מחשבות

הלדין

New member
מחשבות

ביורוקרטיה. הרעה החולה של ימינו. תדמיינו את סאורון מנסה להתמודד עם אינסוף הבעיות היומיומיות שמסירה הביורוקרטיה מגבם של השליטים- סאורון היה חוזר למוטב מהר מאד אם היה נוקט כך. כמובן שהוא בנה ביורוקרטיה כדי שהוא לא יצטרך לחשוב על ההיבטים הללו של ניהול האימפריה. בדרך זו, לדעתי, אסף ארגורן מידע במורדור מבלי להתגלות לסאורון. ברי. בני ברי הם קרובים לבני דון. בני דון הם שחורים. מכאן שגם בני ברי הם שחורים. מפה שחמאוני שמוצג בדרך כלל כאדם לבן אמור להיות שחור אבל אם בני ברי שחורים כיצד התגברו ההוביטים על ההלם בפעם הראשונה שראו בני אדם לבנים? הרומים חשבו בזמנו שאלה אנשים שהזדקנו טרם זמנם... צבא. אולי זה רק נראה לי אבל כל הדמויות בשרה"ט נוקטות באסטרטגיה הגולמית של "היתרון המספרי". לא אחת מדובר על ממדי צבאו של סאורון. אילו היה לטולקין ידע צבאי, הוא היה יודע שממדי צבא גונדור יכולים להביא תועלת בידי טקטיקנים מיומנים כפי שהיו כמה ממצביאיה.

Erunaamo

New member
אני אשתדל להתאפק... ../images/Emo59.gif

לא כ"כ הבנתי את החלק שכתבת על הבירוקרטיה. בכל מקרה - מי אמר שאראגורן אסף מידע במורדור? - איפה?מתי? - האר את עיני! ברי - לא אנשי ברי ולא אנשי דון לא היו שחורים(אם כוונתך לשחורי עור), הם היו כהים יותר - אבל השחורים היחידים בשרה"ט הם ההאראדרים. - יושבי ברי הם קרובים של בני דון - נכון, אבל אל לנו להסיק מיד מסקנות נחפזות - אנשי ברי הם גם קרובים של אנשי דייל, שהם קרובים של הרוהירים, שהם קרובים-רחוקים של הנומנורים(ולכן גם לש הדונאדאין ושל האצולה בגונדור) - הנומנורים נשלטו ע"י שושלת אלרוס - שהיה אחי אלרונד, שניהם היו בניו של אארנדיל, שהיה בנם של טואור ושל אידריל, שהיתה בתו של טורגון מלך-גונדולין, שהיה בנו של פינוגלפין אחי-פאנור - אז אתה רוצה לומר שפאנור היה שחור?? אתה מתאר לעצמך אראגורן, איסילדור, אלרונד, מליאן, תינגול או פינווה שחורי עור(לא שיש לי משהו נגד שחורי-עור, אבל בשרה"ט הדמויות הנ"ל אינן כאלה). בכל מקרה, הגזמתי והקצנתי, אבל בעיקרו של דבר - אנשי ברי לא היו שחורי-עור. יתרון מספרי?? אם לטולקין היה ידע צבאי? -טולקין נלחם במלחמת העולם הראשונה ובנו, כריסטופר, שירת בחיל האוויר הבריטי המלכותי בדרא"פ במלחה"ע ה-2 -הוא חי יום ביומו את כל ההפגזות הגרמניות על בריטניה בזמן המלחמה(2) ואתה אומר שאין לו ידע צבאי? היתרון המספרי נועד להראות את חוסר הישע, לכאורה, של גונדור - מול סאורון(או מלקור לפניו) שההצליח להשריץ צבאות אורקים ולאסוף ולהסית צבאות ועמים שלמים נגד אנשי גונדור. לא רק שלטולקין יש ידע צבאי, גם לאנשי גונדור יש כזה(וגם לרוהירים יש, וגם לראשי ההוביטים) - מה עם התרגיל הנואש של צבאות המערב אחרי שדה קורמאלן - הרכיבה למוראנון עצמו? מה עם התרגילים הצבאיים של הרוהירים בנקרת הלם? מה עם מערכת המשואות של גונדור - דווקא שיטה די טובה להודיע על מצוקה כשאין לך אינטרנט... -מה עם התלכדות ההובטים נגד הבריונים בפלך ומשיכתם ל´מארב´? מה עם שיטות הלחימה של הנומנורים במצבים שונים(ר´ ה-UT או הסל"ן)? יש עוד דוגמאות, לא חסר... ובעניין חוסר הידע הצבאי בשרה"ט, לכאורה: אם כל הספר היה מלא במושגים צבאיים ותמרונים גאוניים של מצביאים מבריקים - זה כבר לא היה שר הטבעות, אלא ספר מלחמה וזהו - אסור לשכוח שהמלחמה היא רק כלי - לא מרכז העניינים.

