מוסד שומר שבת

מוסד שומר שבת

המוסד לביטוח הלאומי (להלן- המל"ל), לא מקבל תשלומים דרך האינטרנט בשבת. אין ספק שיש כאן כפיה דתית. השאלה הקשה היא האם ניתן לעשות משהו מבחינה משפטית. שלא כבארה"ב ובמדינות מתקדמות אחרות אין בישראל הפרדה בין דת ומדינה. במדינות תרבות כפיית נורמות דתיות על אזרחי המדינה, בידי המדינה או מוסדותיה איננה חוקתית. לכן במדינה כמו ארה"ב או צרפת החלטה כמו של המל"ל היתה נפסלת. בישראל המצב שונה. ישראל היא שעטנז. היא מדינה דמוקרטית ויהודית, כאמור בחוקי היסוד שלה. מה זה בדיוק אני לא יודע וספק אם מישהו אחר יודע. מול כל ערך דמוקרטי שתציג בטיעון בבית משפט יבוא הצד השני ויציג ערך יהודי. ואם נחזור לשאלה אם האיסור של המל"ל חוקי- תלוי את מי שואלים. במדינת ישראל כיום עם ההשפעה הדתית החזקה שיש על כל מוסדות המדינה כולל מוסדות המשפט- לא נראה לי שיבטלו את האיסור. דעתי האישית היא שהוראה פסולה. היא פוגעת בחופש הבחירה. חופש הבחירה הוא חלק מכבוד האדם ורשויות המדינה חייבות לשמור על כבוד האדם כאמור בחוק יסוד:כבוד האדם וחירותו.

לא שאני לא מזדהה עם הטענה שלך

אבל נשאלת השאלה - מה בדיוק הטעם בלהעביר תשלומים למל"ל בשבת שבלאו הכי אין אף אחד שיטפל בפנייה שלך (כי בלי שום קשר לדת, הם לא עובדים בשבת לא רק מטעמים דתיים אלא משום שגם למוסדות מדינה מגיע יום חופש) אתה אומר שהאופציה חסומה לך לחלוטין או שזה נשלח אבל רק בראשון זה מתקבל?

האמת היא שזה ממש טיפשי

בכל אופן שהם "חוסמים את האופציה" כי זה לא שמישהו שם ממש צריך לשבת ולעבוד - זה סתם אתר אינטרנט פסיבי וזה לא שהכסף צריך אפילו להשלח בשבת. בוא נגיד שזה יותר כמו קריזה מטומטמת של מל"ל מכפייה דתית קלאסית, אבל כן, יש משהו בדבריך. מצד שני, זה פוגע בך כל כך מעט שאני חושב שאין טעם להתרעם על זה יותר מדי (אבל זה רק כי אני מעדיף לבלוע את מה שמוסדות ממשלתיים כופים עליי בכל מקרה לפני שאני מתווכח, כי אני יודע שכמו בצה"ל - כשאתה משתין על הצבא הצבא נרטב, שהצבא משתין עלייך אתה טובע) בוא נגיד את זה ככה - לא עדיף פשוט ללחוץ על "שלח" בראשון בבוקר מאשר להכנס למערכה משפטית חסרת סיכוי?

אנדרי ז

New member
דווקא בנושא הזה הייתי שמח שיהיה מאבק

אין שום הצדקה למוסד של המדינה להכריח אותנו לשמור שבת, אם אין לו סיבה עניינית שכרוכה בעבודה של עובדיו בשבת. לא נראה לי שיש בעיה כזאת באתר אוטומטי. זכותו של האזרח לעשות סידורים אינטרנטיים במהלך הסופ"ש כשיש לו הכי הרבה זמן פנוי. אני אישית צריך לרוץ לעבודה בראשון בבוקר ואין לי ראש לדברים כאלה. חבל שמצד אחד המדינה לכאורה נאורה וממחשבת את שירותיה, ומצד שני שליטה רבת-שנים של גורמים חשוכים במשרד הרווחה נותנת את אותותיה בבירור.

