תסלח לי על השאלה הגסה
אבל מי אתה? כאילו, איך קוראים לך? אתה חבר נוער שינוי אני מניח... בכל מקרה, רק רציתי להגיד לך (ובאותה הזדמנות לבדוק אם אני עדיין זוכר את החומר לבחינה מאתמול) משהו בנוגע לחתימה שלך, שבה יש ציטוט של קארל מארקס: "הדת היא אופיום להמונים". ובכן, ראיתי גם שהתייחסו לחתימה הזאת בפורום יח"ד, אך הייתי רוצה לחדד משהו: קארל מארקס הוא זה שכתב יחד עם ואנגלס בשנת 1848 את המאניפסט הקומוניסטי - ששימש כמצע של המפלגה הקומוניסטית. נכון, הקומוניזם לקח את התיאוריה שלו קצת יותר רחוק (מארקס מעולם לא אמר שהמהפכה של הפרולטריון כנגד הבורגנות צריכה להיות אלימה. הוא לא מתייחס לאיך תהיה המהפכה) - אבל מארקס הוא הוגה דעות קומוניסטי לכל דבר. עכשיו - אני רוצה לתת לך את ההקשר הרחב שממנו לקוח אותו ציטוט האומר: "הדת היא אופיום להמונים". מארקס מחלק את העולם לשני חלקים: מסד (תשתית, יסודות) וסטרוקטורה. מה כל אחד מהם אומר ומה ההבדלים ביניכם - להלן: המסד מכיל בתוכו את כל היחסי ייצור, ואת כל הקשרים הכלכליים והאחרים בין בני האדם השונים. זה דבר שקיים, שהוא ממשי ואמיתי. הסטרוקטורה נקרא ביניין העל. מה זאת אומרת? מארקס טוען שמעל המסד נבנה ביניין על, שאינו באמת קיים במציאות. הוא המצאה של הבורגנות כדי להשאיר את הבדלי המעמדות ולדאוג שהפרולטריון יישארו במעמדם הנמוך. זה בעצם "סם להמונים", כדי לא לתת להם להרגיש דפוקים מדי. ביניין העל בנוי, לפי מארקס, משלוש חלקים: החלק הראשון הוא דת, ומכאן הביטוי "הדת היא אופיום להמונים", החלק השני היא אידיאולוגיה, כל אידיאולוגיה, והחלק השלישי הוא המדינה והחוקים שהיא מחוקקת. שים לב: מארקס טוען שהדת, בדיוק כמו המדינה, היא המצאה בורגנית כדי לסמם את ההמון ולא לתת לו להרגיש ששולטים עליו. הדת והאידיאולוגיה מעניקים משמעות לחייו ולראשו, ואילו המדינה שמה עליו הגבלים ודואגת שהוא יישאר במצבו כפועל פשוט. ביניין העל (הדת, האידיאולוגיה והמדינה) הם המצאה נטו, וביניין העל ייפול ויקרוס לאחר המהפכה של הפרולטריון. לכן, אם אתה רוצה לצטט את "הדת היא אופיום להמונים" מאת מארקס, שים לידה ציטוט נוסף: "המדינה היא הועד המנהל של הבורגנות". בברכת לילה טוב, שחר שלאחר מבחן ענק במחשבה מדינית מודרנית.