הלדין

New member
כן.

בנספחים לשרה"ט כתוב שארגורן בילה כשנתיים במודור כדי לאסוף מידע. פרט לכך אין שום מידע כיצד הוא עשה זאת ואיך הסתתר מסאורון? הרשות לבטח נתונה להעלות השערות... ´דון´ פירושו שחום בשפת רוהן ואין לבלבל את זה עם ´דון´ מערב. טולקין ציין כי בני ברי הם נצר לבני דון באחד הנספחים לשרה"ט. בני דון בזמנו ישבו בכל גונדור ועם בואם של הדונדין הם נהדפו ונותרו שרידים מהם הן ברמת קלרנד´ון והן בברי. אנשי ברי אינם קשורים בשום דרך שהיא לאנשי דיל פרט לכך שהם חולקים אבות משותפים רחוקים מאד(אבות האדם). אינני מפקפק בניסיונו הצבאי של טולקין. טולקין היה חייל אבל למזלנו הגנרלים שלנו לא אימצו את הפילוסופיה שלו בנוגע ליתרון כמותי. חייל אינו צריך להבין כיצד המערכת עובדת- היא עובדת ותו לאו... יכול להיות שכמה מהמערכות בשרה"ט מבוססות על דברים שזכר מימי שירותו במלה"ע הראשונה פרט לכך שהם היו הרגליים והאויב היה הפרשים(הגרמנים דרשני). כמובן, טולקין אינו אמור להיות גאון צבאי ולא נדרש ממנו להיות כזה אבל ישנו משהו חובבני מאד בפילוסופיית היתרון הכמותי. היו בהחלט כמה הסתעפויות אבל אני זוכר שיחה במינס טירית אודות שגונדור לא יכולה להרשות לעצמה לאבד גדודים בעוד סאורון יכול להרשות לעצמו לאבד צבאות.

