מטפלת/משפחתון...

• פותח הנושא lilo
  • פורסם בתאריך

lilo

New member
מטפלת/משפחתון...

באמצע מרץ, מאי תהיה בת 4 חודשים, ואמא שלה תאלץ לחזור לעבודה... אנחנו מתלבטים בין מטפלת למשפחתון... מה עדיף בגיל כזה? מה צריך לצפות ממטפלת לתינוקת בגיל הזה? מה עם מטפלת ששומרת על שני תינוקות או שלושה בגיל הזה בערך? ואם המטפלת שומרת על כמה ילדים (נגיד 3), ומאי תהיה חולה? הסידור הוא כמו במשפחתון שאמא צריכה לקחת חופש, או כמו עם מטפלת רגילה, שממשיכה לטפל בתינוק החולה בלי קשר לילדים הבריאים? ועוד שאלה קטנה.... איך מוצאים מטפלת באיזור השרון? אולי למישהי יש המלצות? המון תודה.... מצטערת על כמות השאלות

dorit0

New member
לדעתי מטפלת

וקחי זמן מספיק כדי שתוכלי להיות עם שתיהן יחד בבית, כדי לצפות באינטראקציה בינהן ולהחליט אם זה מתאים לך. נעה הפנתה פה למאמר בעניין זה, של אבי שגיא, מעניין, וסיכומו הוא גם מטפלת, אבל שווה לקרוא שם למה. אולי היא תוכל שוב להפנות אליו, כי אני לא יודעת לעשות זאת. אני אישית גרועה בלהחליט ממבט ראשון, ולכן חייבת תקופת התנסות משותפת. לא הצלחתי להעזר בהמלצות על מטפלת, ולכן פרסמתי מודעה, ובסוף מצאתי מטפלת נהדרת (אחרי אחת שנשלחה הביתה).

נעה גל

New member
לפני שאני עונה באריכות.. אני אענה

בקצרה. מטפלת השומרת על שני תינוקות או שלושה (עד חמישה)- זה משפחתון. יש משפחתונים מ-3 סוגים: ציבוריים עם פיקוח כלשהו. פרטיים עם רשיון עבודה ממשרד העבודה והרווחה להפעלת עסק. פרטיים ללא רישיון להפעלת עסק (רוב המשפחתונים, אגב). בעיקרון, כשיש מטפלת לתינוקת יחידה - המטפלת ממשיכה לטפל, אבל כשיש יותר מילד אחד זה לא הוגן כלפי התינוקת וכלפי שאר הילדים להביא אותה חולה. כשהיא חולה היא צריכה טיפול יחידני עם תשומת לב מלאה ולא עוד 2 שיתחלקו איתה. וחוץ מזה, היא עלולה להדביק אחרים. תחשבי איך את היית מרגישה אם ילד אחר מגיע למשפחתון כולו חולה ומסכן. במסגרות בהן יש עד 6 ילדים לא נמצאה תחלואה גדולה יותר מאשר כשילד נמצא לבד או עם מספר קטן יותר של ילדים. במסגרות גדולות יותר יש עליה בכמות המחלות. צריך לקחת בחשבון משפחתון או בית, בסביבות גיל 8 חודשים היא תתחיל להיות חולה בכל מקרה (מן מנגנון מופלא כזה של מערכת החיסון שדואג לגירוי ולהתחסנות של הגוף). לגבי הרתיעה שלי ממטפלות ומשפחתונים (ותאמיני לי שיש לי...) אני אספר אח"כ (או ביום אחר...). לגבי המלצות למטפלות/משפחתונים ספציפיים - לא בבית ספרנו
. אנחנו נמנעים כאן (בטח כבר שמת לב) מהמלצות כאלה.

lilo

New member
רתיעה ממטפלות ומשפחתונים?

למה? ממה צאריך להיזהר? למה הרתיעה? אולי למישהי יש המלצה שהיא יכולה לשלוח לי במסר?

vered4

New member
למען האיזון ../images/Emo13.gif- לי אין רתיעה

הילד שלי היה במשפחתון (לא בשרון) מגיל 5.5 חודשים. במשפחתון בדרך כלל, גם אם יש יותר מ-3 ילדים, יש טווח גילאים כזה, שיש 2-3 תינוקות, ובנוסף ילדים בני שנה-שנתיים. כך שהטיפול מתחלק בלי בעיה. לי אישית קשה עם מטפלת, כי קשה לדעת מה היא עושה כל היום, אין עוד הורים ש"משגיחים" עליה. מי שיכולה לתת לך יותר מידע לגבי משפחתונים היא דסי אשר, שמתשתתפת בפורום הזה, והקימה עמותה "הבדל פעוט- משפחתונים פרטיים איכותיים".

