מינוי שופטים דתיים ...

igalgolan

New member
על שמות של חוקים

האם חוק יחשב חוק עוקף בג"ץ אם שונה לאחר פסיקה בבג"ץ או בכל פסיקה סופית? האם הכנסת אמורה לשנות ולהתאים את החוק באופן קבוע או שמא לאחר שהשופטים קבעו את עמדתם אסור לשנות יותר? השם ניתן לחוקים ששונו על ידי לחץ פוליטי לגיטימי (הלחץ, לא הכניעה ללחץ). יגאל גולן

מינוי שופטים דתיים ...

היום התפרסם ב"הארץ" מכתב למערכת של ח"כ יוסי פריצקי. במכתבו, חולק ח"כ פריצקי על דעת נשיא בית הדין הארצי לעבודה בענין הפרשנות של המונח "שבת" בחוק שעות עבודה ומנוחה. מסקנתו של ח"כ פריצקי היא שאין למנות שופטים דתיים, כי שופט דתי לא יכול לפסוק נגד מצפונו. מצ"ב קישור (לדף המכתבים למערכת, מכתבו של ח"כ פריצקי נמצא בהמשך הדף). אני לא חושב שיש הרבה שופטים דתיים או חילוניים - שמוכנים לפסוק נגד מצפונם. אני חושב שטוב ששופט לא יפסוק נגד מצפונו. אתם מוזמנים להביע את דעתכם. לגוף הענין, אני חושב שהפרשנות של המונח "שבת" בחוק שעות עבודה ומנוחה, אמורה להיות לפי המינוח היהודי של "שבת", מאחר שבחוק עצמו כתוב שהמנוחה השבועית תכלול את יום השבת לגבי יהודי. לכן, נראה לי שגם שופט חילוני היה אמור לפרש את המונח הזה באותו אופן. לענין שופטים דתיים שפוסקים נגד מה שנראה כמצפונם, אינ חושב שאפשר להזכרי את פסק הדין בעניינו של דנילוביץ, שבו הוכרו לראשונה זכויות של דייל הומוסקסואל, כ"בן זוג" של בו זוגו. פסק הדין בביה"ד האזורי ניתן על ידי השופט לובוצקי (דתי) ובבית הדין הארצי נדחה הערעור על ידי הרכב שכלל גם את השופט אדלר (שהיה אז סגן נשיא).

מ.ה.

New member
שופטים דתיים

שופטים דתיים פוסקים כל יום נגד ההלכה בעניינים הבאים: ריבית, דיני נזיקין, דיני חוזים (אסמכתא - כלומר התחייבות שנטלת על עצמך כאשר חשבת שאין סיכוי שתדרש לכך - כגון פיצוי מוסכם עקב הפרת חוזה- אינה מחייבת לכאורה בהלכה ועל כן נפסק שמהמר אינו חייב לשלם חובו ומי שנוטל מן המהמר הינו כגנב), דיני ירושה וצוואות, זכויות ממוניות בין בני זוג (ובשני האחרונים חייב בג"ץ גם את הדיינים בבתי הדין הרבניים לפסוק נגד ההלכה. טיעוניו של פריצקי מעידים אך ורק על היותו חסר כל מחשבה ביחס לעניינים דתיים והוא תמיד נגד.

למרות זאת, אני מניח ...

שזה מתיישב עם מצפונם. לפחות בדיני ממונות. פסק הדןי של הארצי בכלל עסק בדיני עונשין, וגם ההרשעה שהיתה היא לא בדיוק הרשעה שהיתה מתרחשת גם בסנהדרין. אולי תענה לח"כ פריצקי במכתב משלך?

לכן הצעתי שאתה תענה.

אבל באמת - אני לא חושב שהוא כסיל, אני חושב שהוא מתכסל.

מ.ה.