Erunaamo

New member
עדיין מתאפק... ../images/Emo4.gif

אם הבנתי אותך נכון - הכוונה שלך למורדור מאוד רחבה: אראגורן בילה מספר שנים בחיפושים אחר גולום, והגיע, בין השאר, לאיתליה(או איתיליין) שהיתה קרובה למורדור - אבל לא שייכת למורדור. המקרה היחיד שבו אראגורן היה במורדור, אאז"נ, הוא במוראנון - במערכה האחרונה של כל צבאות המערב שרכבו רכביה נואשת בתקווה שפרודו יעשה את מה שעשה. אין ספק: -דון- בשפת רוהאן פירושו - ´שחום´, ואין לבלבל זאת עם ´דון´ בסינדארין, שפירושו- ´מערב´; אך אם בני דון היו שחומים אין זה אומר שהם היו שחורים(למרות ששתי המילים מתחילות בב´שחו-´...
) -או שאתה אומר שהתימנים נראים בדיוק כמו האתיופים? הם פשוט נראו לרוהירים(ובעצם גם לאנשי גונדור) שחומים - כי הם היו עמים צפוניים יותר[כמו למשל - הערבים בהשוואה לרומאים, אבל לא ילידי אפריקה בהשוואה לרומאים]. בעניין קשר הדם בין בני דון לאנשי דייל ולאנשי ברי: אני לא זוכר את המקום המדויק בספרי טולקין, אבל אני יכול לומר שבסיפור רכיבת האאותאוד מהצפון והענקת קאלנארד´ון להם - מוזכרת העובדה שהם קרוביהם של אנשי דייל, וחלקם התערבו אף בהם - אבל לא על זה דיברנו, אלא על קרבת אנשי דייל לאנשי ברי, והם אכן קרובים(לא יזיק אם מישהו יביא ציטוט מאיפשהו) -אני פשוט לא זוכר את המקום המדויק, ואני לא מתכוון לחרוש את כל ספרי טולקין בשביל זה... בעניין הידע הצבאי שמתבסס על עקרון הייתרון המספרי: כשאומרים לך שלסאורון יש המוני צבאות שעולים בגודלם על צבא גונדור פי כמה וכמה מונים, וזה רק חיל החלוץ שלו - לא אומר שצבאות גונדור מסתמכים על עקרון הייתרון המספרי, אבל לכל אדם ברור(לפחות כך נראה לי...) שמי שיש לו יותר חיילים - הוא בעל הסיכויים הרבים ביותר לנצח - מה שמעצים את הניצחון של בעלי הסיכויים הקלושים. אם ההוכחות של התרגילים הצבאיים המבריקים שהבאתי, שמתבססים על הרבה יותר מיתרון מספרי(כי ברובם ´הטובים´ היו במיעוט), אז הנה אחד מסוים, ולמרות ההפסד של הנומנורים, זה מראה על הידע שלהם, ועל התרגילים הצבאיים שהכירו: "וכך אירע שלפנות ערב השלושים למסעם חצו את גבולותיהם הצפוניים של שדות הסיפנים, במשעול אשר הוליך אל ממלכת תאראנדואיל, כאשר היתה אז(...) פתאום, עת צללה השמש אל תוך ענן, נשמעו זעקותיהם הנוראות של אורקים, והם נראו מגיחים מן היער וגולשים במדרונות, צורחים וצווחים את קריאות הקרב שלהם. באור שהועם לא היה אפשר לדעת את מספרם אלא רק לנחשו, אבל בלי ספק היה זה גדול כמה מונים ממספר הדונדאין, אולי פי עשרה. איסילדור פקד להקים תאנגאיל*, חומת מגינים של שתי שורות חופפות שאפשר להטותה לאחור בשני קצותיה אם אוגפה, עד אשר הפכה בשעת הדחק לטבעת סגורה. אילו היתה הארץ שטוחה, או אילו היה המדרון נוח לו, היה עורך את פלוגתו בדירנאית**, ומסתער על האורקים, בתקווה שנחת-זרועם הגדולה של הדונדאין ונשקם יפלסו דרך בינותם ויפיצם בפחי-נפש; *תאנגאיל, "גדר מגינים", היה שם המערך הזה בסינדארין, השפה השגורה בפי עם אלאנדיל; שמו ה"רשמי" בקווניה היה סאנדאסטאן, "מחסום מגינים". המלה לקוחה מהשורש הפרימיטיבי תאנדא, "מגן", עם סטאמט-, "לחסום, לחצוץ". מלת סינדארין כללה רכיב שני שונה: קאיל ,גדר או מחסום של עמודים ויתדות חדות. זו, בצורתה הפרימיטיבית קגלה, נלקחה מהשורש קג-, "עוקץ, קוץ"(...) **דירנאית, בקווניה נרנהטה(איש-חוד), היה מערך בצורת טריז ששוגר למרחקים נגד אויב מכונס אך עדיין לא ערוך, או נגד מערך מתגונן בשטח פתוח. מילת קווניה נהטה, ובסינדארין נאית, שימשה לציון כל מבנה או צורה מחודדים בקצותיהם; ראש חנית, קרן נוגחת, טריז, לשון יבשה צרה(מן השורש נק, "צר"); (...)"

YuvalKuntzman

New member
זוהי בהחלט דוגמא טוב. דוגמא נוספת

היא כל המהלך הצבאי שהנולדור ניסו לבצע, והסתיםם בקרב אין ספור הדמעות : התקפה מאורגנת בשני אגפים נפרדים. אגב, אסטרטגיה שכזו עדיין בשימוש בימינו : לדוגמא, צה"ל במלחמת ששת הימים תקף את סיני בשלושה אגפים שונים, וכל נהגו הגרמנים במבצע ברברוסה, שתקפו בשלוש ראשי חץ.

Y. Welis

New member
בעניין Dun בשם ´דונלאנד´, הוא לא

מציין רק צבע (שאגב קשור יותר לגון השיער ולא העור) אלא גם גבעות, כמו בשם דונהארו (Dunharrow), ´מקדש הררי´.

