מיומנה של מטפלת

מיומנה של מטפלת

שלום, רובכם (רובכן?) מכירים אותי, וירטואלית. היום התחלתי לטפל בבת של שכנים, בנוסף לילדי שנמצאים אתי בבית. בחרתי לכתוב בניק חדש, למקרה שאולי מישהו שמכיר את המשפחה של הילדה קורא אותי, ויכול לקשר. במהלך היום (וגם בהחלטה לקבל את הילדה לטיפולי), חשבתי שאני רוצה לשמוע דעות של משתתפים פה. אני אכתוב כאן איך עוברים עלינו הימים, אדגיש שאלות והתלבטויות, ואשמח לשמוע דעות (גם על דברים שעליהם לא שאלתי. אולי אפילו בעיקר עליהם). תודה! נעה, לאה - אני משערת שאני לא אתפוס יותר מדי נפח בפורום, ועכ"פ - זה בטח יפסק כשארגע וארגיש בטוחה בעצמי.

היום הראשון

התכוננו להיום ע"י מספר פגישות שלנו עם הילדה והוריה. היא הבינה שהיא לא אוהבת להשאר פה לבד. זה לא מפתיע. ילדי (פעוטות), בפגישות אתה עד כה, הפתיעו אותי - לא היו גילויי קנאה ברורים, הם מנסים לשחק אתה (קצת מעבר לקצב שלה), אני ממש מרגישה שהם עוזרים לי לטפל בה. אחרי כל החששות שלי, קרה דבר מוזר לחלוטין: היא פשוט ישנה היום. בבוקר, לבקשתה, יצאנו לטיול בחוץ, בו היא היתה על הידיים שלי. החזרה הביתה היתה די זוועתית: אחד עם חיתול קקי מפורק, ולא יכול ללכת, אחת לא רוצה לחזור הביתה, והשלישית כל הזמן על הידיים שלי. שלושתם היו זקוקים לי לחזרה הביתה, ושלושתם, בתורם, חיכו לי בוכים בכל מיני נקודות בדרך ובבית. (זה נשמע רע, אבל המרחקים די קצרים). חזרנו, רחצתי את ערמת הקקי המהלכת, ונכנסנו לחדר השינה ע"ם לחתל. פתאום ראיתי שהיא (אני אמציא לה כינוי. עד מחר) זזה ממני ביוזמתה! לאן? לכרית! היא ביקשה לשכב, ביקשה שכולנו נצא מהחדר, וביקשה שאסגור את הדלת (הכל בתנועות אצבע קטנטנות, וב"כן" נלהב בכל פעם שנאי מנחשת נכון מה היא רוצה). ביקשה - OK. כיבדתי. מדי פעם הצצתי לראות מה שלומה,נתתי לה ספר שהיא אוהבת (כמה חשובים מפגשי ההכנה! סיפרתי לה סיפור לפי ספרון עץ קטן בערך 17 פעם, והיא נקשרה אליו. מזל), בהצצה הבאה היא ישבה וקראה בו. ובזו שאחריה - שכבה לקראת שינה (ה"כן" הנלהב כבר היה ישנוני). היא ישנה ככה מ 9 וחצי-10, עד אחרי 12! בזמו הזה - ילדי גם הם ישנו, והספיקו להתעורר! [אני לא מדמינת מצב בו ילדי, כשיטה להתמודדות עם מצב קשה, יבקשו להשאר לבד] בפעם בה נכנסתי והיא העוררה - היא שוב ביקשה שנצא. בתי ניסתה לשחק אתה, לדבר אתה - כלום לא ענין אותה. (כאן כבר חשבתי שיש בעיה - שהיא ממש מנסה לברוח מאיתנו לחדר לבד). בפעם הבאה - היא היתה עם קקי, ובקשה שאחתל אותה. ואז אמא באה (אני לא יודעת איך - היא ראתה ושמעה אותה באה, ואני לא!). השינה הכ"כ ארוכה הזו נראתה לי קצת מוזרה. אבל הסברתי אותה לעצמי בעייפות שנגרמת במאמץ מנטלי, וברצון לווסת את כמות המגע עם 3 אנשים חדשים. חשבתי שאני רוצה לאפשר לה את התנאים שהיא מבקשת בצורה כ"כ חד משמעית [אני עדיין חושבת ככה]. קצת הרגשתי "אלק מטפלת הילדה כל היום ישנה!" - ומזל: ברגע שהיא שחררה אותנו - אכלתי, שתיתי - לא לגמרי ברור לי איך הייתי מסתדרת, פיזית, אם היא היתה זקוקה לי 5-6 שעות רצוף (אוכל/שתיה/שירותים). מה עושות, באמת, מטפלות במשפחתונים בתחילת שנה? לשמחתי - אמא שלה קיבלה את הדברים בצורה טובה - לא חשבה שאני צריכה לנסות דווקא ליצור אתה קשר ו"להפעיל" (?) אותה. יצא ארוך. אני מקווה שמישהו קרא. ומודה למי שעשה זאת ועומד להתיחס.

