במילה אחת - וואווו ...
התמוגגתי מכל מילה, והייתי רוצה להמשיך עם הרעיון הזה הלאה. אמנם מה שכתבת לא כל כך קשור למטרת או מהות החיים, אלא יותר על איך להתנהג בחיים. מטרת החיים יותר קשורה לעבודת הבורא וקיום מצוותיו, ולימוד התורה וכו`. אבל דרך ארץ קדמה לתורה ... ועל זה הייתי רוצה להתעקב. אני אתחיל קודם עם ``הסתייגות`` קטנה מההסתייגות שלך, בשביל תשובה כזאת לא צריך להיות ``רב``, צריך להיות בן אדם. ולצערינו לא תמיד זה חופף. ``במקום שאין אנשים`` לימדנו הילל הזקן, ``השתדל להיות איש``. ועוד משהו שרציתי להדגיש, הזכרת את זה בקשר למתן מילה טובה, וזה לא רק במילים אלא גם במעשים. הנתינה עצמה לא צריכה לגרום לי להרגיש יותר טוב עם עצמי, כמו שאני לא מרגיש יותר טוב עצמי כשאני משלם במכולת או כשאני חוצה את הכביש ברמזור ירוק, הנתינה אמורה, לדעתי, להיות חלק מההתנהגות של האדם. האושר יכול לנבוע מזה שהמקבל מרגיש יותר טוב, ובגלל זה אני מאושר. אני מקווה שאף אחד לא מרגיש יותר טוב עם עצמו כשהוא נותן כסף לצדקה, בגלל הנתינה עצמה. כתבת שאנחנו מתעצלים בנתינה, ומתעלמים במתן מילה טובה. אני לא חושב שזאת עצלנות או התעלמות. לדעתי זו פשוט חוסר מודעות ראשונית, והשלמה עם המצב הקיים מצד שני. ואני אפרט קצת יותר למה אני מתכוון. כשהאדם נולד, הוא נולד עם לב טוב, ``לב טהור ברא לי אלוקים``, עם הזמן הוא שם על עצמו מסכות שיגנו עליו מהעולם החיצוני, מסכה קשוחה יותר, פחות פראיירית, אגואיסטית, שלא נותנת ורק רוצה לקבל. נכתבו כאן בפורום מספר שירים ומאמרים על אותן מסכות, אותן ניתן לחפש בפורום, אבל אף פעם, עד כמה שאני זוכר, לא נכתב מה עלה בגורלן של אותן מסכות. עם השנים, בלי שהאדם שם לב, המסכה היא כבר לא רק מסכה, אלא האופי האמיתי שלו, וכשהוא ``מגלה`` שהוא לא מה שהוא רצה להיות ורוצה להסיר את אותה מסכה, ולחזור אל הלב הטהור לו, הוא מגלה שזה כבר מאוחר מידי, המסכה כבר דבוקה לו לנשמה והיא חלק ממנו, ואז הוא משלים עם זה, מבחינת ``מה אני יכול לעשות?`` ``אז מה לעשות?`` כמו שאמר אלכס אנסקי בעיניין אחר, ``לעשות!`` במצב שלא ניתן להסיר את המסכה ``המגעילה``, מה שצריך לעשות, לדעתי, זה לשים מסכה אחרת, טובה יותר, מפוייסת יותר עם העולם, מסכה של אותו לב טוב שהיינו רוצים שיהיה לנו, מסכה של נתינה. ``ומשלא לשמה, בא לשמה``, ואז אולי אותה מסכה תהפוך לאופי האמיתי שלנו, כמו שהיינו רוצים להיות. יום טוב ובשורות טובות נ.ב. אני אגיב בנ.ב. משלי על הנ.ב. שלך: ``אם כולם ינהגו בדרך זו... רק תחשוב על היחס שתקבל אתה מאחרים.. זה גם ענין משתלם`` אני לא הייתי רוצה שאנשים יהיו טובים אל אחרים, בכדי שהאחרים יהיו טובים אליהם. אם אני המעשים שלי יהיו תלויים במעשים שלהם, זה אומר שאני רוצה גם לקבל, ואז, כמו שכתבת, נכשלתי ... חוץ מזה אני למדתי שלא כדאי לצפות לכלום, בכדי לא להתאכזב כל פעם מחדש. לעשות בגלל שאני רוצה. נקודה. ולא בגלל שאני מצפה שיכירו לי טובה או משהו אחר. ושוב יום טוב ובשורות טובות לכל עם ישראל