מול וליד

Pantouflard

New member
מול וליד

האם כשאני מתכוון לשכני שצמודים לדירה שלי, נכון יהיה לכנותם ״השכנים ליד״ או ״השכנים ממול״?

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי אם הם ליד או ממול... או גם וגם.

Pantouflard

New member
גם וגם

כלומר, כשאני נמצא בתוך הבית הם נחשבים לשכנים ממול, ומחוץ לבית הם נחשבים לשכנים ליד? (אני גר בבניין קומות). אחותי חושבת שאני מפגר.

trilliane

Well-known member
מנהל
אם הדלת שלהם היא מול, אז הם ממול

ואם היא גם ממש קרובה אז הם ליד.
ואם הדלת שלהם גם ממול וגם ממש קרובה אז הם גם ממול וגם ליד.

אכן, סוגיות הרות גורל מטרידות אותך באמצע הלילה..

trilliane

Well-known member
מנהל
לא חושבת שיש כאן מקום ל"טעות"; זו בסה"כ הגדרה

גמישה של "ליד". אפשר לטעון ש"ליד" זה רק "לצד" אבל

trilliane

Well-known member
מנהל
אוי, ההודעה הזו נשלחה בסוף?

היא קטועה כי התחלתי לכתוב ובסוף לא שלחתי... כנראה לחצתי על משהו וחשבתי שזו הודעה אחרת. לא משנה. בכל מקרה, אם זה לא מול אז אכן "מול" לא מתאים, אבל "ליד" פשוט מעידה על קרבה ולא על הזווית.

לא בדיוק

טכנית, "ליד" מציין קירבה (במרחק נגיעה, בהישג יד) ולכן הוא יכול להיות גם ממול, אבל בפועל, מרבית הדוברים יתייחסו אל "ליד" לציון מיקום באחד מהצדדים ולא מלפנים (בטח לא מאחור), אולי כי הידיים נמצאות לצדי הגוף, ואולי - וזאת השערה פרועה - כי המילה "יד" דומה ל"צד".
כשאומרים "הרצליה היא ליד תל אביב" זה לא משנה, אבל כשאני מדבר על מישהו שעומד לידי, הוא בדרך כלל לא ניצב לפני.

ולסינפילים ו/או לפרנקופילים שבינינו, אזכיר את סרטו המקסים של טריפו La Femme d'à côté, שתרגומו המדויק הוא "האישה מהצד" (האישה שגרה בבית השכן), שנקרא באנגלית The Woman Next Door אך הפך בעברית "האישה ממול", אולי כי "האישה מהצד" מציין בעברית משהו שונה לגמרי, שגם לא מתאים לעלילה.

trilliane

Well-known member
מנהל
ודאי שזה תלוי הקשר; אבל דווקא בדוגמה שנתת

אני לא מסכימה. אם אדם מקבל שיחה בסלולרי למשל ואשתו עומדת מולו (אבל קרוב) הוא בהחלט עשוי לומר (ושמעתי זאת לא פעם) "היא כאן לידי" וממש לא בהכרח "היא כאן מולי". כי "ליד" אינה "לצד", היא מציינת קרבה ולא כיווניות, בשעה ש"מול" ממוקדת יותר ומציינת כיוון אבל לא בהכרח קרבה (בד"כ מרחק לא רב, אבל לא חייב להיות ממש קרוב).

ודבר המילון (ספיר):
לְיַד2
אצל, סמוך, קרוב: עמדתי ליַד אבי בשדה (שמואל א' יט 3)
האיש עמד ליַד החנות ועוד מעט ייכנס אליה
http://www.milononline.net/value.php?vldid=1032843&search=%EC%E9%E3

למעלה