מחפש מידע

sitvaniyot

New member
מה הם עושים עם המים

חברה, המקומיים לא טיפשים. הם יודעים שיש מים ראויים לשתיה ויש מים שצריכים לעבור טיהור. בסין למשל כולם שותים רק מים רתוחים.בדרום מזרח אסיה, עדיין נהוגה השיטה המסורתית. הם שמים את מי הנהר בג'ארות ענקיות ונותנים לכל המשקעים לרדת לתחתית. אחרי 3 ימים הם כותשים צמח שלא הצלחתי להבין מהו ושמים את האבקה הזו במים, והיא מטהרת אותם שיהיו ראויים לשתיה, אחרי 3 ימים נוספים. וחוץ מזה אל תשכחו שכל אחד רגיל לחידקים שבמקום מגוריו. בצמונה המצורפת תוכלו לראות את הג'ארות האלו, שכל מטייל בטוח מכיר אותן.

זאת דילמה רצינית...

מצד אחד גם אני לא רוצה לראות את התרבות היפה של הכפרים נהרסת והופכת להיות מערבית על כל המשתמע מכך. לדעתי כל התרבות שלהם,הלבוש, המנהגים ,האמונות היא מאוד מיוחדת ולא הייתי רוצה לראות אותה הולכת לאיבוד. מרגיז לראות לפעמים תיירים שמסתכלים עליהם בעיניים רחמניות ומנסים אוטומטית לחשוב מה הם יכולים לעשות כדי "לשפר" את איכות חייהם שנראה שהם מרוצים ממנה כמות שהיא. מצד שני,קידמה אכן יכולה לעזור להם בחלק מהמקרים. חינוך, ניקיון,ריפוי ממחלות אלו רק חלק מהיתרונות של המערב שיכולים לעשות רק טוב . וכל אלו פה שאומרים שלא צריך לשנות כלום בכפרים ושהם מרוצים- אולי לא טוב להם אבל הם לא מכירים משהו אחר? אולי גם הם היו מעדיפים מים זורמים וחמים בברז במקום מי נהר קפואים? אולי הם גם היו מעדיפים בגדים נקיים ותרופות כמו שלכם? אן מכונת כביסה במקום כיבוס בידיים על אבנים ?תחשבו על זה.

jeshu

New member
אבל לפי מה את קובעת שהרתחה היא מספיקה ? הרבה פעמים ההרתחה לא הורגת צורות ברות קיימא של חיידקים ופרוטוזואה.מה גם שכדי להרתיח מים ולבשל יש מקומות בעולם שמבראים יערות. ולפי מה את קובעת שהצמח הזה שמטהר את המים מחיידקים הוא לא רעל כלפי בני אדם גם כן ? זו יכולה להיות פשרה לא כל כך מוצלחת.

sitvaniyot

New member
jeshu הפעם ממש הגזמת..

אני לא קובעת כלום. אני רק מספרת מה ראיתי. לידיעתך בהרתחה משתמשים גם בחדרי ניתוח, לא פגשתי אף מערבי "מתקדם" שמתלונן על כך. ובקשר לצמח המטהר, נסיון החיים של דרום מזרח אסיה מצביע על כך. ובכלל לשפוך כלור למי השתייה כמו שעושות העיריות שלנו, זה יותר בריא? אתה שותה את מי בריכת השחיה? אז למה שתשתה את מה שזורם בברז שלך? ובקשר לבירוא היערות, הכפריים לא מבראים יערות לבישול. הם אוספים את הענפים היבשים. מי שמברא יערות הן חברות מערביות הפולשות לעולם השלישי ומשנות את האיקולוגיה. דע לך, שכל קבוצה מתאימה את תנאי חייה לסביבתה. ממש כמו שקבע דארווין במאה ה-19 ה"מפגרת". שתהיה לי בריא!!

ולמה את חושבת שזה כל כך נוח?