נעה גל

New member
אני חייבת להגיד לך ורד שאותה בעיה

בדיוק קיימת במשפחתונים. הילדים נמצאים שם כל היום ואין לך מושג מה היא עושה איתם. זו אשליה שעוד הורים משגיחים עליה, כי ביננו מי מגיע באמצע היום לבדוק מה קורה? מי יושב שם איתה ומסתכל איך מאכילה 5 ילדים? הרי אי אפשר - מאכילים במקרה הטוב שניים שניים, וכולנו יודעים מה זה ילד בן שנה או כמה חודשים רעב וצורח. מה קורה שהיא צריכה ללכת להכין את האוכל? לטחון פירות? כמה זמן ילדים נמצאים בלול? כל אחד וטיקים שלו. זה שלי. אני לא משאירה את הילדים שלי לבד עם מישהו שאני לא מכירה. ו- lilo היקרה, זה בפירוש "טיק" שלי. אני יודעת - יש מטפלות משפחתונים מעולות. ובכל זאת, בגלל שזו מערכת כל כך מבודדת ואין שום בקרה עליהם - אותי, אישית, זה מפחיד. אני העדפתי, לדוג´, להכניס את איתמר לקב´ של 10 תינוקות עם 3-4 מטפלות, ו"לספוג" קצת יותר מחלות בתחילת השנה ובלבד שיהיה במקום שיש בו עוד אנשים מבוגרים ורכזת חינוך. גם זה, כמובן לא מבטיח כלום אבל לפחות יש יותר עיניים פתוחות. ורק שיהיה ברור - אני לא מדברת על התעללות ברמה כזו שזה מוסכם על כולם שזו התעללות. אני מדברת על דברים קטנים שלא מקובלים עלי בתור אימא (כמו תינוק צורח כי הוא רעב והוא לא יכול לקבל עכשיו לאכול כי מאכילים ילדים אחרים), או תינוק (בן כמה חודשים) שצריך עכשיו תשומת לב אבל, מחליפים טיטולים לאחרים. או פעוט זוחל שמגבילים את התנועה שלו רוב היום בלול או בנדנדה. שום דבר לא היסטרי, הכל בגבולות הסביר - אבל אני, לא רוצה שהילדים שלי יחוו את זה. זו אגב, נקודה לטובת מטפלת. אבל מטפלת נופלת אצלי על סעיף אני מפחדת מ...
. ולהגיד לך את האמת? בארה"ב החוק קובע שמשפחתון כולל עד 3 ילדים. ואני חושבת שהם יודעים למה זה כך. אישה אחת על 5 ילדים זה אומר שרוב הזמן היא צריכה להתעסק עם פרטים טכניים של החלפת טיטולים התארגנות לקראת אוכל (כי לוקח איזה שעה להאכיל את כולם) ודברים מסוג זה. ובארץ כמעט ואי אפשר להתפרנס בכבוד מ-3 ילדים בטיפול.. ודבר חשוב הוא - המשפחתונים הפרטיים הם ללא פיקוח בכלל. גם אלה שקיבלו רשיון להקים עסק ממשרד העבודה והרווחה באותה מידה יכלו לפתוח שם מכולת. אין שום סוג של תמיכה למטפלת, הדרכה או עין מקצועית המסתכלת מה קורה שם. במשפחתונים ציבוריים דווקא יש פיקוח.

lilo

New member
אז...

נעה, מה הפתרון לדעתך לתינוקת בת 4 חודשים שאמא שלה חייבת לחזור לעבודה? מה עשית עם הילדים שלך? האם אפשר לחייב במשפחתון להגביל את כמות הילדים? תודה נעה

נעה גל

New member
המצב שלי היה שונה...

