מזון ביתי,

yafa151

New member
מזון ביתי,

למה אומרים שמזון ביתי, קרי, עוף, בשר, דגים וכבד מבושלים (ללא תבלינים עם רק קצת מלח) לא טובים עבור חתולים ? האם זו לא תזונה מספקת עבורם ולא יכולה להוות תחליף למזון היבש התעשייתי ?

מזון ביתי

הי יפה,
זה לא שאי אפשר לעשות מזון ביתי לחתולים. אפשר, ואפילו יש מתכונים רבים שבטח אפשר למצוא ברשת.
הבעיה היא שכאשר נותנים לחתול מזון ביתי צריך לבנות לו דיאטה מאוזנת, ומרכיבי הבשר שציינת לא יכולים להיות הכל. צריך להשלים ויטמינים ועוד.
אם בוחרים בגישה זו צריך לשים לב להמון גורמים - איכות המוצרים, שמירה על טריות, אכסון ושמירה של הויטמינים, מלחים (בשר מוכשר מכיל המון מלח) וכו'.
בקיצור - אפשר. זה אפילו לא תחליף למזון התעשייתי כפי ששאלת. המזון התעשייתי הוא תחליף למזון הטרי. בהתחשב בתנאי החיים וביכולות שלנו הוא גם תחליף לא רע לדעתי...
אסף

yafa151

New member
תודה ד"ר ירום, זו

ניראית לי משימה כמעט בלתי אפשרית "לדאוג" לאיזון הזה שאתה מדבר עליו ואין לי ברירה אחרת אלא לתת לו אוכל ביתי, הוא לא יכול ללעוס אוכל יבש ולא ניראה שיוכל בקרוב עקב הבעיה בלסת, יש לי אפשרות או "לסמם" אותו עם משככבי כאבים חזקים כדוגמת גאבאפנטין או נרקוטיים (שיש בהם לא מעט תופעות לוואי) וגם זה לא יפתור את הבעיה כי ברגע שאפסיק לתת אותם הכאב יחזור, אז מה, כל חייו יחיה עכשיו על המשככים ? והמזון היחידי שהוא יכול ללעוס זה חתיכות עוף קטנות ובשר עגל מבושל שאני מבשלת לו ומפוררת לו, בנוסף הוא מלקק קצת מזון שימורים פעם ביום (לה קט) אבל ממש מעט, אז מתוך שתי האפשרויות האלו אני בוחרת לוותר על הכדורים ושיאכל מזון מבושל, מה גם שהרופא אמר לי שבכלל לא בטוח שגם עם הכדורים הוא יצליח לאכול מזון יבש, יש עוד נקודה חשובה שאני חושבת עליה והיא שברגע שיש לך דלקת במפרק, נגיד ברגל, ואתה לא מרגיש את הכאב אז אתה תלך עם הרגל כי אתה לא מרגיש את הכאב נכון ? אבל בעצם אתה רק מגביר את הדלקת כי ההליכה עצמה גורמת לחיכוך נוסף ומאמץ נוסף למפרק, אז מה עשית בזה ? זה פשוט מעגל קסמים שאין יציאה ממנו, ולכן, לא יתן לי כלום גם אם נגיד הוא היה כמה ימים תחת שיכוך כאבים וכן אוכל מזון יבש, זה לא פותר את הבעיה.
אז השאלה הנשאלת היא איך אני בכל זאת נותנת אוכל ביתי מבלי להוסיף וטימינים ומינרלים ושאר הדברים שאתה מדבר עליהם ? אני לא חברת מזון ולא וטרינר ואין לי את הידע והאפשרות ואני גם מפחדת לקחת האחריות "להתעסק" עם זה כי מינון לא נכון יכול לגרום נזקים, מה אתה מייעץ לי לאור המצב הבעייתי שאני שרויה בו ? ואגב, המעט מזון שימורים שהוא כן מלקק לא מספק את הויטמינים והמינרלים ? הוא צריך לגמור קופסה שלמה כדי לקבל את זה ?

במקרה שלך

אני חושב שדעתי הובעה בצורה ברורה. אני לא מכיר את המקרה באופן מלא, אלא רק את התיאורים שלך. עם זאת מהתיאורים לדעתי לא תצליחי להאכיל אותו עם המפרק הבעייתי הזה. לכן אני חושב שהוא צריך עזרה מעבר.
בעיקרון בדלקות פרקים אנחנו דווקא רוצים לשמר את הפעילות של המפרק ולכן נותנים נגד כאבים. ניוון של המפרק והשרירים סביבו עקב חוסר שימוש רק יקבע את המצב ויחריף אותו, ללא יכולת לשיפור אמיתי בהמשך
אסף

פצית219

New member
לא הבנתי משהו. אם לחתול כואבת הלסת עד כדי

כך שהוא לא מסוגל לאכול, האם לא סביר להניח שהלסת כואבת כל הזמן? ואז האכלה במזון ביתי אולי תפתור את בעיית אי האכילה, אבל איזו מין איכות חיים יש לו אם הוא סובל מכאבים תמידיים בלסת? אם אכן זה המצב, הייתי מטפלת בכדורים נגד כאבים בלי לחשוב פעמיים ובלי קשר לאכילה.

