מחלות בתנך

hadasit2006

New member
מחלות בתנך

שלום לכולם, אני מכינה עבודה על מחלות בתנ"ך. אתם יכולים להפנות אותי ללינקים רלוונטיים (עשיתי חיפוש פשוט בגוגל ולא ממש מצאתי משהו מסודר)? תודה!

eyalnadav

New member
קצת מראה מקומות למחלות כלליות

יש תיאור כללי של מחלות ויש תיאור ספציפי. אכתוב בצורה כללית וגם הפרטית - העיקר זה סימן 7 כתבתי גם הוספות מדברי חז"ל בקשר למחלות- לא ידעתי אם זה רלבנטי – ציינתי בכל אופן. 1. אברהם היה חולה (בפרט שהיה זקן והמכה לא מתרפאת בזמן קצר) אחרי הברית מילה שעשה . בנוסף לגבי אנשי שכם שעשו מילה כתוב שהיו כואבים מהמילה ביום ה-3. 2. יעקב היה חולה ומת מחוליו. 3.אלישע היה חולה וקם ואח"כ חלה שוב ומת מחוליו. 4 אחזיה בתחילת מלכים ב' נפל למשכב ושאל האם יקום מחולי זה . 5. אסא מלך יהודה חלה על רגליו בסוף ימיו (חז"ל מפרשים במחלה שנקראת פודגרא- מעין הרגשת עקיצות ברגלים) 6. כל דיני צרעת ואופניה שכתובים בפרשת מצורע ותזריע בספר ויקרא צרעת נעמן בתקופת אלישע שריפא אותו והצרעת עברה לגיחזי משרת אלישע ולבני גיחזי עד עולם. וכן עוזיהו מלך יהודה לקה בצרעת עד יום מותו -משום שרצה להקטיר קטורת במקדש(וזה מותר רק לכוהנים) . 7. כל הקללות והמחלות שכתובות בפרשת בחוקתי בסוף ספר ויקרא, ופרשת כי תבוא בסוף ספר דברים - משמע שהמחלות אילו היו קימים גם בתקופתם וגם רלבנטים לתקופות יותר מאוחרות , כי פרשת הקללות לא נמסרה רק לדור המדבר אלא גם לדורות הבאים , וידועים דברי הרמב"ן שקללות בחוקתי נתקיימו בחורבן בית 1 וקללות כי תבוא בחורבן בית שני עד תקופת הגלות בימינו . 8..ישעיה הנביא בפרק א מדבר על מחלות בכללי. 9. אחאב מלך ישראל במלחמתו האחרונה הוכה ואמר שנחלה ומת ממכתו. 10.יורם בן אחאב הוכה במלחמה בזרועותיו – והיה בבית הבראה. 11. בסוף בראשית מתואר על רופאים במצרים שחנטו את יעקב ואת יוסף. זהו בינתיים - אם תרצי עוד אשתדל לעבור במחשבתי שוב ולמצוא עוד משהו רלבנטי - אשמח אם תוכלי לפרט - איזה כיוון את מעונינת לדעת- על תיאור מחלות בכללי כמו בסימן 8 , או תיאור אנשים שחלו, או מחלות לעצמן ללא קשר לאנשים שחלו

masorti

New member
סעיפים 1, 11 - שגויים.

אברהם היה זקן, אך לא חולה. אין שום עדות בתנ"ך שאברהם חלה אחרי שמל את עצמו. "הרופאים" היו הכוהנים ומומחי החניטה. אין קשר בין ענין החניטה לבין מחלות.

eyalnadav

New member
לפחות נשארו לך אנשי שכם

וזה קל וחומר פשוט שאינו צריך ראיה אם אנשי שכם הצעירים סבלו -אז זקן בגיל 86 לא יסבול? , כל אדם שעובר פעולה כירוגית בגופו צריך להתרפאות - וזה נקרא חולי. לענין הרופאים - לא התכוונתי שיש ראיה נצחת במקרא לענין מחלות - אבל לשון המקרא לא תכנה רופא אם רק עיסוקו בחניטה של מת ולא בפעולות רפואה של אדם חי. גם רפואה מונעת מחלות קרויה רפואה. בדיני נזיקין בפרשת משפטים בשמות כתוב ורפא ירפא - ודורשים חז"ל מכאן שנתנה רשות לרופא לרפאות . והערה קטנה- במקום להגיד מה לא נכון או כן נכון יש לך מה להוסיף ? היה עדיף שתתמקד ב-9 שכן "נכונים" ובהמשך ,ענין של סמנטיקה

masorti

New member
"קל וחומר" לא רלוונטי לכאן...

