מחורבנת...

wasaby

New member
לכלוך הוא

יחומר נוזל (או מוצק בפירורים קטנים) שנמצא במקום בו הוא לא רצוי. ממרח שוקולד על הצלחת או על פרוסת לחם אינו לכלוך, ממרח שוקולד על הבגדים או על השיער הוא לכלוך. ממרח שוקולד אינו הופך בגלל זה לדוחה או מבייש, אבל הוא פשוט לא רצוי שם. מבחינה זאת דם הווסת וכן הגם ההפרשות הנשיות הן לכלוך, מרבית הנשים שאני מכירה אינן מעוניינות במריחות שלהם על הבגדים.

hunky@dory

New member
הייתי מעדיפה

וסליחה שאני אומרת... שתכבדי את פרטיותה... את יודעת ... עצם העובדה שוסת אינה ענין לבושה אינה אומרת שאנו צריכות לכפות על אחרות שכן רואות בווסת נושא ללחישה להצהיר בקול שהן "מחורבנות" ענבל

ספיר ק

New member
אבל זו אני...

אני הייתי במחזור, לא היא... וזכותי להצהיר על זה. (לא שיש לי צורך מיוחד להצהיר על זה, אלא אם כן מצפים ממני להצניע את זה).

hunky@dory

New member
אולי הבנתי לא נכון

אבל הבנתי שהיא שאלה אותך- משום שהיא היתה במחזור. הצהרה לגבי עצמך זה בסדר גמור, לגבי אחרות- כל אחת זכאית לבחור אם להצהיר או לא להצהיר על עצמה... ענבל

מירי,

New member
אני שמעתי את זה רק בתיכון...

או אולי רק בצבא... משום מה אני לא זוכרת ישיבה עם הסברים על המחזור ומהו ומיהו ובכלל.. אבל אני זוכרת יפה את היום שקיבלתי בו מחזור , הירגשתי מאוד רע והייתי רק בת 11 כך שאפילו רופאת הילדים שלי לא קישרה את הכאב למחזור. כשגיליתי שקיבלתי את הווסת בפעם הראשונה ידעתי בדיוק מה קורה בגוף שלי ואמא היתה הראשונה שרצתי להתקשר אליה... אבל מעולם מעולם לא השתמשנו במושג מחורבנת (למרות שההרגשה לפעמים לא ממש רחוקה מזה...)

hunky@dory

New member
מחורבנת מעודנת

בעוד התפיסה הדודתית הינטאית בדבר ה"חרבון" שבקבלת המחזור יש בה מן ההצהרה הבוטה על שנאת הגוף הנשי על תופעותיו... זה נעשה בצורה יותר מעודנת בפרסומת לכנפיים מסוימות ( תאמינו לי שאני לא זוכרת של איזה חברה- למרות שהפרסומאי היה א מ ו ר להכניס לי את זה לראש )שמעלימות את הריח. דובר שם על ה"ריח" בצורת השטן שיש לסלקו... הפויה שעליו לא מדברים ורצוי שלא ידעו...

טל קר

New member
שמעתי גם את "הדודה באה לביקור"

בכל אופן שמחתי לגלות שעם השנים ההתיחסות הולכת ונעשית יותר ויותר חופשית. אם פעם בגיל 12 זה היה סיבה להתלחשות ו"לא לטלפון" ושימוש במילות קוד או ברמזים של "כואבת לי הבטן את יודעת למה"(הסיום נאמר בלחישה), ככל שעובר הזמן ו/או השנים מדברים על זה יותר בחופשיות וכיום זה לא מהווה ISSUE כמו פעם.

אמא של בעלי לא דיברה על זה עם הבנות

שלה וכשלגיסתי (הגדולה מהבנות) התחיל המחזור בעלי - אחיה הבכור - הסביר לה מה למה ואיך... אני קיבלתי הסבר מוזר מאחות ביה"ס (עם כל בנות הכיתה) ואמא שלי הסבירה לי בצורה יותר מובנת....

דליה.ד

New member
התחברות לווסת../images/Emo8.gif

שמעתי עח כך בעיתונות הכתובה על נשים שעורכות איזה שהוא פולחן לווסת, התחברות ל"חיים" לכח הפריון וכו´... מצידי שכל אחד יתפלל למה שהוא רוצה למרות שזה נשמע לי קצת פרימיטיבי ופגני, אבל אני לא רוצה לשפוט אותן כי ברור לי שצריך קיצוניים משני הקצוות כדי לתפקד באמצע באופן טבעי. ביתי הגדולה קיבלה מחזור לפני כחצי שנה ההסבר שלי היה ענייני והתייחסתי למה שהיא מרגישה. היא מתפקדת כל כך בטבעיות ולא נמנעת משום פעילות (שיעורי ספורט, מחנה, טיול שחיה וכו´), סיפרתי לה איך אמא שלי התייחסה לזה...כן כן "התחרבנות"... וזה היה מאוד משעשע בעיניה. אני הוספתי את העניין שהמחזור למעשה תורם לבריאת האשה והחיוניות שלה. נכון שיש תחושות לפעמים לא נעימות (התסמונת האהובה עלינו.. שאז יש לנו צידוק לרצוח...) אבל זה חלק מכל העניין... וצריך לקבל את הרע עם הטוב ולא לעשות מזה עניין. לזרום (תרתי משמע) בטבעיות ולהיות קשובים לגוף שלנו, ולשמוח שהוא מתפקד!