anat281

New member
לא מבינה דבר אחד

עד לפני 20 שנה לא היה קיים מזון יבש לחתולים, במשך עשרות ומאות שנים חתולים חיו מאוכל ביתי כמו עוף, בשר, דגים, תפוח אדמה וכו" וחיו יפה מאוד עד שיבה טובה, איך זה שפתאום זה לא טוב ?

sapirdvm

New member
לא בדיוק ככה

כשהתחלתי לעבוד כווטרינר, לפני כ20 שנה, חתול בן 15 היה די נדיר וכלב רוע"ג בן 13 היה קשיש.
היום את יכולה לראות חתולים רבים שמגיעים לגיל מופלג מעל 15 שנה.
אני חושב שיש כאן מספר מרכיבים שמשפיעים ובינהם גם נושא ההזנה שמשפיעה על בריאותם של בעלי החיים בכלל והחתולים בפרט. נכון שיש כאן גם אלמנט כלכלי שמאד משפיע, אבל יחד עם זה, מדע התזונה מאד התפתח ונחקר יותר ויור, ומשפיע על בריאות ואריכות ימי החתולים והכלבים שברשותנו.

yafa151

New member
ד"ר ספיר השאלה

היא מה "שווה" יותר : חתול שחי פחות שנים אבל יותר איכותיים (במקרה שלי - ללא משככי כאבים וכל מיני תרופות אחרות) או חתול שאצטרך להלהיט אותו עם כדורים כל חייו רק כדי שמפעם לפעם יאכל מזון יבש (בזמנים שיהיה תחת משככי כאבים) ואולי, רק אולי, זה יאריך את חייו אבל אילו מן חיים יהיו לו ?
אז אני מעדיפה שיאכל עוף, בשר וכו" שאני מבשלת לו, ז"א אוכל ביתי כמו שקוראים לזה, ללא כל הכדורים האלו ויחיה פחות שנים מאשר יהיה לי זומבי בבית שלדעתי ממילא ימות באיזה שלב מהתופעות לוואי של התרופות האלו ויש להם לא מעט.

לדעתי

אמנם שאלת את ד"ר ספיר...
עדיף חיים איכותיים על חיים ארוכים ומלאי סבל. בלי ספק.
המסקנה שלנו היא שונה - לעיתים משככי הכאבים הם אלו שנותנים את איכות החיים, ותופעות הלוואי שלהם עלולות לקצר אותם לצערי. אם לחתול כואב - איכות החיים שלו נפגעת.
מטרת הטיפול נגד כאבים איננה לתת לו מזון יבש. המטרה היא לעזור לו להרגיש טוב יותר. אם כתוצאה מכך הוא גם יאכל יותר טוב - הרווח כפול.

כאמור - אין לי כל בעיה עם מזון רטוב או ביתי במקרה של החתול שלך. החשש שלי הוא שהוא לא אוכל מספיק ושהבעיה שלו לא נפתרה.

zukik

New member
ולמרות שאני לא רופא

אני יכול להגיד לך שכל חתול שלי שיש חשש לכאבים אני מבקש שיתנו לו משככי כאבים וזה מחולל פלאים למשל אחרי ניתוחים או טיפולים כירוגיים או אפילו שריטות בעיניים החתול מתנהג כאילו הוא בריא לחלוטין ולא כואב לו ....

sapirdvm

New member
אין כאן בכלל שאלה

תשובתי לא היתה מכוונת אל המקרה של החתול שלך אלא כללית לגבי הגעגועים לימים ההם...
לגבי החתול שלך כבר אמרתי את דעתי מספר פעמים, כמוגם את דעתי שעדיף חיים קצרים ובאיכות גבוהה מאשר ארוכים ומלאי סבל.
מציע לך להיכנס לקישור שהובא בדיון כאן או לחפש ברשת ולמצוא תפריט בייתי שיענה לדרישות התזונתיות המיוחדות של חתולים וככה אכן תוכלי לעזור לו מאד

