"מורה לחיים" - לשם שמיים!

"מורה לחיים" - לשם שמיים!

לשם שמיים! הרבה זמן אני מתלבט ומתחבט האם גם השיר "מורה לחיים" מבוסס עפ"י אחד ממדרשי חז"ל. החלטתי לפרסם בפורום את פרשנותי לשיר בעקבות בקשתו של SinergiA לעזרה בקשר לעבודה שלו. רצוני לומר לפני שאתם ואתן קוראים וקוראות יקרים ויקרות ממשיכים וממשיכות לקרוא שאת חלק מהדברים מצאתי בדברי חז"ל ובמדרשיהם וחלק העליתי כהשערה בלבד ולעניות דעתי ללא ביסוס מוצק. אם ציטטתי לא נכון זה משום שאין בידי חוץ מחומש עם פירוש רש"י עוד ספר, את המדרש אני זוכר בערך לכן אנא מכם/ן דונו אותי לכף זכות. תודה מראש: מושיקו! לעניות דעתי נראה לי שהשיר "מורה לחיים" מדבר או לכל הפחות רומז על יוסף הצדיק. קצת רקע: כידוע יוסף נמכר למצרים והיה שם בבית פוטיפר ואשת פוטיפר ניסתה לפתות אותו כל הזמן. במדרש תנחומא (נדמה לי, אין את הספר לידי כרגע) מובא שיוסף הצדיק כמעט התפתה לאשת פוטיפר ואז נתגלתה לו דמות איקונין (קלסתר פנים) של אביו מיד קם וברח ממנה כשהוא משאיר את בגדו אצלה וניצל מן החטא. עד כאן ההקדמה מכאן ואילך השיר המקורי מודגש ופירושו בכתב רגיל קריאה נעימה: כל חיי אתה היית לי מורה את הדרך בחסדך הראית לי-ידוע שיוסף היה הבן המועדף על יעקב אבינו בגמרא או במדרש מצוין שהם למדו יחד (חברותא). האמת שלך תמיד אצלי בלב. גם אם לפעמים זה נחלש לא אשכח אותך, לא אשכח אותך לעולם היא לי דרכך - אפילו בתוך טומאת מצרים לא שכח יוסף הצדיק את תלמודו ואת בית אביו. מנסה לצעוד בלי למעוד שנית גם אם לפעמים קשה קצת בשבילי בתוך ים של פיתוי שוחה אני אז דמותך למולי לחזק אותי ולשמור עלי לכוון מלמעלה את חיי- מדבר על הנסיונות הרבים שעבר יוסף בבית פוטיפר ועם אשת פוטיפר, צעד לפני החטא נתגלתה דמות איקונין של יעקב אבינו ע"ה ליוסף הצדיק ובו ברגע הוא השאיר את בגדו אצל אשת פוטיפר ונס החוצה. רק אל תפגע בשום אדם, גם לא בעצמך והישמר תמיד על נפשך תגרום גם נחת והמון שמחה לאוהביך - לא מצאתי סימוכין ותימוכין לכן החלק הזה הוא לעניות דעתי בלבד! לאחר חלומו השני של יוסף {על השמש והירח ואחד עשר הכוכבים} גוער בו יעקב אבינו ע"ה. ["...ויגער בו אביו ויאמר לו מה החלום הזה אשר חלמת הבוא נבוא אני ואמך להשתחות לך ארצה. ויקנאו בו אחיו ואביו שמר את הדבר."] נראה לעניות דעתי שיעקב גוער ביוסף אך ורק משום חרדתו לשלום יוסף ואחדות המשפ´,במיוחד לאור העובדה שאחי יוסף היו נוכחים באותו מעמד כך גם מובן למה כתבה התורה "ואביו שמר את הדבר", ועל זה כותב רש"י:"שמר את הדבר"- "היה ממתין ומצפה{יעקב} מתי יבוא." הלוואי בבוא היום ידעו כולם קצת על תום ועל אמת פה בעולם על אדון מרום שוכן שמיים- בכל צעד שעשה יוסף למשל: פתרון חלומם של השרים בבית הסוהר ופתרון חלום פרעה תמיד ציין שהכל מאת הקב"ה ולא מאיתו ובכך גילה לעולם על אדון שמים. על אהבה בשניים - שוב לא מצאתי קשר במדרש או בחז"ל ולכן מה שאכתוב הינו באחריותי בלבד! נראה לעניות דעתי שאפשר להבין את קדושת הזוגיות מתוך הנסיון עם אשת פוטיפר שבו לא נכשל יוסף הצדיק! הלוואי בבוא היום ידעו כולם על תום וצדק בעולם - עשיית צדק עם כל העמים בשנות הרעב בעולם, ועם אחיו שלמרות שמכרהו עשה איתם צדק ולא הרע להם ולא נטר להם טינה אלא להיפך חיזקם ואימצם באומרו שהכל מאת הקב"ה והם לא ידעו אך בעצם הם עשו את רצונו של הקב"ה. "סוף דבר הכל נשמע..." שוב חשוב לי להדגיש שאני לא יודע אם לכך התכוון המשורר בכותבו את השיר, אך כך עלה במחשבתי כששמעתיו ובמיוחד התחזקה מחשבתי זאת כשלמדתי את המדרש הנ"ל. וחשוב לי עוד יותר להדגיש שלא כל מה שרשמתי הינו מאת חז"ל ולכן אין להבין כך את דברי! שבוע טוב בשורות טובות ולהתראות ביום חמישי הבא עלינו לטובה בי-ם הבנויה! מושיקו

