מילוי שמן בcbr250

מסכים

לא בהכרח.
במקרה זה, זה לא נכון (מה שאלבז כתב), כי הגרף מראה ששתי הצמיגויות מתאימות לכל טווח הטמפ'.
אבל אילו בגרף היה מופיע רק 10W-30, אז לא היה מקום לשים 10W-40 בגלל "האקלים הישראלי", והוא לא היה עדיף על ה-10W-30.

איך?

sv4ever

New member
זה הכל הבנת הנקרא? IS THIS YOUR BEST?

זוהי הסיבה היחידה מדוע כדאי לשים 10W-30 ולא 10W-40 או שיש סיבות אחרות? למה לא כדאי לשים שמן 40 כאשר מומלץ שמן 30?
קדימה, מאסטר השמנים, למד אותי, אני תמיד מוכן ללמוד.

sv4ever

New member
מה פתאום, הוא לא התייחס לנקודה מדוע זה לא ממש

יעיל לשים צמיגות גבוהה יותר ממה שהמנוע תוכנן לעבוד איתו. אם היצרן אומר שהשמן המומלץ על ידו זה 10W-30 אז זהו זה. לבוא ולומר למישהו "שמע אחי עוד מעט קיץ שים שמן 10W-40 כי חם בארץ" זה ממש לא מדויק. על אותו מטבע קיים כבר שמן 10W-60 אז למה לא לשים בקיץ אותו כאשר היצרן מבקש 10W-30?
אז קדימה, הוא מאסטר בכל הנוגע לאופנועים אז שיסביר לנו. לי הסבירו שזה לא מומלץ לשים איזה שמן שבא לנו, למרות שהמנוע כמובן לא ימות אם שמים 10W-60 כאשר היצרן מבקש 10W-30. הייתי רוצה לדעת האם יש אמת בדברים או שהם מדברים שטויות. לכן אני מעוניין לשמוע את תשובתו של המומחה.

gamgam

New member
שאלה מצויינת.

כל שאר ההערות שלך ברחבי הפורום מיותרות.
גם להתוכח צריך לדעת איך.

אבל שאלה אפילו יותר טובה - ומתבקשת - היא דוקא

למה אתה חושב שהוא חייב לך (או למישהו אחר, אבל במיוחד לך) התייחסות לשאלה הזו (או לכל שאלה אחרת)?
למה אתה חושב שהוא חייב (ועל אחת כמה וכמה במיוחד לך) לתת תשובה מלאה ומנומקת עד הסוף לכל דבר שהוא כותב?
יש דרכים לשאול, ובדרך כלל, כשהשאלה היא כנה ולא באה רק בכדי לנגח, הוא עונה (או לפחות משתדל לענות) לכל מה ששואלים אותו.

כמי שבחר עוד קודם לכן לא לענות לשאלות שלו, ולפנות אליו בלעג, הוא חושב שאתה האחרון, פחות או יותר, שיכולה להיות לו הצדקה לבוא בטענות שהוא לא עונה לך.

ההתנהגות שלך היא ילדותית ופאתטית.

sv4ever

New member
הפוסל במומו פוסל

קודם כל מי זה הוא? הכוונה אלייך. יש לך פיצול אישיות או שני אנשים על אותו ניק?
דבר שני, הפוסל במומו פוסל. מיכוון שאתה עונה בלעג למי שטועה או רושם דברים לא מדוייקים ומוציא אותם טיפשים הרי מן הראוי שכאשר יש שאלה מעניינת שתענה עלייה. אחרת מה הטעם שוב פעם שמישהו יענה וירשום דברים לא נכונים ולא מדוייקים? זה לא בושה לטעות, זה בושה לא ללמוד מהטעויות. אם קיבלת ניק אדום אז סימן שאתה מומחה כאן. אז קדימה מאסטר, קדימה מורינו ורבנו. ענה על השאלה כי אתה יודע הכל.

avi elbaz

New member
אז מה ההבדל בן 10W-30 ל 10W-40 מבחינת הצמיגות

בתחום הטמפרטורה הסביבתית גבוהה יותר ? אני תמיד האמנתי שהמספר הגבוה יותר מבין שני המספרים שמיצגים את הצמיגות מייצג תאימות טובה ליותר למצבים שבהם הטמפרטורה הסביביתית גבוהה יותר ושה 10W-40 מתאים לתחום רחב יותר של טמפרטורות סביביתיות. יכול להסביר ?
תודה,

avi elbaz

New member
קראתי פה ואני מבין איפה אני טועה

ויקיפדיה
אני מבין שהמספר 30 או 40 מציינים את צמיגות השמן בטמפרטורה של 100 מעלות ושני הערכים תקינים מבחינת הצמיגות שהנדרשת ע"י היצרן על פי הגרף. אני צודק ?

