גם לי שאלת מינון; חבל לי לפתוח הודעה חדשה
זה די דחוף
[אני תמיד רוצה למקסם את המידע במינימום מילים אבל אני חושבת שגם הפעם (כמו בהודעה עם אחותי) כל המידע נחוץ בשביל תשובה, במיוחד כי אני לא באמת יודעת איזה שביב מידע עדיף שלא אשמיט]
אגב: הפעם השאלות והתהיות (להן אני מקווה לתשובה או הסבר) מסומנות בסוף בהדגשה. כל הפסקה.
אז ככה:
התחלתיי את הטיפול בריטלין ב-1 לנובמבר, עת קבלת האבחנה (ADHD). כאשר קיבלתי מרשם התקף לעשרה ימים, מהנוירולוגית שאבחנה אותי; המרשם הכיל 30/40 (אני פשוט לא באמת זוכרת וזה גם לא כזה רלוונטי) כדורים של ריטלין רגיל- 10 מ"ג. הכמות הייתה על מנת שאתחיל עם 20 מ"ג פעם או פעמיים ביום (אם ארצה להכפיל את טווח הפעולה למן הרגע שמסתיימת השפעת ה20-הראשונים, כך שיהיו לי בערך 8 שעות עם הרטלין).
ניסוי וטעייה הוביל למסקנה ש-40 מ"ג ריטלין (בסיסי) זה המצב הבסיסי האולטימטיבי מבחינתי. מובן שאפשר יותר, כי עוד יש מקום לשיפור, אך כרגע אני רק בהתחלה וחוץ מזה שבמינון כזה, הרטלין לא עושה למעני את כל העבודה ואני מרגישה שאני מרוויחה ההצלחות שלי ביושר.
בעת שרשמה את המרשם הבסיסי של 'להתחיל מ-20 ולעלות, לפי רמת הצורך' (ובאופן עצמאי, כך אמרה), יצאנו מנקודת הנחה שמשקלי הינו 60 ק"ג (עיגלנו למעלה מ-55) ולכן המינון ההתחלתי יהיה 20.
אם הבנתי נכון, אצל מבוגר (כל אדם מעל גיל 18-?) המינון הולך לפי 1 מ"ג ל-1 קילו; כך זכור לי שאמרה הנוירולוגית, וכי זה מה שהבנתי ממידע באינטרנט. גיגלתי קצת כדי לברר כמה דברים שהטרידו אותי. וטוב שכך עשיתי, כי חששותיי התאמתו ואכזבתי התנפצה.
כך נראה החלק במכתב מהנוירולוגית לרופא המשפחה שלי בקופה, המעיד על מתן הטיפול התרופתי:
"מומלץ טפול ב Ritalin.
המינון על פי התגובה.
בהמשך ניתן לעלות/ לעבור ל- Ritalin SR/LA או Concerta."
כאשר באתי לרופא המשפחה עם הפתק הנ"ל, הוא התכוון להדפיס לי מרשם לריטלין בסיסי, וכשאמרתי לו שלפי ניסוי-וטעייה הגעתי למינון המתאים של 40 מ"ג, ושאני זקוקה ליותר שעות פעילות, הוא רשם לי מרשם לLA – 40 מ"ג. אמרתי לו שלעתים אזדקק רק למעט שעות-עבודה (כמובן שטעיתי, אפילו ה-8 שעות-בקושי-של הLA לא מספיקות לי), אז הוא נתן מרשם נוסף ל10 מ"ג ריטלין בסיסי.
מאחר ובאותו רגע לא ידעתי שה-40 LA האלו לא שווי ערך ל40-רגיל, לא ערערתי. רק שמחתי שיש לי יותר שעות עבודה.
הגעתי אליו שבועיים אחרי, בערך, בטענה שהמינון חלש נורא ושאני צריכה יותר'; עדיין, לא ידעתי שזה לא המינון הנכון, פשוט חששתי ש-40 מ"ג לא מספיקים לי (ותודה-לאלברט שכן.נחרדתי כשטעיתי לחשוב שמהר מאוד פיתחתי סבילות. גם הופתעתי, כי גם אם זה יקרה, זה לא יכול להתרחש כל-כך מהר). הוא טען שהוא כבר נתן שני מרשמים ושהוא לא מאשר כרגע יותר, ושהוא רק דואג שלא אתמכר חלילה.
עכשיו, ברור לי שהוא דואג, וברור שאני חוששת, למרות שהסברה היא שלא מתמכרים (אבל זה לא בדוק) ובוודאי שלא כל כך מהר; אבל העובדה היא שלפחות עד סוף החודש, וכנראה שעוד זמן רב, הוא לא יאשר מינון גבוה יותר.
עכשיו כאשר אני יודעת (ויש לי גם מידע אמין להראות לו, שתומך בידיעה הזו), אני יכולה ללכת ולהסביר למה הרגשתי שזה לא מספיק ולמה הוא באמת צריך להעלות את המינון, ולא רק כי "אני מרגישה ש –", אלא כי זו עובדה. המינון שברשותי כעת, הוא אפילו לא המינון המינימאלי שהתחלתי איתו!
הבעיה היא, שאני לא יודעת אם הוא בכלל יטרח להקשיב לו. משהו אומר לי שהוא חושב שאני חכמולוגית קטנה שחושבת שהיא יודעת יותר טוב, כי יותר מדי פעמים כאשר אני באה אליו עם בעיה כלשהי, היא כבר מלווה בהשערות והסקות אישיות שלי ואני פשוט נותנת לו 'לאשר' או 'להפריך' לי אותן.
אולי זאת רק אני, או אולי הוא כך עם כל המטופלים שלו (או כל החכמולוגים שביניהם) – אבל אני די בטוחה שכדי שיקשיב לי, אצטרך להתאמץ מאוד.
רק לפני שאני חוזרת אליו בשביל שיצחק עוד קצת; האם כל הטיעון איתו אני מתכוונת ללכת לרופא, בכלל נכון? הוא באמת נתמך?
ויתרה מזאת; אם ה-40 מ"ג –רגיל היה לי טוב, ו40 LA שווה ערך ל-16 רגיל, אזי ש80 LA מקביל ל32 מ"ג רגיל, בשיעור; כלומר שזה איננו המינון שהגעתי אליו כאפקטיבי, כרגע.
יכול להיות ש40 התאים לי, כי לא הייתה אופציה לנוע בין 30-40 כשדובר על ריטלין רגיל אך אולי שני LA – 40 יהיו בסדר גמור. מאידך, אם הם לא יהיו מספיקים, ובדיעבד אומר זאת לרופא אולי הוא שוב לא יאשר לי עוד עלייה במינון/ תוספת מרשם בשביל להדביק את הפער?
זה כל כך מציק!
אם הנוירולוגית הייתה ע ו נ ה לי (כלומר, המזכירה הייתה משיבה להודעות הקוליות שלי), הכל היה קל יותר. או אם רופא המשפחה היה מבין במינוני ריטלין. אבל לא! הכל חייב להיות מסובך.
אומרים שככל שהמטלה יותר קשה, כך התוצאה יותר משתלמת, לא?