מילים בשורש או"ש

מילים בשורש או"ש

מישהו יודע? תודה

hillelg

New member
מה, כמו 'אשיות הדמוקרטיה'?

ואולי בקשר אפשרי ל'סמכוני באשישות' המיתולוגי?

hillelg

New member
ראיתי עכשיו את הודעתך ב'שאלה קטנה'

(כאן). וזוהי תשובתי המוסמכת: איש בא, כמובן, מ'אויש'. זה מה שאמרה האישה כשנוצרה לראשונה וראתה את מה שעומד מולה. לצערנו, התורה מספרת לנו רק את דבריו של הגבר באותה נקודה. אך אם תשימי לב, תראי שהמילה 'איש' כלל לא מוזכרת לפני אותו סיפור, ומכאן שהאישה היא שהמציאה אותו, לכאורה על פי האטימולוגיה המוסמכת דלעיל.

גנגי

New member
חשבתי שכבר אמרתי

שאושיה לא באה מהשורש א.ו.ש, אבל כנראה אינך מאמין לי. למה לא תפתח מילון ותראה בעצמך שאושיה מנוקדת בקמץ קטן, ושאין שם שום ו' במקור?

גנגי

New member
כן.

ואולי גם האנחה קורעת הלב שהוזכרה קודם: "אויש...." (י' פרוסטטית באמצע אנחה).

האיש הוא כנראה

משורש אנ"ש. אע"פ שיש בעיה עם האל"ף שלא נוהגת להיעלם במצבים כאלה. אך צורת הרבים (אנשים) והשוואה לשפות שמיות אחרות מעלה את ההסבירות שזהו שורשה של המילה. מי שרוצה בכל זאת להתעקש על או"ש כשורש של איש יש לו אילנות להיתלות בהם (גנגי, ד"ש מרעך מנוער BDB. מרבית המידע שנשפך פה הוא ממנו) ובעניין האוושה רק אוסיף שורה משירו של פנחס שדה "שיר כפות רגלייך": שמעי השושנים מְאַוְּשוֹת ברעדה של כלות הנפש את שמך ועל פעלים מן הסוג הזה יש לי הרבה מה לומר, אבל לא אלאה אתכם

evyaco

New member
יש שורש א.ש.ש

אני לא חושב שהשורש הנ"ל קיים בעברית. אוכל לבדוק באבן-שושן ולחזור אליך מאוחר יותר (אני בבית ספר...). אך יש שורש א.ש.ש: התאושש, אושֵש, אושַש. בבנייני התפעל, פיעל נפעל - גזרת הכפולים (ע"ע).

גנגי

New member
אש אש מדורה....

מהשורש א.ש.ש. אבל אושש, אושש והתאושש כולם בבניינים הכבדים, ואין להקיש מצורתם כאן דבר לגבי גזרתם, כי גם עו"י וגם ע"ע מתנהגים כך בבניינים הכבדים. לדוגמה: התפוצץ (שורש פ.צ.צ), התרומם (שורש ר.ו.מ.), התלונן (שורש ל.ו.נ), התכופף (שורש כ.פ.פ.) וכו'.

למעלה