מידענות ואספרגר

מידענות ואספרגר

האם יש מחקרים שמראים שמידענות זה תחום שכדאי לאנשים עם אספרגר ללמוד ולעסוק בו?

טובללכת

New member
מדוע צריך מחקרים להוכחת ההתאמה לספקטרום?

מי שמתאים לו ומעניין לו, בוודאי שיכול ללמוד ולעסוק במידענות.
דבר אחד די מובן, והוא שבמקצוע הזה צריך להיות אדם חוקר וצמא למידע.
להיות בעל תיאבון למידע בתחומים שונים על פי הצורךוהנדרש.
אוטיסטים רבים אוהבים לחקור, לקרוא ולהתמקד במקורות מידע.
יש לי בבית שתי בנות על הספקטרום.
אחת מאובחנת ואופיינית מאד בתחום המחשבים והמתמטיקה, אותם למדה ועוסקת במקצוע.
השניה לא מאובחנת ממש על הספקטרום אבל היא מאד מאד דומה וקרובה.
והיא מידענית עם תואר שני בקטע המשלב ספרנות ומחשבים. המתמטיקה דווקא לא התחום שלה.
שתיהן אוהבות לבדוק ולחקור וללמוד דברים באופן עצמאי, אולי בגלל האהבה לפרטים.
ברור שאין טעם לכוון לרכישת המקצוע הזה, מי שאין לו את האהבה הזו באופן טבעי,
ושיהיה לו הרצון וה"תיאבון" לעסוק בכך כמקצוע.

לא צריך, אשמח להכיר אם יש

תודה על התגובה. אני מגיעה מעולם ההייטק והטכנולוגיה ושמחה לשמוע ששתי הבנות שלך השתלבו בענף.
הרבה פעמים יותר קל לשכנע גופים מממנים לפרוייקטים ומעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלות אם באים עם "הוכחה" שיש להם תכונות וכישורים שהופכים אותם לעדיפים על אנשים אחרים. דווקא על הספקטרום יש כבר כמה תחומים כאלה.
ברור שכל אדם הוא שונה וכדאי שילמד ע"פ נטיות ליבו.

הבעיה היא שחושבים שיש לנו מוגבלות.

במקום להתייחס עלינו פשוט כבני אדם שונים, לאוטיסטים יש כשרונות קשור לאדם עצמו לא כל האוטיסטים מצטיינים בתחום
ספיציפי באופן מיוחד,רובם לפי ידעתי הם חכמים אבל אין להם יכולת בלתי רגילה לפחות לפי מה שמקובל להגדיר כישרון
יוצא דופן, לרבים יש ניצוץ של הברקה השאלה איך זה התבטא כלפי חוץ? דברתי על זה עם אחד החברים שלאוטיסטים יש
מבריקות אבל לא מצלחים לתרגם את זה כלפי חוץ, לכן אני לא חושב שיש איזה הוכחה שאוטיסט מוצלח יותר מאדם רגיל
זה לא אומר שאין ,אבל לא ידוע לי על מחקר כזה.

לא תמיד צריך לאמר שיש לאדם מוגבלות

מי שיכול להצליח להתקבל לעבודה ולהחזיק בה ללא הכרזות עדיף שזה מה שיעשה.

כן אם אפשר להימנע בעני זה טוב

אבל עצם השימוש במילה מוגבל מעוררת בי סלידה, אני לא אוהב את המילה הזאת. זה נושא רגיל אצלי.

גם אני אוהב ללמוד באופן עצמאי

למשל למדתי כבר שהייתי ילד חומר של בגרות ולא ידעתי שזה החומר שאמי למדה לבגרות.זכרתי ספרים שלמים בעל פה ועד
היום אני זוכר, אצלי יש דבר שונה מאצל אוטיסטים אחרים לפחות לפי ידעתי: יש אוטיסטים שרוצים להתמקד בתחום אחד או
שנים או קצת יותר, אני מתמקד בהרבה מאוד תחומים, אני יכול לומר שיש למעלה מ15 תחומי עניין שבהם יש לי ידע כל תחום
ההשליטה בו שונה והם : מדע, אומנות, שירה/ספרות,מתולוגיה,תרביות עתיקות, היסטוריה, ביוגרפיות, טכנלוגיה, ומחשבים.
בעלי חיים שחיים וכאלו שנכחדו,תאולגיה ( קבלה, הלכה, גמרא), וזהו בערך, כמובן שאני לא לומד הכול באותו זמן אבל למדתי
את כל התחומים האלו במהלך חיי, ודעתי היא שאדם עדייף שילמד מה שהוא אוהב ובאופן עצמאי, בעני לימוד עצמאי הוא טוב
יותר, פחות תלוי בגורמים חיצונים, אבל גם אני חושב על כיוו הזה אבל זה בכגלל לא בטוח שאני כן ילמד במוסד לימודי.