הילדים שלי בגיל הזה גם היו ישנים

שעתיים ואפילו שלוש שעות, בכל מצב, גם בבית זר. יש ילדים שלא מוותרים על השינה שלהם.

דסי אשר

New member
תשובה מאחת שיש לה משפחתון....

אתחיל בשינה. עצם המעבר מביתה, למסגרת של מטפלת + שני ילדים, הוא מעבר שדורש התמודדות נפשית. התמודדות כזו מעייפת. לרוב אני אומרת להורים, כאשר ילדיהם כבר דילגו על שנת בוקר, שקרוב לוודאי שבימים הראשונים- יפלו לשינה אחרי שעה וחצי במשפחתון. מי מכן ששהתה עם ילדיה במסגרת חדשה, הייתה יכולה לראות המו עיניה, כמה הילד/ה הפרטיים שלה התעייפו מהשהות הקצרה במסגרת- אפילו אם ההורה אתם. היהלי מקרה קיצוני מאד, של הרדמות אחרי 3 דקות שהות במשפחתון... במקרה הזה- השינה שמשה סוג של התגוננות מפני הבהלה, המצוקה הכל כך גדולה. אני ראיתי פתרון זה כפתרון חיובי ביותר. לגבי איך אנחנו מסתדרות. לא שאנחנו טובות פחות ממך או נותנות טיפול טוב יותר או פחות ממך- ולכן קשה לנו פחות. קשה לנו פחות, כי אנחנו לא מטפלות גם בילדים שלנו- ובמקרה שלך מדובר בשניים שלך. חוץ מזה- אנחנו מיומנות הרבה יותר, וידועת להתנהל במשימות שלנו אחרת. לנו יש, למשל- עגלול. היינו יוצאת עם עגלול לטייל, ולא היינו צריכות לסחוב משהו על הידיים... אנחנו יוצאות עם עגלול וציוד להחלפה, כך שניתן כמובן להחליף בדרך... בכלל, כל אם שמחליטה לפתוח משפחתון, כאשר בתכניתה גם לטפל במסגרת המשפחתון בילד שלה- אני מציעה לה לחשוב היטב לפני שתעשה צעד שכזה, משום היבטים רבים. הדבר בולט יותר, וקשה יותר, לגבי אם לילד ראשון, במסגרת שנת האמהות הראשונה. האנרגיות המושקעות בילד הפרטי שלך, כאם לילד ראשון- הן אדירות, ולא ברור אם כל אחת מסוגלת להוסיף לאנרגיה זו עוד כמה ילדים.. את לא פתחת משפחתון- רק הוספת ילדה אחת, אל השניים שלך- אבל זה לא פשוט. הילדה, מתוקה - הגיבה נהדר. שמרה על עצמה ועל כוחותיה- לצורך הסתגלות איטית. בהצלחה, דסי.