מירה ח.

New member
למה רע? אפשר להתחבר!

ועוד איך. יש כמה קבוצות העורכות פולחן הווסת, וכדאי להכיר את עבודתן ואת הטקסים. הנה אחת: מוזיאון הוסת.

הטקסים האלה הם פגניים בכוונה

(או נאו פגניים שזו ההגדרה המדויקת יותר) - פולחנים ומערכת אמונות ששמה את הטבע, את אמא אדמה וכוחות נשיים במקום חשוב ומרכזי בעולם, שתופסים פופולריות די גדולה היום. וכמו הרבה עניינים של אמונה, הם מן הסתם נותנים כוחות נפש למי שמאמין בהם. ואולי זה ביטוי תל-אביב בלבד, אבל אני אף פעם לא שמעתי את הביטוי "מחורבנת" או "הדודה" בקשר של המחזור החודשי.

אמא שלי אף פעם לא דיברה איתנו

על כלום, אז זה לא אומר. בשנים הממש ראשונות קצת התביישתי, אבל כשגדלתי קצת הייתי שולחת את אבא שלי לקנות לי טמפונים.

אמא שלי אף פעם לא דיברה איתנו

על כלום, אז זה לא אומר. בשנים הממש ראשונות קצת התביישתי, אבל כשגדלתי קצת הייתי שולחת את אבא שלי לקנות לי טמפונים.

"מחורבנת" זה ביטוי של הצבריות

מההגנה והפלמח. ב-
לעניין - כל לשון הביטוי הצברית-מחתרות-פלמח של אותה תקופה היתה מבחילה ביותר. הם גם אומרים על אנשים "טיפוס מחורבן", המילה "נבלה" נשמעת הרבה וכולי וכולי. גדלתי בבית של "מגיני ובוני הארץ" ורק בגיל העשרה התחלתי להזדעזע מהסגנון והשלכותיו (שנשמעו בכל בית בסביבה שההורים צמחו בו מאותו רקע). לשמחתי, בהיותי דעתנית וניג´ס לא קטנה - התרכך הסגנון בבית ילדותי

עוד דוגמה לעניין...

אמש הזכיר לי אחי את שיר הערש האהוב ביותר על אימנו, עליו גדלו 3 ילדים ו- 8 נכדים: "שן ילדי, שן במנוחה....בוערת הגורן בתל יוסף וגם מבית אלפא עולה עשן". האוזן כ"כ רגילה למילים שלא שמנו לב כמה הן זוועתיות. זה חלק מהסגנון של אותה תקופה. לכן המילה "מחורבנת" חריפה כ"כ אבל אין להוריד מהמשמעות של בחירה בפרשנות כזו למחזור החודשי מהבט של תפיסה ג´נדרית וחברתית, גם אם בחברה אחרת היו בוחרים מן הסתם מילה "רכה" יותר לתאור האסון והנידוי והלכלוך הזה...

ציפי ג

New member
אבל דווקא כשיר ערש אולי זה מתאים

יושבת אם עם בנה או בתה קודם השינה, ושרה לה את קורות אותו היום. אכן הגורן נשרפת אכן בבית אלפא עולה עשן, אכן בחיפה מתפוצצים אוטובוסים וכן בירושלים אי אפשר לילך ברחוב. היום קוראים לזה, לתת לילדים להוציא החוצה את הפחדים, ולדבר איתם על הארועים הטראומטים שמקיפים אותם, קודם השינה, כדי שלא יהיו להם סיוטים. רק שאנחנו לא עושים זאת בחריזה לפני השינה, אלא בדיון מול הטלויזיה, בתמונות מהעיתון ועוד.

ומה בקשר ל"לילה לילה" של אלתרמן?

אבא שלי שר לי אותו לפני השנה, אבל המילים די טראומטיות.

hunky@dory

New member
זה להפוך ילדים לכלי פוליטי

במדינות פאשיסטיות או לחלופין בחברות הנלחמות על קיומן שמים את הפוליטי לפני האישי וכך ילד- במקום שיגדל בצורה בריאה של ממוקדות בעצמו, במשחק ובעולם הילדות שלו צריך להתעניין בגורן הבוערת ובאמו הנלחמת. יש להניח לילדים להיות ילדים ולא לתפקד מחשבתית ותחומי-ענינית לשביעות רצון המבוגרים. זה מזעזע באותה מידה שלילדי פלשתין אין הזדמנות להיות ילדים והם מגוייסים בכל צורה להיות דגל פלשתין מהלך על שתיים

neatsun

New member
דורות

גדלתי בסביבה דומה, הורי צברים, מדור הפלמ"ח, וזאת כנראה הסיבה שאני מכירה את הביטוי. אני מסכימה אתך לגבי סגנון הביטוי של התקופה. אני מאמינה שבזמנו זאת הייתה דרך התבטאות מתקדמת ו"חברמנית", יחסית לטאבו של דור הסבתות. אני שמחה שהביטויים מהסוג הזה נעלמים, ומוחלפים בביטויים חסרי מטען שלילי. עצם העובדה שרוב המשתתפות כאן לא מכירות את הביטוי, זה הסימן הכי טוב. דבר אחר, כינוי אחר למחזור, שראיתי בפורומים של "פוריות" - "המכשפה האדומה". הכינוי וההקשר מביאים פן אחר למשמעות הופעת המחזור.

למעלה