשור? האם אפשר לשאול מה צריך להכריע השופט?

למעלה