מילה עתיקה למגבת

dory141

New member
מילה עתיקה למגבת

לאחרונה דיברתי עם אבא שלי על מילה עתיקה למגבת, "אלונטית". לראשונה שמעתי אותה אז, ואני יודע לא מעט מילים ישנות שהרוב בישראל לא ממש מכיר. מישהו שמע פעם את המילה הזאת, שמע מישהו משתמש בה ו/או השתמש בה בעצמו? לפי מה ששמעתי ממנו, עד לפני 30 שנה זו הייתה מילה בשימוש די נרחב.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מכירה אותה רק מתשבצים וכיו"ב. לא נתקלתי בה בשימוש רגיל.

dory141

New member
תיארתי לעצמי

מקריאה שטחית של הפורום, את מכירה כמעט כל מילה אפשרית בעברית. אם את זה את מכירה רק מתשבצים, אז ברור עד כמה היא נדירה.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא סביר שזה נכון, אבל דווקא שימוש שוטף הוא בידי הציבור

והציבור בימינו לא מרים את הכפפה (או את המגבת
).

בהקשר זה אשאל שאלה נגדית: האם מישהו נתקל במילה "שלחופה" מחוץ להקשרים מטא-לשוניים? (כלומר לא בתשבצים / מילון / אנציקלופדיה / חידון וכיו"ב).

גם דתיים אמורים להכיר אותה מהמשנה ושאר ספרות חז"ל

אך בכל זאת רובם ככולם משתמשים במילה המודרנית.
מתוך הבלוג של ר"ר: "מגבת או אלונטית. "עכשיו הנהיגו בלשון שם מחודש, מגבת. לדעתי אפשר לקרוא בשם זה את חתיכת הבד הצרה שמנגבים בה את הפנים ואת הידיים לאחר רחיצה קלה, אבל לחתיכת בד רחבה של אריג ספוגי, שמסתפגים בה אחרי רחיצת הגוף כולו באמבטי או בים, צריך לקרוא "אלונטית" מן המשנה, ולחדש עם את הפועל "הסתפג"."

http://www.nrg.co.il/online/47/ART1/830/593.html

לא קראת את ילקוט הכזבים?

גם לפני 50 ו-60 שנה המילה נחשבה לעתיקה. כשקראתי את ילקוט הכזבים בילדותי, שאלתי את אבי מה זה "אלונטית ובורית".
אבל לאחר מכן יצא לי לשמוע בדיוק את המילים האלה ב"שידור חי"!
זה היה בוילנא (וילניוס, בירת ליטא, שהיתה אז חלק מברה"מ). פגשתי אדם שדיבר עברית שוטפת, די עדכנית - הוא למד בגימנזיה העברית בקובנה (קאונס, בירת ליטא העצמאית בין שתי מלחמות העולם).
אבל ברגע מסוים הוא ביקש ממני... אלונטית ובורית!
לבושתי, לא יכולתי להתפק ופרצתי בצחוק - כל כך מדויקת היתה הפגיעה שלו בבדיחה מילקוט הכזבים!

למעלה