מורה דרך עתידי

shufra

New member
מורה דרך עתידי

שלום וערב טוב לקהל מורי הדרך הוותיקים סוף כל סוף עשיתי את זה וביקשתי מהחברה להגנת הטבע שישלחו לי טופס הרשמה לקורס הקרוב. אני אומר סוף כל סוף כי הרבה שנים אני דוחה את העניין הזה. בכל אופן, רציתי לשאול את מורי הדרך הוותיקים שאלה שנובעת מתוך התרגשות והתלהבות מהעניין: שאלה קצת טכנית אבל מסקרנת אותי: איך אתם מארגנים את כל החומר והמידע שאתם צוברים? יש לכם קלסרים רבים וספרייה אישית ? אתם שומרים את החומר שצברתם לפי אזורים? נושאים? או שבכלל הכל בראש? אתם מתעדכנים כל כמה זמן? אשמח לשמוע קצת על העבודה לפני היציאה להדרכה.

מורה דרך עתידי

האם רצונך להיות מורה דרך מצטיין ?, לימודים בחברה להגנת יביאו אותך להיות מורה דרך לתלמידים אך לא לתיירים, לימודים רציניים יותר הם בבית הספר לתיירות שליד אוניברסיטת חיפה .. בשיעורים הראשונים יענו לך על כל שאלותיך. בהצלחה .

shufra

New member
מה ז"א??לא הבנתי../images/Emo2.gif

החברה להגנת הטבע לא מכשירה להדרכת תיירים?? או שזה נאמר מפיך בציניות? ועוד דבר- אין בית ספר לתיירות באזור המרכז? ודבר אחרון- בטוח שיענו על שאלותי בשיעורים הראשונים, המטרה שלי הייתה לשמוע ממדריכים בפועל.

כדי שתבין

איני ציני כלל וכלל. בבית הספר לתיירות יש דגשים רבים יותר בנושא התיירות הנכנסת כמו הנצרות. בחינות ההסמכה של משרד התיירות קלות יותר למי שלמד בבה"ס לתיירות (הבחינות דומות). בית הספר לתיירות ממוקם ברח' שטריקר 17 פינת רח' יהודה המכבי בתל אביב. תתחיל ללמוד, לאחר השנה הראשונה תחזור אלי ותקבל הסברים מקיפים.

shlulit59

New member
דבר ראשון: בהצלחה

לגבי ארגון החומר - כל אחד מפתח לעצמו מיומנויות משלו. אצלי החומר ברובו לא על המחשב. לכן את הדו"חות שכתבתי אחרי כל סיור שמתי בקלסרים גדולים ע"פ אזורים בארץ, וכל פעם אני מוצאת כתבה ממענינת או מצלמת מאמר רלבנטי אני מכניסה לקלסר המתאים. בהתחלה לא תדע אולי איך לחלק את הקלסרים: האם מספיק קלסר אחד לכל הגליל, או שצריך לפצל לגליל עליון/תחתון/אצבע הגליל/גולן??? -את זה תלמד מהר מאוד לפי נטיות לבך: תראה איפה אתה הכי רוצה להדריך, מה מענינן אותך. לי למשל מספיקה תיקיה אחת לכל הנגב כי אני כמעט לא מגיעה דרומית מבאר-שבע. לעומת זאת לירושלים יש לי כבר 3 תיקיות שונות, כי שם רוב ההדרכה שלי והענין המרכזי. לגבי מקום לימודים - זה גם מאוד אישי. אני למדתי בחברה להגנת הטבע והייתי מאוד לא מרוצה, את דעתי תוכל למצוא בשרשורים קודמים שהיו בנושא

yoeloren

New member
בחברה להגנת הטבע

אני למדתי שם והועשרתי המון, למרות שכבר באתי עם נסיון הדרכה של 7 שנים. במיוחד בהסטוריה, נצרות וארכיאולוגיה שהיו חלשים אצלי לפני כן. נצל את המרצים ושאל אותם שאלות בלי להתבייש, ובהצלחה!