odery

New member
סוג של תגובה

מושיקו, עמיר לא ממש היה שדוס כשכתב את השיר הנ"ל ולכם אתמהה אם זו היתה כוונת המשורר יש רצון למצוא לכל שיר (אני מדברת בלש' עצמי בלבד) מקור וסימוכין נראה לי שאיתך דנתי על "מודה אני" והתפילה שאומרים לפני לימוד גמרא...מסתבר שלא לכל שיר קדם מדרש למרות שהיינו מאד רוצים לנכס את שירי עמיר למקורות קדומים לא תמיד זה במקום.

אנונמני

New member
גם שאני קראתי פעם את המדרש

שדמותו של יעקוב הופיעה מול יוסף. אז נזכרתי ישר ב"אז דמותך למולי" בכל אופן, מאוד מעניין איך שקישרת את זה. למרות שבתקופה שהוא כתב את השיר הזה אני בספק רב אם הוא אכן עיין במדרשים ,למרות שתמיד הייתה לו זיכה לדת. אבל זה מה שיפה בשירים שלו כל אחד לוקח את זה לכיוון שלו.

אנונמני

New member
צודקת,זה קורה לי לפעמים

כשאני ממלמל את המילה ואז כותב אז אני מתבלבל למרות שבדרך כלל אני טורח לבדוק את מה שאני כותב.

odery

New member
יש לי הפרעה כזו...

אם תביא אבחון אני אפטור אותך מעונשי זה... סתם זה אינסטנקטיבי...אני בגמילה

רון98

New member
מושיקו, הפרשנות מאוד מעניינת אבל

אני דוקא שמעתי פעם שעמיר אמר שהוא כתב את השיר הזה על סבא שלו שהיה בשבילו מורה לחיים. אבל אל תתן לזה להרוס לך. קישרת את השיר יפה עם מכירת יוסף ואולי עמיר התכוון לכל מבלי שידע... חוצמיזה שהדבר היפה במשמעות של שיר הוא שכל אחד יכול לקחת אותו למקום שנראה לו.

אשרייך רבנו....