הכנסתי את אורן למסגרת בגיל שנה ואת איתמר בגיל שנה וחודש. לא עמדתי מול אותן התלבטויות כמוך. זה היה הפתרון שלי. את כמובן תצטרכי למצוא את שלך. לא כולם חושבים כמוני על מטפלות ומשפחתונים - למעשה, אני די נחשבת היסטרית בענין. משפחתון, אם הוא פרטי, הוא עסק פרטי ובעלת המשפחתון יכולה להחליט ככל עולה על רוחה לגבי מספר הילדים. כדאי לדעת מראש לכמה היא מתכוונת להגיע בסופו של דבר. במשפחתון ציבורי החוק קובע - 5 פעוטות. אם את כבר הולכת על משפחתון כדאי, לדעתי, שיהיה פיזור גילאים. כלומר, לא הייתי מתלהבת בכלל ממקום שיש בו 5 תינוקות שמתוכם 3 בגיל של הבת שלך. הפיזור הגילאי מאפשר למטפלת לחלק את המשאבים שלה (מילה אחרת לתשומת לב) בצורה שונה, כי ילדים בגילאים שונים צורכים תשומת לב באופן שונה.

vered4

New member
הבדל בין מטפלת לילד אחד ולכמה ילדים

הוא בכך שאין לה "ברירה" והיא חייבת להיות עם הילדים, ולא לעשות דברים בבית. מלבד זאת, במשפחתון אצלינו, התחילו להביא את הילדים ב07:30, ואפילו עד 09:00. ולקחו אותם באזור 12:45 והלאה. אז כל הזמן יש טפטוף של הורים. אבל גם כך וגם כך, השיקול הוא לסמוך על האדם שאת מפקידה בידיו את ילדך.

vered4

New member
ועוד דבר

יש הרבה מטפלות שהולכות עם הילד לעשות סידורים, לוקחות אותו אליהן הביתה כשהן רוצות לעשות משהו. אני חושבת שהפיתוי למטפלת הוא יותר גדול, וההזדמנות קיימת.

נעה גל

New member
אבל ורד -

מה קורה כשהיא צריכה לחמם אוכל לילדים? להכין להם פירות? חוץ מזה, אני לדוגמא לא רואה בעיתיות בכך שמטפלת לוקחת את הילד לסידורים. אני יודעת שזה מפריע להרבה אנשים - לי לא. כלומר, אם הוא היה איתי הייתי לוקחת אותו לסידורים? אז למה לא כשאני מפקידה אותו בידי מישהי שאני סומכת עליה? הפחדים שלי לא נובעים מהדברים האלה דווקא, אלא, מכל מיני התעללויות והזנחה.

vered4

New member
למה זה נראה כבעיה לחמם אוכל?

ולגבי סידורים, אני מדברת על לקחת אותו לבית שלה כדי שתוכל להכין אוכל ולסדר את הבית.

דסי אשר

New member
ארוחה נמשכת שעה- ויש חמשיה ילדים

אבל, מתוכם אחד צריך עזרה מלאה, השאר עצמאים וצריכים עזרה חלקית. הגדרה של חלק מכם למושג תינוק- שונה מהגדרה של משרד העבודה והרווחה, ונדמה לי גם תכנית שוורץ.. ישנן רבות כאן בפורום, שלפעוט בן שנה ועשה חודשים, הולך, רץ ומדבר- קוראים תינוק. ההגדרה השרירותית של משרד העבודה והרווחה(שאולי איננה שרירותית כלל), היא - עד 13 חודש תינוק, מעל 13 חודש פעוט. פעוט הרבה יותר עצמאי, ורוצה להיות עצמאי. ארוחה בגיל שבו הילדים כבר עצמאים, בצורה זו או אחרת, הופכת להיות חוויה חברתית, חושית, רגשית וכו´, ואינה טכנית בכלל.... דסי