את היית רוצה כל הזמן להרתיח או לקנות מים מינרלים? לא יותר נוח פשוט לפתוח את הברז ולשתות או לשטוף ירקות? הכל טוב ויפה,מאוד מעניין לראות את התרבויות האלה, אני מסכימה. אבל נסי לחיות ככה יותר מכמה חודשים ונראה מה תגידי אז.אולי זה נראה לך נחמד ואותנטי אבל זכותם גם כן להנות מברזים ומערכת מים נורמלית כמו שלך.חשבת על זה שאולי הם לא מכירים משהו אחר ולכן הם מסתדרים עם מה שיש? אגב,אני הייתי גם בעיירות קצת יותר "מתקדמות" בסין שבהן דוקא כן יש ברז מים ואני לא חושבת שקשה שם לתושבים. לדעתי הם אפילו מאוד מרוצים מזה שהם לא צריכים לרדת לנהר כל פעם. ולגבי ההרתחה בסין- זה איזושהיא בעיה בכל המדינה (גם בביג'ין והונג קונג) ולא רק במקומות ספציפיים ובמקום שהממשלה תסייע ותטהר את המים כל הסינים משועבדים להרתחות ולמתקני מים מטהרים. לא דבילי???

jeshu

New member
מיי השתייה שלנו עוברים הרבה תהליכים אחרים מלבד הכלרה (שהיא לא באמת מזיקה במינונים האלה). ישנם מקומות שחברות מערביות מכחידות בהם יערות וישנם כאלה שמהמקומיים עושים עבודה מצויינת בעצמם בלי שום עזרה מערבית.גם איסוף ענפים יבשים יכול להיות בעייתי. כל קבוצה מתאימה את עצמה לתנאי סביבתה או אולי משנה את סביבתה שתתאים לה - וזה נכון מהחיידק הכי קטן ועד רמה של מדינה שלמה. ועם כל הכבוד,בחדרי ניתוח,יש עוד מגוון שיטות,דרכים וכימיקלים לעיקור הכלים.

sitvaniyot

New member
לכל הצדקנים שמגיבים...

הויכוח ברוח טובה, נכון? אבל, בעולם השלישי אוכלוסיות שלימות חיות על $1ליום ואפילו פחות. בסדר, תנו להם מכונת כביסה. אתם על הכיפאק. בחיי! אני מצדיעה לכם. מים למכונה יביאו מהנהר. עד פה נהדר. אבל צריך גם אבקת כביסה וחשמל. מאיפה יקחו כסף לזה? ואבקת הכביסה תזהם להם את הנהר, ואז הדגה וצמחי המים ימותו, אז מה הם יעשו? יסעו לסופרמרקט שפתחתם להם לקנות אוכל? ומאיפה הכסף לנסיעה? הזהרו, לפני שאתם הופכים אותם לחמדנים, בגלל כל הטוב שאתם רוצים לתת להם.

ולכן זאת דילמה את צודקת.

כי מצד אחד אף אחד לא רוצה שהתרבות המדהימה והאותנטית תעלם ומצד שני אם מתחילים עם אמצעים מערביים אז דבר גורר דבר ולאט לאט כל התרבות תיכחד ותישאר עוד אוכלוסיה מערבית עם פה ושם מקדשים ותפילות. בסין זה עוד יותר חמור- אחרי שיבואו מכונות או אמצעים טכנולוגיים -מאיפה תהיה עבודה או תעסוקה למליוני האנשים שם? אני אישית לא חושבת שהמערב הוא דרך החיים הכי טובה.לצד הנוחות והיתרונות הוא מביא איתו הרבה חסרונות ומחלות (כגון-מחלות שיניים ,מחלות לב ,סרטן, מתח,פשיעה וכו'). מצד שני ,קשה לפעמים לקלוט שבכפרים האלה הרבה אנשים מתים בגלל חוסר ברפואה מתקדמת או בגלל זיהומים ומחלות שיכולים להרפא בקלות אם רק היו האמצעים המתאימים. פעם התווכחתי עם מישהו לגבי הנושא הזה והוא נתן לי דוגמא נכונה- האינדיאנים בארה"ב. תרבות מיוחדת,אנשים מיוחדים-אין ספק. אבל אי אפשר שימשיכו לצוד או להגן על הטריטוריה מפני בנ"א פולשים כי דברים לא עובדים ככה היום! בהכרח דברים משתנים כשהעולם משתנה. קחי בחשבון שאוכלוסיות אלו חיות ככה יום יום שנה אחרי שנה ועם כל הרצון הטוב שלך לעזור להם ,העולם זז קצת קדימה ואני לא יודעת כמה טוב זה להשאיר אותם מאחורה. מה עוד שתמיד אפשר למצא את דרך הביניים- בסין קיימות הרבה עיירות שחיות בצורה נעימה ומנצלות לטובה את הקידמה בגבול הנורמלי(או ככה זה נראה בכל אופן) כמו סונגפן,דאוצ'נג...