כן

המספר שאחרי ה-W מייצג את הצמיגות ב-100°C. זו לא הצמיגות עצמה, זה רק סמל לתחום של ערכי צמיגות, והמשמעות שלו היא שככל שהמספר הזה גבוה יותר - הצמיגות של השמן בטמפ' עבודה נתונה של המנוע גבוהה יותר (כלומר הוא סמיך יותר), ולהיפך.
מכיוון שהשמן הולך ונהיה דליל ככל שהטמפ' עולה, הרי שככל שטמפ' העבודה של השמן במנוע תהיה גבוהה יותר, נצטרך שמן שב-100°C יהיה סמיך יותר (כדי שבסופו של דבר בטמפ' העבודה הגבוהה יותר הוא יגיע לאותה מידה של צמיגות).
ומכיוון שככל שטמפ' הסביבה גבוהה יותר גם טמפ' העבודה של השמן תהיה גבוהה יותר, מה שכתבת, שה 10W-40 מתאים לתחום רחב יותר של טמפרטורות סביביתיות מאשר 10W30, הוא בדרך כלל נכון (זה תלוי גם במדד הצמיגות של השמן, ואולי בעוד מאפיינים שלו), אבל במקרה המסוים שדובר עליו כאן, שתי הצמיגויות המדוברות מתאימות לכל התחום המופיע בגרף הצמיגות/טמפ', והתאמתו של ה-10W40 לתחום רחב יותר תבוא לידי ביטוי בטמפ' גבוהות יותר.

כמו-כן, מכיוון שככל שטמפ' הסביבה גבוהה יותר גם טמפ' העבודה של השמן תהיה גבוהה יותר, ומכיוון שיש אמונה שאצלנו האקלים חם יותר מזה אליו תוכנן המנוע (אף על פי שטמפ' הסביבה שלנו מופיעות בגרפים של המלצות היצרן) השתרשה האמונה שאצלנו צריך להשתמש בשמן צמיג יותר מזה עליו ממליץ היצרן.
אבל ראשית, השמן לא חשוף ישירות לטמפ' הסביבה, ורק חלק קטן מהשינוי בטמפ' הסביבה מתבטא בשינוי בטמפ' השמן, כי למנוע יש מערכת קירור שמבקרת את הטמפ' שלו ושומרת עליה בתחום ידוע, ושנית, המנוע מתוכנן ויכול לפעול כשורה בתחום של צמיגויות, לא בצמיגות אחת ויחידה. אפילו הצמיגות ב-100°C של שמנים שונים בעלי אותה דרגת צמיגות, אפילו של אותו יצרן, יכולה להימצא בתחום שרוחבו 25-30% מערך הצמיגות (בין 9.3 ל-12.5 סנטיסטוקס ל-10W30 ובין 12.5 ל-16.3 סנטיסטוקס ל-10W40), והמנוע מסוגל להתמודד עם זה, שאם לא כן, דרישות התקן היו אחרות.

הסכנה בשמן דליל מדי היא שרציפות או שלמות שכבת השמן המפרידה בין המשטחים המתחככים תיקטע (שכבת השמן לא תצליח לשאת את העומס), וכתוצאה מכך יווצר מגע ישיר בין משטחי מתכת מתחככים.
הסכנה בשמן סמיך מדי היא שהאספקה שלו תיפגע - כלומר פחות מדי שמן ליחידת זמן יגיע למיסבים ולאזורים החמים ביותר במנוע אותם הוא צריך לצנן, הוא מציב עומס גדול יותר על משאבת השמן, עלולים להיגרם חימומי-יתר מקומיים של השמן, שיפגמו בתכונותיו באופן בלתי הפיך, והוא עלול לגרום למפל לחץ גדול מדי על פני מסנן השמן, מה שיפתח את השסתום העוקף של המסנן כך שבפועל השמן לא יסונן.
כמו שכבר כתבתי כאן לא פעם, זו מערכת מורכבת, ובסופו של דבר, ההמלצה היא תוצאה של פשרה בין דרישות רבות, שונות ומגוונות, שחלקן סותרות זו את זו, שצריכות להתקיים ביחד.