דסי אשר

New member
טיפול איכותי- על פי הגדרות מקצוענים

בתחום. גם במאמר שהבאת, מתוך אתר "הגיל הרך", גם במחקר של אבי שדה, גם במאמרים נוספים שיצאו בארץ מתכנית שוורץ, מדברים על המושג טיפול איכותי. טיפול איכותי לא מושג בקורסים למטפלות מוסמכות. טיפול איכותי נלמד לאט לאט במסגרת הדרכה. טיפול איכותי בגיל הינקות, מתייחס לשלושה נושאים עקריים בטיפול בתינוק- החתלה, האכלה והשכבה לישון. רכזת משפחתונים, המלווה מקצועית את המטפלת פעם בשבוע(הדרכה פרטנית) - תנסה ללמד המטפלת טיפול איכותי מהו. הדבר כולל בין השאר היכולת להכיר בשונות בין הילדים, בדחיפות הצורך שיש למלא(לא דווקא על פי מידת "הצעקנות"), ומענה לצרכי הילדים על פי סדרי עדיפויות. אבי שגיא במחקרו צילם כמה קליפים להדגמה- מהו טיפול לא איכותי בשלושת התחומים הנ"ל, באותם מעונות יום ציבוריים או פרטיים, המפוקחים על ידי משרד העבודה והרווחה או על ידי משרד החינוך. ועוד נקודה- יותר אישית. אני מניחה, שאילו כל ההורים, או מרביתם, היו מוכנים לשלם למפעילת משפחתון הסכום שמשולם בגנים הקבוציים עבור טיפול בילד- גם מפעילות המשפחתונים הפרטיים היו מעדיפות לעבוד עם שלושה חברה בלבד. לפני שנה, כפי שציינתי, בכורח הנסיבות והכללים המקצועיים שקבעתי לעצמי- עבדתי רק עם שלושה תינוקות במשך תשעה חודשים(אחר כך, כאשר גדלו, צרפתי עושד שני פעוטות). רמת החיים שלי נמוכה מאד- למרות זאת הייתי צריכה להצטמצם ולקחת הלוואות. מתוך סך הכל הכנסות של 5550- ש"ח, הייתי חייבת לשלם 18% מע"מ. ישנן הוצאות על אחזקת משפחתון. ברור למה מס הכנסה פותר מתשלום מס על משפחתון- גם אם אני מטפלת בחמישה ילדים.... השיקולים בבחירת מסגרת טיפולית לילד- עליהם בדיוק כתוב במאמר שנעה הביאה- מורכבים מאד. גם יכולת כלכלית משפיעה על הבחירה. כשהייתי אם צעירה, נשארתי עם בני הבכור שנתיים וחצי בבית.נהניתי מאד. האווירה החברתית היתה אז אחרת, אבל גם אורח חיי - היה צנוע . גם ביתי זכתה להיות במחיצתי זמן רב,אבל פחות מבני. החיים נהיו יותר יקרים. לכן אני רואה במאמר שהובא על ידי נעה- מאמר כה מעניין. הוא מציג את כל מורכבות הנושא. להוציא ממנו רק את הקטע המתייחס לסטנדרט האמריקני של טיפול ביחס של 1:3, מהווה פיספוס המאמר - הנוגע במגוון שאלות המבוססות על החיים האמיתיים. דרך אגב- אני מניחה שבביתה של ציפי. ג יש מעין משפחתון. ובשעות שהילדים לא מבסגרת, ובמיוחד כאשר היו קטנים- היא הייתה צריכה להתמודד עם כמה קטנים יחד- ואני סומכת עליה שענתה על צרכיהם בדרך האופטימלית עבורה ועבורם. דסי

הגישה שלי דומה לגישה של נעה

אני בחרתי להכניס את שיר למסגרת של 2 (וחצי) מטפלות על 8 ילדים מהרבה סיבות: אני לא רוצה שמטפלת, טובה ככל שתהיה, תהיה לבד עם הילדה שלי. אני יודעת שיש המלצות אבל אני לא מכירה שום מטפלת טובה באופן אישי ואני לא מוכנה להשאיר את הבת שלי בלי השגחה נוספת. מצטערת, לא מאמינה באנשים. על אחת כמה וכמה אני לא מוכנה להשאיר את הבת שלי עם מטפלת שאחראית על 2-3 ילדים נוספים. כאן צריך לקחת בחשבון את היכולת המוגבלת של אדם אחד בטיפול בכמה תינוקות עם צרכים. תמיד יש מישהו רעב, מישהו שצריך להחליף לו חיתול ומישהו עייף. יש את זמן ההכנה של האוכל, הוצאת ואיסוף משחקים וכולי וכולי. אני לא מדברת על התסריט המפחיד של ילד שצריך טיפול רפואי דחוף. מה תעשה המטפלת של משפחתון עם שאר הילדים? מי ילך עם התינוק החולה/פצוע לחדר מיון? אני משלמת הרבה מאוד כסף על ה"לוקסוס" הזה אבל אני שלמה מאוד עם הבחירה שלי ואני יכולה לחזור לעבודה בלב שקט ובתחושה ששיר נמצאת בידיים טובות. חנה

Kalla

New member
מוזר לי מאוד מה שכתבת.