jeshu

New member
עוד לא ראיתי מקום שאין בו אבקת כביסה...ההבדל הוא שהמקומיים כיבסו עם אבקה בנהר... את צודקת - בהחלט לא צריך לחפש את הפיתרון הקל תמיד,אלא פיתרון מתאים לבעייה קיימת שישפר את איכות החיים. וכשאני אומר "בעייה קיימת" אני מתכוון לבעייה הדורשת פיתרון. אני אסביר את עצמי בדרך השלילה - ייבוש כביסה בישראל,לדוגמא - בעייה, לדעתי,לא קיימת.ובכל זאת אנשים קונים מכשירים גדולים ויקרים,זוללי חשמל שעושים עבודה שרובה בלי המכשיר הייתה קוראת לבד.

sela v

New member
לא מכיר מקום

שבו אוכלוסיה מקומית בשביל הצרכים העצמיים מכחידה יער, אבל אולי אני טועה. למשל הטורקים השמידו את היערות בישראל, בשביל הצבא שלהם, וזה היה לפני יותר ממאה שנה, ככה שזה אפשרי גם באמצעים פחות מודרנים. באפריקה יש ציד של חיות בר, אבל שוב האפריקאים התחילו בזה בגלל דרישה חיצונית למוצר. לא חושב שלהם הגיע הרעיון להפוך כף יד של גורילה למאפרה.

jeshu

New member
הם גם אוכלים את הבשר של כל מה שזז בהרבה מקומות.מלבד להכין מזכרות מכל מיני חלקים נבחרים. בעונה של בירוא האדמות בלאוס קשה להסתובב מבלי להריח ריח של שריפות בכל מקום. לרוב רק עצי הסקה באזור מיוער הם לא הבעייה אבל כשזה משולב עם רעייה והפיכת קרקע לשדה חקלאי היער נעלם. נתקלתי בקריאה גם במקרה של אזור במערב בנגל שהמקומיים פשוט לאט לאט הרסו יער בשביל חומר בערה - ועם הבעייה הזו עוד ניתן איכשהו להתמודד.

sitvaniyot

New member
jeshu לא הבנת את ריח השריפה..וחשמל

זה לא בירוא אדמות. זו שיטה חקלאית ידועה וותיקה. (באנגלית sluch & burn agriculture) ז.א. אחרי הקציר, את השלף שורפים, אחרי שהבקר רעה בו, וגמר לאכול את כל הראוי לאכילה. השלף השרוף משמש כדשן לאדמה. זו שיטה ידועה בהמון ארצות בעולם מאפריקה ועד לאוקינוס השקט. זו עוד דוגמא לאיך האוכלוסיה מנצלת כל משאב טבעי שקיים. ובתמונה המצורפת, טורבינות המים בצפון וויטנאם. באיזור ההררי שליד גבול סין הפרשי הגובה מנוצלים ע"י הכפריים להעברת מי הנהרות בתעלות עיליות ובסוף כל קטע מונח ה"דלי" שבתמונה. המים מסובבים את המתקן הפשוט שבו וכך הם מיצרים חשמל. חינם, מהטבע. החשמל משמש לתאורה, לטלביזיה ומקרר. אבל מכונת כביסה ובישול לא! הרי דוגמא למה רוצים המקומיים.

jeshu

New member
לא מדוייק ביערות גשם שבהם הקרקע בלוייה מאוד ולא פורייה - כי הנוטריינטים בה נשטפו עם הגשם ומה שיש מוחזק ע"י הצמחים.כדי לאפשר חקלאות מבראים בשריפה פיסת יער והנוטריינטים שבעצים (כגון אשלגן למשל) עוברים אל הקרקע. עכשיו אפשר לקיים בחלקה הזו חקלאות...במשך 3-4 שנים גג.וגם תוך כדי השנים האלה תהיה פחיתה ביבולים. בצפיפות אוכלוסייה נמוכה (הווה אומר "מתאימה") זו לא בעייה ואפשר לעשות רוטציה בין כמה חלקות.ברוב העולם השלישי אנשים מתרבים כמו ארנבים והתוצאה היא הרס יערות,סחף קרקע ורעיית יתר (ואולי שכחתי עוד איזה אספקט של דלדול משאבים חקלאיים). באתיופיה היו בסוף המאה ה-19 כ-10 מיליון בני אדם.היום יש 70 ומשהו מיליון....זה לא עובד. ומה הפיתרון ? להמנע מחיסונים ?

למעלה