ליצרן הרכב יש את המידע המלא והמדוייק ביותר על מבנה והרכב המנוע וכל הפרמטרים הרלבנטיים לקביעת הצמיגות הנדרשת (הרכב החומרים מהם עשויים חלקי המנוע, טיב פני השטח של החלקים המתחככים, הדיוק ומידת ההתאמה ביניהם, המהירויות והלחצים ביניהם, הטמפ' בנק' שונות במנוע, הרכב, מאפייני ויכולות שמן המנוע, מימדי מעברי השמן במנוע ומפלי הלחץ על פניהם, מאפייני, יכולות ומגבלות משאבת השמן וכו'), אנשי מקצוע שזו התמחותם, גישה לכל הידע המקצועי - מדעי והנדסי - שנצבר בתחום הזה, ונסיון מצטבר רב-שנים שהוא תוצאה של אינספור מחקרים, נסיונות אנאליזות ומדידות, ניתוח של כשלים, ניסוי וטעייה וכו'. וזאת להבדיל מאינטואיציות (חסרות בסיס בד"כ כלל), מיתוסים ו/או אמונות ארכאיות של מכונאים שיש להם מעט מאוד (אם בכלל) הבנה אמיתית בכימיה של המוצר הכימי-הנדסי המורכב הזה שנקרא שמן מנוע, ובמנגנונים הטריבולוגיים של הסיכה.

המשך יבוא מיד

המשך

אני שייך לאסכולה שמאמינה שאם היצרן קבע שלשימוש מסוים בתנאים מסויימים ובתחום טמפ' סביבה מסויים מתאימה צמיגות מסויימת, חזקה עליו שהוא קבע כך על בסיס הנסיון והידע המבוסס שיש לו, לאחר שהדבר נבדק והוכח בניסויים מבוקרים ומדוייקים ובשימוש ארוך, ולכן אין מקום לשים שמן סמיך יותר בשם "האקלים הישראלי".
אחרת, זה אומר שהיצרן בכוונה, ביודעין, ממליץ לנו על משהו שיקצר את אורך החיים של המנוע. זה אמנם אפשרי, אבל לא סביר.
יכול להיות גם שהיצרן יטעה, ויגלה את הטעות רק אחרי שהרבה מנועים יפגעו, אבל זה נדיר.

כאשר מדובר באופנועים, אני עדיין מאמין כך ללא סייג.
כאשר מדובר במכוניות מהשנים האחרונות, אני כבר לא לגמרי בטוח, אבל גם לא יודע בוודאות אחרת.
הסיבה היא שמזה כ-20 שנה, מאז שנכנסה לתוקף דרגת API SH, וביתר שאת בעשור האחרון, יש לחץ גובר והולך על היצרנים, דרך חוקים, תקנות ורגולציות, להפחית את זיהום האוויר ואת תצרוכת הדלק.
כמו-כן, דרישת הטמפ' בה השמן מתחיל להתמצק ומפסיק לזרום כשורה, הלכה וירדה עם השנים.
כדי להוכיח עמידה בדרישות האלה, היצרנים צריכים לעמוד בכל מיני מבחנים לא קלים, ויותר קל להם לעבור את המבחנים האלו עם שמנים דלילים יותר.
בנוסף, גם פרוצדורות הבדיקה השתנו עם השנים באופן שיותר קל לעבור אותן עם שמנים דלילים יותר (לעומת עם יותר תוספי אל-שחק או תוספים מפחיתי מקדם חיכוך, למשל, בעבר).
בשנים האחרונות התחילו להישמע קולות שטוענים שבכדי לעמוד בדרישות התובעניות בפניהן ניצבים היצרנים, בעיקר דרישות החסכון בתצרוכת הדלק, היצרנים התחילו להשתמש ולהמליץ על שימוש בשמנים דלילים יותר ויותר, תוך הקרבת יכולתו של שמן המנוע להגן על המנוע בפני בלאי מכני ואורך החיים של המנוע.
זה דומה קצת למה שאנחנו מכירים מאופנועים, שהיצרנים מתפשרים על הספקי המנועים ועל הצורה של עקומות ההספק והמומנט כדי לעמוד בכל מיני תקנות רעש וזיהום אוויר.

כמו שכתבתי, אני חושב שזה עדיין לא רלבנטי לאופנועים, כי באופנועים - בוודאי באופנועים כמו האופנוע המדובר כאן, שמותר להשתמש בהם בשמנים מדרגת API SG (שהיא עוד מלפני עידן הדאגה לאיכות הסביבה) - היצרנים עדיין לא נדרשים לאותם קריטריונים תובעניים בפניהם ניצבים יצרני רכבי הנוסעים והמשאיות הקלות, ולכן באופנועים אני עדיין נוטה להאמין ללא סייג להמלצות היצרן, ולהעדיף את ההמלצות שלו על אלו של כל מכונאי או אפילו יבואן (שגם לו יש כל מיני שיקולים ואינטרסים שהם לא תמיד או בהכרח רק טובת הרכב).

למעלה