לאה_מ

New member
נשמע שהיום הראשון עבר טוב על כולכם.

גם אני לא מסוגלת לתאר מצב שבו ילדי, מתוך חרדה או מצוקה או קושי כלשהו, יבקשו דוקא להשאר לבד, אבל נורא יפה בעיני התאור שלך של הילדה - היא נשמעת כל כך יודעת מה היא רוצה ואיך ליישם את זה - זה נהדר. אני מסירה בפניך את הכובע. לטפל בשלושה ילדים קטנים, שאחת מהם לא שלי, על בסיס יומיומי, נשמע לי מלאכה לא פשוטה (זה לא אותו דבר כמו שלושה ילדים שלי, נכון? תחושת האחריות אולי כבדה יותר, ונראה לי שגם התחושה של החופש מוגבלת בהרבה - כלומר, הייתי מרגישה חופשיה יותר להביע את רגשותי עם ילדי מאשר עם ילדים של אחרים - מעניין אם זה עובר במשך הזמן). בהצלחה, ותרגישי חופשי לתפוס כמה נפח שאת רוצה.

ליאת +

New member
לגבי השינה

ההרדמה של אביתר אורכת בין שעה לשעתיים- סיפור די מתזז שנמשך עד עשר בלילה. לפני מספר שבועות נשאר עם ביביסטר - ארוע די נדיר ואנחנו יצאנו בשמונה וחצי לארוע. חזרנו ושאלנו אותה , מלאות חששות איך הייתה ההרדמה: הסתבר שהוא נרדם חמש דקות אחרי שיצאנו, בלי כל בעיה ועוד על הספה שבסלון (דבר שלא קורה אף פעם איתנו, כי עצם הנוכחות בסלון ממלאת אותו בגירויים ורעיונות לפעילות לפחות עד אחת עשרה בלילה). אז אני לא יודעת איך להסביר את ההירדמות הזו, אבל זה נשמע לי דומה להרדמות שהייתה אצלך. וחוץ מזה הלוואי על כל אמא להשאיר את הילד או הילדה אצל מישהי שמשקיעה כל כך הרבה תשומת לב. בהצלחה!

היום השני

היה קל יותר. (אני עם כאב ראש אטומי, אבל זה גם כי מיד בסוף היום נסעתי לעניני ולא נחתי, ורק עכשיו החברה´ שלי נרדמו). מה היה? היו ויכוחים לאן הולכים כשיצאנו החוצה, אבל כשהגענו לגינה - היא ירדה ממני (אה - היא הסכימה למנשא! כמה קל היה לטייל - עם בינבה, תלת אופן עם ידית דחיפה ומנשא. ממש צי.) והתחילה משחקים עם החצץ. באיזשהו שלב, חזר מה שהיה אתמול - ביקשה להשאר לבד, אבל הילדים שלי ביקשו גם לחדר, אז נכנסנו בכ"ז, ובסוף נהננו יחד שלושתינו (אם נזניח את העובדה השולית שבתי היתה שפוכה מעייפות, ובני הפריע לה להרדם). אחרי הכל - היא ישנה מבערך 11:30 כמעט שעתיים. הילדים שלי, בינתיים, המשיכו להפריע זל"ז לישון, ואני הייתי עייפה... נושא מענין שעלה היום הוא התחושה שלי שילדי מתחילים לקנא. לא חריף, אבל מין פרצופונים. זה בא, לדעתי, עם הבנה ש"לא נורא, אח"כ אמא תהיה שלנו": כשהיא נרדמה, הם דרשו ממני הרבה יותר ממה שבשגרה הלבדית שלנו. היום (זה קבוע בימי שני), כשנסעתי, היה להם קשה במיוחד להיות בלעדי. אולי מהסיבה הזאת. עוד תהייה היא בעקבות חברה שאמרה לי "מה - היא כל הזמן עלייך? יופי שזה מונע מממנה לבכות, אבל בסוף, כתוצאה מזה - את תבכי, אז מה עשינו בזה?". אני, כמובן, ממשיכה לעשות הכל (הכל זו מילה גדולה מדי. אבל אני בהחלט עושה כמה שהייתי עושה בשביל ילד שלי) כדי שלא תבכה: כדי לעזור לה לבנות בטחון בי, בילדי ובביתנו. אבל שוב - מה עושים בד"כ בעבודה שהיא בעצם כ"כ תובענית? (טובענית?
) מה עוד? עבודה. אז מה? עכשיו אני עובדת? הכסף לא היה בכלל שיקול בהחלטה לקבל את הילדה. זה מזכיר לי משהו שליאת כתבה בפורום אחר - שעברו כמה שנים עד שהיא הבינה שזה מקצוע (ניסוח שלי של מה שאני הבנתי). אלה הגיגי להיום. אני לא מגיבה למה שכתבתן אתמול (למרות שהיו לי כמה דברים להגיד), בגלל העייפות. אני מקווה שאוכל לעשות זאת מחר - כשסבתא תהיה עם הילדים.

