מותו של הז'אנר?

girlontop

New member
מותו של הז'אנר? ../images/Emo129.gif

כבר כמה שנים טובות שמספידים את ז'אנר אופרות הסבון: הרייטינג יורד בהתמדה והצופים מעדיפים לבזבז את זמנם על תוכניות אחרות או על עיסוקים אחרים. בכתבה המאוד מעניינת שקראתי היום, מובאים נתוני רייטינג חד משמעיים שלא משאירים מקום לספק - אופרות הסבון מתחילות לעבור מן העולם. תעריפי הפרסומות יורדים, הרשתות מהדקות את החגורה ובעשור האחרון הצופים לא מפסיקים לברוח. המיתון מורגש מאוד: ביטול צילומי חוץ, קיצוץ במשכורות, שימוש בעלילות 'שוק' על חשבון פיתוח עלילות אינטיליגנטיות (עד כמה שאופרות סבון יכולות להיות אינטיליגנטיות...), פיטורים, יותר שעות צילום על אותו מספר ימי עבודה וכו'. אפילו כשאופרת סבון משתדלת לשמור על רמת כתיבה ראויה, הרייטינג ממשיך לרדת בעקשנות בכל התכניות. הכתבה מציגה רק פן אחד של העניין, לטעמי. נטען שם שרוב הנשים עוברות לתכניות טוק-שואוז סטייל 'אופרה' ולכן הרייטינג יורד, אבל אני סבורה שזהו רק חלק מההסבר לבריחת הצופים. קודם כל, יותר נשים נכנסות למעגל העבודה, כי כבר לא פשוט לחיות על משכורת אחת והרבה פעמים המשפחות הן חד-הוריות, כך שאין ברירה אלא לצאת מהבית. דבר שני, התפתחויות טכנולוגיות כמו ה Tivo הופכות את ההקלטה לקלה מתמיד, ומאפשרות אופציה לצפות בסדרה אחת ולהקליט במקביל את השניה. כמובן שהתכנית המוקלטת לא נכנסת לשיקולי הרייטינג ונוצר עיוות במדידה. למרות ההסברים השונים, התירוצים והתלונות על שיטת מדידת הרייטינג (גם כאן בארץ, אגב), נראה שהמצב לא טוב ויש לרדת לשורש העניין. האם זה בגלל שהסבוניות כבר לא כתובות טוב כמו פעם? האם בגלל שאכן יש הרבה יותר ערוצים וגירויים שונים, שמושכים את הצופה יותר מעלילות שחוזרות על עצמן בוריאציות שונות (בואו לא נהיה תמימים: בראדלי הוא לא היחיד שממחזר - כל אופרות הסבון בנויות על מחזור)? האם הסטנדרטים של הצופים בשנות האלפיים גבוהים יותר מבעבר? האם הז'אנר מזנה (מלשון זנות) את עצמו ובגלל זה הרייטינג צונח? בקיצור, האם הז'אנר מיצה את עצמו? אני מוכנה להמר, שתוך לא הרבה שנים הרשתות יבטלו חלק מאופרות הסבון שלהן וישאירו אופרת סבון אחת או שתיים בכל רשת. אני חושבת שהמאבק על תשומת לבו של הצופה יהפוך להיות עיקש יותר ועלילות השוק, שהן מעין מכות חשמל נואשות, יתגברו. מתוקף היותי פסימיסטית מובהקת, אני לא צופה עתיד מזהיר לז'אנר. אשמח לשמוע מה דעתכם בעניין, כי אותי הנושא מאוד מעניין כבר כמה שנים.