arana1

New member
מאוד מתאים

אני עצמי עסקתי בכך הרבה כי אנשים זיהו שיש לי כשרון לזה, וגם אפשר לתאר למה הגיוני שלאוטיסט יהיה כשרון לאתר קשרים והקשרים שיובילו למציאת מקורות מידע רלוונטים

בדיוק באותו הקשר
אחת הסיבות לכך ש"חכמת המונים" הולכת ומחליפה את ההישענות על מומחים ומחקרים היא שמסתבר, כצפוי, שאוסף של עדויות והתנסויות אישיות, הוא הרבה יותר אמין מכל מחקר
ובדיוק מאותה סיבה אוטיסטים שנוטים לחוש בהקשרים וקשרים כל כך טובים באיתור מקורות מידע בחללים המעוצבים כרשתות נתונים

הגיע הזמן להוריד קצת את רמת הפנאטיות שבה אנשים מאמינים בדת המדע, שלפיה, כל דבר שאינו חלק ממחקר אינו קיים, באמת חבל, העולם משתנה, ולטובה
יש המון סיבות מעניינות וטובות מאחורי הכשרון האוטיסטי לספרנות ומידענות
אפשר ללמוד אותן ביחד
ואפשר גם פשוט להקשיב למה שאנשים אומרים

התנסות אישית היא חשובה ומשמעותית

האם תהיה מוכן לשתף בניסיונך - האם עבדת בחברות של מידענות? אם כן באילו? באופן פרטי?

arana1

New member
לא עבדתי במידענות

עבדתי בפיתוח תוכנה
אבל גם במסגרת עבודתי וגם במסגרת הקשרים האחרים שהיו לי, כמו עם חברים ומשפחתי, כולם ידעו שאם מישהו מחפש חומר ברשת כדאי לפנות אלי
ודי ברור לי למה תפישה אוטיסטית הופכת אנשים לכורי מידע מוכשרים

טובללכת

New member
מידענות הוא ענף שנמצא בכל התחומים כיום..

הבת שלי התחילה לעבוד במקום שאינו קשור למידענות לכאורה, אחרי השירות הלאומי.
חיפשו שם דחוף מישהו דובר וכותב אנגלית רהוטה לתחום שעובד עם חו"ל.
אז לדבר עם אנשים זרים זה לא ממש התחום שלה אבל כתיבת אימיילים ועבודה מול מחשב זה היה ממש מתאים.
כשהתחילה ללמוד ספרות ומידענות הסכימו שתעבוד במשרת סטודנט (חלקית), וכך גם לתואר השני.
כשהיתה כבר באמצע התואר השני רצו את עזרתה בתחום המידענות וכך היא התחילה שם גם בכך.
כמובן בסיום התואר כשחזרה אז החליטו שצריכים אותה לנושא הזה, לשמחתה כמובן.

אין הרבה מחקרים בנושא של תעסוקה ואוטיזם

בין היתר כי זה תחום יחסית חדש. האבחנה של אוטיזם בתפקוד גבוה היא דבר חדש למדי, ובינתיים המוקדים המרכזיים של מחקרים בתחום הם בתחומי הגנטיקה והנוירולוגיה של האוטיזם.
אני מניח שבשנים הקרובות, כשרוב האנשים שנולדו באיזור שנות התשעים והאלפיים ואובחנו עם אספרגר כבר בצעירותם יגיעו לבגרות וירצו להתחיל לחפש עבודה, יותר חוקרים יעסקו בתעסוקה ואוטיזם.
כמו כן, התאמה לתעסוקה היא עניין אינדיבידואלי. למשל, יש הרבה מאוד אנשים בספקטרום שעובדים ב-QA ומצליחים לסבול את זה (או אפילו נהנים), אבל אני עבדתי בזה בשנה שעברה וזה היה בלתי נסבל (הייתי מעולה בזה, אבל זה שחק אותי בהרבה מאוד רמות).

arana1

New member
אוטיסטים לא מתאימים לתעסוקה משום סוג שהוא

כבר מזמן זה ברור לי להפליא
וגם די ברור לי למה
בדיוק לפני שנכנסתי לכאן קראתי ציטוט של וולטר בנימין הגאון שאולי שופך מעט אור על הנקודה המדהימה הזאת

