מים במיקרוגל

guyto

New member
מים במיקרוגל

היי, שמעתי לאחרונה שאסור להרתיח מים במיקרוגל, מסתבר שזה משהו שכולם יודעים (חוץ ממני), ראיתי סרטון ל מה שקורה שם, ברגע שמוציאים את המים הרותחים מהמיקרוגל הם נראים רגיל אך כאשר מוסיפים להם קפה הם פתאום קופצים ומשפריצים לכל עבר מאוד מסוכן!!! האם מישהו יודע מה הגורם לכך?

ailag

New member
הממ

דוקא לפי מה שאני יודעת, כדאי להשאיר כוס מים במיקרו למקרה שמדליקים אותו בטעות. אני לא מוצאת סיבה הגיונית לאיסור הרתחת מים במיקרוגל .. אלא אם כן משאירים את הכפית בכוס

guyto

New member
מים רותחים

אומרים להשאיר מים במקרוגל כאשר מפעילים אותו לזמן קצר כדי שהמים יספגו את גלי הרדיו(קרינה) ונכון אסור להשאיר כפית בכוס (או את האצבע
.

מממ אז לפי מה שאמרת

המרק שאני מחמם במקירו אמור ליקפוץ עליי???? ובאמת לפי מה שהבנתי כדי להשאיר כוס עם מים במיקרו...

ארינמל1

New member
ניחוש. בהמשך למה שכתבתי

בהמשך למה שכתבתי בתגובה למטה, אני מנחש שבגלל שהמרק הוא לא אחיד כמו מים אלא מכיל כל מיני ירקות, תבלינים וכו', אז ישנם מספיק "פגמים" שמאפשרים לבועות המים להווצר ולשחרר חום.

ארינמל1

New member
חיפוש קצר באינטרנט

חיפוש קצר באינטרנט העלה תשובה שלא הבנתי במלואה, אבל אני אנסה להסביר את מה שהבנתי. בכל מקרה, קח את זה בערבון מוגבל. :) כשמרתיחים מים בצורה רגילה(לא במיקרו) אז הבועות שאתה רואה הן מים שכבר מגיעים למצב גזי ועולים למעלה. בשביל שהבועות האלה יווצרו, לא מספיקה טמפרטורה גבוהה, צריך גם שיהיו "פגמים" קטנים, כמו שריטה קטנה על הכלי המכיל את המים, בועות אחרות וכו'. (זה הקטע שלא ממש הבנתי). מה שקורה במיקרו זה שהכוס חלקה והמים נקיים ולכן לא נוצרות הבועות. אז טמפרטורת המים גדולה מנקודת הרתיחה, אבל אין "רתיחה" כמו שאנחנו רגילים לראות אותה בצורת בועות. בנוסף לזה, המיקרוגל לא מחמם באופן אחיד, ולכן נוצר מצב שהמים סמוך לדפנות הכוס הם חמים יותר מהמים שבפנים. כתוצאה מכל זה, המים לא משחררים חום(בצורת הבועות) ומתחממים עוד ועוד ועוד הרבה מעל לנקודת הרתיחה, וכאשר אתה מוציא את הכוס מהמיקרו, רעידה או תזוזה מהירה של הכוס גורמות ליצירה מאוד מהירה של כל הבועות ו"קפיצה" שלהם החוצה. בדוגמא שלך, כנראה הוספת הקפה היא הרעידה שגרמה ליצירה מהירה של הבועות.

arye9

New member
מניסיון

פעם קראתי שבכדי להכשיר מיקרוגל לפסח צריך להרתיח בו מים ואז כאשר אדי המים מתעבים על הדפנות לנקות עם סמרטוט. אני בטוח שמתקן התקנה הבין בהלכה טוב יותר מאשר במדע, אבל לניקוי רגיל של המיקרוגל אני משתמש בשיטה הזאת