Lucy Wiggin

New member
באופן עקרוני אתה צודק

אבל (תמיד יש אבל) רוב אזרחי המדינה, גם החילונים, יהיו אדישים למאבק כזה. עדיף למקד את האנרגיות, לדעתי, בדברים ה'גדולים' כמו ההתחרדות של בית שמש, אוטובוסי ה'מהדרין' וכו'.

לאונידס

Active member
ומה עם האופי היהודי של המדינה?

<תמיד סובבים סביב אותם נימוקים אומללים, אז הנה אני חוסך לדתיים עבודה> הרי ידוע שכל האופי היהודי של המדינה יעלה או יפול על כבוד עו"ד שיעיז לבצע תשלום אינטרנטי בשבת.

אלוהימת

New member
זה ממש לא טפשי !

רבים וגם טובים מנצלים את השבת לסידורים הכרחיים. העובדה שלא מאפשרים להעביר תשלום דרך האנטרנט בשבת היא כפייה קלאסית שיש להאבק בה! מהוויתורים הקטנים שאתה מתאר צמחו הויתורים הגדולים. ואנחנו כבר טובעים בים הוויתורים. לא, אין סיבה שאני אלחץ על 'שלח' ביום ראשון בבוקר, אם בחרתי לעשות זאת בשבת.

תראה, אני חושב שאתה צודק

אני חושב שצריך להיות לנו החופש לעשות את הסידורים שלנו מתי שבא לנו... אני פשוט למדתי לקבל את המציאות שלי בתור האזרח הקטן שהממסד לא שם עליו קצוץ. אם הייתי יכול להצטרף לשדולה כלשהי לשנות את הדבר, הייתי בשמחה מצטרף.. אני פשוט חושב שיש כל כך הרבה דברים מסריחים שכופים עלינו שזה כמעט קטנוני להשקיע בזה. אנשים לא יכולים לראות אחד את השני בשבת בגלל השטות הזאת עם התחבורה הציבורית ואנחנו נירק עכשיו דם בשביל שנוכל לשלוח כסף באינטרנט בשבת? אני פשוט חושב שזה קטע של סדר עדיפויות.. זה בערך כמו "לתקן את הגג כשבית בוער", אתה מבין?

אלוהימת

New member
אין דבר כזה 'לתקן את הגג כשהבית בוער'

ולא ראיתי או שמעתי מישהו יורק דם בשביל לשלוח אנטרנט בשבת. לעמוד על זכות בסיסית קטנה ככל שלא תהיה, לא גוזלת מאיש את זכותו להילחם על כל הזכויות האחרות גם יחד. אין שום צורך לבחור - את הזכויות הבסיסיות יש לדרוש בכל מקרה !

take it easy

אני גם חושב שזו זכות. אני פשוט לא חושב שמישהו במל"ל ישים עלייך קצוץ אם תתלונןל על כך. אבל זה כי אני פסימי. בוא נגיד שאני מאוד בעד מגמה לשנות את הכלל השטותי הזה. הדבר היחיד שאני יכול לחשוב עליו זה לכתוב מכתב למל"ל ולהתלונן על זה. אבל מה עוד אפשר לעשות?

אלוהימת

New member
לא צריך יותר,

בתנאי שכמוך וכמוני יעשו עוד כמה אלפים. כל מוסד ציבורי שמוצף תלונות בנושא מסוים מתקשה להתעלם מהם. הסיכוי לשינוי הוא באכפתיות שלנו כאזרחים ! (כולל השתתפות בפרומים...).

מעניין לעוד כמה אנשים דבר כזה

מפריע.. כלומר, האם באמת יש עניין ציבורי בנושא כזה? בכלל, אין לי שמץ של מושג מי נגד מי במדינה זאת. יכול להיות שיש אולי רק איזה 100 אתאיסטים הומניסטים כמוני.. אני בכל מקרה ברצון אתן יד לכל מגמה להסיר את הכפייה הזאת.

למעלה