”שיריו של קסטנר נועדו לאנשים אמידים, אותם בובות כבדות־תנועה ועצובות שדורכות על גוויות בדרכן. בשריונם החסין, בתנועתם האיטית, במעשיהם העיוורים הם בגדר איחוד של הטנק והפשפש באדם. שירים אלה רוחשים אנשים ממין זה כמו בית קפה במרכז הסחר אחרי סגירת הבורסה. מה הפלא אפוא שתפקידם הוא לפייס את טיפוס האדם הזה עם עצמו וליצור את הזהות בין חיים מקצועיים ובין חיים פרטיים, זהות שלאנשים אלה היא נדמית כ'אנושיות', אבל לאמיתו של דבר אין היא אלא החייתיות בהתגלמותה, מפני שכל אנושיות אמיתית — בתנאים הקיימים — יכולה לצמוח רק מן המתח בין שני הקטבים האלה"

ועל זה אני רוצה להוסיף,
שתעסוקה לאנשים נורמטיבים ובכלל היא חלק מהזהות, זאת אומרת גם דימוי שדרכו הם מציגים את ערכם לעולם וגם מצע לביטוי העצמי שלהם, משהו שמורה להם איך לזוז ואיך לדבר ואיך לדבר ואיך להגיב במשך רוב שעות היום
זאת אומרת
פתרון קיים, קבוע ומקובע לבעיית הקיום האנושי,
לאוטיסטים שנוטים לחוות את הקיום דרך פתרון מתמיד ויצירתי של בעיית הקיום,
שלכן בשבילם כל תנועה ומבט ומילה היא סוג של תשובה לשאלת הקיום העמוקה,
תעסוקה זה גם דבר מאוד מאוד רע וגם סוג של קיום שמונע מהם גישה לסיכוי לגעת במופלא, בעצמאות אמיתית, בתרומה עמוקה ומהותית לקיום

אז מה הדרך שלך? לעבודה?

כי בסופו של דבר כסף לא גדל על העצים, ואם אתה לא עובד אף אחד לא יכלל אותך, אשמח לדעת מהי הדרך
לחיות ללא עבודה, או איזה עבודה כן מתאימה ומה בכלל דעתך על התעסוקה של אוטיסטים, אך הם היו בלתי תלוים
בהורים ויחיו בכבוד, ללא עבודה רגילה? אני אשמח לתשובה, תודה.

arana1

New member
כסף גדל על העצים

ולצערי לפחות בינתיים להתפתחות יש מחירים, חלקם גם מאוד קשים.

לדעתי נכון לשחרר אוטיסטים מהצורך לעבוד
וזה נכון מכל בחינה
גם כלכלית
גם כי הרגישויות שלהם מהוות הזדמנות בלתי מצויה לחולל שינויים מאוד עמוקים גם במה ובאיך שאנחנו מבינים כלכלה
ואת הנטיה שלהם לחוש אחדות אמיתית בין המוסרי וההישרדותי אפשר וצריך להוון דרך מימון ביניים של והשקעה במסלולים אלטרנטיבים
כאלה שבלווא הכי מסתמן שגם הכלכלה הנורמטיבית מתפתחת אליו
זאת אומרת
אוטונומיה מלאה לאדם לקביעת סדר יומו,קצבו, מהלכיו ותגובותיו...
מתוך החופש האישי הזה ריבוי הפנים שאתה מדבר אליו יכול להניב יצירתיות מהסוג שאיננו יודעים לשער עדיין
כזה שקושר את הרגישות ליחודו של האדם לידיעה הכי עמוקה של העולם

וחברה שמשקיעה עשרות טריליונים באלימות, בנרקסיזם חסר משמעות, יכולה להפריש כמה פרוטות על מנת לתת הזדמנות להתפתחות מוסרית ואנושית יותר
לא רק יכולה
אלא חייבת
מוכרחה

נכון לגמרי

אם היו נותנים לנו קצת כסף, הקמצנים החזירים המתכשכים בהררי כסף במקום לנתב את ממונם לבית המשחט, אל המכונות
המשומנות, שיהפכו אוטיסטים לרובטים ואת זהותם ישנו או ינסו בכוח הזרוע, שיתנו לנו קצת כסף, מלארדרים על גבי מלארדים
הם משקעים על הרס, במקום לפתח חברה טובה, שדגל בשיטת לימוד אמיתי ת אני הייתי רוצה לראות התפתחות נפשית -מחשבתית בכיוון
חיובי, אני מאוד מסכים הם בזבזנים נבלים, על כל מיני שטויות, אני אין לי הבנה בכלכלה לא למדתי אף פעם, אבל מהידע הדל
שלי ויותר נכון מרגשותי החברה היא חייבת שנוי, הבל ,הבל כל אדם כבש שלידו פניהם אותו דבר, וילבש עצמו אותו פרווה,
היי טייק הוא כך וכך, ועוך דין הוא כך, למה? במקום ללמוד באמת מהלב, מתוך תשוקה הם רק כסף מעניין אותם ותעלתנות אישית, וכמו שאמרת
שהזמן שלהם היה קצוב, מהלכיו כדומה לחברו, מחשבתו, אישיותו, מעשיו, עבדתו זה פשוט מזוויע, אין פה פרטים יש פה להקה
של בבונים שחיים על פי פקודת הבובן הגדול, קצת אורח רוח קצת אמתיות, אני מאוד מסכים עם המשפט האחרון שלך, ולו
הכי התחברתי וכנראה הבנתי, מסכים.

