מושגים (F.A.Q)

ובכן...

אני לא מקנא כלל וכלל... להפך... אני ביקשתי ממך להעלות המאמר... נתתי לך הערה פשוט... כמו שאתה נתת לי... אני מאוד בעד הביקורות של שנינו, כי של שנינו צודקת, או לפחות בחלקה... אתה ידידי לא כתבת מאמר אלא סתם מילון מושגים, שלפי מה שהבנתי בכלל לקחת אותו מספר (לא שזה משנה...)... שלא תבין זאת לא נכון... אין לי שום דבר נגדך (להפך אתה מהעדיפים שבפורום, ואני לא כותב את זה בשביל הגנה...) הבעיה היא שאתה עשית בדיוק את אותו הדבר (ואני לא מתנגד לכך כלל וכלל...)

מושגים (F.A.Q)

חלק ג´ -המשך ו´ וה VA = המשך. להמשיך הוראה שניתנה קודם. וולטה (?) = פעם. סיום של קטע שיש לחזור עליו. וולטי סוביטו .V.S = הפוך מיד. הוראה להפוך את הדף במהירות ולהמשיך לנגן. ווקל VOCAL = קולי. המיועד לקול אדם. ויברטו VIBRATO = מורטט. להרטיט את הצליל. וריאנט VARIANT =שינוי קל במוטיב. וריאציה VARIATION = שינוי של מנגינה ע"י גיוון בצלילים בקצב ובהרמוניה. ז´ זמרה SINGING = הפקת צלילים מוסיקליים באמצעות קול האדם. זמריה = כינוס של זמרים ומקהלות. ח´ חמשה = מערכת של חמישה קווים מקבילים המשמשת לרישום תווי נגינה. חצי טון = המרווח הקטן ביותר במוסיקה המערבית המקובלת. טבלטורה TABLATURE = מערכת של קווים שעליהם רושמים את מיקומם של התווים על כלי מיתר. כל הזכויות שמורות ל"זמר-עם"

מושגים (.F.A.Q)

חלק ג´ -המשך אופס הטאבלטורה שולבה בהודעה הקודמת... ט´ טבעי NATURAL = תווים ללא במול או דיאז. טוטי TUTTI = כולם ביחד. הוראה על נגינה של כל התזמורת (ולא רק הסולנים). טון TONE = צליל מוזיקה בעל גובה מוגדר. טוניקה TONIC = הצליל היסודי בסולם שעל פיו נקבע שם הסולם או האקורד היסודי בסולם. טון מוביל = צליל מוביל. הדרגה השביעית בסולם הנמצאת במרחק של חצי טון מהצליל היסודי. טוסטו TOSTO = מהר (פיו טוסטו = בלי לחכות). טטרקורד = ארבעה צלילים בסדר דיאטוני. שני טטרקורדים רצופים יוצרים את הסולם המזיקלי. טיון TUNE = כיוון של הכלי.(או) מלודיה. (או) הקול העליון של היצירה. טמפו TEMPO מפעם = מהירות הנגינה שנקבעה. טמפו פרימו TEMPO PRIMO = בחזרה למהירות המקורית. טנוטו TENUTO = להחזיק ולנגן את הצליל במשך זמנו המלא. טנור TENOR = הקול (הגברי) הגבוה ביותר. טצ´ט TACET = שתיקה. מונח המורה לכלי מסויים לא לנגן את הקטע. טקט TAKT = תיבה. טרבל TREBLE = סופרן. הקול הגבוה ביותר. הניגוד של בס. טריו TRIO = שלשיה. יצירה לשלושה כלי נגינה. להקה של שלושה נגנים. טריולה = שלשון. קבוצה של שלושה תווים שווים בערכם עם ציון הספרה 3. טריל (?) = סלסול. קישוט הנוצר מחילופים מהירים של צליל ראשי והצליל שמעליו. טרמולו TREMOLO = רעדוד. חזרה מהירה על אותו צליל. טראנספוזיציה (השאה) TRANSPOSITION = העברת מנגינה מסולם אחד לסולם אחר. טרצט TERZETT = שלשית. יצירה המיועדת לשלושה קולות או כלי נגינה. י´ יסוד ROOT = הצליל שעליו בנוי האקורד. כל הזכויות שמורות ל"זמר-עם".