ihtiyar

New member
יואל ידידי, כולכם שוכחים עניין חשוב

והוא: אתם עברתם את הקורס לפני שנים. הדברים שאכתוב למטה יהיו בגדר הכללה, אך מנסיוני הם תואמים את המציאות. רוב המגיעים לקורסים הם צעירים שסיימו תמול-שלשום את לימודיהם בבי"ס. הם מגיעים עם מטען השואף לאפס (הסטוריה, דתות, גיאולוגיה, יהדות, אקולוגיה וכו'). הגרוע ביותר הוא רמת העברית, יכולת הבטוי הירודה, ואובדן משווע של יכולת ההאזנה לזולת. תארו לכם מדריך מתלהג בחבל"ז כזה, בעיקרון כאילו, שתי שקל, מכנסיים קצרות, אני יגיד לכם לשים נעליים

משה023

New member
אלה הם דור העתיד לטוב ולרע

אלה הם דור העתיד לטוב ולרע להיות ממורמר זה אומר לא לקחת אחריות "לעולם תהא שמאל דוחה וימין מקרבת..." ו"הפוסל במומו פוסל" תוסיף זאת לחתימה שלך

ihtiyar

New member
בסה"כ ציינתי עובדה.

בפועל, אני בכל זאת משתתף בהעברת חלק מהקורסים הנ"ל, לכן קשה להאשים אותי באי-לקיחת אחריות. הערותייך לעניין חתימתי: אתעלם.

ארגון המידע

הוא מאוד אישי: כיום תמצא שמאוד נוח לארגן לפחות חלק מהמידע בתיקיות במחשב. חלק אחר בוודאי תתייק בקלסרים לפי אזורים בארץ, וכשיתרחב המידע יתרחבו התיקיות לכיוונים שיתווספו. אני ממליצה מאוד לארגן כמה שיותר מידע על כרטיסיות שיוכלו לשמש להדרכה (גודל של חצי דף פוליו בערך), אותן כדאי לסדר בקופסאות נוחות. וטיפ אישי נוסף - להכין מראש פנקס (עם כריכה קשה) לא גדול, בו כותבים שירים חשובים, קטעים מיוחדים ועוד.

סנרי

New member
החברה להגנת הטבע - בחירה מוצלחת

בניגוד למה שמורי-דרך אחרים יגידו לך, הרי שהבחירה שלך ללמוד בקורס מורי הדרך של החברה להגנת הטבע היא הטובה ביותר. החומר הנלמד בקורס שלהם חופף לכל החומר הנלמד בקורסים האחרים להכשרת מורי-דרך. כל החומר הנלמד בקורסים השונים הוא זהה מאחר והוא כפוף להנחיות משרד התיירות ולבחינות ההסמכה שלהם. יש הבדלים בין הקורסים השונים בשני נושאים: משך הקורס (מרוכז או מפוצל) והדגש האידאולוגי: בקורסים של המגזר הדתי-לאומי יש דגש על יהדות ומורשת ובקורסים של החברה להגנת הטבע יש דגש אקולוגי-סביבתי. כאחד שעבר את מסלול קורס מורי הדרך בחברה להגנת הטבע, אני יודע היום שקיבלתי את הכלים והידע הטובים ביותר להדרכת ישראלים ותיירים (ולא רק הדרכת ילדים כפי שמנסים להציג זאת ולהוליך אותך שולל). לגבי השאלה שלך בנושא לימוד החומר לפי יום הדרכה: זה משתנה ממסלול למסלול. ישנים מסלולים שאתה מבצע בקביעות כמורה-דרך והחומר נשאר מעוגן טוב בזכרון. במסלולים אחרים אתה עושה "שיעורי-בית" בערב הטיול ומרענן את הזכרון מהספרים, מהסיכומים או מאתרי האינטרנט שהיום זמינים מאד בחומר חדש ועדכני. אני מאחל לך הצלחה בקורס.

בלי שום קשר להיכן בחרת ללמוד...