Shiri from the block

Active member
נושא מעניין לדעתי כל הסיבות שציינת למעלה הם הגורם לירידה ברייטינג, אבל אני לא מאמינה שיעלמו לגמרי האופרות סבון אף פעם, כי בכל זאת יש קהל רחב ברחבי העולם שישמיכו לצפות בזה בכל מקרה.. ולא נראה לי שזה קשור לזנות, כי יש פשוט המון סדרות עכשיו שמוכרות סקס או קליפים בMTV וכאלה.. זה פשוט בכל מקום, ואני לא רואה את זה כסיבה להפסיק לצפות בסדרה. אבל לדעתי הז'אנר בהחלט מיצה אותו.. כי כבר כמה סיפורים אפשר להמציא? הכל בעיקרון חוזר על עצמו: בגידות, שקרים, תככים, מזימות וכו'.. הכל אותו הדבר לדעתי, לכל האופרות סבון יש את אותם עקרונות, לכן זה מיצה את עצמו, ואולי לכן גם הרייטינג יורד, כי לאנשים נמאס לראות את אותם סיפורים חוזרים על עצמם רק עם דמויות שונות.. ובכל מקרה תמיד יש אנשים שיתעניינו וירצו לצפות.

לינה18

New member
זה לא נשמע טוב

אין, אין, זה פשוט לא טוב(גם אני פסימיסטית מובהקת
). קודם כל כשראיתי את הכתבה הזאת, היא היתה כמו סינית בשבילי, כי אף פעם לא קראתי דברים בנושא. חוץ מזה שהאנגלית שם לא הכי פשוטה. אז בשביל מה טרחתי לקרוא אותה, אם, טלי, סיכמת לנו את כל הכתבה בכמה מישפטים?
אולי זה גם בגלל שרוב הדברים שם לא היו כל-כך לעניין. וגם בנתוני רייטינג אני לא הכי מבינה. בכל אופן, עם דבר אחד כן הסכמתי בכתבה-זה ברור שיותר ויותר נשים עובדות היום מאשר פעם וזה מוריד את הרייטינג. ושאלה חשובה לטלי-יש לך מושג איך מודדים רייטינג? כי אותי אישית הנושא מסקרן. אה, ומשום מה לא ניראה לי שהסטנדרטים של הצופים בשנות האלפיים גבוה יותר, פשוט האנשים האלה הרי צופים בסדרות במשך יותר מ-10 שנים, מה שלדעתי האישית נורא ממצה את עצמו ובסופו של דבר על כל אחד זה נמאס(אני מיתכוונת למיחזורים האינסופיים). ולמה מקודם זה עבד והיום כבר לא? לגבי השאלה הזאת, ההסבר שלי לא הכי עונה לשאלה. ואין לי מושג איזה סיבה נוספת יכולה להיות, חוץ מהעיוות ברייטינג, כמובן. מה שבטוח, שאני אישית מקווה, טלי, שאם אכן כמו שאת צופה, בכל רשת ישארו איזה 2 אופרות סבון, אני מאוד מקווה שהיפים תישאר. סתם בשבילי, כי אני אנוכית.
לא אכפת לי כל-כך משאר הסדרות.

S c a r l e t t

New member
לדעתי הז'אנר גוסס כבר די הרבה זמן

בגלל כל הסיבות שמנית ובגלל עוד סיבות כמו למשל הדור הצעיר שברובו לא רואה אופרות סבון, וכמובן שיש את כל הטיבו והשכלולים שלא משקפים באמת את מצב הרייטניג. ואולי גם הקטע של מיחזור ודי מיצה את עצמו, לא רק בראד ממחזר והוא בטח ובטח שלא המציא את השיטה. לכל סבוניה יש את המשולש הרומנטי בוריאציות שונות שנגרר ונגרר עד צאת הנשמה. אני חושבת שלאנשים מתחיל להימאס מהעניין והם מחפשים סדרות קצת פחות צפויות, סדרות עם התחלה וסוף, סדרות שלאו דווקא על בסיס יומי ומנטרלות חצי שעה- שעה בכל יום באופן קבוע, סדרות שלא בונות עלילה במשך שנים. רואים את זה בעיקר באופרות הסבון החדשות יחסית, תשוקות מנסה בכל אופן אפשרי לא לעמוד בסטנדרטים של אופרת סבון, יש שם מכשפות ועוד כל מיני דברים הזויים (סורי שאין לי דוגמאות אני פשוט לא צופה בסדרה) בהשוואה לסדרות הותיקות כמו צח"מ ולחיות את החיים (שלהם גם יש את הצופים עוד מההתחלה...שלא נוטשים) בכל אופן, אני לא יודעת בדיוק מה הסיבות אבל זאת דעתי. הז'אנר לא יחזיק מעמד עוד הרבה זמן בקצב הזה וגם אם כן הרבה סדרות יבוטלו ויפנו מקום לטרנד החדש.