Erunaamo

New member
מצויין, עוד הוכחה:

שכחתי לגמרי מהעובדה שזה מתייחס לצבע השיער ולא לצבע העור - אז העקרון הוא שהרוהירים, שהיו בהירי-שיער, כינו את בני-דון בשמם בגלל שערם הכהה ולא בגלל היותם שחורי-עור - לכן, אפילו אם יושבי ברי נראו זהים לבני-דון זה מצביע רק על צבע השיער(אולי גם על מבנה הגוף) ולא על צבע העור, לכן להוביטים לא היתה סיבה להיות בהלם מהיות אנשי ברי שחורי-עור - כי הם לא היו שחורי-עור(אלא רק כהי-שיער)!

הלדין

New member
טוב...

טולקין ידע על מה הוא מדבר כאשר היה מדובר בלוחמה-גדולה. לא ראיתי בספריו דוגמה ללוחמה-זעירה(שאינה מערבת יחידות אך עדיין מסובכת יותר מקרב יחידים). היגיוני שבהתחשב בממדי צבאה של מינס טירית הם ינקטו את גישת הלוחמה-זעירה וינצלו את ממדי צבאו של סאורון כנגדו. אם זה לא היגיוני, בבקשה רק הסבר לי מה לא היגיוני בזה. בני דון היו שחורי שיער ושחורי עור. טולקין עצמו אמר כך. עליי להזכיר לך שמוצאם של אלה הוא מגונדור וגונדור הייתה לפנים ממזרח מבלריאנד במקום בו יצאו בני המזרח של בלריאנד. אלה כמובן נצר טהור לאותו עם; שאר האוכלוסיה התערבבה עם אוכלוסית הדונדין. ביצות המתים לא נחשבות לחלק ממורדור. ארגורן חיפש את גולום בביצות המתים. בנספח נכתב שארגורן ישב שנתיים במורדור ולמד את אורחות אנשי הזדון שחיו שם. קרא את נספח א´ על אחריתם של ארגורן וארוון. ב-"אחוות הטבעת" מופיעה חבורה מבני הדרום בברי. הם ככל הנראה אינם מהאראד או רהון מכיוון שהם פליטים ואם כן מאין הם? דון? רוהן? גונדור?

Erunaamo

New member
אני מתחיל להתייאש... ../images/Emo122.gif ../images/Emo5.gif

אני יודע שביצות המתים לא נחשבות למורדור, לכן התפלאתי מהצהרה שלך בעניין אראגורן שהיה במורדור. אבל אחרי קריאה מחודשת של נספח A, מצאתי את הקטע עליו אתה מדבר, שם כתוב שהוא העמיק דרומה ומזרחה, וחזר ממורדור, שם קם מחדש סאורון. אז בעניין הקטע הזה: אתה צודק, כתוב שהוא ביקר במורדור. -הארת את עיני...; הקטע הנ"ל נכתב(לפי הבנתי) על-מנת להדגיש את הנדודים של אראגורן, את עצם חייו מלאי התלאות ומסעותיו הארוכים. הוא הצליח להכנס למורדור - זה בטוח, ואין שום סיבה שלא יצליח - זה קשה אבל אפשרי. הוא יכל להכנס אליה בשיטות ובדרכים רבות: מבין מסעותיו למזרח - הוא יכל להשתלב בין העמים שם ולהגיע למצב שבו הוא מובל, יחד עם כל העם, למורדור בתוך מסגרת צבא סאורון. הוא יכל לעשות את אותו הדבר בהאראד. הוא יכל להכנס למורדור ממזרח, שם אין שרשרת הרים שמגינה עליה(אם כי אני בטוח שהיא לא היתה פתוחה לגמרי, אבל היה יותר קל להכנס משם מאשר ממערב) - השאלה הגדולה היא - איך הוא יצא ממורדור? - וכאן אפשר רק לשער, אני הייתי אומר שהוא נכנס למורדור יחד עם הצבאות של העמים הדרומיים או המזרחיים, כמו שאמרתי, ויצא איתם - אם הם יצאו... לא בדיוק הבנתי את מה שכתבת כל לוחמה זעירה ולוחמה גדולה. בכל מקרה- אם הבנתי נכון, יש מקרים של לוחמה-זעירה(כפי שהגדרת אותה) אצל טולקין: ההוביטים הנלחמים בבריונים בפלך; הרוהירים שהשמידו, תחת פיקודו של איאומר, את האורקים ששבו את מרי ופיפין - למשל. אין שום סיבה שזה לא יהיה הגיוני שגונדור תשתמש במהלכים המנצלים דווקא את מימדי צבאה הקטנים, ביחס למימדי צבאו של סאורון. בכל מקרה- אתה הגדרת לוחמה זעירה כלוחמה ש"אינה מערבת יחידות אך עדיין מסובכת יותר מקרב יחידים" - מה שאומר שגונדור לא השתמשה בלוחמה זעירה, כפי שאתה מגדיר אותה. טולקין ידע על מה מדובר כאשר מדובר ב´לוחמה-גדולה´ - אמת, אבל טולקין ידע טוב מאוד גם במה מדובר כאשר מדובר ב´לוחמה-זעירה´ - כך הוא עצמו נלחם בחפירות בצרפת בזמן מלחה"ע ה-1!(תגיד, כמה פעמים צריך להזכיר לך את זה?!) -בכל מקרה, אם דרך ניהול המלחמה של מצביאי גונדור לא מוצאת חן בעיניך - זאת כבר בעיה שלך,ואתה לא חייב לקרוא את טולקין! אין שום הוכחה שאנשי המזרח שהגיעו לבלריאנד היו קרוביהם של אנשי-דון, הם יכלו להיות גם ההאראדרים, והם יכלו גם להיות עם שנכחד... "בני דון היו שחורי שיער ושחורי עור. טולקין עצמו אמר כך" - נגיד, אז תביא ציטוט(מטולקין, כמובן...), אז אני אאמין... בעניין החבורה שמופיעה בחבורת הטבעת, אם אנחנו מדברים על אותה ה´חבורה´, אז קודם כל: זאת לא חבורה, אלא אדם אחד שההוביטים רואים בפונדק בברי, ההוא עם העיניים המלוכסנות - שרבים כאלו ראו באייזנגארד, ואח"כ ראו כאלה בפלך עצמו - הלא הם הבריונים. וכמו שכתבתי עכשיו, הם מאייזנגארד - כנראה הכלאות שלא צלחו בין אורקים לבין בני אדם, שאריות מיצירת סארומאן את האורוק-האי. [ואגב, תודה לך על שגרמת לי לקרוא את הנספח של לוטם שוב, מצאתי עוד שתי טעויות לאוסף...
]