קודם כל בהצלחה. ולשאלותיך: את החומר שתצבור במהלך הלימודים וכמובן לאחריכם תצטרך לארגן בשיטה הנוחה לך, אותה בוודאי תגלה עם הזמן. קח בחשבון שאין סוף ואין גבול (למעט אולי מגבלה כלכלית) לצבירת החומר, הספרים, החוברות, העלונים, הדפדפות, המפות, הפרסומים וכו... וכו... וכו... אבל הנה עיצה אחת טובה שקיבלתי ממורי ורבי בקורס מורי הדרך - שאוליק בן משה - שהוותיקים כאן בוודאי זוכרים ומוקירים: הכן תיקי סיור מפורטים ככל האפשר, כי תמיד תחזור לתיקים האלו. אני, גם היום, 18 שנים אחרי, חוזר לתיקי הסיור ומוצא אותם רלוונטים יותר ויותר. הכן תיקי סיור מפורטים ומלא בהם את כל האינפורמציה. מה היה המסלול, מה היה לוח הזמנים המפורט, כמה זמן לקחה הנסיעה, כמה זמן הוקדש לכל אתר בסיור, מה נאמר בכל מקום, מה היתה השעה, מה היה מזג האויר, שעות פתיחה, טלפונים, שמות אנשים שפגשתם/הדריכו אותכם ועוד... ועוד... צרף לכל תיק סיור כזה חוצץ בו תשים חומר ביבליוגרפי שתצלם, דפדפות אתר, מאמרים מצולמים, מפות, תרשימים וכל מה שתמצא. את תיקי הסיור האלו סדר אצלך לפי אזורים. עם הזמן, כל חומר נוסף שתצבור תוכל להוסיף לתיקי הסיור עצמם, ככה יהיה החומר מסודר לך לפי אתרים/מקומות/אתרים וכשתפתח תיק כזה תהיה לך כל האינפורמציה הנדרשת. לגבי ספרים, כתבי עת וכו... כאן נדרשת שיטה יותר מורכבת. כמובן שאין לזה סוף וכל פעם נוספים עוד ועוד. אני אישית מנהל כרטסת. כל דבר דפוס שאני רוכש או מקבל נקרא על ידי. אני מחזיק כרטיסיות ביבליוגרפיות לפי א"ב של כל אתר או מקום שמצוי עליו ידע בחומר הכתוב שבידי. יש לי מערכת שלמה של כרטיסיות רק לירושלים, על פי נושאים/מקומות ומערכת נוספת לשאר הארץ. כך לדוגמה אם אני מדריך מחר בקצרין, אני פונה לכרטיסיה "קצרין" בכרטסת ושם אני מקבל הפניה ביבליוגרפית לכל מקום בסיפריה שלי בו יש חומר על קצרין. מה שנותר לי אז הוא להוציא את הכתובים השונים מתוך המדפים השונים שבסיפריה. לגבי חומר כתוב והדרכה עצמה. אישית אני פוסל לחלוטין הדרכה באמצעות כרטיסיות. זה הורג לדעתי את כל ההדרכה. מדריך חייב להיות שוטף, להקרין בטחון, לסחוף, לרתק ושימוש בכרטיסיות מסרס את כל העניין. מה שאתה לא זוכר בע"פ אל תקרא מהדף. כמובן שהעניין דורש מיומנות ואף יותר מזה אימונים. עם הזמן תלמד כיצד לארגן את הדרכתך ככה שתשטוף ללא צורך בעזרים כתובים. תפתח מיומנות של ריפרוף במקורות כתובים ערב לפני, שעה לפני, דקה לפני, תוך כדי נסיעה באוטובוס, ומתוך זה לבנות הדרכה שלמה. כמובן שמיומנות זו קשורה באופן ישיר בידע שלך. ככל שהוא נרחב העיון בחומר הכתוב לפני מטרתו יותר לאזכר ופחות ללימוד. אני זוכר את עצמי מדריך צעיר ויפה, היום אני רק מדריך יפה ולא ממש צעיר, נושא עימי סיפריות שלמות בתיק כשאני יוצא להדרכה. כאשר את רוב הספרים לא הייתי מוציא בכלל, אבל איכשהו זה היה נותן לי תחושת בטחון. היום אני מביא פחות ופחות חומר כתוב, ולפעמים אפילו לא מביא כלל. למדתי לסמוך על יכולותי, על זכרוני ועל מיומנותי המקצועית. גם אתה אם תתמיד תגיע לכך. הזכרון הוא אחד הכלים החשובים בהדרכה, יחד עם ידע נרחב שחורג מעבר לידיעת הארץ, אתה חייב כל הזמן לאמן את הזכרון ולקלוט יותר ויותר אינפורמציה. אני קורא כל יום עיתון ובכל טיול אני מוצא עניין רלוונטי במה שקראתי הקשור למסלול הטיול. היכולת לקשור בין נושאים היא המאפיינת מדריך טוב. בכל מקרה, אם תתמיד במקצוע הזה, ואם תרצה להיות מקצועי וטוב תזכור דבר אחד. כל הזמן חייבים להתעדכן. כל הזמן לומדים עוד ועוד, כל הזמן מגלים דברים חדשים, כל הזמן מבזבזים חלק ניכר משכר ההדרכה לרכישת ספרים, מנויים לכתבי עת, חוברות ישנות, דברי דפוס מאובקים והשד יודע מה עוד. שיהיה לך בהצלחה