מושגים (.F.A.Q)

חלק ג´ -המשך כ´ כורוס CHORUS = מקהלה כיוון TUNING = כיוון גובה הצלילים בכלי נגינה והתאמתו לנורמה מוסכמת. כלי מיקלדת = כלי נגינה שצליליהם מופקים בעזרת קלידים. כרומטי CHROMATIC = צליל עם במול או דיאז. ל´ לוקו LOCO = מקום. מונח המורה לחזור ולנגן בגובה הרשום. לורה LEVARE = לבטל את העמעמת. לחן (מלודיה) MELODY = נעימה של שיר. שורה של צלילים הבאים זה אחר זה בגיוון של גובה וקצב. ליברית LIBERTO = תמליל של אופרה. ליריקיה LYRIC = הבעת חוויות ורגשות במילים. (הפרוש היותר נכון הוא: מילות השיר) מ´ מאסטרו MAESTRO = מנצח על תזמורת. מבוא INTRODUCTION = התחלה של יצירה או קטע מוזיקלי. מדינטה MEDIANTE = הדרגה השלישית של סולם מז´ורי או מינורי. מודולציה (סילום) MODULATION = המעבר בנגינה מסולם אחד לאחר. מודוס MODUS = כינוי לסולם מוסיקלי עתיק. (בהמשך יוסף חלק "מודוסים לפסנתר") מוטה MUTA = הוראה להחליף את כיוון הכלי בהתאם לנדרש. מוטיב מוסיקלי = קבוצת צלילים קצרה בעלת אופי מלודי או ריתמי, שחוזרת לאורך היצירה כולה או קטעים ממנה. מונודיה = שירה חד קולית, או נגינה עם קול אחד שבולט יותר מהאחרים. מונוטוני = חדגוני. מונוכורדו MONOCORDO = הוראה למנגן על כלי מיתר לנגן קטע על מיתר אחד בלבד. מוסיקולוגיה MUSICOLOGY = מדע המוזיקה. מורדנט עליון ~ = קישוט המסומן מעל התו, ומורה על חילוף מהיר של התו העיקרי בתו הסמוך שמעליו. מורדנט תחתון ~!~ = קישוט המסומן מעל התו, ומורה על חילוף מהיר של התו בתו הסמוך שמתחתיו. מורנדו MORENDO = החלש את עוצמת הצליל לאט לאט עד שיפסק. מטרונום = מכשיר המשמיע פעימות קבועות במהירויות שונות. מיקרטונים MICROTONES = מרווחים הקטנים מחצי טון, מקובלים במוזיקה המזרחית והאלקטרונית. מנצח CONDUCTOR = מנהל ומדריך של תזמורת או מקהלה. מנקנדו MANCANDO = קטע הולך ונחלש. מפתח CLEF = סימן הנרשם בתחילת החמשה לציון גובה הצלילים. מקאם = כינוי לצלילי היסוד במוזיקה הערבית. מקדם AUFTAKT = תיבה בלתי שלמה המופיעה בתחילת היצירה. מקצב RHYTHM = נקישות המבוצעות במרחק מסוים מאחת לאחת. מרווח INTERVAL = הפרש גובה בין שני צלילים. מרקטו MARCATO = סימן המורה להדגיש כל צליל. נ´ נאומות NEUMA = השיטה לכתיבת צלילים מהמאה ה-6 ועד המאה ה-11 נטורלה NATURALE = הוראה לחזור ולנגן כרגיל (מבטל הוראות שניתנו קודם לכן.) כל הזכויות שמורות ל"זמר-עם".

למעלה