הלדין

New member
המממ....

אנסח את דבריי שוב. "לוחמה זעירה" הכוונה ללוחמת גרילה. אנחנו דנים אך ורק בשרה"ט מכיוון שאחרי זה טולקין יכול להיות להרחיב את הדעת על הנושא הזה מספרים. אתה בטח יכול להביא את הדוגמה של עלפי נורתגורנד(עמו של אורדורת) עם לוחמת החשאין שלהן כדוגמה ללוחמת גרילה בסגנון טולקינאי אבל דוגמה זו מופיעה ב-´סילמריליון´ ועל כן אינה רלוונטית. אפשר להרעיל את מזונו של האויב או להכניס כלבים שוטים נגועים בכלבת ולנגע את הלוחמים שלו. אני מניח שאפילו עשו את זה, הדבר כנראה לא צימצם במאומה את צבאות סאורון. אני מקבל את הטענה כי הממדים של צבאות סאורון הם אמצעי ספרותי שנועד ליצור הנגדה בין כוחות הטוב לכוחות הרוע. הדרומיים הללו שהיו בברי לא היו קשורים לביל פרני. הם אפילו לא זכרו מתי הוא הצטרף אליהם ואלה היו אכן פליטים. היה אפילו דיון אם ראוי שברי תנסה לקלוט את הפליטים הללו... איאומר והוביטים הם מקרים קלאסיים ללוחמת-יחידות או ליתר הדיוק לחימה של יחידה מאורגנת באספסוף בלתי מאורגן ובעמדת חסרון. ארגורן אכן יכל להיכנס עם צבאות העמים המזרחיים והדרומיים למורדור אבל הוא שהה קרוב לשנתיים במורדור. לא נראה לי שארגורן קורץ מחומר המתאים למרגל כלומר לשקר, לרמות ולהתחזות למה שאינו. בעצם, הבעיה היחידה בכל זה היא פשוט איך ארגורן לא אותר ע"י סאורון עצמו? אני חושב שאפשר להבחין בו שהוא שונה מאחרים והנומנוריאנים השחורים יבחינו במבטא הנומנוריאני המשובש שלו היטב...

