מוסיקה

כפכפית1

New member
מוסיקה

רציתי לשאול אם למישהו יש רעיון לגבי הייתרון האבולוציוני של המוסיקה. חשבתי שאולי בעבר לפני הטכנולוגיה אדם שהיה שר או מנגן היה במרכז תשומת הלב ובידר את חבריו ולכן הדבר תרם לו במעמדו בשבט שלו (לדוגמה), זוהי תקשורת בין בני אותו מין אבל לא לשם השרדות, מישהו יודע כיצד זה התפתח ומדוע רוב החיות לא רוקדות לצלילי המוסיקה? ובכלל מה במוסיקה גורם לנו לפעמים לחוש כזאת התעלות ואיזה מטרה זה משרת?

22ק ו ס ם

New member
זו שאלה טובה שאין עליה תשובה עדיין

בשנים האחרונות יש כמה ניסיונות מעניינים להשיב עליה. מוסיקה יכולה להיות אדפטציה או תוצר לוואי של משהו אחר. אחד מכיווני החשיבה הוא להסתכל על הקשר בין מי שמנגן או מחבר מוסיקה לכשירות הגנטית שלו. יתכן שמי שיכול לתופף בקצב טוב כשיר גנטית יותר ממי שלו, ואז המוסיקה היא אינדיקטור ביולוגי. תיאוריה נוספת קשור לברירה המינית. מוסיקה ואמניות בכלל, משמשות גברים כאמצעי חיזור לנשים, ומעידות על ה"איכות" או הכשירות שלהם. לבני אדם אין רק סימנים חיצוניים כמו סימטריה שמעידים על פוריות ובריאות, אלא פיתחו בתהליך של ברירה מינית סימנים או אינדיקטורים קוגנטיביים לכשירות הזו. כנראה שלא במקרה רוב האמנים המובילים בעולם (מוסיקה, ציור, ספרות וכו') הם גברים, ואלו שבעיקר מתרשמים מהם הן הנשים (כמובן בהכללה).

Wakamusha

New member
פינקר כתב על זה ב"כיצד פועל המוח"

ואני מוכרח להודות שזה היה הפרק היחידי בספר שלא הבנתי אפילו טיעון אחד בו. אני חושב שאולי כל עניין המוסיקה הוא כל-כך מורכב שקשה להסתכל עליו רק מנק' מבט אבולוציונית. אני בטוח שיש איזשהו fitness boost בלהיות מוסיקאי יותר טוב <למרות שאיני בטוח אם נמצא קשר ישיר שנבדק בצורה מדעית בין inclusive fitness גבוה לבין יכולת מוסיקלית גבוהה>

22ק ו ס ם

New member
על כל תופעה אפשר להסתכל מהרבה בחינות

כמעט אף תופעה אנושית לא מוסברת רק על ידי היבט אבולוציוני. אבל אין ספק שמוסיקה היא תופעה אוניברסלית שקיימת בכל חברה בעולם ונוצרת באופן ספונטני. לכן מעניין לחקור את השורשים האבולוציוניים שלה אם הם קיימים.

raziel47

New member
אני מסתכל על זה ככה

מה יקרה אם יוולד אדם שלא מגיב למוסיקה?...כלום כנראה ,ז"א שמוסיקה היא תוצר לוואי של משהו אחר שכן חיוני להישרדות (אחרי הכל אנחנו מדברים על המוח) ,יש כמובן כאלה שלא אוהבים אותה ואני חושב שאם מסתכלים על סוג המוזיקה שאדם שומע במהלך חייו בשלביו השונים ועל המוסיקה שאנשים שמעו במהלך ההיסטוריה ניתן להסיק שבכלל זאת העדפה שנובעת מהשפעה חברתית כי היא משתנה לפי החברה שאדם נמצא בה. אבל יש משהו במוסיקה שמעורר תגובה מאוד קדמונית במוח ורוב השבטים במקומות נידחים גם משתמשים בה לטקסים וארועים שונים אז כנראה שההנאה ממוסיקה היא חלק (השערה שלי) תוצר לוואי של פעילות באונה הטמפורלית (שאחראית גם על זיכרון בנוסף לשמיעה ועוד הרבה דברים והיא בכלל אחד החלקים המעניינים במוח (אפילו ניתן לה השם "אונת האלוהים" מסיבות שלא רלוונטיות לנושא כרגע) וחלק נובע מהשפעה חברתית. אבל זה השערות שלי.

22ק ו ס ם

New member
דרך ההסקה שלך שגויה

יש היום הרבה דברים שאדם יכול להיוולד בלי להחזיק בהם ולשרוד או אפילו לחיות חיים טובים. אתה יכול להיוולד חירש ולחיות חיים טובים. הנקודה היא שאין כמעט אף בן אדם שלא אוהב מוסיקה, ולמרות הגיוון האדיר לכאורה של המוסיקה, יש מקצבים מסוימים שגורמים להנאה רבה יותר משל אחרים (ואותם מקצבים משמשים למוסיקה קלאסית כמו גם לרוק). בוא נשאל אולי אחרת, למה למשל מוסיקה לא הרמונית לא כל כך אהובה?

raziel47

New member
צודק בדבר אחד

היום יש סובלנות חסרת תקדים לשינויים בחברה ,בכל מקרה התכוונתי להראות שמוסיקה לא יכלה להגיע לדנ"א של רוב האנשים בטעות ,ומכיוון שהיא לא מועילה במיוחד ,סביר להניח שהיא תפסה טרמפ כתוצר לוואי על תכונה אחרת שכן מועילה. בקשר למוסיקה עצמה, הרמוניה כשמסתכלים עליה מתמטית (מבחינת חזרות ,טוניקה ודומיננטה, ועוד מאפיינים) נראית לי כמו כלי פשוט שמעורר במעגלים את אותם אזורים במוח בתבנית ,והתבנית הזאת היא מה שמוציאה את התגובה הכי קדמונית מאיתנו וגורמת לנו לרקוד בלי שום סיבה בחברה כמו שבט אפריקאי נכחד, או אם אנחנו בבית אז לעשות רעש ולהזיז גפיים באופן מתון, הנקודה פה היא התגובה המשחררת והכמעט נרקוטית שגורמת לנו לחזור אליה שוב ושוב, כמובן שזאת לא תשובה טובה כי באיזה אזורים בדיוק אני לא יודע אבל העניין הוא שזה לא הטיעון שלי ,הרי כמובן שיש הבדל בין מוסיקה לקול של משאית זבל או כלב נובח (למרות שהכלבה שלי נובחת במקצבים והפסקות קבועות לפעמים) ,וכנגן פסנתר אני יכול להגיד לך שחוסר הרמוניה כשיודעים להשתמש בה היא הדבר הכי מעורר במוסיקה (ולא רק כיום , שופן עשה שימוש נרחב בדיסהרמוניות) אבל שוב השאלה היא לא מהי מוסיקה למרות שזה מעניין ,אלא למה היא קיימת אצל רוב האנשים, ואני לא רואה סיבה לשנותאת התשובה שלי.

22ק ו ס ם

New member
אבל אתה לא יודע אם היא לא מועילה

יכול להיות שהיום היא לא רלוונטית אבל מילאה תפקיד חשוב בברירה מינית. גם אפשרי מה שאתה אומר שהיא תוצר לוואי של משהו אחר, פשוט עוד לא יודעים (וספק אם ידעו בוודאות).

למעלה