מייצב כיוון

• פותח הנושא itayl
  • פורסם בתאריך

itayl

New member
מייצב כיוון

מדוע הטיסן זקוק למיצב כיוון למה הטיסנים לא יכולים לטוס בלי מיצב כיוון כמו ציפורים (שאין להם מיצב כיוון)

גיא1234

New member
מה לא מובן פה???

המייצב כיוון גורם לטיסן להיות יותר יציב בציר הסבסוב ולא לעשות כל מיני תנועות לא רצויות.

itayl

New member
אז

אז למה ציפורים יכולות לטוס בלי מייצב כיוון (בלי בעית תונועות לא רצויות)

maayan i

New member
ממממממ מעניין

הציפורים מסוגלות לשנות את צורת הזנב- ומשתמשות בו בעצם כהגה כיוון. את שאר היציבות הן מקבלות מצורת ה-V של הכנפיים. ישנם טיסנים כגון כנף מעופפת שאין להם הגאי כיוון ויש שימוש במאזנות בלבד- בדיוק כמו מטוס המפציץ B2. לפחות זה מה שידוע לי- תיקונים יתקבלו בשימחה.

ci

New member
גיא אם אתה לא יודע אז

תתפקד בתור שואל ולא בתור עונה. זוית הV של הכנפיים של הציפורים נקראת דיהדרל. והסיבה שציפור לא צריכה מייצב כיוון זהה לסיבה שB-2 לא צריך מייצב כיוון. דבר נוסף הכל לקוח מהטבע אז אם בטבע משהו קיים בצורה מסויימת בטח ובטח זה יהיה עשוי חכם יותר ממה שהמציא האדם. בקשר לסיבה שB-2 וציפורים לא צריכים מייצב זה מכייון שאם תסתכל על ה"חיות המעופפות " הללו בפרופיל מהצד אתה תבחין שה"גוף" שלהם גדול במיוחד יחסית לכלי תעופה והגוף שלהם מהווה משקולת רצינית ביותר בדיוק במרכז ציר הכנפיים, ומוטת כנף כל כך גדולה שבאופן טבעי הוא לא יסתחרר כך סתם דבר שלא תופס לגבי כלי תעופה בעל מוטת כנף קטנה שקשה לא יותר להשאר יציב ולכן מוסיפים מייצב. זה המינימום יש תאוריות שלמות לגבי מיצבים פריסת לחצים שזה הסנפיר בעצם מיקום המייצב ועוד ועוד.

גיא1234

New member
אני יודע שהדיהדרל תורם ליציבות

אבל איזה יציבות? הוא תורם לכך שאם תבוא איזה רוח חזקה מהצד אז היא לא תעיף את הטיסן או תגרום לו לעשות תנועות לא רצויות אני מדבר על יציבות בציר הסיבסוב, בלי מייצב כיוון אין לך יציבות בציר הסבסוב, נקודה!!! אני לא יודע איך זה אצל ציפורים, אולי הזנב שלהם מתפקד גם כמייצב כיוון.

אלי כץ

New member
למה מיצב כיוון?

מטוסים צריכים מיצב כיוון כדי לשמור על יציבות אורכית. ז"א, צריך שיהיה משטח מאחורי מרכז הכובד שבמקרה של סבסוב לא רצוני, יחזיר את הכיוון של הגוף לכיוון הרצוי. במילים אחרות - כלי טייס טס בזוית החלקה נתונה (בד"כ 0) - אם נוצרת הפרעה שמגדילה את הזוית, מיצב הכיוון (כמו באינדיק) גורם לגוף להסתובב לכיוון ההפוך להפרעה ולהתישר בכיוון המקורי - תופעה זו מכונה יציבות. ב-B2 - אין כל קשר בין הגוף ליציבות האורכית של המטוס - להפך, הגוף הגדול רק פוגע בה. ה"אפקט" של הגה הכיוון מושג באמצעות מערכת ניהוג אקטיבית. ב-B2 יש בקצוות הכנף מאזנות מתפצלות, פיצול המאזנות מגדיל את הגרר. מאזנות מתפצלות מאפשרות למערכת בקרת הטיסה של המטוס להגדיל את הגרר של כל קצה כנף בהתאם לצורך. באמצעות בקרה מדוייקת של הגרר יוצרים סבסוב והמערכת האקטיבית (כמו ב-F16) יוצרת באופן מלאכותי את האפקט של הגה הכיוון. כיום ישנה מגמה בקרב מטוסי הקרב החדישים לנסות להמנע מהגה הכיוון ולהשיג את האפקט הנדרש באמצעות מערכת בקרה. לדעתי הציפורים מבקרות את הכיוון באופן אקטיבי. הציפורים טסות כמו שאנו הולכים - גם הליכה דורשת מערכת אקטיבית על מנת ליצב את האדם זקוף.