Erunaamo

New member
זהו... ../images/Emo129.gif

מאסתי מלהסביר לך דברים אלמנטאריים. -למה הסיל´ לא רלוונטי? "אנחנו דנים אך ורק בשרה"ט מכיון שאחרי זה טולקין יכול להיות להרחיב את הדעת הזה מספרים" - אז קודם כל - הניסוח שלך לא כ"כ מושלם... בכל מקרה: מי אתה בכלל? -אתה יודע את כל מה שטולקין ידע? את יודע אילו ספרים הוא קרא? אתה יודע איזה ידע צבאי היה לו?- אפילו בנו, כריסטופר, לא העריך נכון את אביו וכתביו בזמן כתיבת הסיל´! -אתה דן רק בשרה"ט כי החלטת על זה בלי ביסוס - לא אנחנו. אתה מכיר/הכרת את אראגורן אישית? אם הוא יכל לחיות בשירות הסוכן של גונדור(או עוצר, כפי שאתה מכיר את המושג) - אקתליון, תחת השם תורונגיל, ולא לחשוף את זהותו, אין שום סיבה הגיונית שיחשוף את זהותו ברהון או בהאראד, שלא לדבר על מורדור - הוא הרי רצה להישאר בחיים... -בכל מקרה, זאת היתה רק השערה. הוא יכל להסוות את עצמו בין ההאראדרים, או לפחות בין מנהיגיהם שהיו מצאצאי הנומנורים השחורים(לא בגלל צבע עורם...) - ואולי גם לא, אנו לא יודעים, ולא נדע - אפשר רק להעלות ספקולציות... אני לא יודע על אילו פליטים אתה מדבר, אבל אם תביא ציטוט זה לא יזיק... -ובעניין הרחבת הדעת מספרים: הסיל´ נכתב הרבה לפני שרה"ט, ואפילו לפני ההוביט, אם כי הוא לא היה ברמה מוגמרת ומושלמת! - לכן, אם כבר אז אנחנו צריכים לדבר רק על הסיל´ ולא על שרה"ט - כי טולקין יכל להרחיב את הדעת עד אז...

הלדין

New member
אני מקווה שזה דיון ולא מלחמה...

למען האמת, אתה צודק. לנסות לשפוט את שרה"ט ע"פ פרמטרים כלשהם הוא שגיאה. סוג המערכה הנפוץ בשר-הטבעות הוא יחידה נגד יחידה אבל קיימים מקרים פרטיים. אני מקווה שהגענו לעמק השווה... ארגורן השני לא היה סוכן של אקתליון השני אלא אחד מאנשי חצרו. השם תורונגיל ניתן לו ע"י ההמונים. ארגורן השני היה בכל זאת בסכנה גם בגונדור מכיוון שסביר להניח שהסוכנים שראו לנגד עיניהם את שובה של השושלת החוקית כמעשה שלא ייעשה בטח עשו מעשים שנועדו למנוע את זה. אקתליון ביקש לעצור את סאורון אבל לאו דווקא לתת את השילטון למישהו אחר. אי אפשר לדעת מה הייתה תגובתו של אקתליון אם היה מגלה את זהותו של תורונגיל. ארגורן לא היה בקשר עם מנהיגי הנומנוריאנים השחורים וזה משום הסצנה במורנון. הנומנוריאני השחור בשער היה ממנהיגי הקהילה הקטנה שם ואילו היה מכיר אותו בטח היה פולט איזו הערה בנושא. למען האמת, כנראה שהיו גם אנשי מערב באספסוף של סאורון וארגורן התערבב בקהלם. אני אשתדל להביא ציטוט בעוד שלושה ימים מכיוון שמחרתיים יש לי בגרות במתמטיקה...

Erunaamo

New member
לידיעתך: סוכן=עוצר

אראגורן לא היה סוכן של אקתליון - ולא אמרתי שהוא היה כזה! -והוא כונה בשמו תורונגיל ע"י ידי כולם, כולל אקתליון עצמו. בעניין אראגורן במורדור - אני חוזר ואומר - אפשר רק לשער, לא יותר. (בהצלחה בבגרות )

הלדין

New member
אני יודע

הבנתי שבתירגום לבנית זה מופיע כסוכן. ומכיוון שהרוב פה לבניתיים אז בחרתי להשמש במושג הלבניתי. למיטב ידיעתי, זארן השתמש במושג הזה אבל פה מדובר בפתיל שהתנהל בינינו לפני סגירת פורום טולקין הישן באורט ולכן אני לא בטוח שאני נוקב בשם האדם הנכון.

למעלה