דסי אשר

New member
גם אני נושאת על הידיים - בתקופת

ההסתגלות, אם זה מה שהילד מבקש וזקוק לו, אפילו שאני עובדת עם 5 חברה סך הכל. לכל ילד קשה במידה אחרת, בצורה אחרת, וכל אחד זקוק לעזרה במידה זו או אחרת. לגבי הקנאה של הילדים- היא טבעית. תופעה מוכרת במסגרת בה הילד האישי נמצא במשפחתון אצל האם. במשפחתון, שזה לא המקרה שלך, אנחנו גם מייעצים לערוך הפרדה מוחלטת בין צעצועי הילד הפרטי לבין צעצועי המשפחתון = שלא יקחו לו גם את הצעועים, לא רק את האמא.... דסי

לאה_מ

New member
מה שהחברה שלך אמרה מזכיר לי קצת

את ההערות שנותנים לאמהות לתינוקות, שאם תקחי אותו הרבה על הידיים הוא יתרגל ויהיה מפונק. שתינו יודעות שזה לא נכון. צורך שמספקים אותו מתמלא ונעלם. הילדה שאת מטפלת בה כבר לא תינוקת, נכון? היא פעוטה. לצורך שלה לא יקח חודשים ארוכים להתמלא. מן הסתם בקרוב היא תרגיש יותר "בבית" אצלך, תהיה יותר נינוחה בסיטואציה הזו, וגם הצורך שלה להשאר בקרבתך ילך ויפחת, והיא תוכל לממש את העצמאות שלה. אז לדעתי הנשיאה על הידיים היא מצב זמני, והגם שהיא קשה לך, היא משתלמת. וסתם מסקרנות - מה היו השיקולים שלך בהחלטה לקבל אותה? (את לא חייבת, כמובן, לענות).