טל ר

New member
מים במיקרוגל

מיקרוגל מחמם מים על ידי סיבוב מולקולות המים סביב עצמן (אם מישהו מתעניין איך זה הופך להיות חום, שישאל ואנסה להסביר). כאשר אנו מרתיחים מים בכיריים (למשל), המים הקרובים למקור החום מקבלים את החום מהמקור (הגבוה מ-100 מעלות), וכשמולקולת מים מגיעה לטמפ' הרתיחה, היא מקבלת כמות חום (גבוהה למדי) נוספת והופכת לגז. בניגוד לכיריים, החימום במיקרוגל הינו איזוטרופי לחלוטין, ולכן אין כל סיבה שמולקולת מים בנקודה אחת בכוס תרתח לפני מולקולה אחרת, מכיוון שכולן שוות. כך המיקרוגל ממשיך לחמם, ואחרי שהמים מגיעים ל-100 מעלות ואף מולקולה אינה יכולה לקבל מהמולקולות המקיפות אותה מספיק חום על מנת להתאדות, המים ממשיכים להתחמם (כנוזל מעבר לטמפרטורת הרתיחה). מצב בלתי יציב זה נקרא Overheating או Superheating. כאשר נוצרת איזושהי חוסר-אחידות (למשל ע"י הכפית, או אם נחכה מספיק אז באופן ספונטני), מתחילה סביבה התאדות בלתי רציפה, המוזנת ע"י החום שנאגר בנוזל מעבר לנקודת הרתיחה. עד שהמים ירדו ל-100 מעלות, תתאדה כמות מים אשר תאגור את החום הזה כחום הכמוס הנדרש לרתיחה. התוצאה - התאדות מיידית של נפח קטן של מים, כך שמה שנראה זה את כל הכוס רותחת לזמן קצר - מאוד מסוכן. אמצעי נגד: - לא להרתיח מים במיקרוגל. - אם עברתם על החוק הקודם, חכו 30-60 שניות אחרי שהמיקרוגל כבה עד שתפתחו אותו. (Copy and Paste של משהו שכתבתי בפורום אחר בו שאלו את זה)

guyto

New member
התרשמתי....

דבר ראשון תודה על התשובה המפורטת (למרות העתק+הדבק בכל זאת מרשים) לפי מה שהבנתי מהתגובה שלך, הסיבה לבעבוע (ברתיחה) הנו חוסר אחידות של חום בנוזל בין המולקולות למה הוא גורם לזאת? תודה, מי שעונה מוזמן לכוס תה....

טל ר

New member
סימטריה

פרט לשינוי מצב צבירה, אנרגית חום של מולקולה לפי טמפרטורה הינה רציפה. כלומר, אם תיקח מים בטמפרטורת החדר, ותחמם אותם באופן אחיד לחלוטין, עד להגעה ל-100 מעלות, לא תהיה שום בעיה. תוכל לחמם בקלות את כל אחת ממולקולות המים בכלי באותה מידה. אולם, כאשר מגיעים ל-100 מעלות, ישנה בעיה. המעבר מנוזל לגז (ללא כל שינוי בטמפרטורה) מצריך כמות חום מאוד גבוהה. כלומר, אם אתה מספק מספיק חום להפיכת גרם אחד של נוזל לגז, לא תוכל לספק חום זה באופן אחיד, אלא עליך לספק חום זה לגרם מסויים בנוזל, והוא אשר יתאדה. אולם, מה קורה אם בכל זאת אתה מתעקש לחמם את המים באופן אחיד? אזי אם נביט במולקולה מסויימת, יש לה יותר חום מלמולקולת מים נוזלית ב-100 מעלות, אך פחות חום מלמולקולת מים גזית ב-100 מעלות. כמו שאומרים, Something got to give. כל עוד המולקולה לא תספוג מספיק חום למעבר לגז, היא תמשיך להתחמם כנוזל, אך מצב זה, כפי שציינתי, אינו יציב, מכיוון שע"י מעבר חום בין מולקולות בנוזל, חלקן (הקטן) יכול להתאדות, והשאר יכול להתקרר חזרה ל-100 מעלות. בסופו של דבר, זה מה שקורה. מקווה שהצלחתי להבהיר את הנקודה. טל.

למעלה