לינה18

New member
לסיגל-דווקא תשוקות זאת לא דוגמא

טובה, כי לפי מה שהבנתי, היא במקום האחרון ברייטינג מבין כל הסבוניות.

sashkashurik

New member
ולי דווקא, יש דעה קצת אחרת.

לי נראה שכל ז'אנר הטלויזיה כפי שאנחנו מכירים אותו, הולך למות. מהסיבות שציינת כמו TIVO וכמו אינטרנט גם - כשהכל כל-כך זמין וחינם, בשביל מה לראות "בשידור חי" ועוד עם פרסומות? ודוגמא אישית - לפני איזה 10 שנים, אומנם, הייתי בת טיפש-עשרה ולא אימא לילד ואישה נשואה, אבל גם אז היו אלטרנטיבות, ואילו אני העדפתי את רוב זמני להעביר מול הטלויזיה - ידעתי מתי מה משודר ולמה.
10 שנים אחרי, כשאני כן אישה נשואה וכן אם לילד, ואומנם גרה בארץ שונה, אין לי שמץ של שמץ של מושג מה משודר מתי, הטלויזיה בביתי היא סתם בשביל קישוט כי הפעם היחידה שאני רואה אותה כטלויזיה, זה בזמן שידור יפים ואמיצים הימי, כל השאר - זה DVD, וידאו ואותם דברים מהאינטרנט שהשתיקה יפה להם.

girlontop

New member
זה נכון, אבל

האמת שציפיתי לראות נתונים זהים על ירידה מהכנסה של פרסומות גם בדיי טיים וגם בפריים טיים, אבל הכתבה מציינת שבעוד ההכנסות של סבוניות מפרסומות ירדו בכ-5% בארבע השנים האחרונות, בפריים טיים הן עלו ב-3%. אני מסכימה איתך שהטלוויזיה עוברת ועוד תעבור שינויים רציניים בכל תפיסת הצריכה שלה ע"י הצופים, אבל אני חושבת שמה שקורה עם אופרות הסבון הוא סיפור קצת יותר מורכב, כי זה ירידת הרייטינג נמשכת בהתמדה כבר כמה שנים טובות. אני די מסכימה עם מה שנאמר מעליי - הז'אנר יצטרך להמציא את עצמו מחדש, לבדוק את הגבולות שלו ושל צופיו, אחרת הוא ייכחד. יכול להיות באמת שאבד הכלח על סדרות אינסופיות, כי אנשים היום יותר תזזיתיים וחסרי סבלנות. boy, זה דורש מחקר אקדמי רציני

Guy K

New member
סתם פסימיות והגזמה פראית

אופרות הסבון, כז'אנר שאנחנו זוכרים אותו משנות השמונים המפוארות, מתו כבר מזמן. אופרות הסבון היום כבר לא פורצות דרך וכבר לא מובילות בשום תחום שהוא, פרט להעברת כמה שעות יומיות בדרמה רומנטית, דביקה, מפותלת ושמאלצית. הרייטינג יורד, נכון. אבל הוא גם יורד בכל ז'אנר טלויזיוני אחר (פרט אולי לסדרות המציאות וגם זה בספק). אני חושב שהז'אנר אמנם זניח יחסית למה שהיה בעבר, אבל ארבעה אחוזי רייטינג בצהריים, עם ה TIVO והלווין והכבלים והאינטרנט, זה משהו לא רע בכלל. אז הידוק החגורות בטלויזיה מתבטא בכל התחומים, לא רק באופרות הסבון. אותו הדבר אפשר לאמר על השעשועונים, על הטוקשואוז (כי מי מצליח היום חוץ מאופרה וינפרי וד"ר פיל?), על הסיטקומים. הענף מסתגל למציאות חדשה, ואולי בגלל זה השינוי נראה כזה גדול. א-קיצר, אין סיבה לדאגה. לדעתי תוך שנה שנתיים ילכו שתיים שלוש סדרות ויבואו חדשות. עולם כמנהגו נוהג.

למעלה