yafa151

New member
תודה ד"ר ירום וד"ר ספיר,

ד"ר ירום אתה בעצמך אומר שתופעות הלוואי של משככי הכאבים עלולים לקצר את החיים של החתול וזה בדיוק הטענה שלי, אז או שימות מרעב או שימות מהכדורים, ובנוסף לתת לו להיות מטושטש כל הזמן ? מצד שני, אתה צפית נכון, אני רואה שהוא ממש רעב כל הזמן והוא גם רזה הרבה, העוף שאני נותנת לו לא מספיק לו ומזון רטוב הוא אוכל ממש טיפה וזה לא מספיק, אז אולי אם אתן לו את הגאבאפנטן (אגב, מה נסיונך עם הכדור הזה ? יש תופעות לוואי ?) זה יעזור לו והוא יהיה מסוגל ללעוס את המזון היבש, אני אמורה לתת אותו רק שבוע (ומה יהיה אחרי השבוע ?) ואם זה לא יעזור אז הוטרינר אומר שהולכים על סטרואידים וגם אם זה לא יעזור אז אנחנו בבעיה, שאלתי את הוטרינר איך הוא בכלל יודע שיש לחתול כאבים כי יש פה משהו מוזר, חתיכות עוף וחתיכות בשר (קטנות) הוא כן לועס בלי בעיה ואין לו שום כאב, אז איך יכול להיות שזה לא כואב לו והמזון היבש כן ? מה גם שהוא בכלל לא מגיע ללעיסה, הוא לוקח את הגרגיר של המזון היבש לפה ולפני הלעיסה פשוט שומט אותו מהפה, הוטרינר אומר שהוא באמת לא בטוח שכואב לו אבל הוא מנסה את הכדור, יעזור יופי, לא יעזור ממשיכים הלאה.
נסיון וטעייה ! כמו ברפואה של אנשים, בסופו של דבר כולנו חיות מעבדה לצערי !
לגבי הקישור שהובא כאן ד"ר ספיר זה לא עוזר לי כי בשר נא הוא לא יוכל ללעוס, אין לי מושג איך למצוא וטרינר תזונאי שירכיב לחתול דיאטה מאוזנת מאוכל ביתי, אם אתה וד"ר ירום מוכנים לעזור לי בכך אודה לכם מאוד מאוד.
בתודה יפה

yafa151

New member
נ.ב:

"הטיקים" בפנים ממשיכים, עשו לו בדיקת EMG ויצא תקין ולוטרינר אין תשובה למה יש "טיקים", יש ימים שהטיקים ממש "עצבניים" ויש ימים שהטיקים יותר רגועים אבל ממשיכים כל הזמן, ממה זה יכול לנבוע ? זה במיוחד קורה בשפם (בשפה העליונה איפה שמתחיל השפם).

anat281

New member
גם לי

היתה חתולה שהיו לה "טיקים" בפנים ואמרו לי שזו בעיה עצבית, לחתולה של אחותי היו טיקים כל פעם שהיא היתה מתרגשת או מתוחה, "טיקים" זו בעיה די נפוצה אצל חתולים ממה שראיתי, זה יכול לנבוע מבעיה עצבית (לא במקרה שלך אם הבדיקה היתה תקינה) ויכול להיות פסיכוסומטי בדיוק כמו אצל אנשים, מלחץ או מהתרגשות, לדעתי הלא מלומדת, זה לא מה שצריך להדאיג אותך עכשיו אלא באמת נושא התזונה, אם לא תספקי לחתול שלך את התזונה המתאימה זה עלול לפגוע בו בריאותית, אם הוא לא יכול לאכול יבש בשום אופן אז לכי על דיאטה מאוזנת מאוכל ביתי, ד"ר ירום, וטרינר לא יכול לבנות דיאטה מאוזנת ? זה דורש איזו התמחות מיוחדת ?

צודקת

לעיתים לרפואה אין את כל התשובות. יש מתודת עבודה שרצוי ללכת לפיה, זה מצמצם את המקרים בהם אין לנו תשובות. מעבר לזה אלו דיונים פילוסופיים - האם עדיף למות מכאבים או מתרופת למניעת כאב.
אני חושב שאת כל הדיון הארוך על החתול האומלל שלך אפשר למצות בשתי המלצות שד"ר ספיר ואני שותפים להן:
1. לפנות למומחה אמיתי בתחום. שמו של ד"ר יואב ברעם עלה כמה פעמים.
2. בינתיים לדאוג להזנה דרך צינור הזנה ושטי.

בלי אלו אני חושש שיהיה מאוד קשה לעזור לחתול. יתכן שגם זה לא יעזור, נכון, אבל אני לא רואה מוצא אחר.

לגבי התזונה (גם ענת שאלה) - אני חושב שזה כן דורש מומחיות, או לפחות ניסיון משמעותי בתחום. כאמור יש מתכונים גם ברשת, ואם החתול לא יכול ללעוס את זה אפשר גם לטחון לפני ההגשה.
אסף

yafa151

New member
במי אפשר להיעזר

אם רוצים לבנות דיאטה מאוזנת מאוכל ביתי מבחינת הויטמינים ומינרלים וכו " ? האם יש איזו חברה שמחשבת ומכינה את המינונים הנכונים (הכוונה לא לאוכל עצמו אלא להשלמות של ויטמינים, טאורין וכל השאר) ?
אם כן, אשמח לקבל שמות וטלפונים (אפשר גם במסר).
תודה !

sapirdvm

New member
הכי טוב

לדעתי יהיה לחפש ברשת כמו האתר שהובא כאן בדיון על ידי אחד המשתתפים והוא מעניין מאד.
לא ידוע לי על יועץ תזונה וטרינרית כאן בארץ הקודש שבונה מרשמים תפורים למקרה ספציפי.

sapirdvm

New member
הנה לך תחום התמחות

אולי, בעתיד

הבנתי שיש שני ישראלים שעושים התמחות כרגע בתזונה בארה"ב. אולי מישהו מהם יחליט לחזור..

למעלה