התבקשת להביא לינקים למחלות בתנ"ך, ולא לינקים לתיאורים שלפי ההגיון שלך יכול להיות שהגיבורים היו חולים. על אברהם לא נאמר שהיה חולה אחרי הברית, ולכן היה בריא עד שיוכח ההיפך. חוץ מזה, אולי בגלל צדיקותו הברית היתה עבורו כמו שריטה קלה ולא מורגשת? אני לא אתמקד במה שנכון, אלא במידע שבו אתה מטעה את השואל. הרי לא יעלה על הדעת שאעבור על לאו מפורש מן התורה ("בפני עוור לא תתן מכשול"), ולא אזהיר שסעיפים מסוימים שלך הם שגויים.

eyalnadav

New member
אני מציע לך לעין בערך מחלה במילון

ולראות מהי הגדרת מחלה שם וממה מחלה נוצרת. ונראה לי שהבאתי דוגמאות לפצועי מלחמה שהוגדרו בחולים בנביא שדומים לפעולה המילה מבחינת פגיעה באבר ע"י סכין\חרב\חץ. אני לא צריך לשכנע אותך בכך, החברים יחליטו כאן מה נראה להם יותר. בנוסף לא הכנסתי את דעת חז"ל שמובאת ברש"י על תחילת פרשת וירא במדרש רבה " חל יום ה-3 למילת אברהם וה' בא לבקרו " וגם נוסף בסוף פרק 1 של מסכת סוטה לענין שה' מבקר חולים והביאו דוגמא ממילת אברהם . כך שאברהם הוגדר חולה ע"י חז"ל , וכך מוגדר בהלכה כל תינוק שמלים אותו שמוגדר כחולה גם לענין לחלל עליו את השבת. גם לענין שמכת צעיר מתרפאת יותר מהר מאשר אדם זקן ומבוגר - זה כלל פשוט ברפואה וחבל שאתה מתעלם ממנו. בנוסף להגיד על דברים שהם שגויים? כנראה שאצלך קל וחומר שהוא סברא שכלית לא תופסת בתנ"ך - מענין איך תסביר פסוקים שמבינים אותם רק ע"י קל וחומר או גזרה שווה . והדוגמא הפשוטה היא האיסור לאב להתחתן עם בתו או לשכב עמה - האיסור הזה לא כתוב בתורה בכלל. יש איסור לגבי בת הבן או בן הבת, אבל לא לגבי הבת. והאיסור הוא חיוב מיתה- ואיך תחייב מיתה בגלל קל וחומר? ולכן יש 2 גזרה שווה שלומדים שהוא הדין לבת (מובא בסוף פרק 2 חגיגה )

יש הבדל

בין כוונת המילה "מחלה" בימינו, לעומת הופעתה במקרא, ובין אלה לבין הופעתה בחז"ל. אם כל מקום שבו השורש הזה מופיע נחשב, זה מוביל לאי הבנות רבות (כמו השרשור הזה).

masorti

New member
קל וחומר הוא נכון...

כאשר הוא נובע חד משמעית מכללי הלוגיקה. נניח בענייני גילוי עריות עם יחסי בת-אב. (בשביל זה לא צריך את מסכת חגיגה. מספיק הפעלת כללי לוגיקה בסיסיים) אבל לא כאשר הסקת ב' מתוך א' היא לכל היות אפשרות שסבירותה לא ברורה. אם אדם א' שכב שבוע במיטה אחרי ברית מילה, זה לא אומר כלום לגבי אדם ב'. העובדה שחז"ל הגדירו מישהו בשם "חולה" אינה רלוונטית לדיון. השירשור התחיל בשאלה על איזכורים בתנ"ך למחלות במובן המודרני. לא דובר על מחלות במובן של חז"ל, ולא דובר על מחלות שאותם הסיקו חז"ל שלא מפשט הכתוב.

hadasit2006

New member
הדגש שלי הוא יותר על מחלות עור

קודם כל תודה לכולכם!! הדגש שלי הוא יותר על מחלות עור. זכרתי שיש צרעת וספחת, ואשמח למפני מקומות ספציפיים יותר, ואולי אתם גם מכירים אתר באינטרנט שמדבר על זה ואני יכולה לקחת משם חומר ותמונות על היספור המקראי הקשור למחלת העור. האם יש עוד מחלות עור? גם אם אתם מכירים סיפורי תנך שבהם מתארים בעיית עור, גם בלי לתת לה שם, זה גם יכול לעזור. שוב - המון תודה!

יוסי ר1

Active member
להלן קישור לשני מאמרים מאונ' בר אילן.

יש שם עוד, קצת יותר למחלות ספציפיות

למעלה