New member
דמגוג זול

אין טעם לענות לו משום שהוא לא טיפש אלא בכוונת מכוון מוציא שם רע לציבור רחב שכעת עדיין מיעוט. כל תשובה אליו לא תביא תועלת אלא תוכיח לו שהפרובוקציה מצליחה והוא גרם לעוד אנשים להתעסק עם הכפשותיו. כאשר הוא יהיה במיעוט - בערך עוד 20 שנה לפי הסטטיסטיקות שפורסמו לאחרונה - יבין הוא שהרעיון ששופטים אינם יכולים לכהן משום שהם שייכים למיעוט הינו רעיון שמזיק אולם גם אז איני משוכנע שהיא יבין את הנזק שהוא מנסה לגרום היום.

ציפי ג

New member
נטיה משפחתית

כפי שאתם רואים , שימוש בזכות השתיקה, זו נטיה משפחתית אצלנו. וממש לא תאמתי עמדות עם אחי, אבל אני חותמת על כל מלה.

igalgolan

New member
על שופטים כבני אדם

הדעה במקובלת בארץ לפיה אסור לשופט שתהינה לו דעות פוליטיות היא כמובן חסרת בסיס, השופטים הם בני אדם (אני מקוה חושבים) ולכן יש להם דעות פוליטיות. בארה"ב השופטים הם בעלי עמדות פוליטיות מוצהרות ולא נראה לי שמערכת המשפט שם פחות טובה משלנו. אם למישהו יש ביקורת על פסק דין של שופט (במקרה זה דתי, אך יכול היה גם להיות ערבי, הומו, ספרדי, אשכנזי, אשה, וכדומה) הוא כמובן רשאי לערער, ולאחר שפסק הדין סופי, עדיין ניתן פשוט לשנות את החוק. אם החוק מגדיר מיהו יהודי אין כל קושי שיגדיר גם מהי השבת. יגאל גולן

תגובה

אכן ישנו קונפליקט בין הנאמנות לחוקי המדינה לבין הנאמנות לחוקי ההלכה. יחד עם זאת, נראה לי שזוהי הכללה לומר ששופט דתי יכריע תמיד לטובת ההלכה אם היא מתנגשת עם חוקי המדינה. אין מניעה כמובן לחקור אותו היטב לגבי השקפת עולמו בזמן שמועמדותו נשקלת לרבות עמדתו במקרה של קונפליקט, אך לפסול מראש ובאופן גורף לא נראה לי נכון.

ציפי ג

New member
כשם שאין מניעה לחקור כל מועמד

לגבי מה יעשה באם תהיה התנגשות בין השקפת עולמו לחוק החרוט. כך למשל, שופט הרואה בנישואין מוסד שעבד עליו הקלח, ישאל באשר למה יעשה באם תתנגש השקפתו עם החוק היבש. כך למשל ישאל מועמד החושב שקומוניסטים הביאו שואה לעולם, מה יעשה באם יאלץ לדון בבקשת פירוק קיבוץ קומוניסטי. כך ישאל מועמד הסובר שההלכה היהודית היא עורבא פרח, מה יעשה כאשר לפי החוק הישראלי, עליו לדון את הצדדים לפי החוק העברי. והשאלה הזו מקוממת אותי במיוחד, דווקא מהצד החילוני. האם חושב עו"ד פריצקי, שרק לאנשים דתים יש עקרונות המתנגשים עם החוק, ולחילוני אין?

ציפי ג

New member
די עם המקלחות הללו.

על הכלח חשבתי, לאחר ששלחתי את ההודעה על החרוט, ואז עברתי לבדוק דברים אחרים, וסמכתי על מאן דהוא שידקדק עבורי. תודה יוסאריאן שאינך מכזיב אותי לעולם.

בענין החרוט והחרות -

ראי שמות, ל"ב ט"ז (וגם רש"י שם) וכן במשנה מסכת אבות, פרק ו´ משנה ב´. בענין הקלח והכלח - ראי את הספר Zoo ארץ Zoo בענין "עבד עליו הקלח" והציור שם.

nirdagan

New member
ואני תמיד חשבתי

שהחוק הוא חקוק באבן! (ושתי המילים מהשורש חקק).

למעלה