לפי דעתך זה טוב שהילד יהיה חולה מגיל 8 חודשים כי זה מחסן את הגוף? מאיפה המידע הזה? אני לאמאמינה בזה לרגע. זה אולי תירוץ שהורים שנאלצים להכניס את הילד למשפחתון נותנים לעצמם, ואולי גם יש רופאים שמוכנים לשחק לידיהם. לילד טוב להישאר בריא כמה שיותר. נכון, יש ילדים שחולים אפילו מלידה בלי קשר למסגרת, אך יש ילדים שכל עוד הם בבית לא חולים בכלל. בני הבכור לא היה חולה עד גיל שנתיים שזה הגיל שבו התחיל ללכת לגן. איך שהתחיל ללכת לגן - התחיל להיות חולה. יש לי עכשיו 2 ילדים בבית בגיל כמעט שנתיים, אחד ביולוגי ואחת מאומצת (ככה שלא ניתן לטעון שזה תורשתי, ופרט לכך אני הייתי ילדה חולנית מאוד), ושניהם לא חולים למרות שהם מטיילים כל יום שעות בחוץ, אפילו בחורף ובגשם. שנה הבאה הם ייכנסו למסגרת ואני בטוחה שיתחילו לחלות. לדעתי, ילד בריא שמערכת החיסון שלו חזקה אין שום סיבה שיחלה, ובטח לא באופן קשה (לדעתי המחלות לא רק יותר רבות אך גם קשות יותר במסגרת הגן) כאשר הוא יושב בבית עם טיפול של אחד לאחד. אני בעד זה שכל אחד יבחר את המסגרת שמתאימה לו ויש תמיד שיקולים רבים לכאן ולכאן. אני אישית בעד מסגרת של מטפלת אחד לאחד (או לשניים, במקרה שלי), אך זה לאאומר שלכולם זה מתאים וזה לגיטימי לבחור שיטה אחרת. אבל מכאן ועד להגיד שבריא לילד להיות חולה ושהוא צריך להיות חולה מגיל 8 חודשים - הדרך ארוכה. ומניסיון שלי - זה ממש ממש לא נכון.

נעה גל

New member
עושה רושם שלא הבנת את מה שכתבתי

אמרתי שלא משנה אם הילד נשאר בבית או נמצא במשפחתון החל מגיל 8 חודשים הם מתחילים לחלות. המחלות האלה (ניזולים למינהם) הם תופעה נורמלית של הגוף ושל מערכת החיסון שבונה את עצמה בשלב זה. ה"מחלות" נמשכות חודשיים שלושה ואז חוזרים למסלול רגיל. כלומר, בערך מגיל שנה וחודשיים בין אם ילד נמצא במשפחתון קטן ובין אם הוא נמצא בבית הוא יהיה פחות או יותר בריא (כל ילד והרגישיות שלו). אין לי ספק בלי להכיר את הילדים שלך שגם הם עברו את השלב הזה גם אם בצורה קלה - והרי הם חשופים לבני המשפחה והם לא סטרילים. ברור שכאשר מכניסים אותם אחרי שנתיים לגן שיש בו בטח למעלה מ-10 ילדים מערכת החיסון שוב עוברת טלטלה, דבר שנמנע אצל ילד שנמצא במערכת של גנים מגיל צעיר. חוץ מזה, מאיפה הבנת מדברי שמחלות זה שיקול בבחירת גן?

נעה גל

New member
וחוץ מזה, לידיעה -

כן. הגוף צריך קצת להיות חולה כדי לפתח את מערכת החיסון. ואת זה לא אמרו הורים אלא חקרו כמה מאות חוקרים ורופאים. מה לעשות שמערכת החיסון שלנו בונה את עצמה דרך חשיפה לחידקים ווירוסים וכך היא יוצרת נוגדנים? הוכח מעל לכל ספק שילדים שחיים במקומות מאוד נקיים ומורחקים מאנשים הם בעלי נטיה גדולה יותר לחלות כשהם פוגשים את שאר האוכלוסיה. מערכת החיסון היא מערכת פעילה (כמו כל הגוף) וכאשר היא לא מגורה לפעילות היא הופכת להיות רגישה מאוד ולא מתחזקת. זו תכונה הישרדותית שיש לנו.

Kalla

New member
מהבחינה הזאת אין מה לדאוג

אנחנו רחוקים מלהיות סטריליים ויש לנו 2 חתולים. ולגבי לעבור את זה בגיל מסוים - בי הבכור פשוט לאעבראת זה. את הנזלת הראשונה קיבל אחרי שהתחיל ללכת לגן, ועד היום טפו טפו טפו כל המחלות שלו עוברות בצורה קלה מאוד יחסית. אגב, לא הבנתי שכתבת שזה שיקול בבחירת גן אלא עצם המידע הפליא אותי. לא יודעת אם זה נכון או לא - רוב המחקרים נוגדים לחלוטין את המציאות אצלנו בבית - אך האינטואיציה שלי אומרת בכל זאת שכמה שפחות מחלות - יותר טוב.

למעלה