מיניות באוויר

lexigali

New member
דווקא היה יכול להיות מעניין.

אבל התכוונתי ל"שמיניות".

טופז2

New member
מענין

מה פרויד היה אומר על זה
מקור הביטוי שמיניות באויר נשמע כמו מחיל האויר?

לא יודעת

אבל כל פעם שאת כותבת הודעה את מזכירה לי להיכנס לקישור המקסים והמרגש בחתימה שלך.

תם ונישלם - כבר נרשמת לוולוו צ'לנג'

בסדום? כך שאל אותי התפוז ומייד עניתי - מיניות באוויר

אטיוד5

Active member
הספר של קישון

אני חושב שהביטוי היה קים עוד קודם. לעשות שמיניות - להסתבך, להתפתל, כמו הספרה 8. ולמה באויר? כי כל הלופטגשפטן הם, פר הגדרה, באויר.

אטיוד5

Active member
ועוד הערה

לאו דווקא להסתבך. יכול גם להיות הפוך - לצאת מתסבוכת ע"י התפתלות מחוכמת. ההתפתלות, הפליקפלאקיות - היא הענין המרכזי.

lexigali

New member
תודה, אבל

לא שאלתי מה זה אומר. אלא מה המקור. קישון? אני בספק. הספרה 8? למה 6 או 9 לא מספיק מפותלות או מסובכות או מעניינות? וגם זה *לעשות* שמיניות. לא סתם "שמיניות באוויר".

מי זה מירקין?

אבל הטענה הגיונית - הימלמן כפול מתאים לתיאור...וזה דבר שקשה מאד לעשות.

אטיוד5

Active member
לגבי קישון

אני זוכר בבירור שהביטוי " שמיניות באויר" היה חדש לי כשיצא הספר. זאת לא הוכחה שהוא לא היה קים קודם לכן, כי אולי פשוט, בתור נער, לא שלטתי מספיק בשפה המדוברת אז. מה שכן היה קים הוא הביטוי "לעשות שמיניות". במילון העברית המדוברת של בן אמוץ ונתיבה בן יהודה שני הביטויים מופיעים. גם לעשות שמיניות וגם לעשות שמיניות באויר. העותק שבידי הוא מהדורה שמינית משנת 1973. הספר שמיניות באויר הודפס לראשונה בשנת 1965.

נתיבה בן יהודה מציינת

בספרה "בין הספירות", שכשהיתה בפלמ"ח לא חיבבה את רוב הירושלמים, מפני שהיתה להם נטייה להתחכמויות מרובות משחקי לשון ואלוזיות שאף אחד לא הבין חוץ מהם. להתחכמויות האלה היא וחבריה קראו, כבר אז, "שמיניות".

למעלה