אנתן

New member
עצה ידידותית להשגת ידע:

הכנס לרשימת המועדפים שלך את פורום שמירת טבע (683) ואת פורום טיולים בארץ (718) ב"תפוז". כותבים שם אנשים בעלי ידע רחב ורב תחומי. כמעט על כל שאלה שתעלה על הדעת, הם ידעו לענות. כך עושים גם אנשי הפורום הזה, למרות שהם לא יודו בכך. שים לב שם לאנשים כמו Wienman, עמית מהשרון, סאקרה, דרך המשי, יובל ספיר, dubaf, ithiyar, שיר ורד, תותח9 ועוד רבים וטובים. הם תמיד שמחים לענות, בלי להתהדר בתואר כלשהו, בלי חשש לפרנסתם ובלי קנטרנות. גם בפורום הזה (702) יש אנשים בעלי ידע רחב, אבל להוציא מהם מידע זה כמו לחלוב סלע.

sagee77

New member
לסרוק לסרוק לסרוק

סרקתי את רוב המאמרים וזה יושב על המחשב כמובן עם שני גיבויים וזה צמצם לי נפחים בספריות בבית לא תאמין כמה תעשה זאת מהתחלה ולא תצטער

סריקה במחשב

לא תאמין מה שאפשר היום למצוא ברשת האינרטנט.גם אני אספתי הרבה שנים קטעי עיתונות בלי סוף ומיינתי אותם לפי אזורים ונושאים עד שהארון התפוצץ.בסוף נמאס לי ושלחתי את הכל למרכז ההדרכה של החברה להגנת הטבע באבו כביר (לא יודע אם עשו משהו אם זה).אין כמובן תחליף לספריה בסיסית בנושא,כולל ספרי הדרכה שיש היום בכל התחומים,אבל אם אתה רוצה להיות מעודכן ובזול-פשוט תיכנס במחשב לאתר הפלא:GOOGEL(בעברית),תכתוב שם שם של מקום או נושא או שמות של אנשים וכדמ',ותיראה איזה שפע של מידע תקבל.

אנתן

New member
../images/Emo18.gif google

משה, אנשים כמוך או כמו שפירא, לדוגמה, הם בעלי נסיון ויכולים לשפוט ולערוך סלקציה למידע המגיע דרך google. כולנו יודעים שברשת כל זב ומצורע יכול לרשום ככל העולה על רוחו, ללא שום בקרה או ביקורת. בין המידע המדוייק מסתובב לו גם מידע מוטעה ומטעה, ואוי לו למדריך מתחיל, שלא בקי בחומר, מלגעת בזה ללא הביקורת הנחוצה. לכן הצעתי למעלה לפנות לפורומים שבהם יושבים אנשים הבקיאים בחומר, ויכולים לנפות את הבר מן התבן. בפורום שלכם, מי שאינו מאנ"ש, בקושי זוכה לתגובה כלשהי, וחבל. כך אינכם מזכים עצמכם בשם טוב, לדאבון לבי.

צודק

את החומר הבסיסי צריך לקחת מהספרים הרציניים יותר: כמו ההיסטוריה של א"י, אטלס כרטא ועוד. תוספות אחר כך אפשר ממקורות שונים, אבל בהחלט לאחר שצוברים ידע. זו הסיבה שהמלצתי על ארגון החומר בצורה הכי יעילה שאפשר. לגבי המלצתך על הפורום - זה רעיון לא רע, אבל גם שם יש אנשים שאין אתה יכול לדעת אם הם יודעים על מה הם מדברים. בוודאי שלא ניתן לסמוך על הפורום הזה או כל פורום כמקור מידע עיקרי.

למעלה