בלי שום קשר להיכן בחרת ללמוד...
קודם כל בהצלחה. ולשאלותיך: את החומר שתצבור במהלך הלימודים וכמובן לאחריכם תצטרך לארגן בשיטה הנוחה לך, אותה בוודאי תגלה עם הזמן. קח בחשבון שאין סוף ואין גבול (למעט אולי מגבלה כלכלית) לצבירת החומר, הספרים, החוברות, העלונים, הדפדפות, המפות, הפרסומים וכו... וכו... וכו... אבל הנה עיצה אחת טובה שקיבלתי ממורי ורבי בקורס מורי הדרך - שאוליק בן משה - שהוותיקים כאן בוודאי זוכרים ומוקירים: הכן תיקי סיור מפורטים ככל האפשר, כי תמיד תחזור לתיקים האלו. אני, גם היום, 18 שנים אחרי, חוזר לתיקי הסיור ומוצא אותם רלוונטים יותר ויותר. הכן תיקי סיור מפורטים ומלא בהם את כל האינפורמציה. מה היה המסלול, מה היה לוח הזמנים המפורט, כמה זמן לקחה הנסיעה, כמה זמן הוקדש לכל אתר בסיור, מה נאמר בכל מקום, מה היתה השעה, מה היה מזג האויר, שעות פתיחה, טלפונים, שמות אנשים שפגשתם/הדריכו אותכם ועוד... ועוד... צרף לכל תיק סיור כזה חוצץ בו תשים חומר ביבליוגרפי שתצלם, דפדפות אתר, מאמרים מצולמים, מפות, תרשימים וכל מה שתמצא. את תיקי הסיור האלו סדר אצלך לפי אזורים. עם הזמן, כל חומר נוסף שתצבור תוכל להוסיף לתיקי הסיור עצמם, ככה יהיה החומר מסודר לך לפי אתרים/מקומות/אתרים וכשתפתח תיק כזה תהיה לך כל האינפורמציה הנדרשת. לגבי ספרים, כתבי עת וכו... כאן נדרשת שיטה יותר מורכבת. כמובן שאין לזה סוף וכל פעם נוספים עוד ועוד. אני אישית מנהל כרטסת. כל דבר דפוס שאני רוכש או מקבל נקרא על ידי. אני מחזיק כרטיסיות ביבליוגרפיות לפי א"ב של כל אתר או מקום שמצוי עליו ידע בחומר הכתוב שבידי. יש לי מערכת שלמה של כרטיסיות רק לירושלים, על פי נושאים/מקומות ומערכת נוספת לשאר הארץ. כך לדוגמה אם אני מדריך מחר בקצרין, אני פונה לכרטיסיה "קצרין" בכרטסת ושם אני מקבל הפניה ביבליוגרפית לכל מקום בסיפריה שלי בו יש חומר על קצרין. מה שנותר לי אז הוא להוציא את הכתובים השונים מתוך המדפים השונים שבסיפריה. לגבי חומר כתוב והדרכה עצמה. אישית אני פוסל לחלוטין הדרכה באמצעות כרטיסיות. זה הורג לדעתי את כל ההדרכה. מדריך חייב להיות שוטף, להקרין בטחון, לסחוף, לרתק ושימוש בכרטיסיות מסרס את כל העניין. מה שאתה לא זוכר בע"פ אל תקרא מהדף. כמובן שהעניין דורש מיומנות ואף יותר מזה אימונים. עם הזמן תלמד כיצד לארגן את הדרכתך ככה שתשטוף ללא צורך בעזרים כתובים. תפתח מיומנות של ריפרוף במקורות כתובים ערב לפני, שעה לפני, דקה לפני, תוך כדי נסיעה באוטובוס, ומתוך זה לבנות הדרכה שלמה. כמובן שמיומנות זו קשורה באופן ישיר בידע שלך. ככל שהוא נרחב העיון בחומר הכתוב לפני מטרתו יותר לאזכר ופחות ללימוד. אני זוכר את עצמי מדריך צעיר ויפה, היום אני רק מדריך יפה ולא ממש צעיר, נושא עימי סיפריות שלמות בתיק כשאני יוצא להדרכה. כאשר את רוב הספרים לא הייתי מוציא בכלל, אבל איכשהו זה היה נותן לי תחושת בטחון. היום אני מביא פחות ופחות חומר כתוב, ולפעמים אפילו לא מביא כלל. למדתי לסמוך על יכולותי, על זכרוני ועל מיומנותי המקצועית. גם אתה אם תתמיד תגיע לכך. הזכרון הוא אחד הכלים החשובים בהדרכה, יחד עם ידע נרחב שחורג מעבר לידיעת הארץ, אתה חייב כל הזמן לאמן את הזכרון ולקלוט יותר ויותר אינפורמציה. אני קורא כל יום עיתון ובכל טיול אני מוצא עניין רלוונטי במה שקראתי הקשור למסלול הטיול. היכולת לקשור בין נושאים היא המאפיינת מדריך טוב. בכל מקרה, אם תתמיד במקצוע הזה, ואם תרצה להיות מקצועי וטוב תזכור דבר אחד. כל הזמן חייבים להתעדכן. כל הזמן לומדים עוד ועוד, כל הזמן מגלים דברים חדשים, כל הזמן מבזבזים חלק ניכר משכר ההדרכה לרכישת ספרים, מנויים לכתבי עת, חוברות ישנות, דברי דפוס מאובקים והשד יודע מה עוד. שיהיה לך בהצלחה