אם אמת בדבריך ואם לאו, רעיון יפה לדעתי אני ממש אהבתי זהו פרוש ממש נחמד. אשרייך וחג כשר ושמח

סורי אבל אני עדיין לא רב של אף אחד

ובכל זאת תודה על המחמאות וגם על הביקורות. כמו שלימדונו חז"ל חייב אדם לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה. אז שוב תודה לכל המגיבים והמגיבות המבקרים והמבקרות ותודה גם לכל הקוראים והקוראות הסמויים והסמויות. המשך שבוע טוב לכלום ולכולן ללא יוצא/ת מן הכלל.

גרציה פ

New member
וואוו מושיקו התחבטת והתלבטת ובסוף..

מצאת קשר שהוא למקורות... יפה! ולדעתי זה לא סותר את זה שעמיר כתב את זה לסבו האהוב....אולי גם עמיר התחבט ותלבט ומצא משהו מהמקורות שיתאים לנושא שירו היפה ...?

אין עלייך גרציה

ידעתי שכשתראי את ההודעה יהיו לך רק מלים טובות לומר (וזה לא בגלל שאני רשמתי) כזאת את נשמה טובה שלא יכולה בלי להחמיא. תודה על הפרגון.

אתי Z

New member
כמה שאתה צודק ../images/Emo9.gif

נכנסתי רק לשניה, להתעדכן אחרי יום ארוך ומייגע. הייתי חייבת להגיב ולחזק את דבריך.... גרציה, אישה מדהימה, נשמה טובה (שבטח תהרוג אותי על זה שאני רושמת את זה
) הנשמה של הפורום הזה, אני מתה עלייך

אתי Z

New member
ממש לא, אבל...

מידי פעם צריך להזכיר לך כמה אנחנו אוהבים אותך
"אישה עם לב זהב וראש עוד יותר זהב" אמר פעם איש חכם וכמה שהוא צדק

פזית 1

New member
מושיקו, מודה אני לפניך

שלא היה לי כח לקרוא את הכל
, מחילה ממך... אני אקרא יותר בעיון מחר בבוקר (שיהיה ערנית יותר
) אך עדיין, ריפרפתי בנאמר ושיחקת אותה!! כל הכבוד לך... וכמובן שכל אחד לוקח את זה למקום שהוא הכי קרוב אליו ושהוא הכי מזדהה איתו... יישר כוח!! ואתי - אני רוצה לחזק את דברייך!!!
גרציה היא אכן נשמת הפורום הזה
נו .... בואי נראה אותה עכשיו מרביצה לי
אוייי

גם אני מצטרפת..

מושיקו- אהבתי מאוד את החיבור של המקורות לשיר.. גם אני ככשמעתי את השיר בפעם הראשונה נזכרתי במדרש הזה שבו יוסף ראה את דמות יעקב אבינו ונשמר מן החטא.. "אז דמותך למולי.." אשריך.. וגרצצצצ- אין עליךך נשמה טהורה.. הלוואי ותזכי לשמוע בחזרה מכל אחד מילים יפות וטובות כפי המילים היוצאות מפיך.אוהבתותך..

לצערי היום אקדיש את הפירוש מאתמול..

לעילוי נשמתם של צביקה והדסה סטיסקין שנהרגו הבוקר בצומת בית חגי. את הדסה אני מכיר כשש שנים בחורה משכמה ומעלה את בעלה הטרי צביקה יצא לי לפגוש בדיוק פעם אחת ביום ראשון לפני שבועיים וגם הוא ידוע (בציבור בני הישיבות הדתי לאומי) כבחור מעולה איש תורה אמיתי. צביקה והדסה התחתנו לפני כחודשיים, בקושי התחילו את חייהם המשותפים וכבר נקטפו ונלקחו למנוחת עולמים. תהא נשמתם צרורה בצרור החיים! קריאה לכל הנהגים והנהגות: סעו בבקשה בזהירות אל תעשו שטויות בכביש חבל על החיים שלכם/ן ושל יקיריכם/ן ויקירותיכם/ן. אל תהיו הבאים בתור!!! מי יתן שלא נדע עוד צער בכל עם ישראל!

למעלה