אסף ו

New member
אני לא מבין גדול בתעופה

ובשלא בציפורים. אבל חוסר השימוש של ציפורים במייצב כיוון ניראה לי שנובע מכמה סיבות שניראות לי הגיוניות. דבר ראשון והכי חשוב, הציפור נימצאת שם למעלה ושלא כמו במטוס רגיל (שגם שם הטייס נמצא למעלה) היא יודעת בדיוק מה קורה לה בכנפיים ובזנב ומרגישה כל שינוי בתנועה ויודעת לתקן את זה לבד. דבר שני חוסר היציבות של מטוס טיסן או מה שיהיה נובע בעיקר משיטת ההנעה שמערבת מנוע שמסתובב וגורם לחוסר יציבות ופה באים כל ההגאים (היניהם גם הכנפיים) בשביל להוסיף ליציבות ולבטל את התנועות הלא רצויות שמייצר המנוע. בנוסף לכך לרוב הציפורים מוטת כנפיים ענקית ביחס לגודל הגוף (ציפורים עם אורך גוף של בסביבות מטר ומוטת כנפיים של מעל 2 מטר כמו האלבטרוס) מה שמקנה יציבות גדולה בהרבה(כמו גם בכנף מעופפת שבגלל גודל הכנף בין השאר לא זקוקה למאזנות). ודבר אחרון שאני לא ממש בטוח בו נראה לי שבנוסף לשימוש בזנב אצל הציפורים הן גם משתמשות ברגליים שלהן לאיזון החלק האחורי של הגוף מה שיכול להיות מפצה על חוסר באיבר דמויי הגה כיוון. בקיצור, ביום שבו ינצלו את הטבע ביעילות כמו ציפורים כולנו נוכל לקנות דלקים תוצרת חוץ בלי להשקיע יותר מדיי מחשבה
אסף.

flugzeug

New member
כדאי שתקשיבו לאלי

אין קשר בין היחס של מוטת הכנף לאורך הגוף, לבין היציבות האורכית. אפילו להפך, ככל שיחס זה גדול יותר, יש יותר בעיות יציבות אורכית.

jeb

New member
מייצבים במטוסים וציפורים

ממה שראיתי, ציפורים שונות מייצבות ומכוונות עצמן בצורות שונות: 1. הטיית מרכז הכובד (כמו בגלשן רוח, אולטראלייט וכו,). 2. נפנוף כנפיים לא סימטרי (קצב אחר לכל כנף, עוצמה אחרת, זוית אחרת וכו´). לעומת זאת במטוס הגוף והכנפיים קבועות. לכן הגיעו לפתרון הכי פשוט: אנחנו עובדים על שלושה צירים - לכל ציר ניתן מייצב שישלוט בתנועה על ציר זה. כל זה נכון למטוסים הראשונים, ולטיסנים הפשוטים. עם התקדמות הטכנולוגיה, והבקרה הממוחשבת, מצאו דרכים מלאכותיות לדמות את פעולת הציפורים. זה מתבטא בכנף המועפפת ומטוסים כמו ה B-2. נ.ב. לא יודע אם זה נכון, אבל זה נראה לי הגיוני.

אסף ו

New member
למי שבאמת מעוניין באיך ציפורים עפות

יש פה לינק לאתר עם הסברים בסיסיים ועם הסברים על טיסנים שמשתמשים בכנפיים זזות במקום בפרופלור בשביל ההנעה, ואפילו איך לבנות כאלה.

עידו ק

New member
קישור לטיסן ציפור.

http://www.modelairplanenews.com/plan/fsp0602.asp http://www.radiocontrolzone.com/plane/index.asp- קליפ

למעלה