מורה דאן 5 לעומת דאן 1.

lidor3160

New member
מורה דאן 5 לעומת דאן 1.

אני רוצה ללכת לילמוד אייקידו. ויש לי ליד הבית מורה שמלמד אייקידו והוא דאן אחד. לעומת זאת קצת יותר רחוק יש מורה דאן 5. יש הבדל בין הידע שלהם?כאילו הם יודעים אותם תרגילים?

amir_aikido

New member
יש הבדל

ההבדל המשמעותי יותר, איננו במספר התרגילים/טכניקות שכ"א מכיר, אלא בעומק ההבנה שלו ביחס לדברים שמסביב לטכניקה הספציפית ובטכניקה הספציפית. וחשוב עוד יותר לך, כמתאמן מתחיל, בנסיון שלו בהדרכה ולימוד - היכולת של אותו מורה לזהות מהו התיקון שרצוי להנחות אותך בו כשאתה לומד טכניקה. להסביר - בד"כ למתחילים יש יותר משגיאה אחת, ויכולת ההבנה מוגבלת כך שקשה לבצע יותר מתיקון / שניים באימון. לכן, חשוב לזהות מהו התיקון שנכון להסביר "עכשיו". אמיר

תגיד...

בכל התקופה הארוכה הזו שאתה שואל אין ספור שאלות על לימודי א"ל...הלכת להתאמן ?

ההבדל זה בניסיון......

ככל שאתה יותר שנים בתחום, ככה אתה יותר משופשף ומקצועי. זה בתחום המקצועי... בתחום הבן אישי יכול להיות שיהיה לך יותר כיף להתאמן אצל משהו שהוא דאן 1, כי הוא לא יהיה סחוט כבר מלאמן כל כך הרבה שנים , הוא מה שנקרא מטאטא חדש שגם רוצה להוכיח את עצמו בתור מאמן, ולבנות לעצמו חניכים. לכן מה שקובע זה בעצם אצל מי יהיה לך יותר כיף להתאמן. אז אולי כבר... תתאמן??? יניב

ashigara

New member
הם יודעים אותם תרגילים - רק מבצעים אחרת

פעם סיפרו כאן או בפורום השכן שיונה מלניק אמר שאין טכניקה למתחילים וטכניקה למתקדמים, ההבדל הוא בביצוע. לא צפוי שהמורים "לא ידעו אותם תרגילים", אבל בכל זאת סביר שיהיה הבדל. פעם, כשהדוג'ו בו אני מתאמן היה צעיר ועוד לא היו אצלנו תלמידים בעלי חגורות שחורות, שאלתי את המורה שלי איך יהיו האימונים כשיהיו חגורות שחורות. המורה שלי צחק ואמר שהאימון יהיה אותו דבר בדיוק. וכן, גם היום, אחרי שנים אני רואה, הוא מלמד באותה צורה וכל אחד, לפי נסיונו, כשרונו ויכולתו קולט אחרת. לעניות דעתי, דרגה אומרת בעיקר שהמחזיק בה הוא בדרגה הזו. אולי היא אומרת גם משהו על הותק. אין הכרח שבעל הדרגה הבכיר הוא מורה יותר טוב, יודע להעביר את הידע טוב יותר או שמתייחס בצורה יותר טובה לתלמידיו. המלצתי לך, אל תבחר במורה לפי הדרגה שלו. לך תראה את שני המורים. תשתתף בשיעור נסיון (ברוב הדוג'ואים שאני מכיר זה בדרך כלל חינם). תסתכל על המורה, איך הוא זז, תשאל את עצמך - האם אני רוצה ללמוד לזוז כמוהו. תסתכל על התלמידים, איך הם זזים? איך המורה מתייחס לתלמידיו. מה האווירה בשיעור. לאחר שתראה את שניהם תוכל לענות לעצמך על השאלות ששאלת.

בידת ה"בכירות" של מורה

אינה ערובה לכך שדווקא א י ת ו תמצא את ההתאמה המיטבית...
שווה להתנסות בשיעור של שניהם.

ommerl

New member
לעניות דעתי

אין לי שום מושג באייקידו, אבל אני חושב שכמות הדאנים אומרת מעט מאוד. זה שאדם עמד בדרישות של חגורה שחורה, לא הופך אותו לאדם שיכול להעביר את הידע שלו בצורה שתהפוך אותך ללוחם טוב. לך לאימוני נסיון אצל כל אחד, ותבחר במורה שתרגיש\תראה שיותר מתאים לך במנותק מהמיקום הגיאוגרפי. שאלת המיקום בכלל מיותרת. מי שבאמת רוצה יטוס לחו"ל ויתמחה בשיעורים פרטיים אצל המורים המפורסמים בשיטתו.