כל אחד מה שמתאים לו ועושה לו טוב.

arana1

New member
מבחינות לא מעטות זה נכון

אבל בדיוק מאותן בחינות תעסוקה עלולה להפוך לגורם מאוד משבש
כי דברים כמו נטייה להתמסרות טוטאלית, שלכן גם מתבטאת למשל כהתנהגות שנתפשת כאנטי סוציאלית, פועלים במשך הזמן נגד אוטיסטים
וזה מאוד מרגיז
כי אם אתה מסתובב במסדרונות כשכל מאודך מוקדש לפתרון של בעיה מורכבת ולכן אין בידך לכבד את הענשים שאובדים איתך במחוות של כבוד לעצם קיומם המופלא ( כמו שלום תודה רבה מה נשמע),
והרי בסך הכל מישהו צריך לעשות את העבודה בזמן שכולם עוסקים בפוליטיקה של מי אמר למי למה ומה ולמי צריך ללקק בחזרה,
אז הרבה יותר סביר משנדמה לך שיתכן מאוד ויתברר שכל הכישורים המופלאים שלך לא מפצים על מה שהנ"ט מסמנים כהעדר כישורי חברה,
ואני לא מדמיין את התרחישים האלה אלא שהתנסיתי בהם המון פעמים.

וזו רק דוגמה אחת

גם אני מאוד נהניתי בעבודה
רק שאנשים לא כל כך נהנו מהעובדה שאני אוטיסט
למעשה זה אפילו מאוד הדאיג והחריד אותם
אז אפשר שאנשים כמו אסתר צבר למשל תלמד אותך איך אתה אמור להתנהג על מנת להיראות נורמלי
ואפשר שתמצא את זה מעצבן שנדרש ממך לשלול ולדכא ולהסתיר את הדבר שממנו אתה הכי נהנה בעבודה
וזה לתרום באמת לנושא שלשמו שכרו את השירותים שלך

וממה ששמעתי גם אנשים באקדמיה עוברים חוויה דומה עד זהה
ככה שלא בעייה לזהות כאן תבנית
שלדעתי שווה לנסות להידרש לה

אני לא אומר לאנשים שלום

ולא שואל לשלומם: אלה אם זה מעניין אותי, כולל למשפחה קרובה והם כבר יודעים את זה, שאני לא ידבר איתם
גם שמדברים איתי. זה בהתחלה מעצבן אבל בסופו של דבר הם יודעים : כמו בית הספר בחטיבה ילדים ניסו לדבר איתי.
לא ענית עד כיתה יב: הייתי לבד מרצון ,זה לא אומר שלא חשבו שאני פריק- מתנשא וחנון, היום תמיד מדברים עלי מאחורי הגב
" הנה תראה אותו כזה חנון רק לימודים מעסקים אותו" או שיקנאו בי בגלל הידע שלי למשל בשחף, ספרתי לך, לא פתחתי קשר
עם ילדים חוץ מחברי שהיו ביסודי: לא בעבודה ולא עם בני משפחה: אני לא מדבר כמעת, אולי מילה שתיים, ואם מי שאני אוהב
אני יכול לדבר גם ארבע שעות ברצף, למשל בסקייפ או לפעמים עם סבתא זה נמשך שעה וחצי, בגלל זה אני לא מתאים לעבודה רגילה.,
הסברתי לסבתי: היא לא מבינה, אבל אני באופן כללי לא מרגיש צורך לקשר לא מרגיש זה ישמע אולי לא נכון, ואולי
אני לא מבין מה אני רוצה, אבל אני ארבע שנים לבד: בלי לדבר מעת עם אף אחד וטוב לי,, אני זוכר שהייתי ילד הורים שלי ניסו
ללמד אותי לדבר עם האורחים, או עם דודים, בני דודים, ממש נלחמו על זה : אבל לא דברתי, תגיד לדוד שלום, ואני שותק.
גם באירועים משפחתיים אני בצד: גם עם הורי אני לא מדבר, לא מרגיש צורך לדבר איתם, אני אוהב לקרוא, ללמוד, לחשוב.
בעני זה הכי ביחד שאפשר.

למעלה