תגובות

כולם ישנים, אז אני אנצל את הזמן באופן מיטבי.
דסי - אני בהחלט רואה את הדבים כמוך. ברמה הפרקטית - הילדים שלי קיבלו אופניים חדשים, ולכן לא בא בחשבון לטייל עם עגלה. כמו שכתבתי אתמול - הענין נפתר בעזרת מנשא. אתמול, ד"א, גם עניתי לעצמי על נושא האוכל - פשוט ישבתי לאכול את הסנדוויץ´ שלי, והילדים (שלושתם) הצטרפו. אני לא ממש מבינה למה זה הפתיע אותי. רכוש - כמובן, כמו שכתבת - אין טעם להפריד צעצועים, אבל מעבר לזה: הקשר הראשון שנוצר בין הילדים היה (מקסים לראות!) דרך רכוש/חפצים: ילדי הציעו לה לרכב על אופניהם החדשים, הם מקבלים ממנה את המוצץ כשהיא מתחילה לשתות מהבקבוק (חלק קטן מתזונתה, אבל משמש כמרגיע, והיא מבקשת אותו לפעמים), וגם שלוקים מהבקבוק. לאה - לגבי הבעת רגשות - אני חושבת שאת צודקת. גם שלי, וגם של ילדי. ביום הראשון, בו הילדה שבטיפולי נרדמה - אני הרגשתי פתאום חפשיה להתיחס אל ילדי כרגיל. ילדי בפירוש בוכים פחות בבוקר, אבל הם כמובן דורשים השלמת "זמן-אמא". ולגבי הקושי - אני מקווה שאחרי ההסתגלות, הם פשוט ישחקו שלושתם בבית, ולא יזדקקו לי שאהיה כ"כ צמודה אליהם. בעצם, המחיר העיקרי עכשיו הוא בהפחתת שעות-אינטרנט. מחיר זי נמוך, לא? (אולי אפילו תמורה ולא מחיר
) השיקולים שלי בקבלת הילדה - כשבועיים קודם, פנתה אלי שכנה אחרת בבקשה דומה (5 ימים, 7 שעות) התלבטתי מעט וחשבתי שזה גדול עלי - פחות ימים/פחות שעות הייתי מקבלת. אחרי שדשתי בנושא עם עצמי, באה ההצעה הזאת, במקור - 4 ימים 5 שעות (תכלס 4 וחצי ימים, עד 6 שעות) - שהיא קצת יותר מתאימה, וככה - מהבטן - בא לי לעשות את זה. אבל אז התלבטתי עוד קצת - איך זה ישתלב בחיי(נו), איך זה ישפיע עליהם. ניסיתי לנתח רציונלית. אני חושבת שבשורה התחתונה, זה מהמצבים של "כשיש יותר מה לעשות מספיקים יותר", או "כשמתאמצים יותר, פחות עייפים". שלב מענין בהתלבטות היה כשכל מי שחשבתי יחד אתו הסכים אתי, וחששתי שמרוב שאני מש(ו)כנעת - אני מטעה את כולם.

כל הכבוד לך!

דורש המון המון אנרגיות נפשיות להיות עם שלושה קטנטנים. וכל הכבוד על הסבלנות לתת לילדונת שאת מטפלת בה הרגשת בטחון. תמצאי לה בבקשה שם בדוי יפה!

היום השלישי

זה היה אתמול. כאילו לפני 200 שנה. אתמול ישנו מוקדם יותר, אבל בגלל זה היה משבר באיזור ה - 12 - "אמא!" - היא ביקשה שנצא החוצה לחכות לאמא, והיה קצת קשה לעשות את זה בגשם הגדול. כשאמא באה, היא היתה חופשיה לחלוטין - התגלגלה על הפוטון כאילו היא בביתה.
היום היה משהו מענין אחר: (היום היה יום חופש) אחה"ץ, באנו לבקר בביתם - מחר אנחנו נהיה שם חלק מהזמן, כי תהיה פה מנקה, אז באנו להכיר. היא בכתה ונדבקה לאמה. לקח לה זמן להרגע ולהבין שלא באנו לחטוף אותה או משהו כזה. אחרי שנרגעה - היה טוב: שיחקה עם הילדים והתחלקה אתם באוכל, ואפילו הסתכלה עלי בחיוך. עכשיו הדאגה היא למחר - אני מקווה שלא יהיה קשה מדי עם זה שנגיע אליהם הביתה, אבל אף אחד (ממשפחתה) לא נמצא שם. אני קצת מתלבטת אם ללכת לשם על הבוקר, או להיות פה חלק מהזמן, אולי לטייל ולאכול, ורק אז לעבור לשם. אני קצת צריכה לנחש אם תהיה שינה מאוחרת או מוקדמת. נראה.

למעלה