Tonjin

New member
המיקום הגיאוגרפי הוא אולי הגורם החשוב ביותר

למתחיל באמנויות לחימה...

Yin

New member
הפוך, לא?

ככל שאתה נוסע רחוק יותר, אתה מתקדם יותר...

סיסטמתי

New member
לא בטוח...

זה מין אלגוריתם Foraging כזה, בהתחלה יוסי קרטהג'וצ'ו מהמקלט בשכונה מספיק לך. אחר כך שבע ממנו ואתה מחפש מישהו יותר מעניין ומוצא אותו בקצה השני של העיר. קצת אחר כך אתה מוצא את עצמך רעב למשהו שונה ונוסע לדרום למישהו אחר. אחרי כמה שנים אתה מתעורר ביפאן ישן על פוטון עם אישה יפאנית ובסופו של סיפור מוצא את עצמך חוזר בתשובה ולשדות הצייד המקומיים לובש שחורים ומלמד טאיצ'י כיתות לא מעורבות. סוג של קידמה ספיראלית כזו?

ש מים

New member
נראה לי ככה.

ככל שאתה מתקדם (ובמענה ליין: אלא אם התחלת מדרגה גבוהה...
), אתה יודע מה אתה מחפש, ופחות מוכן לפשרות. וכמו שאומרים הסוחרים בשוק: "על מוצר טוב צריך לשלם". גם אם זה אומר לנסוע רחוק.

amir_aikido

New member
בדר"כ, למורה דאן 5 יש הרבה יותר נסיון

מעטים האנשים שרק מתאמנים ואינם מלמדים לאחר דאן 2-3 (בתור חבר בקבוצה שיש בה כמה וכמה כאלה). כתוצאה, בדר"כ מורה דאן 5 יהיה בעל הרבה יותר נסיון בהוראה של אותה אמנות, ממורה דאן 1. כמו שכתבתי לעיל, הנסיון הזה בהדרכת מתאמנים הוא מהותי. במידה רבה, בדיוק כפי שכתבת במשפט השני ("זה שאדם עמד בדרישות של חגורה שחורה, לא הופך אותו לאדם שיכול להעביר את הידע שלו בצורה שתהפוך אותך ללוחם טוב."). גם לזה יש חריגים, שתי דוגמאות:
מורים שלא טרחו לקבל דרוג נוסף לאחר הדאן 1 שלהם (יכולות להיות סיבות שונות - כסף, פוליטיקה/קשרים/יחסים פנים ארגוניים). ובעצם רמתם ונסיונם שקולים למורה אחר, שכן טרח לקבל את אותו הדירוג. מבחינה זו, שנות הותק של אדם כמתאמן ומורה חשובות לא פחות מדרגתו.
ייתכן שדווקא כן מדובר באותו חריג שהתקדם כתלמיד עד לדרת דאן 5, ורק אז מסיבות שונות החל ללמד. במקרה כזה, רמתו האישית כמבצע כנראה גבוהה, אך נסיונו כמורה מצומצם, ולא ברור האם ייטיב ללמד מתחילים. קשה יותר לדעת ביחס למקרים שכאלה, כי יש אנשים (כמו הח"מ) שנסיונם בהוראה כמעט כולו מבוצע כ- OJT. כמדריך מחליף ו/או מדריך של תת-קבוצה בנוכחות המורה (החלק השני, מאפשר ללמוד הוראה עם משוב מיידי, שכפי שכולנו יודעים, יש לו משמעות רבה ללימוד). יש המון שיקולים לבחירה, בעיני, החשובים בינהם הם: תחושת ההתאמה (בינך ובין המורה והקבוצה, ביחס למטרות, צורת אימון וכו'), היכולת להגיע (מרחק, זמנים). היכולת של המורה במידה שאתה רואה אותה, היא חלק מההתאמה, דרגה וותק הם אינדיקטורים לנושא, עם מתאם גבוה. אמיר

למעלה